Ugrás a tartalomhoz

Szván nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szván
ლუშნუ ნინ Lušnu nin
BeszélikGrúzia, Abházia
TerületKaukázus
Beszélők számakb. 30 000,
anyanyelvi kb. 15 000 fő
NyelvcsaládDél-kaukázusi nyelvek
    szván nyelv
ÍrásrendszerRitkán írnak, de a grúz ábécét használják
Nyelvkódok
ISO 639-1-
ISO 639-2-
ISO 639-3sva
Szvanétia hegyei

A szván nyelv (szvánul ლუშნუ ნინ, lušnu nin; grúzul სვანური ენა, svanuri ena) Grúzia északnyugati részében, Szvanétiában beszélt nyelv. Használóinak száma gyorsan csökkent az utóbbi évtizedekben: veszélyeztetett nyelv.

Beszélői

[szerkesztés]

Az Ethnologue adatai alapján, 2000-es közlés szerint[1] a szvánok lélekszáma mintegy 15 ezer és bár a grúztól elkülönülő azonosságukat őrzik, gyermekeik azonban egyre kevésbé beszélik a szván nyelvet és a fiatalok is már nehezen. 1967-es adatok[2] még 34 500 szván beszélőről számoltak be.

Rokonsága

[szerkesztés]

A szván a dél-kaukázusi (kartvéli) nyelvekhez tartozik. A nyelvcsaládnak a proto-kartvéli nyelvtől legkorábban, a Kr. e. 2. évezredben (vagy még korábban, a grúz nyelv előtt mintegy ezer évvel) kivált tagja. Így a családnak a többi kartvéli nyelvtől leginkább különböző tagja. Tekintve, hogy a nyelvcsaládnak sem leltek rá eddig bizonyítható rokonára, a szván rendkívül elszigetelt nyelv. (A családhoz a grúzon kívül még két kis nyelv, a mingrél és a láz tartozik.)

Sajátosságai

[szerkesztés]

Mint a többi dél-kaukázusi nyelv, a szván is nagyszámú mássalhangzóval rendelkezik, de a nyelvcsalád többi tagjánál sokkal több (18) a magánhangzója. Morfológiája kevésbé szabályos és jelentős különbségek vannak az igeragozásban is.

Státusza

[szerkesztés]

A szvánnak saját írásbelisége nincs, irodalmi nyelvnek a grúzt, illetve az oroszt használják. A szvánok közösségei Szvanétia (Msztia és Lentekh kerületek) magashegységeiben élnek és hagyományos életmódot folytatnak.

A szván nyelvjárásai:

  • Felső bal
  • Alsó bal
  • Laskh
  • Lentekh

Források

[szerkesztés]
  1. [1]
  2. Archivált másolat. (Hozzáférés: 2007. augusztus 13.)

További információk

[szerkesztés]