SMS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SMS egy mobiltelefon kijelzőjén

Az SMS (Short Message Service, azaz rövidüzenet-szolgáltatás) mobiltelefonnal küldött rövid terjedelmű, meghatározott karakterszámú üzenetet kézbesítő szolgáltatás neve.

Korábbi, a nyelvben meg nem honosodott szinonimája az ún. "GSM távirat". Az 1990-es évek közepén a Westel mobilszolgáltató ezzel a kifejezéssel illette SMS szolgáltatását.

Az SMS egyfajta "tárol és továbbít” típusú szolgáltatás. Emellett szolgálhat még kézbesítésről való visszajelzésre. Az SMS párhuzamosan küldhető vagy fogadható GSM hang-, adat- vagy faxforgalommal (a jelzési csatornát használja).

Eredetileg 1985-ben a GSM szabványok között definiálták,[1] egy üzenettel 160 karaktert lehetett elküldeni,[2] ám az újabb készülékek már tudnak kezelni többrészes SMS-eket (a hálózaton keresztül több SMS-ben átmenő üzenetet egy darabban való megjelenítése), illetve a 7 bites kódolás mellett lehetséges 8 bites vagy 16 bites kódolást is választani, így 160, illetve 70 karakter fér egy SMS-be.

SMS levelezés[szerkesztés]

A PricewaterhouseCoopers szerint 2019-ben 20% -kal több pénzt költöttek erre a marketing eszközre a világon, mint 2017-ben. Ez az eszköz sok tényező miatt vált vonzóbbá: alacsony ár, könnyű használat, akadálymentesség és így tovább.

  • SMS-üzenetek árfolyamokkal, időjárással, szentek mondásaival stb.
  • Szolgáltatás "mobil bank". Segítségével a bankok értesítik a kártyatulajdonosokat az online bank bankszámláján / kártyáján / személyes számláján végzett tevékenységekről.
  • Értesítés a kedvezményekről, eladásokról, akciókról.
  • A mobilszám meglétének ellenőrzése egyes online erőforrásokra való regisztrációkor.
  • Az SMS-hírlevelek integrálása az online áruházakban.
  • A felhasználó azonosítása (például elveszített jelszó helyreállítása).
  • Mobil marketing.[3]

Működés[szerkesztés]

A felhasználó a mobiltelefonján szerkeszti és megcímezi az üzenetet. A címzettet a nemzetközi hívószámát megadva azonosítják (például +36123456789). Ezután elküldi az üzenetet a szolgáltatóközpontba (Service Center), ahol az üzeneteket tárolják, majd továbbítják a címzettnek.

1992. december 3-án küldte el mobiltelefonjáról Neil Papworth brit mérnök az első rövid szöveges üzenetet, röviden SMS-t, a távközlés egyik történelmi lépéseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GSM Doc 28/85 "Services and Facilities to be provided in the GSM System" rev2, June 1985
  2. GSM 03.40, Technical realization of the Short Message Service (SMS).
  3. Как начать SMS-рассылку. Intis Telecom Global SMS provider, 2020. február 10. (Hozzáférés: 2020. május 19.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Short message service
A Wikimédia Commons tartalmaz SMS témájú médiaállományokat.