Sztárban sztár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sztárban sztár
Műfaj zenés showműsor

Rendező
 • Lakatos András (2013–2017)
 • László Péter (2018)
Műsorvezető
Zsűri
Hang Bognár Tamás

Formátum Your Face Sounds Familiar
Szlogen
 • Az ország elsőszámú házibulija
 • A show, amiben senki nem az, akinek látszik
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 7
Epizódok67
Gyártás
Forgatási helyszín Budapest, Róna utca 174. (Mafilm filmgyár)
Részenkénti játékidő 110-120 perc
Gyártó
 • Paprika Latino Studios Kft. (2013–2015)
 • IKO Műsorgyártó Kft. (2016–)
Forgalmazó Endemol Shine Group
Sugárzás
Eredeti adó TV2
Eredeti sugárzás kezdete2013. október 11.
Státusz 7. évad adásban
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó műsor
További információk

A Sztárban sztár a TV2 zenés show-műsora, melyben hazai könnyűzenei előadók nemzetközi, illetve hazai előadókká, zenészekké átalakulva, azok dalait adják elő élő adásban. Profi sminkesek, maszkmesterek, fodrászok és stylistok segítenek nekik abban, hogy külsőleg megtévesztésig hasonlítsanak az eredeti sztárra. A versenyzők a megformálandó személy hangját imitálva énekelnek, valamint a sztárok mozgásait, tánclépeseit és gesztusait is megpróbálják levenni.[1]

A műsor győztese a „Magyarország legsokoldalúbb előadóművésze” címet nyeri el.

Története[szerkesztés]

Az RTL Klub 2013 nyarán jelentette be, hogy 2014 elején elindítja a Your Face Sounds Familiar magyar változatát, melyben hazai énekesek adnak elő zenei legendák dalait.[2] A műsor 2011-ben mutatkozott be Spanyolországban, ahol eddig öt szezon került képernyőre. A formátum annyira sikeres, hogy azóta további 38 ország vette meg a sugárzási jogokat, többek közt a brit ITV is. Az Egyesült Államokban pedig az ABC csatorna Sing Your Face Off címmel vetítette. Annak ellenére, hogy itthon a sugárzási jogokat az RTL Klub szerezte meg, a TV2 megelőzte őket és 2013 őszén elindította a nagyon hasonló Sztárban sztár-t.

Ezután az RTL Klub úgy döntött, hogy mégsem indulnak el a megvásárolt eredeti formátummal, hiszen a nézőket így már nem érdekelné annyira a műsor, ráadásul azt a látszatot kelhették volna, hogy a TV2 show-ját koppintották le, amit pedig igyekeztek elkerülni.[3]

Az eredeti formátum kidolgozója és forgalmazója, az Endemol később megkereste a TV2-t, majd megállapodott a csatornával, hogy felveszi a Sztárban sztár-t a Your Face Sounds Familiar-család tagjai közé, egyfajta variánsként.[4] Ezért, a második évadtól kezdődően, a stáblista után megjelenik az Endemol logója a képernyőn, mint a műsor forgalmazója.

A műsorról[szerkesztés]

A Sztárban sztár részben eltér a eredeti formátumtól, a két műsor menete nagyban különbözik. Míg a Your Face Sounds Familiar-ban nincs kiesés és csak 6 szereplő van, addig a TV2-es változatban 12 előadó verseng a továbbjutásért, és minden héten távozik egy énekes a műsorból.[5] Az ötödik és a hatodik évad első adásában nem volt kiesés.

A versenyzők sorrendjének megállapítása a zsűri és nézők által leadott szavazatszámok összesítése után alakul ki. A szereplőket egy 4 tagból álló zsűri pontozza. Egy zsűritag 1 és 10 pont között értékel, tehát egy produkcióra a zsűri maximálisan összesen 40 pontot adhat. Amennyiben a versenyző több produkciót is előad egy adás alatt, akkor a zsűritagok minden produkciót külön pontoznak, és ennek eredményeként alakul ki a zsűri által adott (összesített) pontszám a vonatkozó adásban. Amennyiben a zsűri pontozása alapján két énekesnél azonos helyezés alakul ki, akkor ez a két versenyző osztozik az adott helyezésen. Többszörös holtversenyben ugyanezek a szabályok érvényesek. A döntőben a zsűri nem ad pontokat, kizárólag a nézői szavazatok számítanak. Az ötödik évad első adásában hárman értékelték a produkciókat és nem pontoztak.

