Vasas SC (labdarúgás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vasas FC
Vasas logo.jpg
Csapatadatok
Teljes csapatnév Vasas Futball Club
Mottó Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!
Becenév Vasas
SzékhelyBudapest, Magyarország
Alapítva1911. március 16.
Klubszínek piros-kék
Stadion Illovszky Rudolf Stadion
Vezetőedző Magyarország Kuttor Attila
Bajnokság NB II
Nemzeti sikerek
Magyar Bajnok6 alkalommal
Magyar Kupagyőztes4 alkalommal
Nemzetközi sikerek
Közép-európai kupa6 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Jelenlegi szezon
Soccerball current event.svg 2021–2022 szezon
Hivatalos honlap
Vasas FC honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Vasas FC témájú médiaállományokat.

A Vasas FC vagy röviden Vasas nagy múltú magyar élvonalbeli labdarúgócsapat Budapest XIII. kerületéből. Története során hat alkalommal nyert magyar bajnoki címet, négy alkalommal pedig kupagyőztes volt. A magyar labdarúgócsapatok élvonalbeli mérkőzései alapján számított eredményességi listán az 5. helyet tudhatja magáénak.[1] Jelenleg a másodosztályban szerepel.

Története[szerkesztés]

1910-es évek[szerkesztés]

1911. március 16-án megalakult a Vas- és Fémmunkások Sport Clubja, a Vasas. A labdarúgók a kezdeti időkben alacsonyabb osztályokban szerepeltek, de öt év alatt három osztályt előre lépve az első vonalban is bemutatkozhattak az 1916-17-es bajnokságban, és azt a 6. helyen zárták.

1920-as évek[szerkesztés]

Az első érmekre 1924-ig kellett várni. Ekkor csakúgy, mint egy évvel később bronzérmet szerzett a csapat, és Takács II Gyula szerezte a legtöbb gólt a bajnoki küzdelmek során (26 találat), így ő lett a klub első gólkirálya. A 20-as évek végéig a Vasas stabil középcsapatnak számított, ám 1928-ban a 10. helyet megszerezve (12 csapatos volt a bajnokság) kiesett az NB I-ből.

1930-as évek[szerkesztés]

1930-ban sikerült a visszajutás. A pályaavató mérkőzésen 5-2 arányban a Vasas legyőzte a Ferencvárost. Ez a pálya még a Béke utca-Forgách utca által határolt nem túl nagy területet jelentette. Az újbóli fölkerülés rövid fellángolásnak bizonyult, mert újabb kiesés következett és egy nehéz időszak küszöbére került a csapat. Ekkor még semmilyen támogatást nem kapott az államtól a Vasas.

1940-es évek[szerkesztés]

A vergődés az 1941/42-es szezonig tartott. A Vasas mint bázisklub akkoriban még anyagi gondokkal küszködött. A 40-es évekre tehető a Vasas és a kommunista párt szorosabb kapcsolatának kialakulása. A Magyar Kommunista Párt koncepciója szerint a sporton keresztül lehet a tömeget megnyerni. Tervükben egy munkásklub kiemelt támogatása szerepelt. A választás a Vasasra esett, 1946-ban valósultak meg az elképzeléseik. A támogatás nem csak pénzbeli segítségnyújtást jelentett, hiszen ekkor kapott a klub székházat és az MKP által a Vasashoz került a Pasaréti úti hatalmas sportterület. A klubban betöltött pozíciókat szintén az MKP tagjai „uralták”. (A klub elnöke például ekkor Kádár János volt.) Szereplését tekintve a gárda tartósan az élmezőnyben tartózkodott, második harmadik helyek színesítették a palettát. Óriási szenzációnak számított, hogy 1947-ben a Szovjetunióban szerepelt a Vasas vendégcsapatként, amely legtöbbször a

Ruzsa – Lőrincz, Moór, Lóránt – Pósa, Nagy I. – Illovszky, Berzi, Szilágyi I, Szilágyi II, Kántor

felállásban szerepelt.

1950-es évek[szerkesztés]

Akárcsak a 20-as, a 40-es évek végén is visszaesés volt tapasztalható. Kevesebb pénz jutott a Vasasra, az akkorra már MDP-vé alakult párttól. Ez a mélyrepülés azonban nem tartott sokáig és a klub első nagy sikerét a Magyar-kupa megnyerése jelentette 1955-ben. A forradalom előtt, alatt és után is piros-kék sikerek voltak a korabeli évek meghatározó eseményei. 1956-ban Közép-európai kupát nyert a csapat: a Népstadionban 100 000 néző előtt lejátszott mérkőzésen 9-2-re nyert az osztrák SK Rapid Wien ellen. A KK-t története során ötször nyerte el a Vasas. Az 1957-es évszámot végre a Vasas első bajnoki címe fémjelezte. A forradalom utáni első bajnokság ugyan még „csonka” volt (11 fordulós), de azt csapatunk nyerte: leginkább a

Kovalik, Kárpáti, Kontha, Sárosi, Bundzsák, Berendi, Raduly, Szilágyi I, Kaszás Lelenka, Csordás

tizenegynek köszönhetően. Gólkirály, pedig 17 találattal Szilágyi I Gyula volt.

