Kecskeméti TE

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kecskeméti TE
KTE
KTE
Csapatadatok
Teljes csapatnév Kecskeméti Testedző Egyesület
Becenév Kecskemét, Lila-fehérek, KTE
SzékhelyKecskemét, Magyarország
Alapítva1911. június 11.
Klubszínek lila-fehér
Stadion Széktói Stadion
Vezetőedző Szabó István
Bajnokság NB I
Nemzeti sikerek
Magyar Kupagyőztes1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Kecskeméti TE honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Kecskeméti TE témájú médiaállományokat.

A Kecskeméti Testedző Egyesület egy magyar labdarúgócsapat, mely 1911-ben alakult. Az egyesület és labdarúgó szakosztálya közel 100 éves fennállása során hosszú ideig nem tudott a másodosztálynál feljebb lépni, azonban a 2007/2008-as szezonban – első kecskeméti csapatként – megszerezte az NB II – Keleti Csoportjának bajnoki címét, azóta sorban az 5. 10. 12. 5. 7. illetve a 10. helyen végzett az élvonalban. 2011-ben megnyerte a Magyar kupát és 2012-ben második lett a Ligakupa sorozatban. 2015-ben licenc hiány miatt az MLSZ a megyei bajnokságba sorolta vissza, de 2021–2022-es magyar labdarúgó-bajnokság másodosztályában második lett, így a 2022-23-as szezonban újra az élvonalban játszik.

Történet[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

A Kecskeméti Lapok így írt 1871. május 6-án: "Labdázgató társaságot akar városunkban egy élemedettebb korú polgártársunk alakítani, mely társaság hetenként kétszer dobások és szaladgálásokban gyakorolná magát." Ez a kísérlet azonban még sikertelennek bizonyult. 1904-ben játszották az első Kecskeméti labdarúgó-mérkőzést, melyen a budapesti III. kerületi Főgimnázium legyőzte a helyi Piarista Gimnázium csapatát. 1910 májusában került sor az első Kecskeméten rendezett sportegyesületek közötti labdarúgó mérkőzésre, melyen egy helyi és egy fővárosi csapat vett részt.

Az első évtized[szerkesztés]

A KTE-t 1911. június 11-én alapították. A klub elsősorban a helyi munkásoknak teremtett sportolási lehetőséget. Az első elnök Kéry Ferenc volt, a titkár Szabó József lett. A vezetőség tagjai voltak még Fercsy József, Budai Mihály, Thurjánszki Antal és Weisz Lajos. Először a piros és zöld színt használták klubszínnek, a lila-fehér összeállítást 1913 óta használják.

A KTE első mérkőzését 1911. augusztus 15-én játszotta, a Kecskeméti Sport Clubtól szenvedett egygólos vereséget. A második meccsét már megnyerte a csapat, a Szolnoki MÁV FC ellen, 5:1-re. A kezdőcsapat a következő volt: Szalai – Nagy, Tóth – Hegedűs, Körte, Budai – Thurjánszki, Virágh, Bobocsay, Balay, Domokos. Egy évvel később Hajdu Sándor lett az elnök, 1913. június 29-én a csapat egyesült a KSC-vel.

Az első világháború alatt 18 éven aluli játékosok alkották a csapatot, ez volt a „kis KTE”. Gyulai Ferenc tábori levelezőlapokon irányította az egyesületet. A világégés után sikerült újjászervezni a csapatot, ezt bizonyítják a Kecskeméti Közlöny 1921-ben írt sorai: "Az őszinte érdeklődés, mely a KTE jubileumát kísérte beszédes bizonysága annak, hogy az egyesület társadalmi missziót tölt be... Ma már Kecskemét város társadalmának tekintélyes részét vallhatja magáénak."

1920-ban került az elnökség soraiba Tóth László későbbi polgármester, a sakkjáték nemzetközileg is ismert szakértője, aki még sok évtizeden át segítette a KTE fejlődését. 1921-ben a klub alapításának tizedik évfordulóján zászlóavatásra és egy 400 résztvevős táncmulatsággal egybekötött vacsorára került sor. Említést érdemel, hogy ebben az évben, október 9-én 3000 néző előtt játszották a KAC elleni rangadót.

Ekkoriban a KTE a Kecskeméti Bajnokságban játszott, a következő csapatok társaságában: Kecskeméti AC, Kiskőrös, Kossuth Város, Cegléd, Szolnoki MÁV és a Szolnoki MTE.[1]

Zűrzavaros idők[szerkesztés]

1922-ben saját pálya építését határozta el az egyesület, Kovács Gyula, Dömötör Pál és mások adományaiból, a mai Műkertvárosban található létesítményt 1926 április 11-én avatták fel egy Ceglédi MOVE elleni mérkőzéssel. Ekkoriban játszott itt a válogatott labdarúgó, Kovács Lajos, és ezekben az időkben már külön buszjárat szállította a mérkőzések idején a szurkolókat.

A két világháború között először a Közép-, majd a Dél-kerületi bajnokságban játszott a csapat. Akkoriban nem létezett a mai, egymásra épülő bajnokságok rendszere (egészen 1942-ig). A KTE itt középcsapatnak számított, az 1929/1930-as bajnokságban a helyi rivális KAC-ot is megelőzte. Kétszer kiesett a csapat, de mindkét alkalommal még a következő szezonban vissza is került. A második világháború alatt több csapattagot is behívtak katonának vagy munkaszolgálatra, de előfordult, hogy máshonnan érkezett munkaszolgálatosokkal töltötték fel a csapatot. A háború vége előtt a következő volt a kezdőcsapat: Laczi, Mészáros, Szabó, Majtány, Husztik, Józsa, Kun, Karaizsa, Márkli II., Boda, Miklós. Ekkoriban is a jó támadójáték, de gyengébben teljesítő védelem jellemezte a KTE játékát.

A világháború után Kovács Jenő lett az egyesület elnöke, Báron László vezette a labdarúgó szakosztályt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a KTE futballcsapata 1945. október 28-tól Kecskemét belvárosához közelebb, a Noszlopy Gáspár Park melletti pályán játszotta mérkőzéseit. Az 1946/1947-es volt az első NB II-es szezon a csapat történetében. Az első magyar totószelvényen (1947 október 5.) szerepelt a KTE – Magyar Textil mérkőzés is, mely döntetlennel zárult. Ekkor kezdődött a több évtizedes együttműködés a KTE és a Kecskeméti Konzervgyár között. A klub alapításának 35. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget a Katona József Színházban tartották.

A szocializmus alatt[szerkesztés]

1949. június 28-án egyesült két kecskeméti csapat, a KTE és a KAC, az új klub a KszTE nevet kapta. A csapat új színösszeállítása a piros-kék lett, Lakó Józsefet nevezték ki elnöknek. Az egyik legerősebb játékos a Kecskeméten két éven át szereplő Fenyvesi Máté volt, ki később a Ferencvárosba igazolt. 1954. január 11-én újabb névváltoztatás után Kecskeméti Kinizsi lett a klub neve. A csapat ebben az évben ki is esett a másodosztályból, az eredeti nevét és színeit Tóth László javaslatára csak 1956. december 2-án vehette fel újra. 1961-ben fáklyás felvonulással ünnepelték, hogy a klub betöltötte a fél évszázados kort. A KTE történetében ritkaság, de ekkoriban a védelem volt a jobban teljesítő csapatrész, nem a támadósor.

