Berki Krisztián (labdarúgó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Berki Krisztián
Személyes adatok
Születési dátum 1980július 1. (39 éves)
Születési helyTatabánya, Magyarország
Állampolgárság magyar
Magasság191 cm
Poszt kapus

Berki Krisztián (Tatabánya, 1980. július 1. –) magyar médiaceleb, reality-show szereplő, volt labdarúgó. Több tévéműsorban is feltűnt, főként botrányairól és különc életviteléről híresült el. Évek óta részt vesz különféle magyar valóságshow műsorokban.

Élete[szerkesztés]

Szülei kilencéves korában váltak el, anyja egyre mélyülő alkoholbetegsége miatt súlyos lelki sebeket kapott kisfiúként. 12 évesen elköltözött otthonról. Az általános iskola elvégzése után szakmunkásképzőbe jelentkezett, ahol villanyszerelő képesítést szerzett. 27 évesen, sportvezetői pályafutása kezdetén felsőfokú végzettséggel és szakmai tapasztalattal nem rendelkezett. Később azonban a Testnevelési Egyetem sportmenedzser szakára járt.

2004–2006 között, 2 évig volt az FTC szerződtetett labdarúgója, - Az FTC-nél eltöltött időszak: 2004. július 17. Szerződés lejárta: 2006. június 30 - [1] de tétmérkőzésen nem lépett pályára. Az FTC színeiben egy hazai díjmérkőzésen a Hajdúnánás ellen védett 2004. július 3-án.[2] Korábban a Budafok, Dunaferr, Csepreg, Balaton FC egyesületekben focizott. Mindössze négy NB 1-es mérkőzésen 276 percet védett és nyolc gólt kapott a Balaton FC (Siófok) és a Diósgyőr csapatában.

25 évesen sérülés miatt abbahagyta a profi futballt. 2007-ben a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója lett,[3] mely tisztéről 2010 júniusában lemondással távozott.[4]

2012-ben az IFBB Goda Lajos Emlékverseny Men's Physique mezőnyében lépett pódiumra, és mutatta meg izmait. A zsűri a 3. helyre találta méltónak a testépítőt.

2013-ban és 2015-ben az Édes Élet reality, valóságshow-ban szerepelt, és az egyik legmegosztóbb celebként folyamatosan beszédtémát generált.

2014-ben a Hal a tortán című vendégváró valóságshow-ban is szerepelt.

2016-ban A nagy duett című show-műsorban láthattuk a TV2 csatornáján.

2017-ben Az Ázsia Expressz (első évad) című műsorban szerepelt, ahol a versenyzőknek Vietnámot, Laoszt, Kambodzsat és Thaiföldöt kellett átszelniük. A Berki Krisztián–Ambrus Attila páros lett a győztes. 10 milliós nyereményt vehettek át.

A páros a kalandról egy könyvet is írt, amivel - nem sokkal később - több tízmilliós összegeket kerestek.

Az Éden Hotel műsorvezetője, illetve a FEM3 Café műsorvezetője volt.

Több tévéműsorban is feltűnt, főként botrányairól és különc életviteléről híresült el. Például kérésére rajta alkalmazták először hazánkban az úgy nevezett herevasalás–bőrfeszesítést, amire félévente visszajár, mivel rendszeresen kell alkalmazni a kezelést. Erről videót és fotót tett közzé, majd ezt nyilatkozta: "Csak egy bőrfeszesítő eljárás, amelyet először az én heréimen végeztek el, így a herevasalás kifejezés általam született meg, ezt a szót nekem köszönheti Magyarország."

A 2018-as év elsősorban Berki Krisztián magánéletéről, új barátnőjéről szólt, például szex után fo­tózta le a ba­rát­nője bu­gyi­ját. Instagram oldalára fotót posztolt, amihez azt írta: "Bizonyára Ön is tisztában van vele, hogy hivatalosan az Instagram szabályzata szerint 14 év alatt nem is lenne szabad regisztrálni erre a Social Mediás felületre, innentől kezdve ez szülői felelősség, nem az enyém, további szép és tartalmas estét kívánok tele élményekkel maradok tisztelettel a berki."

Feltűnt vetélkedőkben is, illetve szerepelt a mórahalmi Patkó Lovas Színház, Leányvásár – operett –, westernként, Pintér Tibor (színművész) által megálmodott darabban, egy cameoszerepben, ahol osztották a pofonokat egymásnak Pintér Tiborral.

Egy új, fiatalító kezelésen is átesett, amiről elmondta: "Hyaluronsavval töltenek fel a középarcba, és botoxot kapok a szarkalábaimba, a homlokomba, a szemöldökívbe."