Mint bajnokcsapat, jogot szerzett a Bajnokcsapatok Európa-kupájában való indulásra. Első fordulóban a svájci BSC Young Boys volt az ellenfél. Az idegenbeli 1-1 után, a visszavágón 2-1-es Vasas-győzelem született. A következő körben nem kisebb csapat, mint a holland Ajax várta a Vasast. Az amszterdam 2-2 után a Népstadionbeli hazai mérkőzésen 4-0 arányban győzelmet aratott a magyar csapat. Az elődöntőben a kor legnagyobb csapatával a Real Madriddal került szembe a Vasas. Az első mérkőzésre ezúttal is idegenben került sor. Spanyolországból súlyos, 4-0-s vereséggel tértek haza. A Real Madridban akkor Kopa, Didi , Santamaria, Di Stefano és nem utolsósorban Puskás Ferenc játszott. A visszavágónak ismét a telt házas Népstadion adott otthont, ahol Bundzsák Dezső és Csordás Lajos góljaival megverték a spanyolokat.

Ennek a sporttörténelmi diadalnak számító mérkőzésen az alábbi

Kamarás – Kárpáti, Teleki, Sárosi – Bárfy, Berendi – Raduly, Csordás, Bundzsák, Szilágyi I, Lenkei

összeállítású csapat szerepelt sikeresen világhírű ellenfelével szemben.

1960-as évek[szerkesztés]

Innentől számítják a Vasas aranykorát, amely a 60-as években teljesedett ki. 1957-ben, 1960-ban, 1961-ben, 1965-ben és 1966-ban a Vasas nyerte a bajnokságot. A csapat edzői Illovszky Rudolf és Baróti Lajos voltak. Szentmihályi, Kárpáti, Mészöly, Kovacsics, Sárosi, Bundzsák, Berendi, Mathesz, Kékesi, Machos, Farkas, Ihász, Pál II, Korsós, Fister, Molnár, Varga, Bakos voltak azok a játékosok, kiknek nevéhez fűződött az a bizonyos aranykor. 1966-ban a csapat veretlenül nyerte a bajnokságot, és Farkas János gólkirályi címet szerzett 25 találattal. Az 1960-as években végül megoldódott a pálya kérdése. A Vasas addig is a XIII. kerületben játszott, csakhogy a Latorca utcában, később, pedig az Építők-pályán. 1961-ben lett az angyalföldiek otthona a Fáy utca, amely a mai napig is ekképpen üzemel.

1970-es évek[szerkesztés]

1970-es években folytatódott a Vasas jó szériája. ’73-ban kupagyőzelem a Budapest Honvéd FC ellen (4-3 arányban), majd mindmáig az utolsó bajnoki cím megnyerése 1977-ben. A csapat korabeli összeállítása: Mészáros, Török, Komjáti, Hegedűs, Kántor, Gass, Zombori, Müller, Várady, Kovács, Izsó volt. Az edző ismételten Illovszky Rudolf volt.

1980-as évek[szerkesztés]

A bajnoki címeket ekkortájt a Budapest Honvéd FC nyerte, így a többi csapat nem igazán tudott érvényesülni. Innentől kezdve a Vasas igazán kimagaslóan nagy sikert nem könyvelhetett el. Két kupagyőzelem a 80-as évekből (’82 és ’86) jelentette ekkor a sikereket. Ez azonban nem jelentette azt, hogy a csapat hanyatlő korszakba került volna, általában az élmezőnyhöz tartozott – igaz, hangos sikerek nélkül. 1990-től kezdve viszont már a stabil középcsapat jelzővel lehetett a Vasast illetni.

1990-es évek[szerkesztés]

Jelentősebb játékosai az időszaknak Babócsy, Nahóczky, Mészöly G., Tuboly, Zvara, Pecha, Gubucz, Klink, Galaschek, Nagy T, Claude és Szíjjártó volt. 1995-ben már közel került a Vasas a kieséshez. Az őszi szezon végén a kieső, 15. helyen telelt a csapat. A tavaszi szezont Verebes József irányítása alatt kezdték, de három győzelem után amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is. Illovszky Rudolf vette át a csapat irányítását, és többek között egy 10 mérkőzéses veretlenségi sorozatot produkálva az idény végén a 10. helyen zárt a csapat. 1998-ban, 2000-ben és 2001-ben három bronzérem következett, majd ezután kezdődtek a bajok.