Az adások végén a műsorvezető közli az énekesekkel a következő heti feladatokat. Valójában azt, hogy melyik előadót alakítják a versenyzők, a műsor producerei és szerkesztői döntik el. Érdekesség, hogy a harmadik évad hetedik adásában került sor először arra, hogy a versenyzők maguk választották ki a megformálandó énekest. A negyedik évad hetedik adásában a négy zsűritagtól és a műsorvezetőtől kapták az egyik feladatot. Az ötödik évadban az elődöntőbe jutott versenyzők három előadó közül választhatták ki a második megformálandó sztárt. A hatodik évad első adása előtt a nézők a TV2 Live-on szavazhattak arról, hogy ki legyen Tina Turner. A hatodik évad minden adásában a heti győztes az adás végén maga választhatta ki három előadó közül, hogy kinek a bőrébe szeretne bújni, a többiek feladatait a műsor producerei és szerkesztői választották, melyeket a műsorvezető ismertetett velük. A hatodik évadban a nyolcadik adás győztese három előadó közül választhatta ki mindkét feladatát az elődöntőre, a többieknek mindkét produkcióját a műsor producerei és szerkesztői választották.

Az első két évadban a nézők SMS-ben szavazhattak, azonban a harmadik szériától kezdve a TV2 Live mobilapplikáción keresztül adhatják le voksaikat az énekesekre.[6] A hatodik évadban a nézők is 1-től 10-ig pontozhatták a produkciókat.

Az első két évad 8, a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik széria 10 adásból állt. Az utolsó hétre öt/négy előadó marad versenyben, közülük kerül ki a végső győztes, aki egy külföldi utazást nyer, valamint egy meghatározott pénzösszeget ajánlhat fel jótékonysági célra.

Érdekesség, hogy a dalok rövidítve, két és fél perces verzióban csendülnek fel, továbbá az adásokat élőben feliratozzák.

A műsor koreográfusa az első négy évadban Túri Lajos Péter, az ötödik évadban Szabó Anikó volt; énektanára az első három évadban Lajtai Kati, a negyedik évadban Sárközy Fanny, az ötödik évadban Balássy Betty volt; míg maszkmesterei Rausch Bernadett és Volentics Ádám voltak. Az online interjúkat az énekesekkel a harmadiktól az ötödik évadig Jabin Péter készítette. A hatodik évadban visszatért Túri Lali koreográfus és Lajtai Kati énektanár is a műsorba. A teljes stylingért (műsorvezető, zsűri, előadók és táncosok) ruháiért és jelmezeiért is Holdampf Linda stylist felelt. Az online műsorvezető pedig az ötödik évad egyik versenyzője, Singh Viki lett. A hatodik évad második adásában az adást indító közös produkció alatt technikai hiba miatt elment a hang, majd a hiba kijavításáig az előző adás produkcióit sugározták felvételről. A 18:55-ös kezdéshez képest 19:13-ra sikerült orvosolni a problémát.

Évadok[szerkesztés]

Évad Premier Finálé Győztes Műsorvezető Zsűri
Első évad 2013. október 11. 2013. december 6. Bereczki Zoltán Friderikusz Sándor Hajós András
Liptai Claudia
Lakatos Márk
Majoros Péter
Második évad 2014. szeptember 7. 2014. október 26. Pál Dénes Till Attila Hajós András
Liptai Claudia
Bereczki Zoltán
Majoros Péter
Harmadik évad 2015. szeptember 27. 2015. november 29. Gáspár Laci Bereczki Zoltán
Liptai Claudia
Havas Henrik
Majoros Péter
Negyedik évad 2016. szeptember 11. 2016. november 13. Veréb Tamás Hajós András
Liptai Claudia / Ábel Anita
Bereczki Zoltán
Majoros Péter
Ötödik évad 2017. szeptember 10. 2017. november 12. Horváth Tamás Stohl András
Liptai Claudia
Majoros Péter
Papp Szabolcs
Hatodik évad 2018. október 14. 2018. december 16. Freddie
Hetedik évad 2020. augusztus 30. 2020. november 8. Szabó Ádám Bereczki Zoltán
Kökény Attila
Köllő Babett
Papp Szabolcs

A TV2 az első évadra műsorvezetőnek Friderikusz Sándort kérte fel. „Újabb kihívásként és megtiszteltetésként értékelem, hogy rám bízta a TV2 a műsorvezetést a Sztárban sztár című szórakoztató műsorában.” – nyilatkozta a műsor első vezetője.[7] A zsűri tagjai az első évadban Liptai Claudia, Hajós András, Lakatos Márk és Majoros Péter „Majka” voltak. Az első évadot Bereczki Zoltán nyerte, aki a nyereményösszeget felajánlotta a Dévény Anna Alapítvány javára, akik sokat segítettek neki abban, amikor a kislánya lábával volt egy kis baj.