A KTE ezután gyorsan visszatért, és megnyerte az NB III délkeleti csoportját, de az átszervezések miatt nem kerülhetett vissza a másodosztályba. 1964-ben a csapat a megyei bajnokságba esett vissza, de 1966-ban már ismét az NB II-be (akkor harmadosztály) jutott fel, ahol ezúttal két idényt játszott végig, majd egy kisebb visszaesés következett be a klub életében.

1972-ben hozták újra létre a KSC-t (előtte Kecskeméti Dózsa), a Kecskeméti Sport Clubot, labdarúgócsapatuk először az 1974/1975-ös idényben játszott a KTE-vel. Bár a két klub a későbbiek során is a második és a harmadik osztály között ingadozott, de "rangadóik" mindig nagy városi sporteseménynek számítottak. A zömében munkás amatőrökből álló KTE-t a tanácsi városvezetés soha nem érezte magáénak a rendszerváltás előtti 45 év alatt sem, de a szurkolók közt mindig is nagyobb népszerűségnek örvendett a városban.

Az 1973/1974-es idényben újra NB II-es volt a KTE, de a 14. hely nem volt elég a bennmaradáshoz. 1978-ban egy szigorú fegyelmi vizsgálat és osztályozók után ismét kiesett a megyei bajnokságba. A csapat kiváló játékosa, Némedi is ebben az évben szenvedett kettős lábtörést a Gyöngyösi Spartacus ellen. Csak 1981-ben sikerült a visszatérés.[2]

A rendszerváltás után[szerkesztés]

1990-ben Sz. Tóth Antal edző vezetésével a csapat bajnok lett az NB III Alföld csoportjában, de a másodosztályban nem tudott tartósan megmaradni.

1995-ben a KTE immár harmadik alkalommal jutott fel a másodosztályba, miután ismét megnyerte az NB III Alföld csoportját. Ez volt a Linka József edző nevével fémjelzett csapat, mely újoncként az első helyen zárta az őszi idényt, azonban a várt feljutás ezúttal is elmaradt. Ekkor költözött át a KTE a Széktói Stadionba. 1997-ben az önkormányzat "dobra verte" a régi Kurucz körúti pályát, melyet a megelőző években az amatőr sportolók, és a Kecskeméti MÁV, illetve a Tiszaug megyei szintű labdarúgócsapatai használtak.

1999-ben egy álfúzió jött létre a két klub között, és a KTE illetve a KSC-RSC névleges egyesüléséből létrejött a KFC (Kecskeméti Futball Club). A csapatot működtető kft. főszponzora az ismert vállalkozó Jámbor János lett. Az egykori újpesti labdarúgó, Nagy László vezetőedző a 2000-01-es szezonban bajnokesélyes csapatot hozott létre a hírös városban. A feljutás azonban ismét elmaradt. Jámbor 2003-ban kiszállt a kecskeméti labdarúgásból, s annak játékjogát átruházta az újjáélesztett Vasasra.[3]

1998-ban a régi-új elnök, Pinczés István korosabb és ifi korú játékosokkal újraélesztette a szünetelő KTE labdarúgást a megyei III-as osztályban indulva. A próbálkozás mindössze 2 évet ért meg.

2003 nyarán a Kispest Honvéd volt tulajdonosi köre élén Koncz Lászlóval és Vida Pállal megvásárolta az NB I/B-ben szereplő Büki TK-t működtető kft.-t, s a joggal Kecskeméten az NB I/B-ben újraindította a csapatot.

A sikeres jelen[szerkesztés]

2006-ban két kecskeméti vállalkozás megvásárolta a helyi NB II-es csapatot menedzselő KTE Kft.-t. A Rózsa Pál és Versegi János tulajdonosok nevével fémjelzett vezetés a kecskeméti kötődésű Török László vezetőedzővel kezdte meg az őszi idényt.[4] Hamarosan azonban a gyengébb eredmények után gyors névváltozások történtek a szakmai vezetésben. Varga István, majd Nagy Tamás ült le néhány mérkőzés erejéig a kispadra. 2007 nyarán a szabadkai Szivics Tomiszlav és szakemberei vették át a csapat irányítását. Sikeres munkájuk nyomán, egy zsinórban 14 győzelmet hozó "tavaszi hadjárat" végén a csapat az első helyen végzett.

A 97 éve várt feljutásnak köszönhetően Kecskeméten a futball népszerűsége és nézettsége jelentősen megugrott. A történelmi siker nem utolsósorban a biztos anyagi háttérnek, a helyi vállalkozók és a város összefogásának köszönhető. Az új tulajdonosok számos újítást vezettek be: átalakították a csapat struktúráját, nyitottak a szurkolók felé (honlap, szurkolói bolt, esetenként ingyenes buszoztatás az idegenbeli meccsekre), és fejlesztették a médiakapcsolatokat. A megyei jogú város önkormányzata is jelentős mértékben állt a csapat mellé, anyagi és egyéb eszközeivel. Az NB I-be jutás után minden évben sikerült főszponzort találni. 2008-11 között a hulladékfeldolgozással és környezetvédelemmel foglalkozó Ereco Zrt. lett a csapat névadó szponzora, 2011-12-es szezonban a Szerencsejáték Zrt. volt a főszponzor, míg 2012-től a Phoenix Mecano AG svájci központú multinacionális cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. lett a névszponzor.

A centenárium[szerkesztés]

A Kecskeméti TE 2011. június 11-én ünnepelte fennállásának századik évfordulóját. Ennek jegyében a 2010-2011-es bajnoki szezon előtt nyilvános csapatbemutatót szerveztek, melyre közel 1000 szurkoló látogatott ki.[5] A játékosok mezeire a régi, babérlevelekkel ékesített címer került fel.

A szezon felemás sikereket hozott, hiszen rossz kezdés után edzőváltás lett a sorozatos kudarcok vége. Urbányi István helyére a korábbi sikeredző Tomiszlav Szivics tért vissza, akinek irányításával a csapat végül megkapaszkodott az NB1-ben és megnyerte a Magyar Kupát.

A kupagyőzelem azt jelentette, hogy a KTE kvalifikálta magát az Európa Ligába, kijutva ezzel a nemzetközi porondra. A klub végül veretlenül búcsúzott a sorozattól, hazai pályán 1-1-et, idegenben 0-0-t ért el az együttes a kazah Aktobe ellen, mely végül idegenben lőtt góljával jutott tovább. A KTE gólját Szinisa Radanovics jegyezte.

Az utolsó élvonalbeli évek[szerkesztés]

A 2011-2012-es évben további két finálét is vívott a Kecskemét a Videotonnal, mindkettőt a Széktói Stadionban. Ugyan sem a Szuperkupa (0-1), sem a Ligakupa (0-3) megnyerése nem sikerült, ám összességében szűk egy év alatt, három kupadöntőt játszott a KTE, a szezont pedig az ötödik helyen zárta. Az EL indulás is majdnem összejött, hiszen csak egy pont hiányzott az Európa Liga indulást érő negyedik helyhez.

A 2012-2013-as idény Török László, majd Horváth Ferenc vezetőedző irányítása mellett, végül 7. helyet hozott. A 2013-2014-es idénynek már Bekő Balázs irányításával futott neki a csapat, mely a 10. helyet szerezte meg, a csapat legjobbjának Vladan Szavicsot választották a szurkolók. A 2014-2015-ös szezon a búcsút jelentette az élvonaltól, mert bár Bekő mester irányításával a 9. helyet sikerült elcsípni, NBI-es licenc hiányában nem indított csapatot a KTE, a névhasználati joggal rendelkező kft. gyakorlatilag megszűnt.

