RTVS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szlovák Rádió és Televízió (Rozhlas a televízia Slovenska)
Upside down Pyramid, Bratislava 02.jpg
Radio and Television Slovakia (Rozhlas a televízia Slovenska), Bratislava.JPG

Mottó Spolu pre Vás.
(Együtt Önökért.)
Alapítva 2011. január 1.
Székhely Mýtna 1, P.O.Box 55, 817 55 Bratislava 15
Vezérigazgató Václav Mika
Kulcsemberek Daniela Vašinová (rádió),
Peter Ondro (tv)

Szlovák Rádió és Televízió (Szlovákia)
Szlovák Rádió és Televízió
Szlovák Rádió és Televízió
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 09′ 25″, k. h. 17° 04′ 19″Koordináták: é. sz. 48° 09′ 25″, k. h. 17° 04′ 19″
A Szlovák Rádió és Televízió weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szlovák Rádió és Televízió témájú médiaállományokat.

A Szlovák Rádió és Televízió (szlovákul: Rozhlas a televízia Slovenska, RTVS) szlovákiai közszolgálati elektronikus média. Országos, független, közszolgálati, információs, kulturális és oktatási intézmény, melynek feladata a közszolgálati rádió- és televízióműsorok gyártása és sugárzása. Jelenleg 3 tévécsatornát, 5 földfelszíni sugárzású, valamint 4 internetes-műholdas rádiócsatornát tart fenn.

Története[szerkesztés]

Az RTVS 2011. január 1-jén jött létre a Szlovák Rádió (SR) és a Szlovák Televízió (STV) összevonásával. A 2012. március 1-jén végrehajtott arculatváltás eredményeként egységes arculata lett az állami televízió- és rádiócsatornáknak.

Vezetők[szerkesztés]

  • 2011. január 1.–2011 február 16.: Miloslava Zemková (ideiglenesen)
  • 2011. február 17.–2012. június 26.: Miloslava Zemková[1][2]
  • 2012. augusztus 1.– : Václav Mika[3]

Televíziócsatornák[szerkesztés]

Jednotka (STV 1, Egyes csatorna)[szerkesztés]

Az egyes csatorna programja univerzális, családközpontú. Egyaránt sugároz filmeket, szórakoztató műsorokat, híreket és sportközvetítéseket. Programjában megtalálhatóak Magyarországon is népszerű sorozatok, krimik.

Dvojka (STV 2, Kettes csatorna)[szerkesztés]

A kettes csatorna regionális műsorokat, rétegműsorokat és kisebbségi műsorokat sugároz. Nagyon sok dokumentumfilm és sportesemény megtalálható programjában. Hétköznaponként esti főműsoridőben 5-10 perces magyar nyelvű hírösszefoglalót is láthatnak nézői, de más magyar nyelvű műsorok is előfordulhatnak. A csatorna bizonyos magyarországi műholdas szolgáltatók (pl. UPC Direct) előfizetői számára is elérhető.

Trojka (STV 3, Hármas csatorna)[szerkesztés]

A Szlovák Televízió harmadik csatornája a 2008-as olimpiai játékok idején indult és 2011. június végén pénzhiány miatt szűnt meg. 2013-ban tervezték újraindítani. A valóságban 2019. december 22-én indult újra archív műsorelemeket sugárzó csatornaként.

Rádiócsatornák[szerkesztés]

Rádio Slovensko[szerkesztés]

A csatorna napi 24 órás programjában főképpen popzene (jórészt a 80-as évektől napjainkig) és információs műsorok szerepelnek, valamint jellemzően az esti órákban és hétvégén tematikus magazinok is előfordulnak. Gyakorlatilag ötvözi a kereskedelmi és a közszolgálati profilú rádiók sajátosságait.

Rádio Regina[szerkesztés]

A Rádio Regina a Szlovák Rádió második, regionális adója. Három stúdióból sugározzák programját az ország három régiójában. Az adás a Kassai, Pozsonyi és Besztercebányai stúdiókból szól. Műsorszerkezete legfőképp az idős emberekhez igazodik, rengeteg népzenével (hasonlóan a magyar Dankó Rádióhoz)

Rádio Devín[szerkesztés]

Ez a rádió művészeti-kulturális csatornája. Rengeteg, főleg komolyzenét sugároz.

Radio_FM[szerkesztés]

A 24 órás csatorna a rádió negyedik adója, amely leginkább könnyűzenei programokat sugároz. Zenei programja azonban nem a kereskedelmi rádiókéhoz (azok zenei kínálata többé-kevésbé analóg az első számú csatorna, a Rádio Slovensko által sugárzottal), hanem más országok közszolgálati zenei adókéhoz hasonlít, mint például az angol BBC Radio 1, a magyar Petőfi Rádió, vagy az osztrák FM4.

Radio Patria - Pátria Rádió[szerkesztés]

A Pátria Rádió a szlovák rádió ötödik, nemzetiségi adója. Reggel hattól este hatig kizárólag magyar nyelvű műsorokat, illetve popslágereket sugároz. Más, egyéb nyelveken is készítenek műsorokat este héttől nyolcig, viszont ezeket a Radio Regina frekvenciáin sugározzák. A magyar adás befejeztével éjszaka valamelyik szlovák nyelvű közszolgálati rádió műsora hallható.

Radio Slovakia International[szerkesztés]

Az adó egy nemzetközi csatorna. Műsorait angol, francia, német, orosz, spanyol és szlovák nyelven sugározza. Csak műholdon és digitális földfelszíni televíziós platformon, illetve interneten keresztül érhető el

Radio Klasika[szerkesztés]

A 24 órás csatorna csak digitális platformokon keresztül hallható. A rádió célközönsége a klasszikus zene kedvelői.

Radio Litera[szerkesztés]

Műsora szintén csak digitális platformokon keresztül fogható. Az intellektuális hallgatók számára sugározza műsorát.

Radio Junior[szerkesztés]

A szintén csak digitális műholdas-internetes rádió a gyermekek szeretné a rádiókészülékek elé csábítani. Célközönsége az öt és tíz év közötti gyermekek.

Radio NEV (národnostno-etnické vysielanie)[szerkesztés]

A Radio NEV a Pátria Rádió szerkesztőségén belül működik, de nem része a Pátria Rádió műsorának. Külön frekvencián, a Radio Regina frekvenciáin sugározzák programját cseh, lengyel, német, roma, ruszin és ukrán nyelven 19 és 20 óra között.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zemková az RTVS vezérigazgatója Archiválva 2011. február 19-i dátummal a Wayback Machine-ben – Új Szó, 2011. február 10.
  2. Leváltották a köztévé vezérigazgatóját, Szlovákia „orbanizálódik“ – Népszabadság, 2012. június 26.
  3. Václav Mika a közszolgálati tévé és rádió új elnöke Archiválva 2012. október 26-i dátummal a Wayback Machine-ben – Új Szó, 2012. augusztus 1.

Külső hivatkozások[szerkesztés]