2014 januárjában bejelentették, hogy elindul a műsor második évada.[8] Friderikusz Sándor egy 2014. június 24-i interjúban azt nyilatkozta, hogy a második évad műsorvezetését már nem vállalja.[9] A második évad műsorvezetője Till Attila, aki azóta minden évadban ellátja ezt a feladatot.[10] A zsűriben is változás történt: Lakatos Márk a második szériában már nem volt zsűritag. Helyét a Sztárban sztár első szériájának győztese, Bereczki Zoltán vette át.[11] 2014-ben „Magyarország legsokoldalúbb előadója” Pál Dénes lett, aki a nyertesnek járó kétmillió forintot az SOS Gyermekfalunak ajánlotta fel.

2015 őszén elindult a műsor harmadik évada.[12] A zsűri ebben az évben is változott: Hajós András a harmadik szériában már nem volt zsűritag.[13] Helyét Havas Henrik vette át.[14] A harmadik szériát Gáspár Laci nyerte, aki az egymilliós nyereményösszeget az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítványnak ajánlotta fel.

2016. május 10-én a TV2-csoport bejelentette, hogy ősszel képernyőre kerül a műsor negyedik évada.[15] A negyedik évadban Havas Henrik helyett ismét Hajós András foglalt helyet a zsűriben.[16] Liptai Claudia terhessége miatt az ötödik adás után elköszönt a műsortól, helyét Ábel Anita vette át.[17][18] A negyedik évad győztese Veréb Tamás lett, aki az egymilliós nyereményösszeget a KézenFogva Alapítvány javára ajánlotta fel.

2017 augusztusában a csatorna bejelentette, hogy ősszel elindul a műsor ötödik évada.[19] Az évadban Bereczki Zoltán és Hajós András már nem voltak zsűritagok.[20][21] Helyüket Papp Szabolcs és Stohl András vették át.[22] A szériát Horváth Tamás nyerte, aki az egymillió forintot a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak ajánlotta fel.

2018. augusztus 13-án a TV2 bejelentette, hogy műsorra tűzi a hatodik évadot.[23][24][25] Ez azért volt meglepetés, mert egyes források szerint a Sztárban sztár helyére érkezett volna a csatorna új show-műsora, a Csak show és más semmi!, de így mindkét műsor elindult.[26] A hatodik évadban először nem történt változás a zsűriben. Az évad nyertese Freddie lett, az egymillió forintos nyereményösszeget a szegedi Gyógyító Angyal Alapítvány javára ajánlotta fel.

2020. májusában Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója bejelentette, hogy egy év szünet után visszatér a Sztárban sztár a hetedik évaddal.[27] Liptai Claudia, Majka és Stohl András nem voltak benne a zsűriben, egyedül Papp Szabolcs maradt az előző évadból, mellé érkezett Köllő Babett, Kökény Attila és visszatért a zsűribe Bereczki Zoltán. [28]

Kapcsolódó műsorok[szerkesztés]

Sztárban sztár Afterparty[szerkesztés]

A harmadik évad során Sztárban sztár Afterparty címmel volt látható a show-műsor háttérműsora a Super TV2-n, Till Attila műsorvezetésével. A műsor élőben jelentkezett a Sztárban sztár stúdiójából, közvetlenül annak adásai után. Az afterparty-n a versenyzők, a zsűritagok és meghívott vendégek beszélték át az adott élő show történéseit, valamint a nézők szavazhattak a jövő heti közös dalról.

Sztárban sztár +1 kicsi[szerkesztés]

2016. november 27-én indult el a Super TV2-n a Sztárban sztár +1 kicsi, amelynek műsorfolyamában a korábbi Sztárban sztár évadok énekesei és ismert gyermektehetségek változnak át és adnak elő közösen, nemzetközi és hazai slágereket.[29][30]

Sztárban sztár leszek![szerkesztés]

2019. április 18-án a TV2 bejelentette, hogy Sztárban sztár leszek! címmel új tehetségkutatót indít. Ebben a műsorban már a hírességek helyett civilek mutathatják majd meg, hogy mennyire hasonlítanak egy énekesre.[31][32] Az első válogató adás szeptember 1-jén került képernyőre.