2000-es évek[szerkesztés]

A 2001˜–02-es bajnokságban utolsóként kiesett a csapat az élvonalból. Kaotikus hangulat uralkodott az egyesületnél. Slavko Kovačić, Komjáti András, Kiss László és Tornyi Barnabás sem tudta megmenteni a csapatot a bukástól. Az NBI/B-ben pénztelenség és szenvedés jellemezte a csapatot. Ez a későbbi megszűnéshez vezetett. Fél évre eltűnt a Vasas a magyar futball palettájáról.

2003-ban egy Vasas-szurkoló nagyvállalkozó, Jámbor János és az újjáalakult Vasas vezérkar, Markovits László vezetésével megteremtették azt a lehetőséget, mellyel a Vasas újra életre kelt. Innentől datálódik az újkori Vasas kialakulása. A Kecskeméti TE csapatának versenyzési jogát megvásárolva, az NB I/B-ben szerepelt a Bp. Vasas a 2003-04-es szezonban és a második helyet megszerezve feljutott az élvonalba.

2006-ban a Vasas a bajnokság végén ismét kiesett az NB I-ből. A megfiatalodott együttes élére Mészöly Géza került, de a pénzügyi gondokkal küzdő, emiatt a másodosztályba visszaminősített FTC helyett mégis elindulhatott a 2006–2007-es szezonban az első osztályban. A bajnokság végén a csapat az 5. helyen végzett.

2008. december 31-ével véget ért egy ötéves periódus, hiszen Jámbor János eladta üzletrészét, és a Vasas Futball Kft. 100%-os tulajdonosa a Vasas Sport Club lett. Végül a csapat az őszi 3. helyezés után, a bajnokság végén a 10. helyezett lett.

2009. december 21-én A Vasas Futball Kft. 99 százalékos tulajdonrészét egy luxemburgi érdekeltségű cég vásárolta meg, az erre vonatkozó előszerződést november 26-án már aláírták. Az új edző az olasz Giovanni Dellacasa lett, őt a 2010 őszi idény nagyon rossz eredményei után a csapat egykori játékosa, Komjáti András követte.

2010-es évek[szerkesztés]

A 2011–12-es bajnokságban utolsó előttiként ismét kiesett a csapat az élvonalból. A 2014–15-ös bajnokságban első helyen jutott vissza a csapat az élvonalba. A következő szezonban az utolsó pillanatig kiélezett küzdelemben sikerült kivívnia a bennmaradást a Puskás Akadémiával szemben.

A 2016-17-es szezont kiválóan kezdve, a csapat a 7. forduló után az FTC előtt vezeti a bajnokságot. 5 győzelem – MTK (i), DVSC (o), Videoton(i), FTC (i), Honvéd (o) – mellett 1 döntetlen – DVTK (i) -, 1 vereség – (Újpest (o) – a mérleg. A csapatból Bernd Storck szövetségi kapitány a Feröer ellen készülő vb-selejtező bő keretbe Nagy Gergelyt, Korcsmár Zsoltot, Vida Mátét és Hangya Szilvesztert hívta meg, míg az U21-es keretbe Osváth Attila, Szivacski Donát, Berecz Zsombor és Ádám Martin kapott meghívót a Liechtenstein elleni Eb-selejtezőre.

A 2017-18-as szezont követően a Vasas 12. helyen végzett a bajnokságban, és kiesett a másodosztályba.[2]

A 2010-es évek végén egy jelentős esemény történt a klub történelmében, 2019 decemberében Jámbor János korábbi tulajdonos értékesítette tulajdonrészét. A Vasas Futball Clubban ezzel egyidejűleg vezetésváltás is történt: a sportigazgató Nagy Miklós lett. Az új vezető nem tétlenkedett, december 23-án a teljes szakmai stábot menesztette, majd kinevezte Ifj. Bene Ferencet a vezetőedzői posztra, Tóth Andrást pályaedzőnek, Gaál Miklóst erőnléti edzőnek és Lippai Józsefet kapusedzőnek. Ezen a napon még bejelentésre került Vernes Richárd leigazolása, aki Izraelből tért haza, majd napokkal később Jova Levente kiváló kapus Nyíregyházáról tette át a székhelyét Angyalföldre.

