Csepel SC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csepel FC
Csapatadatok
Teljes csapatnév Csepel FC
Alapítva1912
Stadion Béke téri stadion
Vezetőedző magyar Gabala Krisztián
Bajnokság NB III
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli

A Csepel SC Magyarország azon klubjainak egyike, amelyik a rendszerváltás előtt többször is bajnokságot nyertek, majd utána pénzügyi problémák miatt egyre lejjebb csúszott, jelenleg az NB III Nyugati csoportban szerepel.

Története[szerkesztés]

A Csepel SC négyszeres magyar bajnok, először 1942-ben, majd 1943-ban, később 1948-ban és 1959-ben hódíthatta el a magyar bajnoki serleget. Így a Csepel SC a magyar bajnokok örökranglistáján a hatodik helyet foglalja el.

A csapatot 1912-ben alapították, akkor még Csepeli Torna Klub néven. A csapat nevét többször megváltoztatták, főleg politikai okokból.

Először 1932-ben, amikor a csapatot Csepel FC-nek keresztelték át, majd Weisz Manfréd csepeli tevékenységének köszönhetően, 1937-ben Weisz-Manfréd Torna Klubnak nevezték át, és ettől kezdve a csepeli gyártól -szinte- függővé vált.A '40-es években a háború elérte Magyarországot is, és ennek következtében a Weisz családnak is menekülnie kellett Csepelről, ezért a csapat újból nevet váltott 1944-ben, így lett Csepel SC, mely név a csapat történetében- a névváltoztatások ellenére- mindig is megmaradt.

1947-ben már Csepeli Munkás TE néven működött a csapat. A Rákosi-rendszerben Csepelnek óriási szerepet szántak. A gyárat Rákosi Mátyás Műveknek keresztelték át, és a gyárat mint minta mutogatták propagandájukban. Mivel, hogy a gyár is nevet változtatott, így a csapaté is változott: 1950-től nyolc éven keresztül Csepeli Vasas néven működött. A csapat időközben kiesett az első osztályból, ahová 1958-ban jutott vissza, de akkor már visszakapta régi-új nevét. Ebben az évben, a már Csepel SC néven működő csapat bajnok lett, miután az utolsó fordulóban a Ferencvárossal döntetlent játszott.

A csapat ezután többé nem nyerte meg a bajnokságot, viszont jelen volt a magyar és a nemzetközi futball életben.

A rendszerváltás mély nyomot hagyott a csepeli labdarúgásban, a gyár megszűnni látszott, így a csapat pénzügyi problémákkal küszködött. 1993-ban úgy tűnt, rendbe jön minden, hiszen a csapat mögé egy egy jól működő cég állt, és a név ismét változott, a csapat 1996-ig Csepel SC-Kordax néven működött.

1996-tól a csapatot ismét Csepel SC néven jegyzik, mikor is a csapat elbúcsúzni kényszerült az NB1-től. Ekkor már érezhető volt a vég, a gyár megszűnt, így pénz sem volt. 2001-ben a Csepel SC labdarúgó szakosztálya megszűnt létezni, egyesült a III. Kerületi TUE csapatával, Csepel-Auto Trader néven. 2002-ben azonban a klubot működtető kft. átköltözteti a csapatot Tatabányára.

2005-ben viszont újra felvillantak a fények a Béke téri arénában, egy új csapat alakult Láng Csepel néven. A csapat a 2005/06-os szezonban megnyerte a BLSZ első osztályát, így felkerült az NB3-ba.

Eredmények[szerkesztés]

Az 1959-es bajnoki győzelemmel a csapat megkapta a lehetőséget a nemzetközi porondra való lépéshez, a török Fenerbahçe SK csapatával játszott. A mérkőzés Isztambulban 1-1-re végződött, Kisuczky és Can Bartu góljával. Ekkor óriási lehetőség előtt álltak, hisz az idegenbeli döntetlen után otthon győzelemre számítottak. A meccs elején Ughy szerzett vezetést a 10. percben, majd a törökök a 21.-ben Lefter Küçükandonyadis góljával kiegyenlítettek. Tíz perccel később, a 34. percben Németh találatával a Csepelnek állt a zászló, de a törökök 3 perccel később ismét döntetlenre hozták a meccset (Şeref Has góljával). A végső döfést Şeref Has adta meg az 53. percben, így a Csepel búcsúzni kényszerült a kupából.

1981-ben viszont sikerült a régóta áhított európai szereplés, hiszen a csepeliek a Közép-európai Kupában a döntőig meneteltek, ahol a Tatran Presov gárdájától vereséget szenvedtek, de így is óriási eredmény az, hogy egy nemzetközi kupasorozatban a második helyet szerezték meg.

A csapat legutolsó eredménye az NB 1-beli 4. helyezés megszerzése volt az 1981/82-es szezonban.

Sikerek[szerkesztés]

Magyar labdarúgó-bajnokság

Nemzetközi kupaszereplések[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Ellenfél Otthon Idegenben Össz.
1959-60 BEK Selejtező Törökország Fenerbahçe SK 2-3 1-1 3–4

Egyéb sportágak[szerkesztés]

A Csepel SC a labdarúgáson (férfi) kívül több szakosztályt működtet, többek között van röplabda, atlétika, birkózó szakosztály. Az említettek közül, mára már csak a röplabdások tudnak eredményt felmutatni, ők az NB 1-ben szerepelnek.

Nevesebb sportolók[szerkesztés]

Labdarúgás: * a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.

További híres csepeli sportolók:

Honlap[szerkesztés]