Ugrás a tartalomhoz

Miss Mood

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mező Dorottya
Született1994. augusztus 19.
Gyöngyös
MűvészneveMiss Mood
ÁlneveMiss Mood
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaénekes
IskoláiKővirágok Énekiskola

SablonWikidataSegítség

Mező Dorottya, művésznevén Miss Mood (Gyöngyös, 1994. augusztus 19.[forrás?] –) magyar énekesnő, dalszövegíró.

Életútja[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Gyermekkora óta a színpadra készült. 8 évig hegedűn, 2 évig gitáron, majd zongorán is játszott.[1]

14 éves korában, 2008-tól kezdett el komolyan foglalkozni énekléssel. 17 éves korában – miután a Csillag Születik műsorban elutasították –, az RTL Klub szerkesztősége felkínálta neki, hogy induljon az X-Faktor harmadik évadában. A válogatón tovább jutott a legjobb 90 előadó közé, de az élőadásba nem került be, így tehetségkutatós karrierje letört, azonban továbbra is énekléssel foglalkozott. A budapesti Kővirágok Énekiskolában musical, majd pop szakon hallgatott; utóbbin Lajtai Kati tanítványa volt. Közben egy együttesben, a Superfunkban működött közre. [2] 2014-ben a TV2 produkcióban, a Rising Star első évadában tűnt fel, ahol a harmadik fordulóig jutott.

Első sikerek[szerkesztés]

A válogatóban énekelt dala által figyelt fel rá a szintén gyöngyösi származású Vaszil Erik rapper, művésznevén Rico, akivel 2014. nyarán kooperált először, s adták ki 2014 augusztusában első közös dalukat Őrült nyár címmel, mely 1 milliós megtekintést nyert a Youtube videómegosztón. Rico Minden Dumám Dráma albumán is felbukkan az énekes nő neve és hangja. Szintén a rapperhez fűződik művészneve is, aki szerint az énekesnő hangja minden hangulatára megoldás, ezért Miss Moodnak (magyar jelentése: „Hangulat kisasszony”) nevezte el. [3]

2015-ben jelent meg első önálló slágere Méreg címmel, amit már 2 milliós megtekintés követett. Állítása szerint a kissé melankolikus dalt életének egy nehezebb periódusa lezárásaként írta; a mű sikeréhez SMiTHMUSiX producer is hozzájárult. [4]

A Vihar[szerkesztés]

A korábbi próbálkozások és dalfeldolgozások mellett első komoly sikere mégis a Vihar című sláger volt 2016 novemberében, amelyet szintén Rico-val duettben dolgozott ki; a dal 31 milliós megtekintéssel bír, mely által közösen robbantak a magyar popiparba. Azóta rendszeresen készítenek újabb és újabb slágereket, és hívják szórakozóhelyekre fellépni őket. Országosan elismert formáció a Rico x Miss Mood.

További dalok[szerkesztés]

A Vihar után a következő közös produkciójuk a Mágnes volt, mely szintén sikeres volt a videómegosztón. További dalaik eddig nem múlták felül a Vihar sikerét. 2018. nyarán megjelent Szív című zenéje, de jellemzően jelenleg is közösen dolgozik Rico-val. Párosuk jellegzetessége, hogy fellépéseiken és klipjeikben azonos színvilágú ruházatot viselnek.

2019 júniusában Metzker Viktória lemezlovassal és Dukai Regina énekesnővel működött együtt a TITOK című projektjükben.

2021. január 11-én szintén Metzker Viktória lemezlovassal müködött együtt , mely 21 címmel tekinthető meg.

Egyéb[szerkesztés]

2016. októberétől Youtube csatornájára Miss Mood Make Up című lejátszási listájára sminkes videókat tölt fel napjainkban is. Korábban autodidakta módon sajátította el a sminkművészetet; tehetsége révén komoly vendégkört is kialakított magának, azonban énekesi pályájának fellendülése miatt abbahagyta.

Jelenleg is árusítja kiadója, a Gold Soul Records a Miss Mood és Rico nevével fémjelzett kollekciójukat, melyekhez saját maguk álltak modellt. [5]

2020 augusztusában a Sztárban Sztár című műsorba felkérték,sokat gondolkodott ,hogy elfogadja-e , de végül elfogadta, 8-ik adásig eljutott .

Források[szerkesztés]