2020-as évek[szerkesztés]

Január elején folytatta a sportigazgató, amit decemberben abbahagyott. Az utánpótlás-válogatott, Magyarország egyik legnagyobb tehetsége, Hidi M Sándor a WKW ETO FC Győrtől a Vasas FC-be igazolt. Egy nappal később még egy tehetség, aki nem mellesleg oszlopos tagja a válogatottnak fiatal kora óta, Ujvárosi Ádám is a Vasast választotta. Ujvárosi után Csató Martin Csákvárrol is a klub játékosa lett.

Az Újpest FC játékosa, Feczesin Róbert, aki az NBI-es bajnokság góllövőlistájának a vezetője volt, a Vasas FC-ben folytatta pályafutását a következő a 2020-as evben

Az téli átigazolási időszak utolsó napján Kalmár Olivér, utánpótlás-válogatott labdarúgó a WKW ETO FC Győrből a Vasas FC-be igazolt.

Névváltozások[szerkesztés]

 • 1911 – 1925 Vas-és Fémmunkások Sport Clubja
 • 1926 – 1943 Vasas SC
 • 1943 – 1944 Nemzeti Nehézipari Munkások Kinizsi SC
 • 1944 – 1949 Vasas SC
 • 1949 – 1957 Budapesti Vasas SC
 • 1957 – 1992 Vasas SC
 • 1992 – 1993 Vasas SC-Smirnoff
 • 1993 – 1995 Vasas Ilzer
 • 1995 – 1996 Vasas Casino Vígadó
 • 1997 Vasas SC
 • 1997 – 2001 Vasas Danubius Hotels
 • 2001 – 2003 Vasas SC
 • 2003 – 2009? Budapesti Vasas SC
 • 2009 – 2011 Vasas SC
 • 2011 – 2012 Vasas–HÍD
 • 2012 – Vasas FC

Eredmények[szerkesztés]

Dicsőséglista
Magyar bajnok 6 1957, 1961, 1962, 1965, 1966, 1977
Ezüstérmes 2 1946, 1948
Bronzérmes 14 1925, 1926, 1947, 1953, 1960, 1968, 1971, 1973, 1980, 1981, 1998, 2000, 2001, 2017
Magyar-kupa Győztes 4 1955, 1973, 1981, 1986
Közép-európai Kupa Győztes 6 1956, 1957, 1962, 1965, 1970, 1983
Gólkirályok
Idény Név Gól
1924 Takács II József 26
1943 Jenőfi Jenő 26
1957 Szilágyi I Gyula 17
1966 Farkas János 25
1977 Várady Béla 36
2001 Kabát Péter 24

Nemzetközi kupaszereplés[szerkesztés]

Kupagyőztesek Európa-kupája[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Ország Csapat Otthon Idegenben Össz.
1973–74 Kupagyőztesek Európa-kupája 1. Forduló Anglia Sunderland AFC 0–2 0–1 0–3
1981–82 Kupagyőztesek Európa-kupája 1. Forduló Ciprus Énoszi Néon Paralimníu 8–0 0–1 8–1
2. Forduló Belgium Standard de Liège 0–2 1–2 1–4
1986–87 Kupagyőztesek Európa-kupája 1. Forduló Jugoszlávia FK Velež Mostar 2–2 2–3 4–5

Intertotó-kupa[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Ország Csapat Otthon Idegenben Össz.
1987 Intertotó-kupa 1. Csoport NDK FC Carl Zeiss Jena 0–2 2–2 2-4
1. Csoport Dánia AGF Aarhus 2–1 0–1 2-2
1. Csoport Svájc FC Lausanne-Sport 5–3 1–2 6-5
1990 Intertotó-kupa 8. Csoport Ausztria First Vienna FC 0–0 1–0 1-0
8. Csoport Dánia AGF Aarhus 0–2 0–2 0-4
8. Csoport Svédország Gefle IF 1–1 0–2 1-3
1996 Intertotó-kupa 10. Csoport Belgium Lierse SK 2–0
10. Csoport Törökország Gaziantepspor 2–3
10. Csoport Észtország JK Narva Trans 4–1
10. Csoport Hollandia FC Groningen 1–1
1997 Intertotó-kupa 7. Csoport Svédország Östers IF 4–1
7. Csoport Lettország Universitāte Rīga 3–0
7. Csoport Törökország Istanbulspor AS 0–2
7. Csoport Németország SV Werder Bremen 2–0
1999 Intertotó-kupa 1. Forduló Luxemburg Union Luxembourg 4–0 3–1 7–1
2. Forduló Svájc Neuchâtel Xamax FC 1–0 2–0 3–0
3. Forduló Lengyelország KS Polonia Warszawa 1–2 0–2 1–4
2005 Intertotó-kupa 1. Forduló Szlovákia FK ZTS Dubnica 0–0[3] 0–2 0–2

