Miss Mood

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mező Dorottya
Született 1994
Gyöngyös
Művészneve Miss Mood
Álneve Miss Mood
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása énekes
Iskolái Kővirágok Énekiskola

SablonWikidataSegítség

Mező Dorottya, művésznevén Miss Mood (Gyöngyös, 1994. augusztus 19.[forrás?] –) magyar énekesnő, dalszövegíró.

Életútja[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Gyermekkora óta a színpadra készült. 8 évig hegedűn, 2 évig gitáron, majd zongorán is játszott.[1]

14 éves korában, 2008-tól kezdett el komolyan foglalkozni énekléssel. 17 éves korában – miután a Csillag Születik műsorban elutasították –, az RTL Klub szerkesztősége felkínálta neki, hogy induljon az X-Faktor harmadik évadában. A válogatón tovább jutott a legjobb 90 előadó közé, de az élőadásba nem került be, így tehetségkutatós karrierje letört, azonban továbbra is énekléssel foglalkozott. A budapesti Kővirágok Énekiskolában musical, majd pop szakon hallgatott; utóbbin Lajtai Kati tanítványa volt. Közben egy együttesben, a Superfunkban működött közre. [2] 2014-ben a TV2 produkcióban, a Rising Star első évadában tűnt fel, ahol a harmadik fordulóig jutott.

Első sikerek[szerkesztés]

A válogatóban énekelt dala által figyelt fel rá a szintén gyöngyösi származású Vaszil Erik rapper, művésznevén Rico, akivel 2014. nyarán kooperált először, s adták ki 2014. augusztusában első közös dalukat Őrült nyár címmel, mely 1 milliós megtekintést nyert a Youtube videómegosztón. Rico Minden Dumám Dráma albumán is felbukkan az énekes nő neve és hangja. Szintén a rapperhez fűződik művészneve is, aki szerint az énekesnő hangja minden hangulatára megoldás, ezért Miss Moodnak (magyar jelentése: „Hangulat kisasszony”) nevezte el. [3]

2015-ben jelent meg első önálló slágere Méreg címmel, amit már 2 milliós megtekintés követett. Állítása szerint a kissé melankolikus dalt életének egy nehezebb periódusa lezárásaként írta; a mű sikeréhez SMiTHMUSiX producer is hozzájárult. [4]

A Vihar[szerkesztés]

A korábbi próbálkozások és dalfeldolgozások mellett első komoly sikere mégis a Vihar című sláger volt 2016. novemberében, amelyet szintén Rico-val duettben dolgozott ki; a dal 31 milliós megtekintéssel bír, mely által közösen robbantak a magyar popiparba. Azóta rendszeresen készítenek újabb és újabb slágereket, és hívják szórakozóhelyekre fellépni őket. Országosan elismert formáció a Rico x Miss Mood.

További dalok[szerkesztés]

A Vihar után a következő közös produkciójuk a Mágnes volt, mely szintén sikeres volt a videómegosztón. További dalaik eddig nem múlták felül a Vihar sikerét. 2018. nyarán megjelent Szív című zenéje, de jellemzően jelenleg is közösen dolgozik Rico-val. Párosuk jellegzetessége, hogy fellépéseiken és klipjeikben azonos színvilágú ruházatot viselnek.

2019. júniusában Metzker Viktória lemezlovassal és Dukai Regina énekesnővel működött együtt a TITOK című projektjükben.

2021. január 11-én szintén Metzker Viktória lemezlovassal müködött együtt , mely 21 címmel tekinthető meg.

Egyéb[szerkesztés]

2016. októberétől Youtube csatornájára Miss Mood Make Up című lejátszási listájára sminkes videókat tölt fel napjainkban is. Korábban autodidakta módon sajátította el a sminkművészetet; tehetsége révén komoly vendégkört is kialakított magának, azonban énekesi pályájának fellendülése miatt abbahagyta.

Jelenleg is árusítja kiadója, a Gold Soul Records a Miss Mood és Rico nevével fémjelzett kollekciójukat, melyekhez saját maguk álltak modellt. [5]

2020. augusztusában a Sztárban Sztár című műsorba felkérték,sokat gondolkodott ,hogy elfogadja-e , de végül elfogadta, 8-ik adásig eljutott .

Források[szerkesztés]