Vác FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vác FC
Csapatadatok
Teljes csapatnév Vác Futball Club
Székhely Vác, Magyarország
Alapítva 1899
Klubszínek piros-kék
Stadion Vác Városi Stadion
Vezetőedző Nagy Tibor
Elnök angol John P Marshall
Bajnokság NB II
Nemzeti sikerek
magyar Bajnok 1 (1994) alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Vác FC honlapja

A Vác FC Vác város felnőtt labdarúgó csapata. Jelenleg az NB II-ben szerepel.

Történelem[szerkesztés]

A futball barátai Vácott - sok, azóta is ismert és híres jelentős fővárosi klubot megelőzve - 1899-ben hozták létre saját egyesületüket. A Váci Sport Egyesület (VSE) 1899. júniusában alakult meg, de hivatalosan csak november 28-án került bejegyzésre.

Az akkori fiatalság többféle sportot tudott űzni, mivel öt alosztály alakult meg - szöveghűen idézve: "kerékpározás, vívás, torna (a: laon tennis, b: labdázás), gyalog turisztika és evezés". A Pesten már sorra rendezett labdarúgó mérkőzések hatására felvették az alapszabályba a "footballt" is, de egyelőre még nem működött a szakosztály.

A VSE célja "a sport összes ágainak művelése és fejlesztése" volt, mely célból "a sport egyes ágaiban versenyeket rendeztek". Az első futballcsapat megalakulásával egy időben pályaépítésbe is kezdtek, s a játéktér 1904. májusában el is készült, mégpedig a Duna túloldalán, a Pokol csárda mögötti erdőben, ahol 17 sornyi fát áldoztak fel, illetve vágtak ki a cél érdekében. A pályaavató mérkőzésre május 24-én került sor, a VSE ellenfele a Műegyetem FC volt. Az eredmény nem volt meglepő, a fővárosiak 3-0-ra nyertek a piros-kék szerelésben játszó váci csapat ellen. A sportág népszerűsége miatt a városban egyre több egyesület alakított magának csapatot, amelyek hosszabb-rövidebb ideig működtek (lásd az alábbi táblázatot).

Az anyagi-, és pályagondok miatt 1948-ban három egyesület fuzionált és Váci Dolgozók Testedző Köre (VDTK) néven működött tovább. Az idő haladtával az egyesületi név gyakran változott, a politikai rendszer elvárásainak megfelelően.

A csapatok az évek során különböző bajnokságokban szerepeltek. A kezdetekben a KÖLASZ I. és II. osztályban, a II. osztályú Profiligában, majd a 40-es évektől az NB III-as és az NB II-es bajnokságban szerepeltek, de előfordult megyei és járási bajnokságban játszó csapat is.

Az 1986/87-es szezonban az NB II-es bajnokságot megnyerve nagy sikert ért el az akkori Váci Izzó MTE csapata: felkerült az élvonalba. A magyar bajnokság legmagasabb osztályában 13 évet töltöttek el, s ez idő alatt egy negyedik, két második és egy első helyezést ért el. Az 1993/94-es szezonban Csank János vezetőedzővel a következő játékosok vívták ki a bajnoki címet: Hahn Árpád, Koszta János, Nyilas Elek, Puglits Gábor, Nagy Tibor, Kriska Gábor, Aranyos Imre, Romanek János, Füle Antal, Víg Péter, Simon Antal, Szedlacsek István, Kasza István, Répási László, Molnár György, Miovecz Zoltán, Dzurják József, Szalai Attila, Sallai Tibor, Burzi Attila, Nyikos József, Schwarcz Zoltán, Bereczki Péter, Hámori István és Kelemen Zsolt.

Váci játékosok a sikeres években sorra kaptak meghívást a nemzeti válogatottba, s többen közülük pályára is léptek. A legtöbbször Nagy Tibor húzta fel a címeres mezt, összesen 17-szer játszott a válogatottban, de rajta kívül még heten szerepelhettek a nemzeti csapatban a piros-kékek közül. Vác utánpótlás-nevelése is nagyon eredményes volt, ezért többen az olimpiai, valamint a korosztályos válogatottakban is megfordultak.