2018. novemberben indult A legbátrabb páros című - TV2 licencszerződésen alapuló valóságshow-jában, Berki Renátával, azonban Laky Zsuzsanna és Dietz Gusztáv lett a győztes páros. Dietz Gusztáv, MMA/Brazil Jiujitsu edző nyilatkozta:

„,,Önmagát test­építőnek nevezi, de szerintem inkább rombolás, amit a testével végez. Meg van róla győződve, hogy mindig a helyzet magaslatán áll, holott közel sem. Ahogy a testét, úgy ezt a képet is felépítette maga körül, de ez sem valódi. - „Fogyjál le húsz kilót!” ,,”

– Dietz Gusztáv, MMA/Brazil Jiu Jitsu edző

Berki Krisztián egy ideig a FEM3 Café műsorvezetője volt, azonban lejárt a szerződése a TV2-vel, és nem terveznek vele a tavaszi műsorokban. Nem hosszabbították meg 2019-ben lejárt szerződését.

2019-ben magánjellegű utazásairól adott hírt magáról, különböző országokból. Tenger- és óceánpartokon fordult meg ,Magyarországon alig töltött időt. Május hónapban kezdődött Berki Krisztián pere, ahol különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette és egyéb büntettek miatt 1 év börtönbüntetésre, és 5 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

Mivel beismerte bűnösségét, felfüggesztett börtönbüntetésre módosították az ítéletet.

Július hónapban bejelentette, indul a főpolgámesteri posztért: „Októberben Én leszek Budapest következő Főpolgármestere!,,. Ehhez követőitől kért támogatást. 2019. augusztusában lett hiteles a történet: Berki Krisztián a Sláger TV-n új műsorában induló valóságshow-ban ingyenreklámot szerzett. ,,Fél éve írtam alá ezt a szerződést a Sláger TV-hez, ahol Hajdú Péterrel közösen gyártjuk a saját napi realitymet. ,, De még nem tudom, hogy összeegyeztethető-e a kettő, én a fővárosra akarok koncentrálni, de bevállalnám a műsort is.,, - mondta el Berki Krisztián. Berki Krisztián valóságshow-ban szerepeltetné lányát is, 2019. szeptember 2-től. Azt nyilatkozta, hogy az édesanyjával, Hódi Pamelaval egyeztetett előzőleg erről. Hódi Pamela ügyvédhez fordult, mert nem adott engedélyt ehhez.

Egyáltalán nem járulok hozzá, ahhoz hogy a lányom szerepeljen édesapja reality műsorában! Most végeztem az ügyvédemnél a hivatalos papírokat megírtuk, amit megkap a Tv csatorna és Berki Krisztián is!!!!! Több tájékoztatás nincs egyelőre!!!””

– Hódi Pamela

Magánélete[szerkesztés]

2013. október 29-én lánya született, aki a Berki Natasa Zselyke nevet kapta.[5] Élettársa, gyermeke édesanyja, Hódi Pamela volt, akivel 2018-ban szakadt meg a kapcsolata.

Gyermekelhelyezési pert kezdeményezett Hódi Pamela, Berki Krisztián volt élettársa, 2017. decemberében, 2018. júliusában döntött a bíróság, Berki Natasa Zselyke az édesanyához került.

„A gyerkőc nyolcvan százalékban velem van. A történet hivatalosan is lezárult, de többet erről nem szeretnék mondani””

– Hódi Pamela

nyilatkozta az édesanya. Jelenleg Berki Natasa Zselyke édesanyjával, albérletben él.

2018-tól felesége: Berki Renáta.

Vagyona[szerkesztés]

2012 áprilisától egy angol cég megbízásából tárgyalásba kezdett az NB II-es Vác FC-vel és a váci városvezetéssel a labdarúgócsapat megvásárlásáról.[6] A nyári[7] tulajdonosváltást négy hónapos munkája követte. 2013 augusztusában bírósági ítélet alapján 42,5 millió forintos fizetési kötelezettséget szabtak ki rá, amelyet a csapat tulajdonosának megkárosítása miatt ítéltek meg.[8][9]

Berki Krisztián 2014-ben pár száz millió forintra becsülte saját vagyonát. Elmondása szerint bejelentett lakcíme Amerikában van, ahol több üzlet és ingatlan tulajdonosa.[10]

Első karóráját egy angol üzletember húszezer fontért, vagyis mintegy hétmillió forint körüli összegért vette le a kezéről. Később ebből a pénzből vette meg az első Omegát, de van Rolexe is.

Átlagosan egy öltönye háromszázezer forint, a legdrágább hatszázezer körül van, de az ingeit is varratja.

Arra kérdésre, hogy miből él, ezt válaszolta:

Nekem mindenre megvan a szponzorom. Az egész családom ruházkodására, a kocsikra, de még a húst is kapom valakitől. Minden pénzt, amit keresek, a hobbimra tudom fordítani.