UEFA-kupa[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Ország Csapat Otthon Idegenben Össz.
1971–72 UEFA-kupa 1. Forduló Írország Shelbourne FC 1–0 1–1 2–1
2. Forduló Skócia St. Johnstone FC 1–0 0–2 1–2
1975–76 UEFA-kupa 1. Forduló Ausztria SK Voest Linz 4–0 0–2 4–2
2. Forduló Portugália Sporting CP 3–1 1–2 4–3
3. Forduló Spanyolország 1977 FC Barcelona 0–1 1–3 1–4
1980–81 UEFA-kupa 1. Forduló Portugália Boavista FC 0–2 1–0 1–2
2000–01 UEFA-kupa Selejtező Lettország FK Ventspils 3–1 1–2 4–3(h.u.)
1. Forduló Görögország AÉK 2–2 0–2 2–4

Európa-liga[szerkesztés]

Szezon Forduló Ellenfél 1. mérk. 2. mérk. Össz.
2017–18 1. selejtezőkör ISR Bétár Jerusálajim 3–4 0–3 3–7

Bajnokcsapatok Európa-kupája[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Ország Csapat Otthon Idegenben Össz.
1957–58 Bajnokcsapatok Európa-kupája selejtező Bulgária 1946 CDNA Sofia 6–1 1–2 7–3
1. forduló Svájc BSC Young Boys 2–1 1–1 3–2
negyeddöntő Hollandia AFC Ajax 4–0 2–2 6–2
elődöntő Spanyolország 1977 Real Madrid CF 2–0 0–4 2–4
1961–62 Bajnokcsapatok Európa-kupája selejtező Spanyolország 1977 Real Madrid CF 0–2 1–3 1–5
1962–63 Bajnokcsapatok Európa-kupája selejtező Norvégia Fredrikstad FK 7–0 4–1 11–1
1. forduló Hollandia Feyenoord 2–2 1–1 3–3 (Rájátszás 0–1)
1966–67 Bajnokcsapatok Európa-kupája 1. forduló Portugália Sporting CP 5–0 2–0 7–0
2. forduló Olaszország FC Internazionale Milano 0–2 1–2 1–4
1967–68 Bajnokcsapatok Európa-kupája 1. forduló Írország Dundalk FC 8–1 1–0 9–1
2. forduló Izland Valur KF 6–0 5–1 11–1
negyeddöntő Portugália SL Benfica 0–0 0–3 0–3
1977–78 Bajnokcsapatok Európa-kupája 1. forduló NSZK Borussia Mönchengladbach 0–3 1–1 1–4

Összesítés[szerkesztés]

Kiírás M Gy D V RG/KG G
UEFA-kupa 16 6 2 8 19 – 21 -2
Bajnokcsapatok Európa-kupája 26 12 6 8 62 – 33 +29
Kupagyőztesek Európa-kupája 8 1 1 6 13 – 13 0
Intertotó-kupa[4] 20 7 4 9 23 – 25 -2
Összesen 70 26 13 31 117 – 92 +25

*M: Mérkőzések száma, Gy: Győzelmek száma, D: Döntetlenek száma, V: Vereségek száma, RG/KG: Rúgott gólok száma / Kapott gólok száma, G: Gólarány

Merdeka Torna[szerkesztés]

Malajzia nemzeti évfordulója tiszteletére rendezett tornasorozat. A nemzeti tornára 1995-ben a Vasas SC is meghívást kapott. Csoportgyőztesként döntőt játszott.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1995. augusztus 2. Nemzeti Stadion, Kuala Lumpur döntő Irak–Budapesti Vasas SC 2 – 0 18 000

Jelenlegi keret[szerkesztés]

Legutóbb frissítve: 2021. június 10-én lett

# Poszt Név
2 HUN V Szivacski Donát
3 HUN V Kalmár Olivér
4 HUN V Szilágyi Zoltán
5 HUN V Litauszki Róbert
6 HUN CS Birtalan Botond
7 HUN KP Vernes Richárd
8 HUN KP Köböl Krisztián
9 HUN CS Feczesin Róbert
10 HUN KP Szatmári Lóránd (Csapatkapitány)
12 HUN KP Kovács Milán
13 HUN KP Berecz Zsombor
15 HUN KP Hidi M. Sándor
17 HUN KP Hinora Kristóf
19 HUN KP Kapornai Bertalan
20 HUN KP Kleisz Márk
# Poszt Név
21 HUN KP Pátkai Máté
22 CRO K Ivan Radoš
25 HUN V Viczián Ádám
28 HUN K Bánfalvi Dániel
29 HUN V Terbe Botond
32 HUN CS Farkas Botond
33 HUN CS Balajti Ádám
34 HUN V Otigba Kenneth
55 HUN K Jova Levente
58 HUN V Silye Erik
70 HUN CS Radó András
77 HUN KP Pekár László
83 HUN V Tóth Bence
98 ROU V Kilyén Szabolcs
99 HUN V Szalai József
HUN V Kiss-Szemán Péter
HUN V Varga Donát

