Vívó és Atlétikai Club

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Maccabi VAC
Csapatadatok
SzékhelyBudapest V., Magyarország
Alapítva1906
Klubszínek kék-fehér
Csapatmezek

A Vívó és Atlétikai Club az első zsidó érdekeltségű magyar sportegyesület, melynek székhelye Budapest V. kerületében található. Az egyesületet Dömény Lajos alapította 1906-ban.

Története[szerkesztés]

Működésének első éveiben a VAC csak torna- és vívószakosztályt működtetett, utóbbinak dr. Zsoldos Andor, a vezetőség egyik kiemelkedő személyisége volt a vezetője. Az egyesület terjeszkedett, létrejött a labdarúgó, úszó, vízilabda, asztalitenisz, birkózó, kosárlabda és tenisz szakosztály.

A labdarúgók 1921 és 1926 között a legfelső osztályban játszottak, ennek köszönhetően néhány játékos tagja volt a nemzeti tizenegynek is (például: Fischer Lajos, Grósz II Dezső, Singer Miklós). A tornász szakosztályt Szalai József, az egyesület korábbi versenyzője, többszörös magyar bajnok vezette. A VAC tornászai 1926-ban megnyerték az országos csapatbajnokságot. A győztes csapat tagja volt Dückstein Zoltán, aki később jelentős szerepet vállalt az egyesület életében. Az egyesület fontos szerepet vállalt az akkor újdonságnak számító kézilabda népszerűsítésében. Szalai és Dückstein fordították le magyar nyelvre, és jelentették meg ennek az új sportágnak az első szabálykönyvét.

Az egyesületet története során többször betiltották, előbb a harmincas, majd az ötvenes években, mígnem 1989-ben a Maccabi Világszövetség segítségével újjáalakulhatott. A klub azóta is évről évre részt vesz a Maccabi Játékokon.

Az egyesület híres labdarúgói[szerkesztés]

* a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Budapest lexikon II. (L–Z). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993. 637. o. ISBN 963-05-6411-4  
  • Magyar zsidó lexikon