Három év a megyei bajnokságban, vissza a tradíciókhoz[szerkesztés]

Kecskeméten a KLC-KTE SI felnőtt csapata maradt a legmagasabb osztályú együttes, ez a megye I-es bajnokságot, tehát a negyedosztályt jelentette. 2016 telén megalakult a Kecskeméti LC Kft., mely teljes mértékben átvette a felnőtt együttes működtetését a sportiskolától, majd 2017 nyarán 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP).

2016-ban a negyedik helyen zárt az együttes, 2017-ben nagy csatában szorult a második helyre, majd 2018-ban azonban szinte hibátlan teljesítménnyel bajnoki címet sikerült szerezni, és a Hajdúböszörmény elleni sikeres osztályozó után, feljutott az NBIII-ba a klub.

A három év megyei száműzetés után a tradíciók ápolását is tovább lehetett folytatni, ugyanis a névhasználati jogot birtokló KTE egyesülettel folytatott sikeres tárgyalások után újra KTE névem indulhatott már az együttes.

Vissza a másodosztályba[szerkesztés]

2018-ban sikerült feljutnia az NB III-ba a klubnak, ahol három szezont töltött el. Szabó Tibor irányításával újoncként 9. lett a csapat, majd Zoran Kuntics vette át az irányítást, akivel azonban nem jöttek az eredmények, így még a 2019-2020-as idény őszén menesztették. Helyét Gombos Zsolt vette át, a bajnokságot azonban két tavaszi forduló után félbeszakították és lezárták a koronavírus járvány miatt. A 2020-2021-es bajnoki évnek a feljutás céljával vágott neki a klub, mely [6] végül második helyen végzett a csoportban,de mivel a bajnok Iváncsa nem kért licencet a másodosztályú bajnokságra, ezért a KTE jutott fel.[7] A Kecskeméti TE 2008 után tért vissza a másodosztályba.

A feljutás és az élvonalbeli évek statisztikái[szerkesztés]

Az elmúlt évek eredményei az alsóbb osztályokban[szerkesztés]

Az alábbi táblázatban látható a Kecskeméti TE bajnoki szerepléseinek listája az elmúlt évtizedekből.[8][9] A bajnokságoknál zöld háttér jelöli a másodosztályt, sárga a harmadosztályt, piros a harmadosztály alatti bajnokságokat. Az elért helyezéseknél arany háttér jelöli a bajnoki címeket, ezüst és bronz a második illetve harmadik helyeket, míg piros a kiesést.