Szakmai stáb, vezetőség[szerkesztés]

2020. augusztus 27-én lett frissítve.[5][6][7]

Többségi tulajdonos Magyar Nagy György
Klubigazgató, sportigazgató Magyar Nagy Miklós
vezetőedző Magyar Kuttor Attila
Erőnléti edző Magyar Gaál Miklós
Kapusedző Magyar Lippai József
Csapatorvos Magyar Dr. Lejkó Dezső
Masszőr Magyar Kubó Ádám
Masszőr Magyar Kiss János
Rehabilitációs szakember Máthé Botond

A Vasas SC bajnoki múltja[szerkesztés]

A Vasas eredményei a Magyar labdarúgó-bajnokság, első osztályában.

Idény Helyezés Idény Helyezés Idény Helyezés Idény Helyezés Idény Helyezés Idény Helyezés Idény Helyezés
1917 6. hely 1918 4. hely 1919 4. hely 1920 6. hely 1921 11. hely 1922 7. hely 1923 4. hely
1924 9. hely 1925 3. hely 1926 3. hely 1927 6. hely 1928 10. hely 1929 11. hely 1931 8. hely
1932 11. hely 1943 6. hely 1944 13. hely 1945 5. hely 1946 2. hely 1947 3. hely 1948 2. hely
1949 7. hely 1950 6. hely 1950 ősz 6. hely 1951 4. hely 1952 4. hely 1953 3. hely 1954 4. hely
1955 4. hely 1957 1. hely 1958 5. hely 1959 4. hely 1960 3. hely 1961 1. hely 1962 1. hely
1963 9. hely 1963 ősz 5. hely 1964 6. hely 1965 1. hely 1966 1. hely 1967 4. hely 1968 3. hely
1969 4. hely 1970 5. hely 1971 3. hely 1972 6. hely 1973 3. hely 1974 8. hely 1975 6. hely
1976 5. hely 1977 1. hely 1978 5. hely 1979 4. hely 1980 3. hely 1981 3. hely 1982 12. hely
1983 7. hely 1984 6. hely 1985 5. hely 1986 9. hely 1987 6. hely 1988 9. hely 1989 14. hely
1990 8. hely 1991 12. hely 1992 6. hely 1993 10. hely 1994 10. hely 1995 10. hely 1996 7. hely
1997 4. hely 1998 3. hely 1999 6. hely 2000 3. hely 2001 3. hely 2002 12. hely 2005 13. hely
2006 15. hely 2007 5. hely 2008 9. hely 2009 10. hely 2010 13. hely 2011 11. hely 2012 15. hely
2016 10. hely 2017 3. hely 2018 12. hely

Statisztika[szerkesztés]

A legtöbb NBI-es mérkőzésen részt vettek a Vasas színeiben[szerkesztés]

# Játékos Meccs
1. Komjáti András 443
2. Berendy Pál 382
3. Ihász Kálmán 364
4. Szilágyi I Gyula 361
5. Török Péter 353
6. Galaschek Péter 339
7. Várady Béla 332
8. Müller Sándor 318
9. Sárosi László 316
10. Bundzsák Dezső 294
11. Farkas János 290
12. Mészöly Kálmán 279
13. Juhár Tamás 277
14. Illovszky Rudolf 270
15. Jelinek Tivadar 264
16. Mészáros Ferenc 256
17. Puskás Lajos 249
18. Mathesz Imre 248
19. Izsó Ignác 246
20. Szilágyi II János 232

Válogatottság a Vasas színeiben[szerkesztés]

# Játékos Válogatottság száma
1. Mészöly Kálmán 61
2. Sárosi László 45
3. Várady Béla 36
4. Török Péter 35
5. Farkas János 33
6. Kiss László 33
7. Ihász Kálmán 27
8. Zombori Sándor 26
9. Bundzsák Dezső 25
10. Berendy Pál 23
11. Vidáts Csaba 22
12. Mészáros Ferenc 20

Híres játékosok[szerkesztés]

