Debreceni VSC (labdarúgás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(DVSC szócikkből átirányítva)
Debreceni VSC
Csapatadatok
Teljes csapatnév Debreceni Vasutas Sport Club
Becenév Loki
SzékhelyDebrecen, Magyarország
Alapítva1902. március 12.
Klubszínek          
Stadion Nagyerdei stadion
Vezetőedző szerb Srđan Blagojević
Elnök FRA Thierry Zaengel
Bajnokság NB I
Nemzeti sikerek
Magyar Bajnok7 alkalommal
Magyar Kupagyőztes6 alkalommal
Magyar Szuperkupa-győztes5 alkalommal
Statisztika
Legtöbb mérkőzésDombi Tibor 437
Legtöbb gólSándor Tamás 88
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Harmadik
Jelenlegi szezon
2023–24-es szezon
Hivatalos honlap
Debreceni VSC honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Debreceni VSC témájú médiaállományokat.

A Debreceni Vasutas Sport Clubot (röviden: DVSC) 1902-ben alapították Egyetértés Futball Club néven, majd 1912 nyarán a csapat önállósodásával jött létre a Debreceni Vasutas Sport Club. A DVSC az 1930-as években csak Debrecen második számú csapata volt. Az 1950-es évek egyik névváltoztatásának köszönhetően kapta a gárda a Loki becenevet. A 20. század második felében a DVSC többször feljutott az első osztályba, ahol az 1993-as évet követően stabilizálódott a helye. A klub történetének legsikeresebb időszaka az 1999-et követő bő évtized, amikor a csapat hét bajnoki címet szerzett, hatszor volt kupa-, egyszer liga-kupa, illetve ötször szuperkupa-győztes.

Története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

A DVSC 1902. március 12-én alakult meg. Akkor még Egyetértés Futball Club néven szerepelt, majd 1912 nyarán önállósította magát, és létrejött a Debreceni Vasutas Sport Club. A csapat az 1916-1917-es és az 1917-1918-as Hadibajnokság Északi Kerületében vett részt. Az első világháború befejeződésével nem volt tovább szükség a Hadibajnokságokra, helyettük 1920-tól regionális alapokon szerveződő kerületi ligákban játszottak a vidéki klubok. A DVSC a Keleti Kerület (KLASZ) bajnoka volt 1921-ben, 1923-ban, 1924-ben, 1925-ben, 1926-ban és 1938-ban, az NB II Mátyás-csoportját pedig 1943-ban nyerte meg. Nem tett jót a vasutas klubnak, hogy 1926-ban létrejött a profizmus. Debrecenben megalakult a Bocskai FC, amely a DVSC, DKASE és a DTE játékosaiból szerveződött néhány hónap alatt. Másfél évtizeden keresztül ez a gárda volt Debrecen legjobb labdarúgócsapata, amely 1930-ban kupagyőztes, az 1933-34. évi bajnokságban pedig bronzérmes lett, míg a DVSC alacsonyabb osztályokban szerepelt.

1940 tájékán a merev profi-amatőr szétválasztás megszűnt, a Bocskai anyagi okok miatt feloszlott, így újra a DVSC lett a város első számú labdarúgócsapata, amely ettől kezdve mindent megpróbált az élvonalba kerüléshez. Ez végül az 1942-43-as bajnokságban vált valóra, ám nem tartott sokáig, mert négy évre rá megtörtént az első kiesés a klub történetében, amit 1993-ig még hét követett, sőt 1967-ben a DVSC legnagyobb kudarcát élte át, a harmadosztályba került. Bár az alapítók a ma is használatos piros-fehér színösszeállítást választották, a korai évtizedekben többször is változott a játékosok által viselt mezek színe: 1925-ben, amikor a Debreceni MÁV Testgyakorlók Köre beleolvadt a Vasutasba, zöld-fehér, sőt, 1937-től lila-fehér lett az egyesület színe. A második világháború után a Vasutas visszatért a piros-fehér színhez, és ez immár állandónak is tekinthető. A kivétel a közös DMTE-DVSC korszak, amikor Debrecen város "egyesített" csapata sárga-kékben pompázott. A II. világháborút követő évtizedek szocialista sportpolitikája alól Debrecen csapata sem vonhatta ki magát: ismét gyakoriak lettek a névváltozások, a mintát a hajdani szovjet sportszövetségek jelentették. Az egyesület neve 1948-49-ben Debreceni Vasutas Sport Egyesület, 1949-től 1955-ig Debreceni Lokomotív (ekkor született meg a csapat beceneve a "Loki"), 1955-56-ban Debreceni Törekvés, majd 1957-től 1979-ig Debreceni Vasutas SC, majd 1979-től 1989-ig DMVSC. A DMVSC a tizedik születésnapján szétvált, azóta a klub neve ismét Debreceni Vasutas Sport Club. A Loki igazi sikerkorszaka 1993-ban kezdődött. Feljutott az élvonalba, rá egy évre pedig Garamvölgyi Lajos vezetésével bronzérmes lett. 1996-ban Sándor Tamás az Év labdarúgója lett. 1999-ben a csapat megnyerte első hazai trófeáját, a Magyar Kupát.

2000-es évek[szerkesztés]

Dombi Tibor, a klub ikonikus alakja
A 2006–2007-es idény győzelmével a csapat megszerezte a harmadik aranyát.

