Csézy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csézy
Csézy a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen(2008. május)
Csézy a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen
(2008. május)
Életrajzi adatok
Születési név Csézi Erzsébet
Született 1979október 9. (37 éves)
Mezőkövesd
Származás magyar magyar
Pályafutás
Műfajok pop
Aktív évek 2007-
Hang alt
Tevékenység énekes
Kiadók Magneoton

Csézy weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csézy témájú médiaállományokat.

Csézi Erzsébet, ismertebb nevén Csézy (Mezőkövesd, 1979. október 9.) magyar énekesnő.

2008. február 8-án Szívverés című dalával megnyerte az Eurovíziós Dalverseny Magyar Televízió által rendezett hazai döntőjét, ezáltal a jogot, hogy képviselhesse Magyarországot a belgrádi versenyen.
A 2008-as VIVA Comet díjátadón elnyerte a legjobb női előadónak járó díjat.

Pályafutása[szerkesztés]

Mezőkövesden nőtt fel. Csézy. Csézy édesanyja énektanár. Mezőkövesden járt általános iskolába, majd Miskolcon végezte el a zeneművészeti főiskolát is, az operatanszakon. Csézy közben többször vállalt fellépéseket mezőkövesdi és más rendezvényeken. Miskolcon szerzett diplomát énekművészként és kamaraművészként 2006-ban.

Emellett folytatta a családja hagyományait. A mesterséget nagymamájától tanulta, s olyan szépen megtanulta, hogy 2001-ben Japánban az Európa Kiállításon egyedül ő képviselte Magyarországot, a matyó kultúrát. 1 hónapig mutatta be, hogyan készülnek a matyó kézimunkák.

Konzervatóriumi pályatársaival világversenyt nyert Spanyolországban, ahol polifon (többszólamú) és helyi baszk folklórdalokkal kápráztatta el a közönséget, de a legprofibb operaénekesek is elismerték Csézy tehetségét, és ebbe a különösen zárt közösségbe is azonnal befogadták. Az énekesnőnek viszont más tervei voltak, a popszakmában kívánt érvényesülni.

Albumok[szerkesztés]

A 2007 éve nagy fordulatot jelentett Csézy életében, hiszen a gyermekkori álmai válhattak valóra. Megjelent a Szívverés című albuma, amiben neves emberek is közreműködtek: Harmath Szabolcs, Rakonczai Viktor, Czomba Imre, Menyhárt János, Szabó Ági, Valla Attila, Miklós Tibor, stb. Az album dalai teljes mértékben emberközpontú üzeneteket közvetítenek, hiszen a szerelem, a csalódás a hétköznapokban átélt dolgok, szomorú vagy éppen vidám pillanatait ötvözi 14 dalban.

Év Album Legmagasabb helyezés Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
2007 Szívverés 9
2009 Csak egy nő -
2013 Ébredés -

Videoklipjei[szerkesztés]

  • 2007 – Általad vagyok
  • 2008 – Candlelight
  • 2009 – Csak egy nő
  • 2010 – Mama
  • 2010 – Láthatatlan híd
  • 2011 – Ez az otthonunk
  • 2012 – Fáj még

Eurovízió[szerkesztés]

Az Eurovíziós Dalfesztivál hazai döntőjében a zsűri és az sms-t küldő nézők véleménye alapján Csézy nyert, így Magyarországot ő képviselte Belgrádban, a nemzetközi döntőben. Csézy a sorsolás eredménye alapján tizenötödikként állt a színpadra, előtte a grúziai, utána a máltai énekes következett. Mindkét elődöntőből tíz-tíz ország jutott be a döntőbe, amelyen így összesen 25 ország képviselői adhatták elő versenydalukat. Csézy az elődöntőben 6 pontot szerzett, ezzel a 19. helyen végzett, így nem került be a döntőbe.

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Előző
Rúzsa Magdi (2007)
Magyarország Magyarország résztvevője az Eurovíziós Dalfesztiválon
2008
(A Candlelight című dallal)
Következő
Ádok Zoli (2009)