2008. május 17-i
NB II-es bajnokcsapat
A 2008. május 17-én a Vác elleni 5–0-s győzelemmel NB II-es bajnoki címet szerző csapat. Cserék: Vass, Lungu, Kormos
Edző: Tomislav Sivić
Eredménylista 1998–2015, 2018-
Szezon Bajnokság H M GY D V LG KG P Megjegyzés
2020/21 NB III 2. 38 24 8 6 78 27 80 Feljutás az NB II-be
2019/20 NB III 11. 19 5 5 9 24 26 20 A bajnokságot idő előtt lezárták a koronavírus járvány miatt
2018/19 NB III 9. 30 9 12 9 36 35 39
2014/15 NB I 9. 30 10 8 12 30 39 38
2013/14 NB I 10. 30 9 9 12 36 51 36
2012/13 NB I 7. 30 12 8 10 42 42 44
2011/12 NB I 5. 30 13 6 11 48 38 45
2010/11 NB I 12. 30 11 3 16 51 56 36 Kupagyőzelem
2009/10 NB I 10. 30 10 7 13 50 56 37
2008/09 NB I 5. 30 14 6 10 55 44 48
2007/08 NB II Kelet 1. 30 24 3 3 74 23 75 Feljutás az NB I-be
2006/07 NB II Kelet 8. 30 10 10 10 46 46 40
2005/06 NB II Kelet 9. 28 9 11 8 46 49 38
2004/05 NB I/B 4. 26 11 7 8 45 36 40
2003/04 NB I/B 12. 34 10 12 12 33 33 42
2002/03 NB I/B 10. 34 13 9 12 57 42 48 KFC
2001/02 NB I/B Kelet 10.[10] 22 6 7 9 35 43 25 KFC
2000/01 NB I/B Kelet 2.[11] 20 9 9 2 34 22 36 KFC, 3 pontra a feljutástól
1999/2000 NB I/B 4. 38 20 6 12 60 39 66 KFC
1998/99 NB I/B 19.[12] 38 4 7 27 32 81 19
Eredménylista 1988-1998
Szezon Bajnokság H M Gy D V LG KG P Megjegyzés
1997/98 NB I/B 14. 38 13 7 18 36 50 46
1996/97 NB II Kelet 9.[13] 28 11 6 11 31 32 39 Ugyanitt a KSC 12. lett
1995/96 NB II Kelet 5. 28 16 4 8 36 34 52 Ugyanitt a KSC 15. lett
1994/95 NB III Alföld 1. 30 20 6 4 82 21 66 Ugyanitt a KSC 8. lett
1993/94 NB III Alföld 7. 30 14 6 10 47 23 34 Ugyanitt a KSC 2. lett
1992/93 NB III Alföld 11. 30 9 8 13 36 42 26 Ugyanitt a KSC 2. lett
1991/92 NB III Alföld 2. 30 21 5 4 61 21 47
1990/91 NB II Kelet 15. 30 8 6 16 27 57 22 Ugyanitt a KSC 10. lett
1989/90 NB III Alföld 1. 30 19 3 8 55 31 60
1988/89 NB III Alföld 9 30 10 3+5 12 43 37 41
Eredménylista 1978-1988
Szezon Bajnokság H M Gy D V LG KG P Megjegyzés
1987/88 NB III Körös 10. 30 12 3 15 45 47 27
1986/87 NB III Körös 6. 30 12 8 10 46 35 32 Ugyanitt a KSC 1. lett
1985/86 NB III Körös 6. 30 10 9 11 48 45 29 Ugyanitt a KSC 2. lett
1984/85 NB III Körös 2. 30 19 4 7 71 48 42
1983/84 NB III Körös 9. 30 10 9 11 50 59 29
1982/83 NB III Körös 5. 28 13 10 5 55 41 36
1981/82 NB III Körös 9. 30 9 10 11 39 36 28
1980/81 Megyei I[14] 5. 34 15 12 7 56 39 42 Ugyanitt a Mezőfi SE 7. lett
1979/80 Megyei I[14] 3. 34 22 7 5 83 34 51 Ugyanitt a Mezőfi SE 11. lett
1978/79 Megyei I 4. 38 22 10 6 74 37 54 Ugyanitt a Mezőfi SE 6. lett
Eredménylista 1969-1978
Szezon Bajnokság H M Gy D V LG KG P Megjegyzés
1977/78 NB III Közép 13. 38 18 8 12 58 49 34 10 pont levonva,
osztályozó után kiesés
Ugyanitt a KSC 3. lett
1976/77 NB III Délkelet 12. 38 15 9 14 61 59 39 Ugyanitt a KSC 9. lett
1975/76 NB III Délkelet 6. 38 16 10 12 52 52 42 Ugyanitt a KSC 13. lett
1974/75 NB III Délkelet 11. 38 13 9 16 53 55 35 Ugyanitt a KSC 2. lett
Ugyanitt a Mezőfi SE 18. lett
1973/74 NB II Kelet 14. 30 7 7 16 32 54 21
1972/73 NB III Délkelet 1. 30 19 7 4 73 38 45
1971/72 NB III Délkelet 2. 30 16 4 10 59 34 36 Ugyanitt a Mezőfi SE 3. lett
1970/71 NB III Közép 12. 30 8 9 13 41 39 25
1970 NB III Közép 11. 15 5 3 7 18 21 13
1969 NB II Kelet 14. 30 8 7 15 38 51 23
Eredménylista 1960-1968
Szezon Bajnokság H M Gy D V LG KG P Megjegyzés
1968 NB II Kelet 11. 30 9 9 12 39 51 27
1967 NB II Kelet 8. 30 10 10 10 27 32 30
1966 NB III Délkelet 1. 30 16 11 3 54 23 43
1965 Megye I (Észak) 1. osztályozó után feljutás
1964 NB III Délkelet 13. 30 9 8 13 41 46 26
1963 NB III Délkelet 8. 15 6 3 6 20 19 15
1962/63 NB III Délkelet 7. 30 13 3 14 35 34 29
1961/62 NB III Délkelet 10. 30 10 8 12 51 49 28
1960/61 NB III Délkelet 4. 30 14 7 9 43 31 35
1959/60 NB III Délkelet 9. 30 11 8 11 35 32 30
Eredménylista 1950-1959
Szezon Bajnokság H M Gy D V LG KG P Megjegyzés
1958/59 NB III Délkelet 2. 30 14 8 8 52 23 36
1957/58 NB III Délkelet 1. 30 18 9 3 59 21 45 Az átszervezések miatt
nem jutott fel
1957 Megye I 3.
1956 Megye I 7. Kecskeméti Kinizsi
1955 Megye I 3. Kecskeméti Kinizsi
1954 NB II Dél 11. 30 13 2 15 52 58 28 Kecskeméti Kinizsi
1953 NB II Dél 10. 30 10 8 12 35 43 28 KszTE
1952 NB II Dél 7. 34 15 5 14 44 60 35 KszTE
1951 NB II Dél 8. 26 8 9 9 43 43 25 KszTE
1950 NB II Dél 6. 14 5 4 5 25 25 14 KszTE
Eredménylista 1940-1950
Szezon Bajnokság H M Gy D V LG KG P Megjegyzés
1949/50 NB II Dél 5. 30 15 3 12 45 52 33 KszTE
1948/49 NB II Dél 4. 30 13 6 11 73 49 32 KMTE
Ugyanitt a KAC 11. lett
1947/48 NB II Dél 5. 26 11 6 9 61 55 28 KMTE
1946/47 NB II Dél 11. 25 8 3 14 48 54 21 KMTE
Ugyanitt a KAC 10. lett
1945/46 Déli LASZ I. o., Kecskeméti Alo. 1. 20 13 2 5 63 27 28 KMTE
a feljutásért vívott osztályozón kikapott
1945 tavasz-nyár Szegedi ker. I. o. Észak 5. 10 3 1 6 31 32 7 Ugyanitt a KAC 1. lett
1943/44 NB III Pestkörnyék 6. 22 9 5 8 52 47 22 Ugyanitt a KAC 9. lett
1942/43 NB III Közép
1941/42 Dél-magyarországi Alo. Észak 5. 13 5 2 6 28 26 12 A bajnokság májusban félbeszakadt
1940/41 Dél-magyarországi Alo. Észak 8. 22 8 5 9 56 52 21
Eredménylista 1930-1940
Szezon Bajnokság H M Gy D V LG KG P Megjegyzés
1939/40 Szegedi Alosztály 6. 22 9 5 8 52 47 22 Ugyanitt a KAC 2. lett
1938/39 Dél-Kerületi Bajnokság II. 1.
1937/38 Dél-Kerületi Bajnokság
1936/37 Dél-Kerületi Bajnokság 6.
1935/36 Dél-Kerületi Bajnokság II. 1.
1934/35 Dél-Kerületi Bajnokság 13.
1933/34 12.
1932/33 9.
1931/32 10.
1930/31 KÖLASZ I. osztály Dratsay csoport 4. 12 6 2 4 27 22 14 Ugyanitt a KAC 8. lett
Eredménylista 1920-1930
Szezon Bajnokság H M Gy D V LG KG P Megjegyzés
1929/30 Dél-kerületi Bajnokság 3. Ugyanitt a KAC 4. lett
1928/29 Dél-kerületi Bajnokság 8.
1927/28 Dél-kerületi Bajnokság 9.
1926/27 Közép-kerületi Bajnokság 7.
1925/26 Közép-kerületi Bajnokság 5.
1924/25 Közép-kerületi Bajnokság
1923/24 Közép-kerületi Bajnokság 4.
1922/23 Közép-kerületi Bajnokság 3. Ugyanitt a KAC 1. lett
1921/22 Közép-kerületi Bajnokság
1920/21 Közép-kerületi Bajnokság
Eredménylista 1912-1920
Szezon Bajnokság H M Gy D V LG KG P Megjegyzés
1919/20 Közép-kerületi Bajnokság Ugyanitt a KAC 1. lett
1918/19 Közép-kerületi Bajnokság
1917/18 Közép-kerületi Bajnokság
1916/17 Közép-kerületi Bajnokság
1913/14 Közép-kerület Kecskeméti alo. 5. Ugyanitt a KAC 2. lett
1912/13 Közép-kerület Kecskeméti alo. 5. Ugyanitt a KAC 1. lett

Kupaszereplés[szerkesztés]

A Kecskeméti TE szereplése a magyar kupában 1980-tól
Szezon Legutolsó forduló Utolsó ellenfél
2012-2013 2. forduló (32 közé jutásért) Nyíregyháza Spartacus FC
2011-2012 Nyolcaddöntő Debreceni VSC
2010-2011 Kupagyőztes Videoton FC
2009-2010 Nyolcaddöntő Újpest FC
2008-2009 Negyeddöntő Budapest Honvéd FC
2007-2008 4. forduló (16 közé jutásért) Debreceni VSC
2006-2007 3. forduló (32 közé jutásért) Makó FC
2005-2006 2. forduló (32 közé jutásért) Felsőpakony SK
2004-2005 2. forduló (32 közé jutásért) Dabas FC
2003-2004 3. forduló (16 közé jutásért) MTK Budapest FC
2001-2002 3. forduló (16 közé jutásért) FC Sopron
2000-2001 Nem jutott a főtáblára
1999-2000 Nem jutott a főtáblára
1998-1999 Nem jutott a főtáblára
1997-1998 Nem jutott a főtáblára
1997-1998 Nem jutott a főtáblára
1996-1997 3. forduló (16 közé jutásért) Szombathelyi Haladás
1995-1996 Nem jutott a főtáblára
1994-1995 Nem jutott a főtáblára
1993-1994 Nem jutott a legjobb 32 közé
1992-1993 Nem jutott a legjobb 32 közé
1991-1992 Nem jutott a legjobb 32 közé
1990-1991 Nem jutott a legjobb 32 közé
1989-1990 3. forduló (16 közé jutásért) Budapest Honvéd FC
1988-1989 Nem jutott a legjobb 32 közé
1987-1988 3. forduló (16 közé jutásért) Békéscsabai Előre FC
1986-1987 Nem jutott a legjobb 4 közé
1985-1986 2. forduló (32 közé jutásért) Ferencvárosi TC
1984-1985 Nem jutott a főtáblára
1983-1984 1. forduló (64 közé jutásért) Ikarus Vasas
1982-1983 Nem jutott a legjobb 32 közé
1981-1982 Nem jutott a legjobb 32 közé
1980-1981 Nem jutott a legjobb 32 közé