2001-ben kiesőhelyen végeztek a bajnokságban, de a BKV Előre SC csapata nem vállalta a feljutást, így a kiírás értelmében a DVSC maradt az élvonalban. 2003-ban a bajnokságban bronzérmet, a kupában ezüstérmet szerzett a csapat. Mivel a kupagyőztes és a bajnoki ezüstérmes egyaránt az FTC lett, a DVSC indulhatott az UEFA-kupában, amelynek főtábláján a 32 közé jutott, ezzel 1985 óta az első magyar csapatként egy nemzetközi kupasorozatban versenyben maradt tavaszra. 2004-ben listavezetőként várhatták az utolsó fordulót, de a rivális FTC otthonában vereséget szenvedtek, ami a másik rivális, az Újpest FC döntetlenjével együtt azt jelentette, hogy csak a bronzérmet sikerült megszerezni. 2005-ben a csapat a történetében először megnyerte a Borsodi Ligát, ami után a csapat először játszhatott a Bajnokok Ligájába való kerülésért, ami azonban nem sikerült. 2006-ban a Loki ismét bajnok lett, miután a június 3-ai záróforduló során a csapat legyőzte a Pápa csapatát, mialatt a listavezető Újpest FC vereséget szenvedett az FC Fehérvár ellen.

2007-ben a csapat megszerezte zsinórban harmadik bajnoki címét, miután két fordulóval a bajnokság vége előtt hazai pályán 4-1-re verte a REAC együttesét. A triplázás korábban még egyetlen vidéki csapatnak sem sikerült, ezzel a Loki sporttörténelmet írt. 2009-ben a Loki kis szünet után, (2008-ban ezüstérmes lett) megszerezte negyedik bajnoki címét. A Diósgyőr otthonában 3-2-re nyert a Debrecen, a bajnokság 29. fordulójában. A Loki újabb sporttörténelmi eredménye, hogy a 4. bajnoki címmel a DVSC a legsikeresebb nem budapesti csapat lett. Ebben az évben, a Ferencvárosi TC után a második csapat lett, amely bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára, miután kettős győzelemmel (1-2; 2-1) búcsúztatták a Levszki Szófia együttesét, ott azonban nem tudtak maradandót alkotni.

2010-es évek[szerkesztés]

Herczeg András, a sikeredző, akivel a csapat bekerült a Bajnokok Ligája csoportkörébe és az Európa-ligába.

2010-ben a Győri ETO-nak is köszönhetően (a győriek legyőzték a második helyezett Videotont) a csapat meg tudta tartani minimális pontelőnyét és története során ötödször, ismét bajnok lett. Emellett megnyerte a kupát, a liga-kupát és a szuperkupát is (utóbbi az eredeti kiírás szerint automatikusan járt volna, de televíziós közvetítés miatt le kellett játszani a döntőt), vagyis mind a négy hazai trófeát begyűjtötte. A BL selejtezők során kettős vereséggel búcsúzott az FC Basel csapatától, így az Európa Liga selejtezőjében folytathatta klub, ahol a Levadia Tallin együttesét búcsúztatta, így bejutott az Európa Liga főtáblájára. Csak az utolsó meccsükön tudtak maradandót alkotni, amikor hazai pályán 2-0-ra megverték az UC Sampdoria együttesét. Herczeg András az év végén lejáró szerződését nem hosszabbította meg, hanem a klub technikai igazgatója lett. 2011-et már a cseh Zdenek Scasny irányításával kezdte a csapat, azonban vele sem jöttek az eredmények, így áprilisban távozott. Helyére a tartalékcsapat addigi edzőjét, a klub korábbi játékosát, Kondás Elemért nevezték ki. Így is csak az 5. helyen fejezték be a bajnokságot, hosszú idő után nem indulhattak semelyik nemzetközi kupában sem, mivel a kupából is hamar kiestek. A 2011–2012-es szezont nagyszerűen kezdték, annak ellenére, hogy az idény előtt távozott többek közt Czvitkovics Péter, az első hét bajnokijukat megnyerték, sőt az összes tétmeccset figyelembe véve, az egész őszi szezonban veretlen maradt a csapat.

2012-ben a Liga-kupa elődöntőjében szakadt meg a veretlenségi sorozat (Kecskemét-DVSC 4-0). Ez 36 meccset, és 311 napot foglalt magába. A Ferencváros legyőzésével pedig megdöntötték a klub leghosszabb bajnoki veretlenségi sorozatát. A 2011/2012-es MK döntőben az MTK gárdájával csapott össze a DVSC ahol a rendes játékidőben 3-3-as döntetlen született, a hosszabbításban nem esett gól, a tizenegyes párbajban pedig Verpecz két 11-est is kivédett, így 8-7-re nyert a Loki és története 5. Magyar Kupa elsőségét szerezte. A bajnokság 27. fordulójában az ETO parkban 0-1-ről 2-1-es diadalt aratott a DVSC, 8 pontra növelve előnyét a Videotonnal és a Győrrel szemben, így karnyújtásnyira került a 6. bajnoki címtől és a szezonbeli duplázástól. A 28. fordulóban a Pécs ellen aratott 4-0-s győzelemmel szerezte meg a DVSC a 2011-12-es bajnoki címet. A csapat veretlenül lett bajnok, erre legutóbb a magyar bajnokság történetében a Vasas volt képes, még 1966-ban. A bajnokság gólkirályát is a Loki adta, Adamo Coulibaly 20 góllal végzett az élen a mesterlövészek között. A 2012-2013-as szezon gyengébben sikerült, azonban a kupában sikerült a címvédés miután a Loki, Adamo Coulibaly duplájának köszönhetően, 2-1-re legyőzte a bajnoki címet addigra már bebiztosító Győri ETO FC csapatát.

