Kaposvári Rákóczi FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kaposvári Rákóczi
Kaposvári Rákóczi
Kaposvári Rákóczi
Csapatadatok
Teljes csapatnév Kaposvári Rákóczi Futball Club
Mottó „Mindent a hazáért!”
Becenév Kraci, Rákóczi
SzékhelyMagyar Kaposvár, Magyarország
Alapítva1923augusztus 15. (95 éves)
Klubszínek zöld-fehér
Stadion Rákóczi Stadion
Vezetőedző Magyarország Waltner Róbert
Elnök Magyar Herczeg Erik
Bajnokság NB II
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Jelenlegi szezon
Soccerball current event.svg 2018–19-es szezon
Hivatalos honlap
Kaposvári Rákóczi honlapja

A Kaposvári Rákóczi FC magyar labdarúgócsapat Kaposvárról. Legjobb eredményét a 2007–08-as szezonban érte el, mikor a 6. helyen végzett. A csapat hivatalos mezszínei a zöld és a fehér.

Történet[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

1923. augusztus 15-én Ambrus János kaposvári pénzügy igazgatási díjnok és néhány más sportszerető ember alapította meg az egyesületet Rákóczi Sport Club néven. A csapat első labdarúgó-pályája a jelenlegi stadion helyén volt, amit csak „cukorgyári gödörként” emlegetettek. 1927-ben fúzióra lépett a Kaposvári Petőfi Atlétikai Clubbal és már 11 szakosztállyal működött tovább az egyesület Kaposvári Rákóczi Atlétikai Club néven. Azonban a nagy gazdasági világválság hatására a csapat egy jelentős része Dél-Amerikába távozott. Nem feledve gyökereiket, megalakították Buenos Airesben az argentin Rákóczit. A 30-as években a csapat a pécsi alosztály első vonalában szerepeltek. A háborús évek alatt, 1941-ben a csapat játékos lett a legendás hírű Avar István, aki hívására több jó képességű labdarúgó érkezett a csapathoz a kor egyik legkiválóbb csapatától a Nagyváradi AC-tól Erdélyből. A csapat Avar vezetésével az NB I kapujához érkezett, azonban mivel a klub legjobbját elvitték a frontra, a dédelgetett álom nem válhatott valósággá. A második világháborút követően a Rákóczit beolvasztották az újonnan létrehozott KDSK-ba. 1955-től a csapat neve Kinizsi lett, és a másodosztályban küzdött a minél jobb helyezésért. A csapat az 1970-es évek elején, immár a régi nevén, Mathesz Imre vezetésével ismét a feljutás közelébe került. 1975-ben a csapat bejutott az NB I-be, ahol Burcsa Győző duplájával 22000 néző előtt 2-0-ra verte a Budapesti Vasas csapatát. A Rákóczi 3 évet töltött el az élvonalban, Mathesz Imre menesztése után a csapat kiesett az első osztályból. A visszajutásra azonban csak 2 évet kellett várni, 1980-ban a dr. Puskás Lajos edzette csapat visszaküzdötte magát a legjobbak közé. A csapat balszerencséjére, ha a Diósgyőrt verte volna meg akkor a megszerzett pontjaival is benn tudott volna maradni az első osztályban. Ezt követően 1987-ben jutott fel még egyszer a csapat, amikor is sporttörténeti esemény szemtanúi lehettek a siófoki stadionba kilátogató nézők: 2 somogyi NB I-es csapat először játszott egymással (Kaposvár-Siófok 1-3).

A közelmúlt[szerkesztés]

Másodosztály[szerkesztés]