Európa-liga[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Nemzet Csapat Otthon Idegenben Össz.
2011-12 Európa-liga 2. Selejtezőkör Kazahsztán Aktöbe FK 1-1 0-0 1-1

1 Az Aktöbe FK csapata jutott tovább, idegenben lőtt több góllal.

Sikerek[szerkesztés]

Fontos megjegyezni, hogy 1963 és 1973/74 között az NB I/B jelentette a másodosztályt, így az NB II a harmadosztálynak felelt meg. Hasonló volt a lebonyolítás az 1997/98-as szezontól a 2004/05-ös szezonig. Az alábbi felsorolásban ezért az adott versenysorozat szintje, és nem a megnevezése szerepel.

Bajnoki címek a különböző szinteken :

A modern bajnoki rendszer kialakítása előtt:

 • Dél-Kerületi bajnokság másodosztály
  • (2) 1935/36, 1938/39

Magyar Kupa

 • Kupagyőztes (2010–11)

Az élvonalbeli szereplés statisztikái[szerkesztés]

Egyéni[szerkesztés]

Az alábbi statisztikák a Kecskeméti TE színeiben, az NB I-es mérkőzéseken elért eredményekre vonatkoznak. Félkövér betűvel szerepelnek, akik jelenleg is a klub alkalmazásában állnak. (utolsó frissítés: 2014. október 5.)

Legtöbb mérkőzés:[15]

Meccsek
száma
Játékos neve
155 Vladan Savić
113 Franci Litsingi
98 Gyagya Attila
91 Vladan Čukić
71 Csordás Csaba
67 Aleksandar Alimpijevic
67 Bori Gábor
66 Némedi Norbert

Legtöbb gól:

Gólok
száma
Játékos neve
28 Francis Litsingi
26 Csordás Csaba
24 Montvai Tibor
18 Tököli Attila
15 Lencse László
15 Vladan Savić

Legtöbb mérkőzés megszakítás nélkül:

Mérkőzések
száma
Játékos neve
46 Csordás Csaba
41 Némedi Norbert
37 Mbengono Yannick
25 Farkas István

A kapusok statisztikái

Név Meccsek Lejátszott
percek
Kapott gólok Kapott gól
nélküli mérkőzések
Holczer Ádám 12 1024 26 2
Filip Lăzăreanu 14 1173 24 1
Romeo Mitrović 37 3127 62 12
Ribánszki László 28 2496 42 5
Tóth Zoltán 3 236 5 0
Pavle Velimirović 3 236 5 0
Németh Gábor 26 2258 36 6
Antal Botond 33 2851 42 9
Borszéki Csaba 13 1090 18 4
Németh Viktor 8 810 21 0
Vukaśin Poleksić 10 900 7 5
Verebélyi Konrád 1 90 2 0
Tomás Tujvel 17 1530 21 6

A vezetőedzők statisztikái

Név M Gy D V LG KG P
Tomislav Sivić (I.) 41 17 8 16 76 70 59
Czéh László[16] 4 1 0 3 6 9 3
Csertői Aurél[17] 6 2 2 2 6 7 8
Urbányi István 16 5 3 8 28 35 18
Losonczy László
Szabó István[18]
2 1 0 1 2 2 3
Tomislav Sivić (II.) 37 16 7 14 65 55 55
Szabó István 14 6 2 6 20 17 20
Török László 7 1 2 4 7 13 5
Horváth Ferenc 22 11 6 5 34 27 39
Bekő Balázs 47 15 13 19 54 72 58

Legfiatalabb pályára lépő játékos:

Kitl Miklós (17 év, 1 hónap, 26 nap), 2014. július 27., KTE-Ferencváros 1:3

Legidősebb pályára lépő játékos:

Mladen Lambulić (38 év, 3 hónap, 14 nap), 2010. október 23., KTE-Videoton FC 2:4

Legfiatalabb gólt szerző játékos:

Kitl Miklós (17 év, 1 hónap, 26 nap), 2014. július 27., KTE-Ferencváros 1:3

Legidősebb gólt szerző játékos:

Németh Viktor (37 év, 26 nap), 2014. május 17.,Újpest-KTE 6:1

Állampolgárság szerinti bontásban az eddig pályára lépett játékosok:( utoljára frissítve:2012.augusztus 8. )

Ország Zászló Játékosok száma Játékosok összes
mérkőzése
Játékosok összes
gólja
Bosznia-Hercegovina bosnyák 3 49 2
Brazília brazil 3 9 1
Elefántcsontpart Elefántcsontpart 1 17 2
Hollandia Hollandia 1 8 0
Horvátország horvát 2 6 0
Kamerun Kamerun 2 75 13
Kongói Köztársaság Kongói Köztársaság 1 98 22
Közép-afrikai Köztársaság Közép-afrikai Köztársaság 1 42 11
Magyarország magyar 48 920 125
Montenegró montenegrói 5 131 10
Nigéria Nigéria 2 6 0
Románia román 2 89 5
Szerbia szerb 6 197 12
Szlovákia Szlovákia 1 28 0
Szlovénia szlovén 3 17 1

Csapat[szerkesztés]

Legnagyobb győzelem:

2009. augusztus 15. KTE-Vasas 5:1

Legsúlyosabb hazai vereség: 2013. augusztus 10. KTE-Mezőkövesd 2:6

Legsúlyosabb idegenbeli vereség: 2010. augusztus 14. Debreceni VSC-KTE 5:0 Újpest FC-KTE 6:1

Legtöbb gól egy mérkőzésen:

2009 július 25. KTE-Videoton 3:6

Leghosszabb győzelmi sorozat: 4 mérkőzés (2010. november 6. – 2010. november 27.) és (2012. szeptember 29. – 2012. október 26.)

Leghosszabb veretlenségi sorozat: 6 mérkőzés (2013. november 10. – 2014. március 14.)

Leghosszabb vereségsorozat: 4 mérkőzés (2009. október 31. – 2010. február 27.) és (2010. augusztus 28. – 2010. október 2.)

Leghosszabb nyeretlenségi sorozat: 6 mérkőzés (2008. október 25. – 2009. március 8.) és (2013. augusztus 10. – 2013. szeptember 28.)