A Debrecen megnyerte a 2013–14-es bajnokságot,[1] így jogot formált arra, hogy részt vegyen a 2014–2015-ös UEFA-bajnokok ligája második körében. 2014. július 15-én döntetlent játszott a belfasti Cliftonville FC csapatával idegenben.[2]

A 2018-2019-es szezon végén bronzérmet szerző csapat egy évvel később csak a bajnokság 11. helyén végzett és 27 év után kiesett az első osztályból.[3]

2020-as évek[szerkesztés]

2020. július 1-jén a város önkormányzata megvásárolta Szima Gábor többségi tulajdonos részesedését, így az üzletember 19 év után távozott a debreceni klub éléről.[4] A másodosztályba visszaeső csapathoz több saját nevelésű, volt válogatott labdarúgó, így Dzsudzsák Balázs, Korhut Mihály és Varga József is visszatért. Velük, illetve több fiatal tehetséggel a DVSC egy szezon elteltével, a 2020-2021-es NB II-es szezont megnyerve jutott vissza az élvonalba, immár a Kondás Elemért váltó Huszti Szabolcs vezetésével.[5]

Névváltozások
1902–1912 (alapítás) Egyetértés Football Club
1912–1948 Debreceni Vasutas
1948–1949 Debreceni Vasutas Sport Egyesület
1949–1955 Debreceni Lokomotív
1955–1956 Debreceni Törekvés
1957–1979 Debreceni Vasutas Sport Club
1979–1989 Debreceni Munkás Vasutas Sport Club
1989–1995 Debreceni Vasutas Sport Club
1995–1999 DVSC-Epona
1999–2001 Debreceni VSC
2001–2002 Netforum-DVSC
2002 Debreceni VSC
2003–2005 DVSC-MegaForce
2005–2006 DVSC-AVE Ásványvíz
2006–2016 DVSC-TEVA
2016- Debreceni VSC
Címerek
1 külső link 1
2 külső link 2
3 külső link 3
Klub színek
1902–1925 piros-fehér
1925–   ? zöld-fehér
   ?   –1937 piros-fehér
1937–1943 lila-fehér
1943–   ? fekete-fehér
   ?   –1979 piros-fehér
1979–1989 kék-sárga
1989– piros-fehér
Stadionok
1911–1922 Műhelytelepi Pálya
1922–1979 Vágóhíd utca
1979–1989 régi Nagyerdei Stadion
1989–1993 Vágóhíd utca
1993–2014 Oláh Gábor utcai stadion
2014– új Nagyerdei Stadion

Stadion[szerkesztés]

1979 és 89 között a Debrecen a hazai mérkőzéseit a régi Nagyerdei Stadionban játszotta. Ezt követően a meccseket átköltöztették az Oláh Gábor utcai stadionba. A 10 200 férőhelyes Oláh Gábor utcai stadion nem felelt meg az UEFA kritériumainak, ezért a csapat a Bajnokok ligája és az Európa-liga meccseit a budapesti Puskás Ferenc Stadionban játszotta. Ebben a stadionban 42 000 szurkoló tekintette meg a bajnokok ligája meccseket a Liverpool FC, az Olympique Lyonnais és a ACF Fiorentina ellen. 2011-ben bejelentették egy új labdarúgó stadion építését.[6]

Végül csak 2013. februárjának vége felé kezdték el alapozni az új stadiont.[7] A pálya építését 2013. szeptember 24-én kezdték el.[8] A stadion bejárati kapuinak építése 2013. december 24-én kezdődött.[9] A stadion reflektor fényeit legelőször 2014. január 17-én kapcsolták fel. A 216 villanykörte 1800 luxnyi fényerőt sugároz, amely megfelel az HDTV közvetítés követelményeinek.[10]

Az új stadiont 2014. május 1-jén adták át. 20 340 férőhelyes, az UEFA 4-es kategóriába sorolták be. Az építés költsége 12,5 milliárd forint volt.[11]

2014. május 10-én játszották a stadionban az első hivatalos labdarúgó mérkőzést. A házigazda Debrecen az Újpest FC ellen aratott 3-1-es győzelmet. A mérkőzés első gólját Kulcsár Tamás szerezte a 27. percben.[12][13]

Játékoskeret[szerkesztés]

Frissítés dátuma: 2023. december 22.[14]

A vastaggal jelzett játékosok felnőtt válogatottsággal rendelkeznek.

A dőlttel jelzett játékosok kölcsönben szerepelnek a klubnál.

*A második csapatban is pályára lépő játékos.

Az érték oszlopban szereplő Növekedés, Csökkenés, és = jelek azt mutatják, hogy a Transfermarkt legutóbbi adatfrissítése előtti állapothoz képest mennyit nőtt, csökkent a játékos értéke, vagy ha nem változott, akkor azt az = jel mutatja.