Sztárban sztár a javából[szerkesztés]

A hetedik évadnak volt egy különkiadása az első hat adás legjobb pillanataiból összállítva 2020. október 10-én 16:50-től Sztárban sztár a javából címmel[33][34], valamint egy szilveszteri különkiadás is látható volt Sztárban sztár a javából – 2020 szilveszter címmel december 31-én, este 21:25-től éjfélig.[35]

Átlagnézettség[szerkesztés]

A +4-es adatok a teljes lakosságra, a 18–59-es adatok a célközönségre vonatkoznak.

Évad Sugárzás Epizódok
száma
Teljes lakosság (+4) Célközönség (18–59)
AMR (fő) SHR (%) AMR (fő) SHR (%)
1 péntek 21:25 8 1 020 769 30,66 420 692 29,21
2 vasárnap 19:00 8 1 509 457 30,99 827 989 29,60
3 vasárnap 18:55 10 1 644 563 33,05 849 507 30,15
4 vasárnap 18:50 10 1 249 726 27,73 595 142 24,63
5 vasárnap 18:50 10 1 156 849 26,21 559 144 23,92
6 vasárnap 18:55 10 840 247 19,17 377 650 16,28
7 vasárnap 18:50 11 842 649 19,74 406 738 18,60

A műsor díjai[szerkesztés]

 • Story Ötcsillag-díj (2014) – Az év leg-leg-legje
 • Magyar Televíziós Újságírók Díja (2014) – A legjobb nagyszabású showműsor
 • Kamera Korrektúra (2014) – A legjobb szórakoztató és zenei tévéműsor
 • Story Ötcsillag-díj (2015) – Az év televíziós produkciója
 • Magyar Televíziós Újságírók Díja (2015) – A legjobb nagyszabású showműsor
 • Story Ötcsillag-díj (2016) – Az év leg-leg-legje
 • Magyar Televíziós Újságírók Díja (2016) – A legjobb nagyszabású showműsor
 • Kamera Korrektúra (2016) – A legjobb szórakoztató és zenei tévéműsor
 • Story Ötcsillag-díj (2017) – Az év televíziós produkciója