Összesített élvonalbeli mérleg, az egyes csapatok ellen:

Csapat M GY D V LG KG GK P
Budapest Honvéd 8 6 2 0 19 9 +10 20
Budapesti Vasas 8 6 2 0 19 7 +12 20
Debreceni VSC 9 3 0 6 12 15 -3 9
Diósgyőri VTK 6 3 1 2 7 7 0 10
Ferencvárosi TC 7 2 1 4 9 12 -3 7
Győri ETO 9 3 1 5 10 17 -7 10
Kaposvári Rákóczi 9 3 0 6 19 16 +3 9
Lombard Pápa 6 1 1 4 6 10 -4 4
MTK 7 3 2 2 13 11 +2 11
Nyíregyháza Spartacus 4 1 3 0 9 8 +1 6
Paksi FC 8 0 2 6 7 14 -7 2
Pécs 2 0 1 1 3 4 -1 1
Rákospalotai EAC 2 2 0 0 6 3 +3 6
Siófok 6 4 0 2 12 8 +4 6
Szolnoki MÁV FC 2 1 0 1 5 4 +1 3
Szombathelyi Haladás 8 2 3 3 14 16 -2 9
Újpest FC 8 2 2 4 14 18 -4 8
Videoton FC 8 3 1 4 13 18 -5 10
Zalaegerszegi TE 8 3 2 3 11 9 +2 11

Játékoskeret[szerkesztés]

Utolsó módosítás: 2022. június 7. [19]
A vastaggal jelzett játékosok felnőtt válogatottsággal rendelkeznek.
A dőlttel jelzett játékosok kölcsönben szerepelnek a klubnál.
Mezszám Név Nemzetiség Születési hely Születési idő (kor) Korábbi csapat Érték(€) Szerződés lejárta
Kapusok
1 Cseh Balázs magyar Kecskemét 2003augusztus 8. (19 éves) utánpótlásból került fel 10 000 Nem publikus
20 Varga Bence magyar Kazincbarcika 1996január 9. (26 éves) magyar MTK Budapest FC 200 000 2022.06.30.
46 Kersák Roland magyar Budapest 1997július 31. (25 éves) magyar FC Dabas 100 000 Nem publikus
Védők
4 Grünwald Attila magyar Szeged 1991július 26. (31 éves) magyar SZEOL SC 125 000 Nem publikus
7 Buna Gábor magyar Kaposvár 2002május 24. (20 éves) magyar Budapest Honvéd FC II 175 000 Nem publikus
12 Szalai Gábor magyar Kecskemét 2000június 9. (22 éves) utánpótlásból került fel 225 000 Nem publikus
15 Szabó Alex magyar Nagyatád 1998. augusztus 26. (23 éves) magyar Kaposvári Rákóczi FC 175 000 Nem publikus
18 Lipcsei Ádám magyar Nyíregyháza 1997május 22. (25 éves) magyar Kelen SC 50 000 Nem publikus
21 Mihajlo Rjasko UKR magyar Munkács 1996május 11. (26 éves) magyar Dorogi FC 150 000 Nem publikus
23 Tóth Dávid magyar Sopron 1998július 9. (24 éves) magyar Szombathelyi Haladás 100 000 Nem publikus
32 Hadaró Valentin magyar Kaposvár 1995június 8. (27 éves) magyar Kaposvári Rákóczi FC 150 000 Nem publikus
Középpályások
14 Győri Ábel magyar Biatorbágy 2004március 16. (18 éves) utánpótlásból került fel 10 000 Nem publikus
16 Vágó Levente magyar Szeged 1992szeptember 15. (29 éves) magyar Mosonmagyaróvári TE 125 000 Nem publikus
19 Katona Bálint magyar Budapest 2002szeptember 7. (19 éves) magyar Ferencvárosi TC II 150 000 2022.06.30.
24 Nagy Krisztián magyar Kaposvár 1995július 18. (27 éves) magyar Debreceni EAC 175 000 Nem publikus
27 Szökrönyös Dániel magyar Zalaegerszeg 1999szeptember 3. (22 éves) magyar Zalaegerszegi TE FC 50 000 2022.06.30.
29 Szuhodovszki Soma magyar Budapest 1999december 30. (22 éves) magyar MTK Budapest FC II 150 000 Nem publikus
Támadók
9 Paudits Patrik HUN Székesfehérvár 1994. május 20. (28 éves) HUN Békéscsaba 1912 Előre 100 000 Nem publikus
17 Bodor Zoltán magyar Kecskemét 2003március 4. (19 éves) magyar Szegedi VSE 10 000 Nem publikus
22 Tóth Barna magyar Budapest 1995. március 13. (27 éves) magyar FC Ajka 250 000 Nem publikus
31 Győri Benjámin magyar Biatorbágy 2003március 16. (19 éves) utánpótlásból került fel 10 000 Nem publikus
Kölcsönadott játékosok
Név Poszt Nemzetiség Születési hely Születési idő (kor) Kölcsönben itt Érték (€) Szerződés lejárta
Hatvani Dániel középpályás magyar Kecskemét 2003április 23. (19 éves) magyar FC Dabas 10 000 2022.06.30.


Mezek[szerkesztés]

Jelenlegi mezek[szerkesztés]

A KTE játékosai napjainkban az alábbi mezekben lépnek pályára:

Hazai mez
Idegenbeli mez
A hazai mez variánsa
Kapusmez
Kapusmez

Korábbi mezek[szerkesztés]

Néhány korábbi összeállítás:

A második világháború előtt
A második világháború után
Hatvanas évek közepe
Hetvenes évek eleje
Hetvenes évek
Nyolcvanas évek közepe
Nyolcvanas évek közepe
Kilencvenes évek közepe
2000-es évek, Kapusmez (Nagy Zsolt)

Edzői stáb[szerkesztés]

Frissítve: 2021. március 21.

 • Vezetőedző: Szabó Tibor
 • Pályadedző: Kerekes Barna
 • Kapusedző: Trepák Attila
 • Masszőr: Huber Bálint, Barakkó Gergő
 • Erőnléti edző: Buzási Péter
 • Technikai vezető: Farkas István
 • Fizioterapeuta: Turkevi Nagy Ildikó
 • Manuálterapeuta: Nemes László
 • Kit Manager: Kovács Sándor
 • Videó elemző: Lénárt Máté

Korábbi vezetőedzők[szerkesztés]

Az alábbi lista a Kecskeméti TE vezetőedzőit tartalmazza, az ideiglenesen megbízott edzők nélkül. (1999-től teljes a lista)

 • Magó János (1937)
 • Singer Ernő (1938)
 • Steiner János (1947)
 • Fehérvári József (1948)
 • Horváth Ferenc (1949)
 • Nagy János (1951)
 • Serényi Imre (1952)[20]
 • Horváth János (1952)
 • Dragollovich Gyula (1952)
 • Kósa Károly (1953)
 • Dragollovich Gyula (1953)
 • Jánosi Béla (1954)[21]
 • Weisz Jenő (1957)
 • Garamszegi József (1958)
 • Hauser Jenő (1961)
 • Kósa Károly (1961)
 • Molnár Ferenc (1963)
 • Fejes József (1965)[22]
 • Dombóvári András (1965–1966)
 • Németh József (1966)
 • Lyka Antal (1968–1969)[23]
 • Lenner Gyula (1969)[24]
 • Vass János (1969–1970)
 • Varga Béla (1971–1973)
 • Máté Ferenc (1975–1976)
 • Bánáti Rezső (1976–1977)[25]
 • Bánhidi József (1976) megbízott
 • Bánhidi József (1977)
 • Vereb István (1977–1978)[26]
 • Gacs Tibor (1978–1979)
 • Vereb István (1979–1982)[27]
 • Zimmermann Gyula (1982–1983)
 • Sz. Tóth Antal (1984–1991)
 • Linka József (1994–1997)
 • Szabó György (1998–1999)
 • Gracza Tibor (1999)
 • Nagy László (1999 – 2001. november)
 • Gabala Ferenc (2001. november – 2002. május)
 • Kiprich József (2002. május – 2003. július)
 • Ioan Pătraşcu Román (2003. július – 2003. október)
 • Gracza Tibor (2003. október – 2004. április)
 • Glázer Róbert (2004. április – 2004. szeptember)
 • Gálhidi György (2004. szeptember)
 • Leskó Zoltán (2004. szeptember – 2005. március)
 • Gracza Tibor (2005. március – 2005. nyár)
 • Ioan Pătraşcu Román (2005. nyár – 2005. november)
 • Török László (2006. január – 2006. szeptember)
 • Varga István (2006. szeptember – 2007. január)
 • Nagy Tamás (2007. január – 2007. július)
 • Szivics Tomiszlav Szerb (2007. július – 2009. október)
 • Csertői Aurél (2009. október – 2010. április)
 • Urbányi István (2010. április – 2010. szeptember)
 • Szivics Tomiszlav Szerb(2010 – 2011. november)
 • Török László (2011 november – 2012. szeptember)
 • Horváth Ferenc (2012 szeptember – 2013. június)
 • Bekő Balázs (2013 június–2015)
 • Márton Pál (2015)
 • Némedi Norbert (2016–2018)
 • Szabó Tibor (2018–2019)
 • Zoran Kuntić Szerbia (2019)
 • Gombos Zsolt (2019–2021)[28]
 • Szabó István (2021–)[29]