Mezszám Név Nemzetiség Születési hely Születési idő (kor) Korábbi csapat Érték (€) Szerződés lejárta
Kapusok
1 Marko Milosevic szerb Belgrád 1991február 7. (33 éves) kazah Asztana FK 300 000 (=) 2024.06.30.
12 Erdélyi Benedek* magyar Debrecen 2005szeptember 28. (18 éves) Utánpótlásból került fel 50 000 (=) 2025.06.30.
16 Megyeri Balázs magyar Budapest 1990március 31. (33 éves) ciprus AÉ Lemeszú 400 000 (Növekedés 50 000) 2025.06.30.
87 Engedi Márk* magyar Makó 2006szeptember 7. (17 éves) Utánpótlásból került fel - Nem publikus
Védők
2 Alexander Mojžiš szlovák Korpona 1999január 2. (25 éves) szlovák MFK Ružomberok 500 000 (=) 2024.06.30.
11 Ferenczi János magyar Debrecen 1991április 3. (32 éves) Utánpótlásból került fel 400 000 (Növekedés 200 000) 2024.06.30.
14 Meldin Dreskovic MNE Plav 1998március 26. (25 éves) MNE FK Sutjeska Nikšić 450 000 (Növekedés 75 000) 2024.06.30.
15 Christian Manrique SPA Móstoles 1998október 2. (25 éves) ciprus Olimbiakósz Lefkoszíasz 500 000 (Növekedés 200 000) 2025.06.30.
21 Alekszander Romancsuk ukrán Kolomija 1999december 16. (24 éves) ukrán FK Lviv 350 000 (Növekedés 50 000) 2025.06.30.
25 Baranyai Nimród* magyar Debrecen 2003augusztus 6. (20 éves) Utánpótlásból került fel 150 000 (=) 2025.06.30.
29 Kusnyir Erik magyar ukrán Alsókerepec 2000február 7. (24 éves) Utánpótlásból került fel 350 000 (=) 2026.06.30.
31 Bévárdi Zsombor magyar Siófok 1999január 30. (25 éves) magyar Fehérvár FC 225 000 (Csökkenés 50 000) 2024.06.30.
94 Dusan Lagator MNE Cetinje 1994március 29. (29 éves) POL Wisła Płock SA 400 000 (Növekedés 75 000) 2024.06.30.
Középpályások
8 Tuboly Máté* magyar Budapest 2004szeptember 15. (19 éves) magyar Győri ETO FC 175 000 (=) 2024.06.30.
10 Dzsudzsák Balázs Csapatkapitány magyar Nyírlugos 1986december 23. (37 éves) UAE El-Ajn FC 250 000 (=) 2024.06.30.
13 Szuhodovszki Soma magyar Budapest 1999december 30. (24 éves) HUN Kecskeméti TE 500 000 (=) Nem publikus
18 Hamzat Ojediran Nigéria Nigéria, ? 2003november 14. (20 éves) Albánia KF Egnatia 250 000 (=) 2026.06.30.
20 Stefan Lončar MNE Nikšić 1996február 19. (28 éves) szerb FK Novi Pazar 500 000 (=) 2024.06.30.
22 Vajda Botond* magyar Rozsnyó 2004március 15. (20 éves) magyar Diósgyőri VTK 100 000 (=) Nem publikus
27 Bódi Ádám magyar Nyíregyháza 1990október 18. (33 éves) magyar Fehérvár FC 300 000 (=) 2024.06.30.
33 Varga József magyar Debrecen 1988június 6. (35 éves) magyar Puskás Akadémia FC 100 000 (Csökkenés 50 000) 2024.06.30.
37 Farkas Tamás* magyar Debrecen 2003július 14. (20 éves) Utánpótlásból került fel 75 000 (=) 2026.06.30.
99 Brandon Dominguès francia portugál Grenoble 2000június 6. (23 éves) magyar Budapest Honvéd FC 500 000 (Csökkenés 150 000) 2026.06.30.
Csatárok
17 Bárány Donát magyar Debrecen 2000szeptember 4. (23 éves) Utánpótlásból került fel 300 000 (Csökkenés 25 000) 2024.06.30.
45 Batai Tamás magyar N/A 2005január 23. (19 éves) HUN Debreceni EAC Nem publikus
55 Andrija Majdevac szerb Kruševac 1997augusztus 7. (26 éves) szerb FK Novi Pazar 1 700 000 (Növekedés 900 000) Nem publikus
67 João Oliveira Svájc portugál Nyon 1996január 6. (28 éves) portugál Leixões SC 475 000 (=) Nem publikus
77 Szécsi Márk magyar Eger 1994május 22. (29 éves) magyar Puskás Akadémia FC 350 000 (Növekedés 50 000) 2025.06.30.
89 Aléxandrosz Kizirídisz GRE Szkidra 2000szeptember 16. (23 éves) szlovák FC ViOn Zlaté Moravce 250 000 (=) 2025.06.30.
Kölcsönadott játékosok
Név Poszt Nemzetiség Születési hely Születési idő (kor) Kölcsönben itt Érték (€) Kölcsön lejárta
Rácz Balázs támadó magyar Pécs 2004január 14. (20 éves) magyar Kozármisleny SE 50 000 (=) 2023.12.31.

Vezetőség és szakmai stáb[szerkesztés]

Frissítés dátuma: 2022. augusztus 10.[15][16][17][18]

Menedzsment Szakmai stáb
Elnök Francia Thierry Zaengel Vezetőedző SRB Srdjan Blagojevic
Cégvezető HUN Makray Balázs Asszisztensedző Portugál Daniel Castro
Klubigazgató örmény Hayk Hovakimyan HUN Dombi Tibor
Pályaedző HUN Töreki Armand
Erőnléti edző HUN Száraz Ádám
Kapusedző HUN Balogh János
Technikai vezető HUN Frida Ferenc
Rehabilitációs edző HUN Dankó Mihály
Masszőr HUN Nagy István
Gyógymasszőr HUN Szilágyi Tamás
Csapatorvos HUN Dr. Dézsi Zoltán
HUN Dr. Tamás Tibor
Kit manager HUN Csarnai Norbert
Technikai vezető HUN Frida Ferenc

Sikerek[szerkesztés]

Nemzeti[szerkesztés]

Nemzetközi[szerkesztés]

Gólkirályok az NB I-ben[szerkesztés]

Statisztikák[szerkesztés]

A legtöbb gólt szerezték a DVSC történelme folyamán

# Játékos Gól
1 Sándor Tamás 88
2 Adamo Coulibaly 66
3 Nicolae Ilea 65
4 Ibrahima Sidibe 59
5 Kerekes Zsombor 56
6 Kerekes György 54
7 Komlóssy Imre 50
8 Szabó I Endre 48
9 Bódi Ádám 45
10 Szakály Péter 41
11 Bajzát Péter 38
12 Igor Bogdanović 35
13 Sidlik István 34
14 Czvitkovics Péter 33
15 Dombi Tibor 31
16 Kulcsár Tamás 29
17 Dzsudzsák Balázs 28
18 Rudolf Gergely 25
19 Böőr Zoltán 24
20 Szécsi Márk 24

[19]

2022. augusztus 1-jei állapot szerint.
Vastaggal jelöltük azon játékos(oka)t, aki(k) még jelenleg a Debreceni VSC aktív játékosa(i).