"Jelenleg embereket coachingolok. Megkeresnek és életmóddal, stílussal, edzéssel kapcsolatban adok nekik javaslatokat. Van egy ember, aki most tart valahol, de ezzel nem elégedett. Akkor segítek neki, és elviszem egy másfajta életbe. Szerencsére nagyon magas az óradíjam. Óránként több mint százezer. Ahhoz, hogy ez érjen is valamit, minimum tíz órára van szükség”

"Az ügynököm szerint a Berki életérzést akarják az emberek. Akarnak látni, akarnak hallani, megfogni, találkozni velem. Nem adok elő semmit, aláírásokat osztok vagy beállok a pultba sört csapolni. Nekem is jó, mert kapok érte százötvenezret, sofőrrel megyek a szórakozóhelyekre, meg nekik is, mert láthatnak”

– Berki Krisztián

A TV2 – két évben – 100 millió forintot fizetett ki a FEM3 és az Éden Hotel műsorvezetésért és az Édes életben való szereplésért.

Ez azt jelenti, hogy Berki Krisztián havonta több mint 4 millió forintot kapott a TV2-től.

Miközben 100 milliót keresett két évben, az adóhatóság semmit sem tud behajtani rajta. Amerikai címre van bejelentve, így a NAV nem is nagyon tudja felvenni vele a kapcsolatot, holott egy cége ellen bírósági végrehajtást, valamint kényszertörlést kezdeményeztek, emellett pedig érvényben van ellene egy 42 millió fizetési meghagyás is, amelyet a váci futballklub tisztázatlan eladása miatt kapott.[11]

Berki Krisztián szerint nem valós a tartozás, amit követelnek:

Hivatalosan hat éve nem élek Magyarországon, és egy amerikai cég alkalmazásában állok.”

– Berki Krisztián

2019. májusában kezdődött Berki Krisztián pere, ahol különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette és egyéb bűncselekmények elkövetésével vádolják.

Berki büntetése: ötmillió forint vagyonelkobzás mellett egy év börtön, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették. Berki Krisztián az ügyben vallomást tett, és elismerte a bűnösségét. [12]

Könyv[szerkesztés]

Ambrus Attila–Berki Krisztián–Karizs Tamás: Rosszfiúk Ázsiában; Alexandra, Pécs, 2018 ISBN 978-963-447-149-3

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.ftc.hu/index.php?action=players&p_id=542 Archiválva 2013. november 3-i dátummal a Wayback Machine-ben Berki Krisztián lapja az FTC oldalán
 2. Zsiga László: Ők 929-en. FTC Labdarúgó Zrt, Budapest. 106. o.
 3. http://archiv.pepsifoci.hu/node/59334 Archiválva 2013. szeptember 30-i dátummal a Wayback Machine-ben Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója
 4. http://www.elsoosztaly.hu/2010/06/04/lemondott-berki-krisztian/ Archiválva 2013. szeptember 30-i dátummal a Wayback Machine-ben Lemond Berki Krisztián
 5. (2013. november 5.) Amikor Berki Krisztián először tartotta kezében a kislányát. bors.hu. [2013. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2013. november 6.)  
 6. (2012. április 14.) Berki Krisztián a Vác FC-nél. Sport1 TV. [2013. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2013. november 6.)  
 7. (2012. augusztus 14.) A Berki Krisztián által képviselt angol befektetők kezébe került a Dunakanyar-Vác. extra.livesport.cc. (Hozzáférés ideje: 2013. november 6.)  
 8. (2013. szeptember 3.) 42,5 millió forintos pert vesztett a labdarúgó Berki Krisztián. hetivalasz.hu. (Hozzáférés ideje: 2013. szeptember 7.)  
 9. (2013. szeptember 3.) Berki Krisztián: nem veszítettem semmilyen pert!. bors.hu. (Hozzáférés ideje: 2013. november 6.)  
 10. Pénzügyeiről beszél Berki Krisztián. Life.hu (magyarul) (2014. márc. 20.) (Hozzáférés: 2019. feb. 28.) (HTML) „Berki Krisztián a Frizbiben arról beszélt, jelenleg pár száz millióra becsüli vagyonát, de nem tud pontos összeget. Állítja, Amerikában rendelkezik bejelentett lakcímmel, ahol ingatlana és több üzlete is van, és hozzátette, adózási szempontból is kedvezőbb számára a kinti lakhely.”
 11. Bajban Berki? Felülvizsgálják a szerződését a TV2-nél! (magyar nyelven). Blikk.hu, 2016. január 11. (Hozzáférés: 2019. május 22.)
 12. erdelyip: Kuna Tibor és Berki Krisztián is elismerte a bűnösségét a bíróság előtt az áfacsalási ügyben. 444, 2019. május 21. (Hozzáférés: 2019. május 22.)

Források[szerkesztés]