Híres játékosok[szerkesztés]

* a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.

Vezetőség[szerkesztés]

 • Tulajdonos: Horváth Építőmester Zrt. (HÉP)
 • Sportigazgató: Tóth Ákos
 • Klubigazgató: Czéh László
 • Ügyvezető: dr. Filus Andor
 • Technikai vezető: Farkas István
 • Utánpótlás szakmai igazgató: Szabó Tibor
 • Komminukációs vezető: Nyitray András
 • Pénzügy: Kapusztik Adrienn

Szurkolók[szerkesztés]

Természetesen a Kecskeméti TE legtöbb szurkolója kecskeméti lakos, de jelentős a csapat népszerűsége Bács-Kiskun megye többi részén is, valamint nem szabad elfelejteni a kecskeméti gyökerekkel rendelkező, de Budapesten dolgozó vagy ott tanuló szurkolókat sem. A KTE (korábban pedig a KFC) legfőbb szervezett szurkolói csoportja a Kecskemét Devils.[30] volt. Azóta több ultra csoport is működik a lelátón, így az Ultras Kecskemét és Régimódi Urak is.

Kapcsolatok más szurkolótáborokkal[szerkesztés]

Mivel a Kecskeméti TE sokáig nem játszott az első osztályban, a legnagyobb vetélytársa is a Kecskeméti SC volt. Az első élvonalbeli év után barátság alakult ki a másik újonc, a Haladás szimpatizánsaival, illetve később a kaposvári ultrákkal is. A másodosztályból főleg a Békéscsaba és BKV Előre SC szurkolóival alakult ki jó viszony.[31] A kecskeméti drukkerek alapelve, hogy barátságosan fogadják a többi csapat táborát, gyakran vesznek részt a különböző országos szurkolói focitornákon.[32] A KTE a másodosztályban korábban szerzett riválisokat, akikkel a feljutásért versenyeztek, ezek a Szolnoki MÁV FC és a Ferencvárosi TC, de a városok közötti rivalizálás miatt ide sorolhatjuk a Baját és Tiszakécskét is.

Stadion[szerkesztés]

A KTE futballstadionja a Széktói Stadion.[33] A létesítmény, mely a közeli városrészről lett elnevezve, 1962 augusztus 20-án került átadásra.[34] A marathoni kapus betonkaréj rengeteg társadalmi-önkéntes munkával valósult meg. A területen már a múlt század 20-as 30-as éveitől is aktív "football" élet folyt, 2-3 elkülönített pályán mérkőztek a kecskeméti csapatok. A KTE ekkor egy fakerítéses, falelátós pályán játszott (a mai hármas pálya), ahonnan 1926-ban a Műkertvárosba, majd 1945-ben a Kurucz körúti pályára költözött, és csak ötven év múlva települt át a jelenlegi helyére.

A stadion életében 2002 jelentett nagy változást, hiszen kormányzati és önkormányzati fedezetből – több mint 500 millió forintból – felújításra kerültek a lelátók, s korszerű fejépület nőtt ki a földből. A 4300 db műanyag ülés, a négyárbócos, 500 lux fényerejű teljesen új világítás (ezt 2008-ban 1200 luxra bővítették), a korszerű öltözők és irodák, rendelő, országos szinten is színvonalas otthont adott az egy évvel később újra elindult KTE csapatának.[35] 2011 nyarán a stadiont felújították, új széksorok kerültek a hazai szektorba és a lépcső festést kapott.

Nézőszám és népszerűség[szerkesztés]

A KTE régi, Kurucz körúti pályán lejátszott mérkőzésein a futballmérkőzések átlagos nézőszáma 1000-2000 körül mozgott, de nem volt ritka a 3-4 ezres nézőszám sem. Az elkészült Széktói Stadionban játszó többi csapat mérkőzései változó nézőszámot vonzottak. Igazán nagy rangadóknak a KSC-KTE mérkőzések, a kupamérkőzések és a helyosztó mérkőzések számítottak. A 2000-es évek elején a KFC (Kecskeméti Futball Club) bajnokesélyes csapata mindössze 1500-2000 főt tudott a lelátókra csalni. Ennek magyarázata, hogy a KFC-t nem tekintették a szurkolók a "város csapatának".

A 2007/08-as bajnokság alatt Kecskeméten a helyi labdarúgás nézettsége jelentősen megugrott. Az őszi idény első meccsein ugyan csak a szokásos 2-300 néző foglalt helyet, utána viszont – a sikeres szereplésnek és a kellemes tavaszi időnek köszönhetően – 2-3000, majd pedig 6000 főre nőtt a Széktói Stadionba kilátogatók száma. A 2007/08-as bajnoki idényben a csapatot néhány idegenbeli meccsre is 400-500 fő kísérte el, ez is rekordnak számít.

Nézőcsúcsok:

 • A felújítás (2002) előtt: KTE-Diósgyőr 1-0 (1995. ősz) kb. 8000
 • A felújítás után: KTE – Ferencváros 2-2 (2006. szeptember 16.): 8000-8500
 • Az NB I-ben: KTE – Ferencváros 3-1 (2009. október 24.) 5500

Utánpótlás[szerkesztés]

A KTE utánpótlása a különböző korcsoportokból áll:[36][37]

 • U19, Vezetőedző: Lóczi Péter
 • U-17, Vezetőedző: Paksi Péter
 • U-16, Vezetőedző: Benke József
 • U-15, Vezetőedző: Torbavecz Tamás
 • U-14, Vezetőedző: Csima Gyula
 • U-13, Vezetőedző: Dócs Dániel
 • U-12, Vezetőedző: Verebélyi Gábor
 • U-11, Vezetőedző: Pelikán István
 • U-10, Vezetőedző: Filus Gábor
 • U-9, Vezetőedző: Fűkő Péter
 • U-8, Vezetőedző: Rádi Zsolt
 • U-7, Vezetőedző: Kovács Tamás

Más kecskeméti csapatok[szerkesztés]

A KTE mellett több labdarúgócsapat is játszott a városban, zömmel a megyei bajnokságok szintjén, ezek közül több már felfüggesztette működését.