A legtöbb bajnokit játszották DVSC mezben

# Játékos Meccs
1. Dombi Tibor 437
2. Sándor Csaba 317
3. Bernáth Csaba 300
4. Szatmári Csaba 294
5. Sándor Tamás 275
6. Mészáros Norbert 263
7. Bódi Ádám 261
8. Böőr Zoltán 251
9. Vadicska Zsolt 226
10. Kiss Zoltán 224

Legtöbb gólt szerzett játékosok egy mérkőzés alatt[szerkesztés]

Mesternégyes

Idény Név Mérkőzés Végeredmény
1943–44 Szilágyi Gyula DVSC – Kispest 4–2
1997–98 Nicolae Ilea DVSC – Békéscsaba 8–0
2002–03 Marius Şumudică DVSC – Békéscsaba 6–1
2007–08 Dorge Kouemaha DVSC – Sopron 4–2

Mesterhármas

Idény Név Mérkőzés Végeredmény
1943–44 Szilágyi Gyula DVSC – Dimávag 6–2
1943–44 Szilágyi Gyula DVSC – Tisza 5–1
1943–44 Szabó I Endre Gamma – DVSC 2–3
1943–44 Sidlik István DVSC – Kolozsvár 3–1
1945–46 Komlóssy Imre DVSC – Törekvés 8–1
1945–46 Komlóssy Imre Békéscsaba – DVSC 3–6
1946–47 Komlóssy Imre DVSC – Pereces 7–4
1960–61 Puskás Lajos Bp. Honvéd – DVSC 3–4
1960–61 Puskás Lajos Diósgyőr – DVSC 4–7
1962–63 Puskás Lajos DVSC – Haladás 4–3
1960–61 Kertész Tamás Diósgyőr – DVSC 4–7
1982–83 Kerekes György PMSC – DVSC 2–3
1982-83 Magyar Balázs DVSC - Siófok 5-0
1986–87 Mörtel Béla DVSC – Videoton 4–1
1987–88 Melis Béla DVSC – Vác 4–1
1996–97 Sándor Tamás ZTE – DVSC 1–5
1996–97 Zoran Djurisics DVSC – Békéscsaba 4–0
1998–99 Radu Sabo DVSC – FTC 6–1
1998–99 Nicolae Ilea III. Kerület – DVSC 1–5
1999–2000 Kerekes Zsombor DVSC – Nagykanizsa 3–0
2000–01 Bajzát Péter DVSC – ZTE 4–1
2002–03 Bajzát Péter DVSC – Győr 3–1
2002–03 Sabin Ilie Újpest – DVSC 0–3
2005–06 Bojan Brnović DVSC – REAC 6–1
2006–07 Ibrahima Sidibe DVSC – Fehérvár 3–1
2011–12 Adamo Coulibaly DVSC – Vasas 5–2
2011–12 Stevo Nikolić DVSC – ZTE 5–2
2012–13 Adamo Coulibaly Pécs – DVSC 2–3
2012–13 Adamo Coulibaly DVSC – Siófok 4–1
2014–15 Bódi Ádám DVSC – Győri ETO 5–0
2015–16 Horváth Zsolt DVSC – MTK 3–1

Zilahi-díj[szerkesztés]

A DVSC vezetősége 2000 óta minden évben díjazza az adott szezon legjobban teljesítő debreceni játékosát.

Zilahi-díjasok[szerkesztés]

Nemzetközi kupaszereplés[szerkesztés]

Közép-európai kupa[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Csapat 1. mérk. 2. mérk. Össz.
1979-80 Közép-európai kupa Csoportkör Jugoszlávia Čelik Zenica 0–2 0–0 0–2
Csehszlovákia Hvězda Cheb 1-2 2-1 3–3
Olaszország Udinese Calcio 0-0 0-2 0–2
1985-86 Elődöntő Jugoszlávia NK Rijeka 1–0 1–0
Döntő Olaszország AC Pisa 0-2 0–2

Intertotó-kupa[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Nemzet Csapat 1. mérk. 2. mérk. Össz.
1998 Intertotó-kupa 1. forduló Fehéroroszország FK Dnyapro Mahiljov 4–2 6–0 10–2
2. forduló Csehország FC Hradec Králové 0–0 1–1 1–11
3. forduló Németország FC Hansa Rostock 1–1 2–1 3–2
Elődöntő Lengyelország KS Ruch Chorzów 0–1 0–3 0–4
2004 Intertotó-kupa 1. forduló Szlovákia FC Spartak Trnava 0–3 4–1 4–42

1 A Debreceni VSC jutott tovább, idegenben lőtt több góllal.
2 A Spartak Trnava jutott tovább, idegenben lőtt több góllal.

UEFA Európa Konferencia Liga[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Nemzet Csapat 1. mérk. 2. mérk. Össz.
2023–24 UEFA Európa Konferencia Liga 2. selejtezőkör Örményország Alashkert – (i) – (o)

UEFA-kupa/Európa-liga[szerkesztés]

Az eredményeket mindig a Debreceni VSC szemszögéből közöljük.

Szezon Bajnokság Forduló Nemzet Csapat 1. mérk. 2. mérk. Össz.
1999–00 UEFA-kupa 1. forduló Németország VfL Wolfsburg 0–2 (i) 2–1 (o) 2–3
2001–02 UEFA-kupa selejtezőkör Moldova FC Nistru Otaci 3–0 (o) 0–1 (i) 3–1
1. forduló Franciaország Girondins Bordeaux 1–5 (i) 3–1 (o) 4–6
2003–04 UEFA-kupa selejtezőkör Litvánia FK Ekranas 1–1 (i) 2–1 (o) 3–21
1. forduló Horvátország NK Varteks 3–1 (i) 3–2 (o) 6–3
2. forduló Görögország PAÓK 1–1 (i) 0–0 (o) 1–12
3. forduló Belgium FC Bruges 0–1 (i) 0–0 (o) 0–1
2005–06 UEFA-kupa 1. forduló Ukrajna FK Sahtar Doneck 1–4 (i) 0–2 (o) 1–6
2008–09 UEFA-kupa 1. selejtezőkör Kazahsztán Sahtyor Karagandi FK 1–1 (i) 1–0 (o) 2–1
2. selejtezőkör Svájc BSC Young Boys 1–4 (i) 2–3 (o) 3–7
2010–11 Európa-liga rájátszás Bulgária PFK Litex Lovecs 2–1 (o) 2–0 (i) 4–1
csoportkör UKR Metaliszt Harkiv 0–5 (o) 1–2 (i)
csoportkör ITA Sampdoria 0–1 (i) 2–0 (o)
csoportkör NED PSV Eindhoven 1–2 (o) 0–3 (i)
2012–13 Európa-liga rájátszás Belgium FC Bruges 0–3 (o) 1–4 (i) 1–7
2013–14 Európa-liga 2. selejtezőkör Norvégia Strømsgodset IF 2–2 (i) 0–3 (o) 2–5
2014–15 Európa-liga rájátszás Svájc BSC Young Boys 1–3 (i) 0–0 (o) 1–3
2015–16 Európa-liga 1. selejtezőkör Montenegró FK Sutjeska Nikšić 3–0 (o) 0–2 (i) 3–2
2. selejtezőkör Lettország Skonto FK 2–2 (i) 9–2 (o) 11–4
3. selejtezőkör Norvégia Rosenborg BK 2–3 (o) 1–3 (i) 3–6
2016–17 Európa-liga 1. selejtezőkör SMR SP La Fiorita 5–0 (i) 2–0 (o) 7–0
2. selejtezőkör Fehéroroszország FK Tarpeda Zsodzina 1–2 (o) 0–1 (i) 1–3
2019–20 Európa-liga 1. selejtezőkör ALB FK Kukësi 3–0 (o) 1–1 (i) 4-1
2. selejtezőkör Olaszország Torino FC 0-3 (i) 1–4 (o) 1–7

