Hajós András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hajós András
Hajós András, a Millenáris kerékpárpályánál
Hajós András, a Millenáris kerékpárpályánál
Életrajzi adatok
Született 1969. május 3. (46 éves)
Budapest
Pályafutás
Aktív évek 1993
Együttes Emil.RuleZ!
Hangszer ének, gitár
Együttesének weboldala

Hajós András (Budapest, 1969. május 3.) szociológus, énekes, dalszerző, humorista. 2009-ben elnyerte a Déri János-díjat.

Nős, egy kisfia (Artúr) és egy kislánya (Alíz) van.

Zenészkarrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1993-ban alakult Emil.RuleZ! zenekar frontembere. Sajátos stílusa és humora népes rajongótábort szerzett a zenekarnak. Eddig négy albumuk jelent meg: Zazie az ágyban, Hisztis, zanga!zanga, illetve a Gyere át!, valamint két kislemezük a Hello, tourist! és az Ebola Cola.

Filmes és televíziós karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Saját talkshow-ját 2003 tavaszától indította el Magánszám címmel, amelyet először a TV2-n sugároztak, majd kis szünet után a Viasat 3-on láthatta a nézőközönség Késő este Hajós Andrással címmel. A műsor megszűnése óta Hajós az RTL Klub Heti Hetes című műsorának gárdáját erősíti. 2005-ben ő vezette a Benne leszek a tévében című műsort, amelyből kilenc adást láthattak a nézők.

A 2002-ben készült Kelj fel komám ne aludjál című filmmel indult el a filmes világban. Azóta szerepelt a Boldog születésnapot! (2003), Magyar vándor (2004), Zsiguli (2004), Szűzijáték (2006) című filmekben. 2007-ben a Megy a gőzös c. Koltai-komédiában a Hiszékeny vakot alakította.

Filmográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hajós András műveltségi háttere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A budapesti Madách Imre Gimnáziumban érettségizett 1987-ben, utána többször a jogi karra felvételizett, eredménytelenül. Nem akart azonban diploma nélkül maradva „szégyent hozni” agykutató édesapjára, ezért beiratkozott a szociológia szakra és ott 1998-ban szerzett diplomát. Ezután számos munkát kipróbált: volt pincér, menedzser, sajtós a városházán, 1993-ban dzsesszzenekart alapított és 2003 óta kereskedelmi televíziócsatornáknak dolgozik.[1]

Saját bevallása szerint természettudományos ismeretei nem túl magas szintűek, a kémiatanítással szembeni averziójának az RTL Klub Heti Hetes című műsorának 2007. december 23-ai adásában is hangot adott,[2] amikor a kálium-szulfátról beszélt.

„Dr. Debreceni László”, játékfigura[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hajós András legjobb „barátja”, „társa” és „műsorvezetőtársa” a Magánszám és a KEHA műsoraiban. A játékfigura Hajós gimnáziumi osztálytársa, Gaál Csaba Boogie gyermekkori plüssmackója, aki még nem volt kétéves, mikor elnevezte a később médiasztárrá avanzsált játékot. A Hajós Andráshoz köthető figura nem azonos az ÁNTSZ tisztiorvosával, bár hasonló néven lettek híressé.

Hajós András a HírTV-ben lemondásra szólítja fel Gyurcsány Ferencet (2006. szeptember 22.)

Politika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hajós világképét liberális demokrataként, önmagát kétgyermekes euromagyar apaként határozza meg.[3] Sokáig szellemileg közel állt az SZDSZ-hez. Televíziós és zenész karrierje előtt évekig a Főpolgármesteri Hivatal sajtó ügyosztályán dolgozott, egy időben ő írta Demszky Gábor beszédeit.[4]

2006. szeptember 22-én, meglepetésre, a HírTV-ben a 2006-os megmozdulások kapcsán lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Tettét az RTL Klub etikátlannak minősítette, és hivatalosan is elmarasztalta,[5] de mivel szerződés nem kötötte a csatornához, az RTL Klub részéről sem jogi, sem másfajta lépések nem követték az esetet, Hajós így a Heti Hetes című közéleti műsor állandó szereplőjeként képernyőn maradhatott (egészen 2013-ig, mikor átigazolt a tv2-höz).

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]