Megszűnt csapatok[szerkesztés]

 • Kecskeméti SC: Több csapat is működött ezen a néven a városban a huszadik század során, a legjelentősebb a Kecskeméti Dózsa 1972-es átszervezésével létrehozott KSC volt, mely sokáig a KTE legnagyobb riválisának számított, a másod-, és a harmadosztály között ingadozott, híres játékosai voltak többek között Czéh László, Erdei Sándor, Puskás Béla, Ravasz László, Tóth Csaba. 1998-ban egyesült a KSC a KTE-vel, így létrejött a KFC nevű csapat, mely a KSC kék-fehér színeit kapta.[38]
 • Kecskeméti SC: Ez volt a legkorábbi KSC nevű egyesület. A helyi kereskedők csapata volt a huszadik század elején, 1913-ban beolvadt a KTE-be, magával hozva a lila-fehér klubszíneket.
 • Kecskeméti AC: 1899-ben alapították, az 1910-1911-es, az 1919-1920-as és az 1922-1923-as bajnokságban a helyi kerület győztese, 1925-ben máig legsikeresebb kecskeméti csapatként a magyar labdarúgókupa elődöntőjébe jutott.[39] 1949-ben egyesült a KTE-vel.
 • Kecskeméti Dózsa: 1950-ben alapították, sokáig a másodosztály stabil csapata volt, 1972-ben átszervezték a Kecskeméti SC-vé.
 • Honvéd Mezőfi István SE: 1959-ben alapították, a helyi katonai repülőtér csapata volt, piros-fehér klubszínekkel. Kecskeméti Repülő SC néven 1994-ben beolvadt a KSC-be.
 • Kecskeméti MÁV SE: 1934-ben alapították, a Kurucz körúti pályán játszotta mérkőzéseit, 1999-ben megszűnt.[40]
 • Kecskeméti Építők: A szocializmus alatt működött.

Aktív csapatok[szerkesztés]

 • Kecskeméti LC: jelenleg az megyei I. osztályban szerepel.

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

 • Heltai Nándor: Gólok, bajnokok, sorsok – A Kecskeméti Testedző Egyesület 75 éve, 1986
 • Vincze Miklós: Kis magyar fociláz,[41] 2008
 • Szabó Pál Miklós: Rég volt, fiúk – Adalékok Kecskemét és Szeged focitörténetéhez, 1989

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 100 éves a foci Kiskőrösön”, Regionaplo.hu. [2012. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. június 23.) 
 2. A Kecskeméti TE honlapján a csapat történelme
 3. A láthatatlan költöztető: magyar foci TOP 100 - 24. rész”, Pepsifoci.hu. [2008. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. május 19.) 
 4. A felmentett fővadász, Béla király, és a kecskeméti páros: magyar foci TOP100 - 8. rész”, Pepsifoci.hu. [2008. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. április 17.) 
 5. Óriási sikert hozott a KTE-Ereco csapatbemutató”, Kecskemetite.hu (Hozzáférés ideje: 2010. július 30.) 
 6. még messze van az NBI”, sportfaktor.hu (Hozzáférés ideje: 2020. május 4.) 
 7. már a másodosztályban a csapat”, kecsup.hu (Hozzáférés ideje: 2021. május 17.) 
 8. rsssf.com bajnoki táblázatok
 9. magyarfutball.hu statisztikák
 10. 2001/2002-ben a 22 fordulós alapszakaszt még egy 10 fordulós rájátszás követte, ahol a KTE a 10. helyét megőrizte.
 11. 2000/2001-ben egy 12 fordulós alapszakasz előzte meg a 20 fordulós bajnokságot, előbbit a KTE megnyerte, majd a két keleti csoport egyesítésével létrejött bajnokságban a második lett. A bajnok BKV Előre nem vállalta az NB1-ben való szereplést.
 12. A KTE kiesett volna, de 3 másik együttes (salgótarjáni BTC, Tiszaújvárosi FC, Soroksári TE) visszalépett a bajnokságtól.
 13. A KTE osztályozót vívhatott az NB1/B-be kerülésért, melyet a Százhalombatta ellen 1:0 és 4:1 arányban megnyert.
 14. a b Ekkor a megyei bajnokság jelentette a harmadosztályt.
 15. A HLSZ honlapján a KTE oldala
 16. Czéh László megbízott vezetőedzőként tevékenykedett Tomislav Sivić lemondása és Csertői Aurél szerződtetése között.
 17. Csertői Aurélt első három kecskeméti mérkőzésén Czéh László helyettesítette.
 18. Losonczy László és Szabó István megbízott vezetőedzőként tevékenykedtek Urbányi István távozása után.
 19. Kecskeméti TE - Detailed squad 21/22 (Detailed view) (angol nyelven). www.transfermarkt.com. (Hozzáférés: 2021. június 10.)
 20. A Ceglédi Lokomotív Kecskeméten. Bácskiskunmegyei Népújság, VII. évf. 39. sz. (1952. feb. 16.) 4. o.
 21. Mit láttunk vasárnap? Bácskiskunmegyei Népújság, IX. évf. 196. sz. (1954. aug. 19.) 4. o.
 22. A KTE is megkezdte a felkészülést. Petőfi Népe, XX. évf. 39. sz. (1965. feb. 16.) 6. o.
 23. Lyka Antal a KTE edzője. Petőfi Népe, XXIII. évf. 8. sz. (1968. jan. 11.) 6. o.
 24. Lenner Gyula a KTE új edzője. Petőfi Népe, XXIV. évf. 110. sz. (1969. máj. 16.) 7. o.
 25. Új edzővel, jó helyezés reményében készül a KTE. Petőfi Népe, XXXI. évf. 183. sz. (1976. aug. 4.) 7. o.
 26. A KTE nehéz éve. Petőfi Népe, XXXII. évf. 173. sz. (1977. júl. 24.) 7. o.
 27. A KTE megpályázza az elsőséget. Petőfi Népe, XXXIV. évf. 176. sz. (1979. júl. 29.) 7. o.
 28. NB III: távozik a Szentlőrinctől, a KTE edzője lesz Gombos Zsolt. www.nemzetisport.hu (2019. dec. 25.) (Hozzáférés: 2021. máj. 3.)
 29. NB II: Szabó István az új edző. www.kecskemetite.hu (2021. máj. 31.) (Hozzáférés: 2021. máj. 31.)
 30. A Kecskemét Devils. [2008. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 4.)
 31. “Azonosulás, megtiszteltetés, alázat és büszkeség” – Kecskemét Devils interjú”, Kesport.hu. [2014. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 10.) 
 32. Hetedik helyen végzett a Devils”, Kesport.hu. [2014. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 7.) 
 33. A Széktói Stadion a magyarfutball.hu-n
 34. „Élmény volt a Kecskeméti Dózsában játszani””, Kecskemetilapok.hu. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. június 9.) 
 35. A Széktói Stadionról
 36. http://adatbank.mlsz.hu/foprog.asp?menu=p01_0001 Archiválva 2010. február 7-i dátummal a Wayback Machine-ben MLSZ adatbank
 37. http://kteup.lapunk.hu/ A KTE utánpótlás honlapja
 38. A KSC eredményei a magyarfutball.hu-n
 39. A magyar Kupa eredménylistája. [2010. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 23.)
 40. A magyarfutball.hu a Bács-Kiskun megyei aktív és megszűnt csapatokról
 41. A könyv szerzőjének honlapja