1 A Debreceni VSC jutott tovább, hosszabbítás után.
2 A Debreceni VSC jutott tovább, idegenben lőtt több góllal.

UEFA-bajnokok ligája[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Nemzet Csapat 1. mérk. 2. mérk. Össz.
2005–06 UEFA-bajnokok ligája 2. selejtezőkör Horvátország HNK Hajduk Split 3–0 5–0 8–0
3. selejtezőkör Anglia Manchester United 0–3 0–3 0–6
2006–07 UEFA-bajnokok ligája 2. selejtezőkör Macedónia FK Rabotnicski 1–1 1–4 2–5
2007–08 UEFA-bajnokok ligája 2. selejtezőkör Svédország IF Elfsborg 0–1 0–0 0–1
2009–10 UEFA-bajnokok ligája 2. selejtezőkör Svédország Kalmar FF 2–0 1–3 3–31
3. selejtezőkör Észtország Levadia Tallinn 1–0 1–0 2–0
Rájátszás Bulgária Levszki Szófia 2–1 2–0 4–1 Q
csoportkör Anglia Liverpool 0–1 0–1 X
Franciaország Lyon 0–4 0–4 X
Olaszország Fiorentina 3–4 2–5 X
2010–11 UEFA-bajnokok ligája 2. selejtezőkör Észtország Levadia Tallinn 1–1 3–2 4–3
3. selejtezőkör Svájc FC Basel 0–2 1–3 1–5
2012–13 UEFA-bajnokok ligája 2. selejtezőkör Albánia KF Skënderbeu Korçë 0–1 3–0 3–1
3. selejtezőkör Belarusz Köztársaság BATE Boriszov 1–1 0–2 1–3
2014–15 UEFA-bajnokok ligája 2. selejtezőkör Észak-Írország Cliftonville FC 0–0 2–0 2–0
3. selejtezőkör Belarusz Köztársaság BATE Boriszov 1–0 1–3 2–3

Összesítés[szerkesztés]

Utolsó módosítás: 2020. október 16. (aktuális)
Kiírás M Gy D V Rg Kg Gk
UEFA-kupa/Európa-liga 46 15 09 22 064 075 –11
Bajnokok Ligája 30 11 04 15 036 047 –11
Intertotó-kupa 10 04 03 03 018 013 0+5
Közép-európai kupa 08 02 02 04 004 009 0–5
Összesen 94 32 18 44 122 144 –22

UEFA csapat koefficiens[szerkesztés]

Forrás: [41]
Szezon Koefficiens pontszám
(adott szezon)
Összesített pontszám
(utolsó 5 szezon alapján)
Helyezés
2000–2001 01,333 09,541 204 [42]
2001–2002 02,750 10,874 199 [43]
2002–2003 01,583 10,395 206 [44]
2003–2004 08,595 16,046 129 [45]
2004–2005 01,375 14,390 147 [46]
2005–2006 00,330 13,840 149 [47]
2006–2007 00,330 11,675 158 [48]
2007–2008 00,330 10,960 162 [49]
2008–2009 00,200 01,633 242 [50]
2009–2010 04,550 05,350 191 [51]
2010–2011 02,550 07,700 175 [52]
2011–2012 00,450 07,950 173 [53]
2012–2013 02,100 09,850 157 [54]
2013–2014 00,675 10,325 159 [55]
2014–2015 01,925 07,700 206 [56]
2015–2016 01,325 06,475 224 [57]
2016–2017 00,875 06,900 201 [58]
2017–2018 00,000 03,500 278 [59]
2018–2019 00,000 03,000 315 [60]
2019–2020 00,000 03,000 316 [61]
2020–2021 00,000 02,000 314 [62]
2021–2022 00,000 01,500 314 =[63]
2022–2023 00,000 01,500 297 [64]
2023–2024 00,0 03,000 309 [65]

Dőlttel a még le nem zárult szezonban elért eredményt jelöltük.

