Csézy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Csézy
Csézy a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen (2008. május)
Csézy a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen
(2008. május)
Életrajzi adatok
Születési név Csézi Erzsébet
Született 1979október 9. (39 éves)
Mezőkövesd
Származás magyar magyar
Pályafutás
Műfajok pop
Aktív évek 2007
Hang alt
Tevékenység énekes
Kiadók Magneoton

Csézy weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csézy témájú médiaállományokat.

Csézi Erzsébet, ismertebb nevén Csézy (Mezőkövesd, 1979. október 9.) magyar énekesnő.

2008. február 8-án Szívverés című dalával megnyerte az Eurovíziós Dalverseny Magyar Televízió által rendezett hazai döntőjét, ezáltal a jogot, hogy képviselhesse Magyarországot a belgrádi versenyen.
A 2008-as VIVA Comet díjátadón elnyerte a legjobb női előadónak járó díjat.

Pályafutása[szerkesztés]

Mezőkövesden nőtt fel. Csézy. Csézy édesanyja énektanár. Mezőkövesden járt általános iskolába, majd Miskolcon végezte el a zeneművészeti főiskolát is, az operatanszakon. Csézy közben többször vállalt fellépéseket mezőkövesdi és más rendezvényeken. Miskolcon szerzett diplomát énekművészként és kamaraművészként 2006-ban.

Emellett folytatta a családja hagyományait. A mesterséget nagymamájától tanulta, s olyan szépen megtanulta, hogy 2001-ben Japánban az Európa Kiállításon egyedül ő képviselte Magyarországot, a matyó kultúrát. 1 hónapig mutatta be, hogyan készülnek a matyó kézimunkák.

Konzervatóriumi pályatársaival világversenyt nyert Spanyolországban, ahol polifon (többszólamú) és helyi baszk folklórdalokkal kápráztatta el a közönséget, de a legprofibb operaénekesek is elismerték Csézy tehetségét, és ebbe a különösen zárt közösségbe is azonnal befogadták. Az énekesnőnek viszont más tervei voltak, a popszakmában kívánt érvényesülni.

Albumok[szerkesztés]

A 2007 éve nagy fordulatot jelentett Csézy életében, hiszen a gyermekkori álmai válhattak valóra. Megjelent a Szívverés című albuma, amiben neves emberek is közreműködtek: Harmath Szabolcs, Rakonczai Viktor, Czomba Imre, Menyhárt János, Szabó Ági, Valla Attila, Miklós Tibor, stb. Az album dalai teljes mértékben emberközpontú üzeneteket közvetítenek, hiszen a szerelem, a csalódás a hétköznapokban átélt dolgok, szomorú vagy éppen vidám pillanatait ötvözi 14 dalban.

Év Album Legmagasabb helyezés Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
2007 Szívverés 9
2009 Csak egy nő -
2013 Ébredés -

Videoklipjei[szerkesztés]

  • 2007 – Általad vagyok
  • 2008 – Candlelight
  • 2009 – Csak egy nő
  • 2010 – Mama
  • 2010 – Láthatatlan híd
  • 2011 – Ez az otthonunk
  • 2012 – Fáj még

Eurovízió[szerkesztés]

Az Eurovíziós Dalfesztivál hazai döntőjében a zsűri és az sms-t küldő nézők véleménye alapján Csézy nyert, így Magyarországot ő képviselte Belgrádban, a nemzetközi döntőben. Csézy a sorsolás eredménye alapján tizenötödikként állt a színpadra, előtte a grúziai, utána a máltai énekes következett. Mindkét elődöntőből tíz-tíz ország jutott be a döntőbe, amelyen így összesen 25 ország képviselői adhatták elő versenydalukat. Csézy az elődöntőben 6 pontot szerzett, ezzel a 19. helyen végzett, így nem került be a döntőbe.

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Előző
Rúzsa Magdi (2007)
Magyarország Magyarország résztvevője az Eurovíziós Dalfesztiválon
2008
(A Candlelight című dallal)
Következő
Ádok Zoli (2009)