Ambrus Attila

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ambrus Attila (Csíkszentlélek, 1967. október 6. –) a „Viszkis rabló” néven hírhedtté vált egykori jégkorongozó. Bankrablásairól ismert, legtöbbször elmaszkírozott arccal és „álruhában”, közel 30 alkalommal rabolt ki bankokat, takarékszövetkezeteket, utazási irodákat, postákat. Egyes helyszíneken többször is járt. Az esetek legnagyobb részében taxival ment rabolni és távozott úgy, hogy a taxisofőr mit sem sejtett. Nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt, a helyszínekhez közeli kocsmákban 1-2 deci whiskyt ivott. Utolsó rablása során, menekülés közben társát elfogták, aki kihallgatása során lebuktatta, így tudták elfogni menekülés közben, a román–magyar határon, az ártándi átkelőnél. Egyszer meg is szökött az előzetes letartóztatásból a Gyorskocsi utcából.

Ambrus Attila visszatért Csíkszeredába

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Erdélyben, Csíkszeredában született 1967-ben, édesanyja másfél évesen elhagyta, és a nagymamája nevelte 10 éves koráig, majd annak halála után egyik apai nagynénje vette pártfogásba. 1988-ban szökött át Magyarországra, miután bűnöző életmódja miatt otthon kiközösítették. 1994 és 1999 között közepes jégkorong-kapusi karriert futott be, főként az Újpesti TE csapatában.

Posta- és bankrablásai során valamivel több mint 142 millió forintot zsákmányolt. Ambrus Attilára 2002-ben 17 év börtönt szabtak ki, azonban jó magaviselete miatt 2012. január 31-én, feltételesen szabadlábra helyezték. 2003-ban ügyvédje, Magyar György beadványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, mivel Ambrus nemhogy gyilkossági kísérletet nem követett el, hanem inkább megakadályozta a vérontást azzal, hogy magához vette a banki biztonsági őrök fegyverét.

Az elfogása előtti időszakban rövid ideig bizonyos népszerűségre tett szert. Sok rajongója volt és van; Csala Zsuzsa segítségével pl. a börtönben leérettségizett, kerámiakészítéssel foglalkozott, angolul tanult és haditudósítónak készült. A Dunaújvárosi Főiskolán kommunikációból, 2009-ben le is diplomázott. Julian Rubinstein könyvet írt róla A viszkis rabló balladája címen, majd filmet is készített róla, amelyet az Investigation Discovery tévé Szökésben c. sorozatában 2010. április 25-én adott le.

2010 augusztusában több hírportál alaptalanul halálhírét keltette, heves érzelmeket kiváltva az internetezőkből.

Sportolói pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]