A klub edzői[szerkesztés]

Szurkolók[szerkesztés]

Magyarországon a debreceni Red Front szurkolói csoport az elsők között alakult meg 1991-ben. Jelenleg is számos csoport működik, a fő vezetői csoport a Szívtiprók Ultras Debrecen (SZ.U.D.) 1994 óta, köreikben és követőik között több száz fő működik, ők alkotják a debreceni B-közepet, idegenben is minden tétmérkőzésen. A csoportra 1994 óta nagyon szervezett forma és egység mondható el. Van, hogy hazai környezetben változatos látványtervekkel rukkolnak elő meccsek kezdetekor a piros-fehérek. A B szektor befogadóképessége akár 2500 fő is lehet, amit rangadókon sokszor töltenek meg a Debrecenért szorító drukkerek. A Szívitprók mellett számos kisebb szurkolói társaságot számlál a Debreceni VSC, a városban nagyon népszerű a klub, mint az egész megyében, de vannak fővárosiak is, akik a Debrecenért szorítanak, illetve Nyugat-Magyarországon is akad Debrecen fanatikus. A debreceni ultrák számos alkalommal jótékonykodtak már beteg gyermekeknek, illetve árva gyermekeknek 1902 darab plüssállatot gyűjtöttek össze szűk fél év alatt 2011-ben, vagy éppen belépőt ajánlottak fel. Az Oláh Gábor utcai Stadionban nagyobb rendbontás nem történt még. A labdarúgás mellett szervezetten a női kézilabda is megmozgatja a hajdúsági ultrák többségét. Az ősi rivális és ellenségnek mondhatók a nyíregyházi drukkerek, és a békéscsabaiak, illetve a fővárosban a Ferencváros, Újpest, illetve Vasas szurkolókkal alakult ki az ellenérzés. A nyugat-magyarországi riválisok szurkolói szempontból a kisebb létszámú zalaegerszegi, győri, illetve pécsi ultrák.

A Debrecen szurkolók vezető csoportja, a SZ.U.D. baráti szálakat épített a dunaújvárosi Red Alert Ultras legénységével és a soproni ultrákkal, illetve baráti szálak és a semlegesnél talán jobb viszony mondható el a Diósgyőr, Videoton és a Kiskunhalas fanatikusaival. Külföldön is alakultak ki barátságok a debreceniek körében, a német Boys Bielefeld 1995 tagjaival mondható el a szoros barátság (SZ.U.D. - Boys Bielefeld).

Jelenlegi csoportok
  • Szívtiprók Ultras Debrecen (1994–2021)
  • SZ.U.D. Budapest (2000–2021)
  • SZ.U.D. Nagyvárad (2003–2021)
  • SZ.U.D. Hódmezővásárhely (2009–2021)
  • Red Territory (1993–1995 )
  • Force Field (1996–2007)
  • Vadmacskák (1997–)
  • Sziporkák (2009–)
  • Debrecen Hooligans(2009–2010)
  • Barrabrava Debrecen (2012–2014)
  • Lázadó Ifjúság (2012–2013)
  • Locomotiva Gruppo (2011–2015) [forrás?]
  • Balmaz Front (1999–2000)
  • Cívis Ifjak (2015–2016)
  • Dunántúli Lokistáķ (2008–)
Régebbi csoportok
  • Boys 1902 (2007–2010)
  • Red Front (1991–?)
  • Bad Boys Debrecen (1999–2003)
  • Red Sharks Hooligans (1996–2005)
  • Red Veterans (1996–2003)
  • Unscarred (1994–2002)
  • North Side Hooligans (1992–2006)
  • Red Phoenix (1993–2000)
  • Wrong Side
  • Civic City Rowdies

Eredmények szezonról szezonra[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Vitos György: Debreceni Futballhíradó. 1994.  
  • Vitos György: 100 éves a DVSC, Kelet-Magyarország fociékszere. Debrecen: szerzői kiadás. 2002.  
  • Vitos György: Európában a LOKI. Debrecen: szerzői kiadás. 2006.  
  • Vitos György: Újra Európában a DVSC-TEVA. Debrecen: szerzői kiadás. 2007.  
  • Vitos György: DVSC-TEVA: Amatőr bajnoki címektől a mesterhármasig! Debrecen: szerzői kiadás. 2008.  
  • Vitos György: DVSC-TEVA: Aranyévtized (1999-2009). Debrecen: szerzői kiadás. 2009.  
  • Vitos György: DVSC-TEVA: EUROLOKI. Debrecen: szerzői kiadás. 2010.  
  • Vitos György: DVSC-TEVA: EURÓPA-LIGA! Debrecen: szerzői kiadás. 2011.  
  • Vitos György: 110 éves a DVSC-TEVA! Debrecen: szerzői kiadás. 2012.  
  • Vitos György: DVSC-TEVA: BL-história! Debrecen: szerzői kiadás. 2013.  

