Grúz nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grúz
ქართული
Kartuli
BeszélikGrúzia (Abházia és Dél-Oszétia)
Oroszország, Amerikai Egyesült Államok, Izrael, Ukrajna, Törökország, Irán, Azerbajdzsán
Terület Eurázsia
Beszélők száma6-7 millió fő
NyelvcsaládKaukázusi nyelvcsalád
   Kartvél nyelvek
    Karto-zan nyelvek
     Grúz nyelv
Írásrendszer Grúz írások
Hivatalos állapot
Hivatalos Grúzia
Nyelvkódok
ISO 639-1ka
ISO 639-2kat (T)geo (B)
ISO 639-3kat
A Wikimédia Commons tartalmaz ქართული
Kartuli
témájú médiaállományokat.
A grúz nyelv, egyéb dél-kaukázusi nyelvekkel

A grúz nyelv (grúzul: ქართული ენა, kartuli ena) a kartvél csoportba tartozik. Grúziában 3,9 millió ember (a népesség 83%-a) beszéli, külföldön pedig még félmillióan (főleg Törökországban, Iránban, Oroszországban, az Amerikai Egyesült Államokban és európai országokban). Grúzia hivatalos nyelve.

Valamennyi grúz etnikai csoport irodalmi nyelve, azoké is, amelyek a grúztól elkülönült dél-kaukázusi (kartvéli) nyelvet beszélnek, mint amilyen a szván, a mingrél, vagy a láz. A kivrulit – amelynek külön nyelv voltát vitatják, ugyanakkor gyakran a zsidó nyelvek közé is sorolják – további húszezren beszélik Grúziában és 65 ezren más országokban (döntő részben Izraelben).

Bonyolult toldalékrendszerrel rendelkező nyelv, amelyben egy szótőből több különböző szó képezhető. Más nyelveket beszélők számára viszonylag nehezen megközelíthetővé teszi, hogy a régión kívül nincsenek rokonai és saját írást használ.

Besorolása[szerkesztés]

A grúz a dél-kaukázusi nyelvek közül a legerőteljesebb. E csoportba sorolják még a főként Északnyugat-Grúziában beszélt szvánt és mingrélt és a főleg a török fekete-tengeri partszakasz keleti részében beszélt lázt is. A szélesebb, kaukázusi nyelvek néven ismert csoportot eddig nem tudták élő nyelvek más csoportjaival rokonítani.

Wikipedia-logo-v2.svg
Tekintsd meg a Wikipédia grúz nyelvű változatát!