Magyar, kettős vagy több állampolgársággal rendelkező labdarúgók[szerkesztés]

 • a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.
Magyarország
Nemzet
Név
Magyarország magyar Aczél Zoltán
Magyarország magyar Aranyos Imre
Magyarország magyar Balajti Ádám
Magyarország magyar Balog Zsolt
Magyarország magyar Bárányos Zsolt
Magyarország magyar Berecz Zsombor
Magyarország magyar Berendy Pál
Magyarország magyar Birtalan Botond
Magyarország magyar Bori Gábor
Magyarország magyar Bundzsák Dezső
Magyarország magyar Csordás Lajos
Magyarország magyar Czvitkovics Péter
Magyarország magyar Egerszegi Tamás
Magyarország magyar Erős Károly
Magyarország magyar Fábián Tibor
Magyarország magyar Farkas Balázs
Magyarország magyar Farkas János
Magyarország magyar Feczesin Róbert
Magyarország magyar Ferenczi István
Magyarország magyar Galaschek Péter
Magyarország magyar Gass István
Magyarország magyar Hangya Szilveszter
Magyarország magyar Hrepka Ádám
Magyarország magyar Hrutka János
Magyarország magyar Ihász Kálmán
Magyarország magyar Illovszky Rudolf
Magyarország magyar Izsó Ignác
Magyarország magyar Jova Levente
Magyarország magyar Juhár Tamás
Magyarország magyar Kabát Péter
Magyarország magyar Kárpáti Béla
Magyarország magyar Kenesei Krisztián
Magyarország magyar Kiss László
Magyarország magyar Kleisz Márk
Magyarország magyar Komjáti András
Magyarország/Csehország/Spanyolország magyar-csehszlovák-spanyol Kubala László
Magyarország magyar Kű Lajos
Magyarország magyar Lóránt Gyula
Magyarország magyar Laczkó Zsolt
Magyarország magyar Lázok János
Magyarország magyar Machos Ferenc
Magyarország magyar Mathesz Imre
Magyarország magyar Maróti Béla
Magyarország/Románia magyar-román Mészáros Ferenc
Magyarország magyar Mészáros II Ferenc
Magyarország magyar Mészöly Géza
Magyarország magyar Mészöly Kálmán
Magyarország magyar Müller Sándor
Magyarország magyar Murka Benedek
Magyarország magyar Németh Gábor
Magyarország magyar Orth György
Magyarország magyar Otigba Kenneth
Magyarország magyar Pátkai Máté
Magyarország magyar Pekár László
Magyarország magyar Plattkó Ferenc
Magyarország magyar Puskás Lajos
Magyarország magyar Raduly József
Magyarország/Horvátország magyar-horvát Ivan Radoš
Magyarország magyar Posza Zsolt
Magyarország magyar Radó András
Magyarország magyar Remili Mohamed
Magyarország magyar Rósa Henrik
Magyarország magyar Sáfár Szabolcs
Magyarország magyar Sárosi László
Magyarország magyar Simek Péter
Magyarország magyar Sowunmi Thomas
Magyarország magyar Szanyó Károly
Magyarország magyar Szatmári Lóránd
Magyarország magyar Szentmihályi Antal
Magyarország magyar Szilágyi Gyula
Magyarország magyar Takács II József
Magyarország magyar Torghelle Sándor
Magyarország magyar Tóth Bence
Magyarország/Románia magyar-román Tóth Mátyás
Magyarország magyar Tóth Norbert
Magyarország magyar Török Péter
Magyarország magyar Váczi Zoltán
Magyarország magyar Várady Béla
Magyarország magyar Vaskó Tamás
Magyarország magyar Végh Zoltán
Magyarország magyar Vida Máté
Magyarország magyar Vidáts Csaba
Magyarország magyar Waltner Róbert
Magyarország magyar Zombori Sándor

Külföldi játékosok[szerkesztés]

 • a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.
Nemzet
Név
Algéria algériai Karím ben Únesz
Bissau-Guinea bissau-guineai Ednilson
Bosznia-Hercegovina bosnyák Jusuf Dajić
Csehország cseh Jan Šimůnek
Gabon gaboni Brice Mackaya
Gabon gaboni Thierry Issiémou
Irán iráni Amir Hashemi
Irán iráni Nader Mir Ahmadian
Jugoszlávia jugoszláv Petar Divić
Kamerun kamerun Justice Sandjon
Kamerun kamerun Makadji Boukar
Kanada kanadai Manjrekar James
Kongói Köztársaság Kongói Jean-Claude Mbemba
Észak-Macedónia macedón Kire Risztevszki
Montenegró montenegrói Ivan Janjušević
Montenegró montenegrói Vukašin Poleksić
Montenegró montenegrói Vladimir Vujović
Románia román Simatoc Miklós
Románia román Sorin Cigan
Szlovákia szlovák Ľuboš Kamenár
Szlovénia szlovén Adem Kapič
Szovjetunió