Edzőkeringőt járt a Rákóczi a 21. század első éveiben. Keszei Ferenc fél évet volt a zöld-fehérek edzője, 2002 nyarán távozott a kaposváriak kispadjáról. A 2002/2003-as szezont Kovács Kálmán vezetőedzővel kezdte a csapat. A bajnoki szezon felénél 2003 januárjában ismét visszatért Keszei Ferenc Kaposvárra. A tavaszi nyitány vereséggel kezdődött, és újabb nyögvenyelős mérkőzések következtek. Az utolsó három mérkőzést már nem várta meg Keszei Ferenc edző, helyét Prukner László vette át. Rövid idő állt a rendelkezésére, de mindhárom meccsen győzelemre vezette a Rákóczit az U19-es csapat korábbi edzője. A 2003 őszét jól kezdte a Rákóczi, a folytatás azonban nem sikerült túl jól, a csapat a 10. helyen zárta az őszt. Decemberre azonban jogerős lett az ítélet a csapat óvásának ügyében, így már a harmadik helyen volt a Rákóczi. Ekkor született az a döntés is, hogy nem csak az első kettő, hanem az első 4 csapat jut fel az NB I-be. A tavasszal a csapat nagyon jó formában játszott, és elérkezett 2004. május 15-e, a nagy nap, amire 17 éve (a csapat akkor volt utoljára NB I-es) vártak a drukkerek és a játékosok. A csapat a Szolnokot fogadta, és 2-0-s győzelmével ismét kiharcolta az első-osztályban való szereplés jogát.

Ismét az NB I-ben[szerkesztés]

2004–2005[szerkesztés]

A csapat 1987 után a legmagasabb osztályban az első meccset ismét a Vasassal játszotta, melyen 5000 néző előtt 3-2-re győzött. Az őszi szezon csúcspontja az volt, amikor az abban az idényben remeklő Fradit a Rákóczi telt ház, 7000 néző előtt 2-1-re megverte, elsőként a mezőnyből! Az idényben becsúszott néhány súlyosabb vereség, de az együttes becsületesen helytállt, és végül a táblázat 12. helyén zárta az évadot.

2005–2006[szerkesztés]

A csapat változatos őszt produkált, hol becsúszott egy hazai zakó, hol pedig egy-egy idegenbeli győzelem. Az együttes az őszt a tabella 12. helyén zárta. A tavasz kezdetét döntetlenek és vereségek jellemezték, március 25-én a Ferencváros elleni meccsen azonban egy nagy sorozat vette kezdetét: a Kaposvár a soron következő 5 meccsen veretlen maradt, ráadásul négyszer győzött is. Ezzel gyakorlatilag még 6 fordulóval a zárás előtt biztossá vált a bennmaradás, a játékosok pedig felszabadultan focizva a 7. helyig, minden idők legjobb kaposvári szerepléséig repítették az együttest.

2006–2007[szerkesztés]

A 2006-os őszt valószínűleg nem sok Kaposvár-drukker zárta a szívébe, hiszen a játékosok 17 meccsen mindössze 4 győzelmet arattak, a megszerzett 14 ponttal kiesőhelyen „teleltek”. Ekkor azonban a csapat vezetői – megőrizve hidegvérüket – nem küldték el az edzőt, hanem rendet téve a fejekben (és néhány játékos elküldésével) egy sosem látott tavasznak néztek elébe: A Rákóczi 13 meccsen nyolcszor nyert, háromszor ikszelt, és mindössze két vereséget szenvedett (a Debrecentől és a ZTE-től). A bennmaradás a pécs elleni, idegenbeli mérkőzésen vált biztossá, melyen a kaposváriak 0-2 után 3-2-re győztek! Sajnálatos, hogy néhány pécsi drukker a találkozó 85. percében a stadionon kívülről kővel dobálta meg a 400-500 fős vendégdrukker-tábort, melyből többen meg is sérültek. A CSAPAT – mert egy darabig így kell írni, csupa nagybetűvel – iszonyú mélyről felállva nagyszerűen teljesített tavasszal, és megismételve előző évi produkcióját, ismét a 7. helyen zárt.

2007–2008[szerkesztés]

A tavaszi sikercsapat együtt maradt, a lejáró szerződésű játékosok (Oláh Lóránt, Maróti Béla, Petrók Viktor, Kovácsevics Róbert és Pintér Attila) meghosszabbították kontraktusukat. 2007-ben pedig ismét 2 Somogy megyei NBI-es csapat szerepelt, mivel a Siófok is feljutott az élvonalba. A csapat néhány kisebb hullámvölgy kivételével, valamint két meghatározó játékos téli távozása ellenére (Dusan Vasziljevics Cottbusba, Szakály Péter Debrecenbe igazolt) egész évben megbízhatóan szerepelt, és az utolsó 5 meccséből négyet megnyerve végül az hatodik helyet szerezte meg a bajnokságban, mely a csapat történetének legjobb szereplése volt az élvonalban. Az együttes a kupában szintén fennállása legjobb eredményét produkálva az elődöntőbe jutott, ahol a Honvéd búcsúztatta. Az MLSZ felajánlotta az Intertotó-kupa indulást, azonban a vezetők a magas utazási költségek miatt ezt nem vállalták.