Sajnos az 1999/2000-es bajnokságban - több okra visszavezethetően - az első osztályú felnőtt csapat kieső helyen végzett. Az MLSZ 2000. év nyarán átszervezte a bajnoki rendszert, csökkentette az élvonalbeli és a második vonalbeli csapatok létszámát. A tulajdonosi és anyagi gondok miatt a csapat a második vonalban / NB I/B./ nem indulhatott, ezért az amatőr NB II-es NB III-as kvalifikációs bajnokságban vett részt, ahol egy ponttal lemaradva visszacsúszott a negyedik vonalba.

A 2000/2001-es idényben a Vác Város Labdarúgó Sportegyesület az NB III-ban szerepelt. Az évet a 3. - azaz feljutó - helyen zárta. A csapat az egyesület politikájának köszönhetően elsősorban saját nevelésű játékosokra támaszkodva - az átlagéletkor 20,7 év - sikeresen vette az NB II-es kihívásokat is, s 2003. őszétől lehetőséget kapott arra, hogy megmérettesse magát az NB I/B - később NB II - mezőnyében is.

Ebben az időben alakult meg a Dunakanyar-Vác Labdarúgó Kft. A tulajdonosi kört az egyesület, magánszemélyek és környékbeli vállalkozók alkotják.

A csapat a magyar futball második vonalában is sikeresen szerepelt, s 2005. tavaszán a Keleti csoport bajnoka lett - nem kevesebb, mint 12 ponttal előzve meg az ezüstérmes Szolnokot, még ha a következő évben ki is estek.

2012/13-ban azonban jött a feketeleves. A csapat új tulajdonosa John P Marshall lett - elméletileg. Az előző tulajdonos, Héger József szerint ugyanis csak befektetést vásárolt az angol üzletember. Emiatt nem ismerte el az angol tulajdonrészét, és nem engedte, hogy átvegye a csapat ingóságai és a pálya felett a tulajdonrészt, valamint az általa továbbított fizetéseket is visszatartotta - rossz nyelvek szerint saját célra, de a valóságban nem tudni, hová, bár a játékosoknak amatőr szerződésük volt, így ez jogi problémát nem okozott. A csapat, és a város viszont kiállt Marshall mellett. 2013 januárjára addig fajult a dolog, hogy Vác város visszavonta a pályahasználati engedélyt. Ezért a Kazincbarcika elleni hazai meccsre ki sem álltak, hiszen februárban a játékosok is megtagadták a játékot, és a pályára még a játékvezetők és a vendégcsapat sem kapott engedélyt a belépésre. A Szeged elleni idegenbeli meccsre nem lett volna efféle stadionhasználati probléma, csak csapat nem volt. Végül toboroztak egyet különféle bajnokságon kívüli csapatokból, de nekik nem volt játékengedélyük, ezért ez a mérkőzés sem került megrendezésre. Aztán jött a csoda: a semmiből előkerültek az engedéllyel rendelkező játékosok március 23-án kiálltak az Orosháza ellen, és a két hónapnyi edzés- és meccshiány ellenére szépen tartották magukat; végül Aleksandar Petrovic 81. perci góljával kaptak ki 1:0-ra. A pályaengedély hiánya, és az utánpótláscsapatok szétszéledése miatt viszont megsértette az NB II-es licencben foglalt kötelességeket a csapat, amit többszöri felszólításra sem pótoltak, így 2013. március 25-én az MLSZ visszavonta a csapat licencét, ami valószínűleg egyet jelenthet az FC Sopron sorsával, azaz a végleges megszűnéssel. 2013 július 22-én felkérték Csank Jánost a megyei I. osztályban induló csapat vezetőedzőjévé, amit az NB II-ben játszott játékosok alkotnak. John Marsall 40 millió forintot áldozott a csapatra és elvárta a feljutást az NB III-ba, ami sikerült is rögtön az első idényben is. A jelenlegi cél az egytabellás NB II.