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hungarian League 2013-14. The Rec Sport Soccer Statistics Foundation, 2014. május 25.
  2. Cliftonville 0-0 Debrecen. BBC Sport, 2014. július 15.
  3. Nem bírt a Debrecen a Pakssal, kiesett a Loki az NB I-ből. Nemzeti Sport Online, 2020. június 27.
  4. DVSC: Szima Gábor távozik, az önkormányzat az új többségi tulajdonos. Nemzeti Sport Online, 2020. július 1.
  5. Hiába nyert a Vasas is, a DVSC és a Gyirmót jutott fel az NB I-be!. Nemzeti Sport Online, 2021. május 16.
  6. Az új Debreceni stadion 2013-ra épülhet fel. Debrecen's official website, 2011. május 31. [2013. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 6.)
  7. Elkezdődött az új debreceni stadion alapozása. dehir.hu, 2013. február 23. (Hozzáférés: 2014. május 2.)
  8. DVSC: elkezdték a játéktér építését a Nagyerdei Stadionban. Nemzeti Sport, 2013. szeptember 24.
  9. DVSC: már az új stadion beléptető kapuit építik - fotók. Nemzeti Sport, 2013. december 20.
  10. DVSC: naplementés világításpróba a Nagyerdei Stadionban - fotók. Nemzeti Sport, 2014. január 17.
  11. Majális a parkban, ünnepség a Nagyerdei Stadionban. nepszava.hu, 2014. május 1. [2014. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 2.)
  12. Matematikailag nem, gyakorlatilag viszont már bajnok lehet a Loki. Nemzeti Sport, 2014. május 9.
  13. DVSC: Loki-fieszta az új stadion nyitányán - képek. Nemzeti Sport, 2014. május 10.
  14. Debreceni VSC - Detailed squad 22/23 (Detailed view) (angol nyelven). www.transfermarkt.com. (Hozzáférés: 2023. december 22.)
  15. HAON - Breaking: új elnök és új vezetőedző a DVSC élén. HAON - Breaking: új elnök és új vezetőedző a DVSC élén, 2022. június 27. (Hozzáférés: 2022. június 27.)
  16. Technikai team Archívum (magyar nyelven). DVSC Futball Zrt.. (Hozzáférés: 2022. augusztus 10.)
  17. Orvosi és rehabilitációs team Archívum (magyar nyelven). DVSC Futball Zrt.. (Hozzáférés: 2022. augusztus 10.)
  18. Menedzsment Archívum (magyar nyelven). DVSC Futball Zrt.. (Hozzáférés: 2022. augusztus 10.)
  19. Archivált másolat. www.dvsc.hu (2020. június 8.) (Hozzáférés: 2020. június 8.) arch
  20. Bronzérem és Európa. dvsc.hu (2023. május 27.) (Hozzáférés: 2023. május 27.)
  21. a b Baráth Péter kapta a Zilahi-díjat. dvsc.hu (2022. május 9.) (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  22. Egy pontot szereztünk idei utolsó hazai bajnokinkon | DVSC - A hivatalos oldal. www.dvsc.hu. (Hozzáférés: 2018. augusztus 4.)
  23. DVSC: idén Nagy Sándor a legjobb, ő kapta a Zilahi-díjat. www.nemzetisport.hu (2018. május 28.)
  24. [1]
  25. Jó mérkőzésen győzött a Loki | DVSC - A hivatalos oldal. www.dvsc.hu. [2016. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 23.)
  26. Kiütéses siker a Győr ellen. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  27. Novakovics a szezon legjobbja. www.dehir.hu (2014. május 31.)
  28. Nagyot küzdött a csapat, de hiába. [2014. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  29. Varga József kapta idén a Zilahi-díjat
  30. Herczeg András kapta a Zilahi-díjat. www.dehir.hu (2011. május 22.)
  31. Herczeg Andrást meglepte az elismerés[halott link]
  32. Az utolsó fordulóra maradt a döntés. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  33. Lehet menni ünnepelni![halott link]
  34. Itthon is győzelem: ahogy illik…. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  35. Sidibe lett a legjobb lokista. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  36. foci24.net: Zilahi Zoltán-díjat kapott Sándor Tamás!. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  37. Halmosi kapta idén a Zilahi-díjat. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  38. Sándor Tamás: Zilahi-díj. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  39. Dombi Tibor: Egyszerűen csak focista akartam lenni. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  40. a b c Zilahi-díj az év legjobb Loki játékosának. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  41. UEFA Team Ranking 2024. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  42. UEFA Team Ranking 2001. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  43. UEFA Team Ranking 2002. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  44. UEFA Team Ranking 2003. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  45. UEFA Team Ranking 2004. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  46. UEFA Team Ranking 2005. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  47. UEFA Team Ranking 2006. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  48. UEFA Team Ranking 2007. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  49. UEFA Team Ranking 2008. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  50. UEFA Team Ranking 2009. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  51. UEFA Team Ranking 2010. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  52. UEFA Team Ranking 2011. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  53. UEFA Team Ranking 2012. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  54. UEFA Team Ranking 2013. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  55. UEFA Team Ranking 2014. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  56. UEFA Team Ranking 2015. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  57. UEFA Team Ranking 2016. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  58. UEFA Team Ranking 2017. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  59. UEFA Team Ranking 2018. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  60. UEFA Team Ranking 2019. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  61. UEFA Team Ranking 2020. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  62. UEFA Team Ranking 2021. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  63. UEFA Team Ranking 2022. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  64. UEFA Team Ranking 2023. (Hozzáférés: 2023. július 24.)
  65. UEFA Team Ranking 2024. (Hozzáférés: 2023. július 24.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 * A DVSC eredményei

  • A DVSC-ről megjelent könyvek Archiválva 2012. augusztus 14-i dátummal a Wayback Machine-ben
  • Filep Tibor: A football-tértől a nemzeti bajnokságig. Fejezetek a DVSC és a Bocskay történetéből; Csokonai, Debrecen, 1988
  • Bronzkorszak, 1995. A DVSC labdarúgócsapata; szerk. Csubák Zoltán, Filep Tibor, Nehéz Attila, fotó Czeglédi Zsolt, Oláh Tibor, ill. Csehi János; Nap Lap- és Könyvkiadó, Debrecen, 1995
  • Égerházi Péter: Bajnokcsapat piros-fehérben... Elfogultan a DVSC labdarúgó szakosztályáról; Diákmagazin Lapkiadó BT, Debrecen, 1999
  • Sándor Mihály: A Loki (DMVSC, DVSC). Huszonöt év huszonöt labdarúgója; Futballmédia Iroda, Szigetszentmiklós, 2001
  • Filep Tibor–Kozák Zoltán: Csak a Loki!; DVSC Futball Szervező Részvénytársaság, Debrecen, 2002
  • Vitos György: 100 éves a DVSC, Kelet-Magyarország fociékszere; Bába, Szeged, 2002
  • Edvi László: Az első az igazi!; fotó Derencsényi István; Blende Bt., Debrecen, 2005
  • Vitos György: Európában a Loki!; szerzői, Debrecen, 2006
  • Vitos György: Újra Európában a DVSC-TEVA; szerzői, Szeged, 2007
  • Vitos György: DVSC-TEVA: aranyévtized, 1999–2009; szerzői, Szeged, 2009
  • Vitos György: Európa-liga; szerzői, Szeged, 2011
  • Vitos György: 110 éves a DVSC labdarúgócsapata!; szerzői, Szeged, 2012
  • Hancsicsák Tibor Róbert: Szívtiprók Ultras Debrecen, 1994–2014; Szívtiprók Ultras Debrecen 1994, Debrecen, 2016