2008–2009[szerkesztés]

A kaposvári sikercsapat tagjai közül több meghatározó játékos távozott. Oláh Lóránt Debrecenbe , Pintér Attila Győrbe igazolt, Milinte Árpádot a Siófok igazolta le, míg Maróti Bélát a Honvéd szerezte meg.

Távozott a már-már szétválaszthatatlan Oláh-Alves csatárpáros másik tagja is: Andre Alves dos Santos Vlagyivosztokba került kölcsönbe, míg csapat- és honfitársa, Leandro da Silva oda is szerződött. Decemberben Alves a kölcsön lejárta után az FC Fehérvárban folytatta pályafutását, ahol Szakály Dénessel, korábbi csapattársával készülhetett. A téli felkészülési időszakban visszatért Kaposvárra Zsolnai Róbert, aki szervesen kivette a részét a csapat jó tavaszi szerepléséből. A 2008-2009-es évadot a Rákóczi a 9. helyen fejezte be.

2009–2010[szerkesztés]

Az új évad ismét változásokat hozott a csapat felállásában. Milinte Árpád a Siófok kiesése miatt visszatért Kaposvárra és Bank István és Maróti Béla is újra a Somogyi megyeszékhelyen rúgja a bőrt. A csapattól távozott Nemanja Obric aki a zöld fehér mezt a Crvena Zvezda uniformisára cserélte, míg Graszl Károly védő Siófokra távozott. Ezzel egy időben a belgrádi és kaposvári klub együttműködési szerződést kötött melynek értelmében a jövőben több szerb játékos is játéklehetőséget kaphat a Rákócziban. Az U19-es csapattól az első csapat keretébe kerül Balázs Benjamin, Kulcsár Kornél, Bőle Lukács, Major Ádám és Horváth Tamás. Az évad végén az addigi sikeredző, Prukner László a Fradihoz távozott.

2010–2011[szerkesztés]

2011–2012[szerkesztés]

Egy olyan szezon után ahol egy kis csapat nagy álmai végül nem teljesültek új erővel és lendülettel vághatott neki a csapat a felkészülésnek. Több játékos távozott többek között Oláh Lóránt, Máté Péter, Milinte Árpád, Kovács Zoltán, Grúz Tamás, Zahorecz Krisztián és még több kiegészítő ember akik nem feleltek meg a klub elvárásainak. Sisa Tibornak az előző évekhez hasonlóan új csapatot kellett építeni. Igazolni csak alacsonyabb osztályból sikerült. Kemény szezon elé néz a csapat, aminek nem lehet más a kitűzött cél, mint a bennmaradás.

2012–2013[szerkesztés]

2014-15[szerkesztés]

A csapattól a kiesést követően távozott Selymes Tibor, az új vezetőedző Márton Gábor lett. Vele egy nem túl kiemelkedő, de a jövő ismeretében egészen elfogadható őszt pordukált a csapat, 15 meccsen 16 pontot gyűjtve, a 12. helyen, 5 pontra a kiesőzónától.Télen azonban nyilvánosságra került a csapat adósságának összege, és nem lett működtethető a klub az addigi körülmények között. Márton Gábort Prukner László váltotta a kispadon, és vele egy igen keserves tavasz után az utolsó helyen végzett a csapat.

2015-16[szerkesztés]

Nyáron kiderült, hogy nem kapja meg az NBIII-as licencet a csapat, ezért sokáig a Somogy megyei 2. osztályra készült a volt NBI-es egyesület. Végül is egy MLSZ-határozat hatására sikerült kiharcolniuk a megye 1-es indulást, és ezt a bajnokságot Pusztai László vezetésével a téli szünetben 17 meccsen 15 győzelemmel és 2 döntetlennel veretlenül vezették, és végül bajnoki címet szerezve jutottak fel az NB III-ba.

