Ambrus Rita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ambrus Rita
Életrajzi adatok
Születési név Ambrus Rita
Született 1979április 17. (43 éves)
Nagyvárad
Pályafutás
Aktív évek 1996- napjainkig
Tevékenység énekes
SablonWikidataSegítség

Ambrus Rita (Nagyvárad, 1979. április 17. –) énekesnő, a Megasztár című tehetségkutató műsor negyedik szériájának döntőse.

Élete[szerkesztés]

Zenei pályafutása hatéves korában (1985) kezdődött, amikor is elkezdett zongorán tanulni. Általános iskolai tanulmányait Nagyváradon és a Hódmezővásárhelyen a Liszt Ferenc Zenei Általános Iskolában végezte. Tizenhárom évesen (1992) bekerült a New Choir kamaraénekkarba, ahol több műfajt is átölelő dalokat énekelt.

1996-ban Szlovéniába, Ljubljanába utaztak, ahová Steiner Béla zeneszerző is velük tartott. Az általános iskola elvégzése után a szegedi Tömörkény István Gimnázium ének-zene szakán tanult tovább, ahol külföldön (Angliában, Olaszországban, Dániában, Németországban) versenyeket nyertek.

Szegeden 1996-ban a Berlin Blau pop-rock zenekarral eljutottak a Ki-Mit-Tud? középdöntőéig. Viktor Máténak köszönhetően, lehetőségük volt arra, hogy a Rádió 8 stúdiójában felvegyenek néhány saját dalt. Ezután Rita a mindszenti Rouge együttes tagja volt 2 évig. Emellett a szegedi Csermák Hammido Zeneiskola ének szakán is tanult.

Az Aranypódium nevű tehetségkutató versenyen többször is fellépett szólóban. 20 évesen (1999) Budapesten a MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdió ének-szakára nyert felvételt. Ezután 4 évig a Bergendy együttes tagja volt. A Bergendy zenekarral EMeRTon-díjat nyertek.

Vokálozott többek között pl.: Ferenczi György (zenész), Nox, Ízisz, Zalatnay Sarolta, Sugarloaf lemezein. Énekelt pl.: Nárai Erika, Oroszlán Szonja, Tunyogi Bernadett mellett.

Azután éveken keresztül a Stefano & Rita nevű duettben énekelt Stefano Favaro-val, akivel Velencében ismerkedett meg. Két albumuk jelent meg, 2005-ben Mindörökké/Non armani/, 2006-ban pedig Szivárvány címmel. A páros éveken át járta az országot, és nagyszerű koncerteket adtak, ám a várva várt siker így is elmaradt. Nem jelentették be, de a Stefano & Rita duett feloszlott.[1]

2008-ban bekerült a Megasztár negyedik szériájának döntőjébe.

2011-ben a düsseldorfi 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon vett részt, mint Wolf Kati háttérénekese.

Szinkronszerepei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zene.hu