Tádzsikisztán szovjet-tádzsik

Oleg Sirinbekov
Uruguay uruguayi Washington Aires

A klub edzői[szerkesztés]

Szurkolók[szerkesztés]

A csapat Magyarországon az egyik legnépesebb szurkolótábort tudhatja magáénak 2010-es felmérés alapján körülbelül 140-150 000 szurkolója van és ezzel a 3-4. helyre sorolható.[10] A Vasasnak eddig 8 szurkolói csoportja volt amiből jelenleg 4 is működik. A régebbi csoportok egykori tagjai közül is kijárnak meccsekre, de már nem aktívak, a tábort az Armata Rossoblu vezeti.

A szurkolói csoportok:

 • Angelland V.I.P. (1997–2006)
 • Armata Rossoblu (2006–)[11]
 • Blood Reds (1993–)
 • Ultra' Vasas (1996–2006)
 • Vasas Pirates (1993–1998)
 • Tripolis force(1993-)

Szezonok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Clas Glenning: Magyar labdarúgó klubok eredményességi listája 1901-2010/11 (angol nyelven). home.swipnet.se. [2009. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 6.)
 2. Nem kegyelmezett a Honvéd, búcsúztatta a Vasast az élvonaltól (magyar nyelven). Nemzeti Sport. (Hozzáférés: 2018. június 2.)
 3. A mérkőzés adatai, statisztikái
 4. Az 1986-os és 1987-es év adatai nélkül
 5. Edzők: (magyar nyelven). vasasfc.hu
 6. Technikai stáb: (magyar nyelven). vasasfc.hu
 7. Új szakmai stáb a Vasas FC-nél (magyar nyelven). vasasfc.hu, 2019. november 17. (Hozzáférés: 2020. február 2.)
 8. Bene Ferenc távozik a Vasas kispadjáról (magyar nyelven). vasasfc.hu, 2020. augusztus 27. (Hozzáférés: 2020. augusztus 27.)
 9. NB II: Kuttor Attila a Vasas új vezetőedzője – hivatalos. www.nemzetisport.hu (2021. jún. 1.) (Hozzáférés: 2021. jún. 1.)
 10. A legnépszerűbb magyar focicsapatok: FTC, Debrecen, Újpest, Vasas (magyar nyelven). vasnepe.hu, 2010. május 5. (Hozzáférés: 2012. augusztus 6.)
 11. Az Armata Rossoblu honlapja. [2009. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 23.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • A VASAS Sport Club ötven éve. 1911–1961; szerk. Terényi László; Medicina, Bp., 1961
 • Novák István: A Vasas labdarugók krónikája. 1911–1971; Kiszorg., Bp., 1976
 • Fügedy Péter: Győzteseink; Magvető, Bp., 1977
 • Boskovics Jenő: Vasas ne hagyd magad; Sportpropaganda Vállalat, Bp., 1981
 • Fügedy Péter: 75 év piros-kékben; Népszava, Bp., 1986
 • Bocsák Miklós: Vasas-kaland avagy Rácz Gábor feláldozása; szerzői, Bp., 2004
 • Budai Miklós–Sinkovics Gábor–Tóth Péter: Rudi bácsi. Az Illovszky-életregény, 1922–2008; Vasas Média és Reklám Kft., Bp., 2009
 • Hegyi Iván: Tíz a százhoz. A Vasas futballcsapatának bajnoki és kupagyőzelmei; Vasas Média és Reklám Kft., Bp., 2011
 • Vallomások és legendák; szerk. Vitray Tamás; Vasas Média és Reklám Kft., Bp., 2011
 • Fügedy Péter: Száz éve már..., 1911–2011; Vasas Média és Reklám Kft., Bp., 2011
 • Hegyi Iván: A nagy piros-kékség; Sprint, Bp., 2015
 • Sinkovics Gábor: Piros-kék rangadók. A Ferencváros, az MTK, a Kispest és az Újpest elleni mérkőzések 1945 és 2017 között; Vasas Média és Reklám Kft., Bp., 2017
 • Az Aranycsapat örökösei. A Kádár-korszak válogatottja, a Vasas és a Ferencváros; szerk. Rózsaligeti László; előszó Fenyvesi Máté, Raduly József, Szász Zoltán; Alma Mater Zala Bt., Nagykanizsa, 2018