Névváltozások[szerkesztés]

 • 1923 - 1927 Kaposvári Rákóczi S.C.
 • 1927 - 1949 Kaposvári Rákóczi A.C.
 • 1949 - 1950 Kaposvári Dolgozók Sport Köre
 • 1950 - 1951 Kaposvári ÉDOSZ
 • 1951 - 1955 Kaposvári Kinizsi
 • 1955 - 1956 Somogyi Kinizsi
 • 1956 - 1957 Kaposvári Rákóczi A.C.
 • 1957 - 1970 Kaposvári Kinizsi
 • 1970 - 1992 Kaposvári Rákóczi S.C.
 • 1992 - 2003 Kaposvári Rákóczi F.C.
 • 2003 - 2007 NABI-Kaposvári Rákóczi FC
 • 2007 - 2009 Gabona Trans Kaposvári Rákóczi FC
 • 2009 - Kaposvári Rákóczi F.C.

Nemzetközi szereplés[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Ország Csapat Eredmény
1987–88 Közép-európai kupa (Mitropa kupa), B csoport Olasz Pisa Calcio 0–2
1987–88 Közép-európai kupa (Mitropa kupa), B csoport Jugoszláv Vojvodina Novi Sad 0–3

Híres játékosok[szerkesztés]

* a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.

Jelenlegi Keret[szerkesztés]

2018. augusztus 2-án frissítve.

Mezszám   Név   Nemzet Posztok   Szül. év (kor)
Kapusok
1 Pogacsics Krisztián HUN magyar Kapus 1985. október 17. (33 éves)
70 Bonnyai Márk HUN magyar Kapus 1999. június 28. (19 éves)
Védők
2 Fodor Marcell HUN magyar hátvéd 1987. október 27. (30 éves)
5 Szabó Alex HUN magyar hátvéd 1998. augusztus 26. (20 éves)
6 Vachtler Csaba HUN magyar hátvéd 1993. március 16. (25 éves)
8 Nagy János HUN magyar hátvéd 1992. augusztus 7. (26 éves)
11 Hadaró Valentin HUN magyar hátvéd 1995. június 8. (23 éves)
15 Tratnyek Dániel HUN magyar hátvéd 1999. augusztus 23. (19 éves)
21 Ur László HUN magyar hátvéd 1988. március 5. (30 éves)
22 Hegedűs Dávid HUN magyar hátvéd 1985. június 6. (33 éves)
Középpályások
3 Godzsajev-Telmán Rabil Ogli UKR HUN ukrán–magyar középpályás 1997. december 6. (20 éves)
16 Szakály Attila HUN magyar középpályás 1992. június 30. (26 éves)
17 Horváth Adrián HUN magyar középpályás 1987. november 20. (30 éves)
23 Hegedűs Dávid HUN magyar középpályás 1987. február 23. (31 éves)
25 Kollega Krisztián HUN magyar középpályás 1985. október 5. (33 éves)
26 Borbély Ákos HUN magyar középpályás 2000. június 12. (18 éves)
26 Horváth Ferenc HUN magyar középpályás 1998. február 27. (20 éves)
27 Csernák Martin HUN magyar középpályás 1998. január 16. (20 éves)
Csatárok
7 Rajczi Péter HUN magyar csatár 1981. április 3. (37 éves)
9 Beliczky Gergő HUN magyar csatár 1990. július 3. (28 éves)
10 Andorka Péter HUN magyar csatár 1984. július 19. (34 éves)
19 Zsiga Ervin ROU román csatár 1991. július 11. (27 éves)
95 Biró Dominik HUN magyar csatár 1998. június 25. (20 éves)

A Kaposvári Rákóczi FC bajnoki múltja[szerkesztés]

A Kaposvári Rákóczi FC eredményei a NBI-ben:

Idény Helyezés Idény Helyezés Idény Helyezés
1976 13. hely 1977 14. hely 1978 17. hely
1981 16. hely 1988 16. hely 2005 12. hely
2006 7. hely 2007 7. hely 2008 6. hely
2009 9. hely 2010 12. hely 2011 7. hely
2012 10. hely 2013 11. hely 2014 16. hely

Szezonok[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]