Sikerek[szerkesztés]

NBI
  • Bajnok: 1993-94
NBIII
  • Bajnok: 2014-15

Nemzetközi kupaszereplések[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Ellenfél Otthon Idegenben Össz.
1989 Intertotó-kupa Csoportkör Ausztria FC Swarovski Tirol 0-0 0-1 0–1
Svájc AC Bellinzona 1-0 1-1 2–1
Bulgária FC Etar Veliko Tarnovo 1-0 0-0 1–0
1991 Intertotó-kupa Csoportkör Németország Hallescher FC 2-1 1-5 3–6
Ausztria SV Casino Salzburg 1-2 1-1 2–3
Dánia Ikast FS 2-0 1-2 3–2
1991-92 UEFA-kupa 1. forduló Szovjetunió FK Gyinamo Moszkva 1-0 1-4 2–4
1992 Intertotó-kupa Csoportkör Csehszlovákia ŠK Slovan Bratislava 2-3 1-5 3–8
Dánia Aarhus GF 2-0 1-0 3–0
Svédország Kiruna FF 5-2 2-0 7–2
1992-93 UEFA-kupa 1. kör Hollandia FC Groningen 1-0 1-1 2–1
2. kör Portugália SL Benfica 0-1 1-5 1–6
1993-94 UEFA-kupa 1. kör Ciprus Apollón Limasszol 2-0 0-4 2–4
1994 Intertotó-kupa Csoportkör Németország Hamburger SV 1-2 1-2
Dánia Ikast FS 4-0 4-0
Szlovákia FK Inter Bratislava 3-2 3-2
Csehország SK Dynamo České Budějovice 2-1 2-1
1994-95 BL Selejtező Franciaország Paris Saint-Germain FC 1-2 0-3 1–5
1995-96 KEK Selejtező Macedónia FK Sileks 1-1 1-3 2–4

A klub edzői[szerkesztés]

Híres Játékosok[szerkesztés]

* a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.


A klub helyzete[szerkesztés]

A csapat 2005 tavaszán megnyerte az NB II – Keleti csoportját, ezzel megszerezte az indulási jogot az első osztályra. A csapat nevezését azonban a Licenc Adó Bizottság nem fogadta el, túl kicsi költségvetésére hivatkozva, ám a fellebviteli bizottság jóváhagyta a csapat nevezését. A csapat azonban csak egy évet töltött el az első osztályban, és ismét NB II-es lett, a játékoskeretet félprofik alkotják, akik a foci mellett dolgoznak. A klub nehéz anyagi helyzete miatt 2007-ben egyesült az Újbuda Lágymányosi TC-vel, s Vác-Újbuda LTC néven nevezett az NB II-es küzdelmekre.2009-ben lejárt a szerződése az Újbudával és újra Dunakanyar-Vác néven nevezte magát a bajnokságba.2012/13-ban azonban jött a feketeleves. A csapat új tulajdonosa John P Marshall lett - elméletileg. Az előző tulajdonos, Héger József szerint ugyanis csak befektetést vásárolt az angol üzletember. Emiatt nem ismerte el az angol tulajdonrészét, és nem engedte, hogy átvegye a csapat ingóságai és a pálya felett a tulajdonrészt, valamint az általa továbbított fizetéseket is visszatartotta - rossz nyelvek szerint saját célra, de a valóságban nem tudni, hová, bár a játékosoknak amatőr szerződésük volt, így ez jogi problémát nem okozott. A csapat, és a város viszont kiállt Marshall mellett. 2013 januárjára addig fajult a dolog, hogy Vác város visszavonta a pályahasználati engedélyt. Ezért a Kazincbarcika elleni hazai meccsre ki sem álltak, hiszen februárban a játékosok is megtagadták a játékot, és a pályára még a játékvezetők és a vendégcsapat sem kapott engedélyt a belépésre. A Szeged elleni idegenbeli meccsre nem lett volna efféle stadionhasználati probléma, csak csapat nem volt. Végül toboroztak egyet különféle bajnokságon kívüli csapatokból, de nekik nem volt játékengedélyük, ezért ez a mérkőzés sem került megrendezésre. Aztán jött a csoda: a semmiből előkerültek az engedéllyel rendelkező játékosok március 23-án kiálltak az Orosháza ellen, és a két hónapnyi edzés- és meccshiány ellenére szépen tartották magukat; végül Aleksandar Petrovic 81. perci góljával kaptak ki 1:0-ra. A pályaengedély hiánya, és az utánpótláscsapatok szétszéledése miatt viszont megsértette az NB II-es licencben foglalt kötelességeket a csapat, amit többszöri felszólításra sem pótoltak, így 2013. március 25-én az MLSZ visszavonta a csapat licencét, ami valószínűleg egyet jelenthet az FC Sopron sorsával, azaz a végleges megszűnéssel. 2013 július 22-én felkérték Csank Jánost a megyei I. osztályban induló csapat vezetőedzőjévé, amit az NB II-ben játszott játékosok alkotnak majd. John P Marshall 40 millió forintot áldoz a csapatra és elvárja a feljutást az NB III-ba.

