Judy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Judy
Életrajzi adatok
Születési név Kis Judit
Született 1974. október 30. (46 éves)
Szolnok
Pályafutás
Műfajok dance, pop
Aktív évek 1995
Együttes Groovehouse
Hang mezzoszoprán

Judy weboldala

Kis Judit, művésznevén: Judy (Szolnok, 1974. október 30. –) magyar előadóművész, a Groovehouse együttes énekesnője.

Életpályája[szerkesztés]

Már kiskorában is énekesnő szeretett volna lenni, tizenöt éves korában felvették a pesti OSZK stúdióba.

1995-ös Pop-rock Fesztiválon tűnt fel. Ezután jelent meg első, önálló lemeze Vad tangó címmel, rajta a Tűz a jéggel és a 3 éjjel, 3 nappal című dalokkal még a fesztiválról. 1998 októberében csatlakozott az akkor még duóban (Bogár Miklós és Kárpáti Zsolt) felálló Groovehouse együtteshez.

1998. december 14-én súlyos autóbalesetet szenvedett, amibe majdnem belehalt. Arca teljesen összeroncsolódott, szinte nem maradt a testében ép csontja, ráadásul bordái átszúrták a tüdejét, ezért légmellet kapott. Az orvosok egy hónapig küzdöttek az életéért.[1] Ezért az első albumuk a tervezett február helyett csak 1999 júliusában jelenhetett meg. A második album készítése közben Bogár Miklós kivált az együttesből és külföldre ment dolgozni, így duóvá alakult az együttes. 2001-ben nagyot fordult a világ körülöttük: megjelent második nagylemezük Hajnal címmel, és innentől kezdve nem volt megállás. Sorra jöttek az elismerések, díjak, fellépések, majd az újabb lemezek. Minden olyan díjat besöpörtek, amit csak lehetett Magyarországon. 2003-ban újabb lemezzel jelentkeztek Elmúlt a nyár címmel. 2005-ben jelent meg Ébredj mellettem, majd 2008-ban Hosszú az út című lemezük.

2008 októberében megjelent Csaba Adrienn Judy – Szemtől szemben című könyve, mely életét kíséri végig a balesettől egészen az esküvőjéig. Judy férje 2007-től Nagy Roland, a Groovehouse dobosa volt, de 2009 januárjától külön utakon járnak. Úgy tervezték Zsolttal, hogy 2009-ben megjelentetik a hatodik lemezt, amely végül nem került a lemezboltok polcaira. Élete fordulatot vett, mikor 2011 márciusában bejelentette: kiszáll a Groovehouse-ból, és szólóban folytatja tovább. A következő hónapokban szólóalbumához leforgatta első klipjét Soha nem késő címmel. Magánélete is rendeződött, azóta együtt él Molnár Balázzsal. Kislányuk, Molnár Maja 2011. december 29-én született. 2012-ben újraindult a Groovehouse és 2017-ben közel 10 év kihagyás után kiadták hatodik nagylemezüket Groovehouse 6 címmel.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]