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Sztárban sztár (magyar nyelven). PORT.hu. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
 2. A Your Face Sounds Familiar Magyarországon először az RTL Klubon! (magyar nyelven). rtlklub.hu, 2013. augusztus 14. (Hozzáférés: 2013. november 9.)
 3. Kalmár Csaba: Így nyúlják le egymást a tévék (magyar nyelven). Origo, 2013. november 3. (Hozzáférés: 2014. október 29.)
 4. Varga Attila: Nem lesz prűd az Éden hotel (magyar nyelven). Index, 2014. október 7. (Hozzáférés: 2014. október 28.)
 5. Új zenés show-műsort indít az RTL Klub (magyar nyelven). Origo, 2013. augusztus 14. (Hozzáférés: 2013. november 9.)
 6. Bemutatta őszi műsorait a TV2 Csoport (magyar nyelven). TV2.hu, 2015. augusztus 27. (Hozzáférés: 2015. augusztus 27.)
 7. Friderikusz Sándor a Sztárban sztár műsorvezetője! (magyar nyelven). TV2.hu, 2013. szeptember 11. (Hozzáférés: 2013. november 9.)
 8. Újra jön a Sztárban sztár (magyar nyelven). TV2.hu, 2014. január 20. (Hozzáférés: 2014. január 20.)
 9. Friderikusz kiszállt Az ének iskolájából is! (magyar nyelven). Origo, 2014. június 24. (Hozzáférés: 2014. július 1.)
 10. Tilla lesz a Sztárban sztár új műsorvezetője! (magyar nyelven). TV2.hu, 2014. augusztus 12. (Hozzáférés: 2014. augusztus 12.)
 11. Bereczki Zoltán a Sztárban Sztár zsűrijében! (magyar nyelven). TV2.hu, 2014. július 1. (Hozzáférés: 2014. július 1.)
 12. Újra Sztárban sztár (magyar nyelven). TV2.hu, 2014. október 30. (Hozzáférés: 2014. október 30.)
 13. Hajós András nem szerepel ősszel a Sztárban sztár zsűrijében! (magyar nyelven). Origo, 2015. július 22. (Hozzáférés: 2015. július 22.)
 14. Liptai Claudia megkapta maga mellé Havas Henriket (magyar nyelven). Origo, 2015. augusztus 27. (Hozzáférés: 2015. augusztus 27.)
 15. Nagy dobásra készül a TV2 csoport (magyar nyelven). tenyek.hu, 2016. május 10. (Hozzáférés: 2016. május 10.)
 16. Hajós András zsűritag lesz a Sztárban sztár következő évadjában (magyar nyelven). Origo, 2016. augusztus 16. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)
 17. Liptai Claudia nehéz döntést hozott: ekkor látjuk őt utoljára a képernyőn (magyar nyelven). TV2.hu, 2016. október 15. (Hozzáférés: 2016. október 15.)
 18. Liptai Claudia döntött, vasárnap lesz utoljára képernyőn (magyar nyelven). Origo, 2016. október 15. (Hozzáférés: 2016. október 15.)
 19. Claudia és Tilla már készül az ország házibulijára, jön a Sztárban sztár! (magyar nyelven). TV2.hu, 2017. augusztus 11. (Hozzáférés: 2017. augusztus 11.)
 20. Bereczki Zoltán: Már nem tudtam bevállalni a televíziózást (magyar nyelven). 24.hu, 2017. július 6. (Hozzáférés: 2017. július 6.)
 21. Hajós András döntött: Otthagyja a Sztárban sztárt (magyar nyelven). 24.hu, 2017. augusztus 24. (Hozzáférés: 2017. augusztus 24.)
 22. Stohl Andrással és Papp Szabival teljes a Sztárban sztár zsűrije (magyar nyelven). tv2.hu, 2017. szeptember 4. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)
 23. 2018-ban visszatér a Sztárban sztár (magyar nyelven). tv2.hu, 2018. augusztus 13. (Hozzáférés: 2018. augusztus 13.)
 24. Hamarosan visszatér a Sztárban Sztár, megvannak a szereplők (magyar nyelven). Origo.hu, 2018. augusztus 13. (Hozzáférés: 2018. augusztus 13.)
 25. Hamarosan jön a Sztárban sztár hatodik évada (magyar nyelven). 24.hu, 2018. augusztus 13. (Hozzáférés: 2018. augusztus 13.)
 26. Új, nagyszabású showműsor érkezhet a Sztárban Sztár helyére? (magyar nyelven). musorvizio.blog.hu, 2018. július 29. (Hozzáférés: 2018. július 29.)
 27. Új magyar sorozat, egy nagyon várt reality és egy különleges show is jön a TV2-re (magyar nyelven). Origo, 2020. május 19. (Hozzáférés: 2020. május 19.)
 28. Vadonatúj zsűrije lesz a Sztárban sztár idei évadának (magyar nyelven). Sorozatiki, 2020. augusztus 4. (Hozzáférés: 2020. augusztus 4.)
 29. Szuper ősz a SuperTV2-n (magyar nyelven). supertv2.hu, 2016. augusztus 3. (Hozzáférés: 2016. augusztus 3.)
 30. Megújulva tér vissza a Sztárban sztár (magyar nyelven). Origo.hu, 2016. augusztus 4. (Hozzáférés: 2016. augusztus 4.)
 31. Tehetségkutató műsorként térhet vissza a Sztárban sztár a TV2-re (magyar nyelven). sorozatwiki.hu, 2019. április 19. (Hozzáférés: 2019. július 14.)
 32. TV2: Visszatér a Sztárban sztár, de más lesz, mint volt (magyar nyelven). media1.hu, 2019. április 18. (Hozzáférés: 2019. július 14.)
 33. Szombat délután különkiadással jelentkezik a Sztárban sztár (magyar nyelven). filmsor.net, 2020. október 7. (Hozzáférés: 2020. október 7.)
 34. Szombaton műsorváltozás lesz a TV2-n (magyar nyelven). SorozatWiki, 2020. október 6. (Hozzáférés: 2020. október 6.)
 35. Színes kínálat a TV2 Csoport szünidei műsorában (magyar nyelven). filmsor.net, 2020. december 1. (Hozzáférés: 2020. december 27.)

További információk[szerkesztés]