Játékoskeret[szerkesztés]

FELNŐTT KERET

Név Poszt Nemzetiség Születési dátum
25 Palásthy Dávid kapus  HUN 1990.05.10
21 Rácz Márk kapus  HUN 1993.03.14
5 Hámori István kapus  HUN 1967.09.30
16 Gulyás Máté védő  HUN 1988.06.27
24 Benke Viktor védő  HUN 1985.05.15
22 Farkas Péter védő  HUN 1987.07.11
4 Szatmári Patrik védő  HUN 1993.02.23
94 Tányéros Gergő védő  HUN 1989.12.14
4 Tóth Gergely Csaba védő  HUN 1992.05.02
Burzi Attila középpályás  HUN 1975.01.10
7 Gulyás Gábor középpályás  HUN 1981.01.24
15 Rása Gergő középpályás  HUN 1983.03.07
17 Kovács Gergely középpályás  HUN 1993.09.20
8 Sorecz Szabolcs középpályás  HUN 1994.04.22
13 Greff Ádám támadó  HUN 1981.04.07
11 Rusvay Gergely támadó  HUN 1978.08.15
3 Palásthy Norbert támadó  HUN 1981.02.10
23 Zsolnai Richárd támadó  HUN 1995.03.28

FELNŐTT KERET - Új igazolások

Név Poszt Nemzetiség Születési dátum
25 Benkó Bence védő  HUN 1994.07.27
21 Pallagi Botond védő  HUN 1995.06.03
5 Karácsony Dávid védő  HUN 1994.08.11
24 Nagy Richárd középpályás  HUN 1994.04.08
22 Szebellédi Ádám középpályás  HUN 1994.09.14
22 Segesdi Attila középpályás  HUN 1984.10.08
4 Fábri Tamás támadó  HUN 1988.09.11
94 Schirilla György támadó  HUN 1994.01.12

VLSE JÁTÉKOSOK - Kettős engedéllyel

Név Poszt Nemzetiség Születési dátum
25 Farkas Krisztián védő  HUN 1995.10.06
21 Prontvai Bence védő  HUN 1994.06.17
5 Makk Levente védő  HUN 1995.03.29
24 Czinege Richárd középpályás  HUN 1995.07.29
22 Holczer Balázs középpályás  HUN 1994.08.16
22 Szijártó Gergő középpályás  HUN 1994.02.11
4 Varga Bence támadó  HUN 1994.05.18
94 Milkó Dávid támadó  HUN 1994.01.11

Szezonok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]