Újpest FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Újpest FC
Újpest FC
Újpest FC
Csapatadatok
Teljes csapatnév Újpest Football Club
Mottó Épség, Erő, Egyetértés
SzékhelyBudapest, magyar Magyarország
Alapítva1885. június 16.
Klubszínek lila-fehér
Stadion Szusza Ferenc Stadion
Elnök belga Roderick Duchâtelet
Bajnokság NB I
Nemzeti sikerek
Magyar Bajnok20 alkalommal
Magyar Kupagyőztes11 alkalommal
Magyar Szuperkupa-győztes3 alkalommal
Nemzetközi sikerek
Közép-európai kupa2 alkalommal
Nemzetek Tornája1 alkalommal
Statisztika
Legtöbb mérkőzésSzusza Ferenc (462)
Legtöbb gólSzusza Ferenc (392)
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Jelenlegi szezon
Soccerball current event.svg 2021–2022-es szezon
Hivatalos honlap
Újpest FC honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Újpest FC témájú médiaállományokat.

Az Újpest FC a második legrégebben alapított magyar sportegyesület labdarúgócsapata, melynek székhelye, Budapest IV. kerülete, tehát Újpest. A lila-fehérben szereplő csapat 20-szoros magyar bajnok, 21-szeres magyar bajnoki második helyezett, 18-szoros magyar bajnoki harmadik helyezett, 11-szeres magyar kupagyőztes, 6-szoros kupadöntős, 3-szoros magyar Szuperkupa-győztes, Nemzetek Tornája-győztes, 2-szeres KK-győztes.

Magyarország harmadik legsikeresebb labdarúgócsapata, csak a Ferencvárosi TC és az MTK előzi meg bajnoki címek, illetve kupagyőzelmek számában. Újpesten az alapítást követő 14 évben csak szertornára, atlétikára szakosodtak. A labdarúgó szakosztály 1899-ben kezdte meg működését.

Az Újpest történetének 2723. első osztályú mérkőzését játszotta 2008. augusztus 30-án, amivel az élvonalbeli mérkőzések számát tekintve az örök-ranglista első helyére lépett, megelőzve ezzel az ősi rivális Ferencvárost.[1]

Zsengellér Gyula, az örök góllövő ranglistán a második

Korai évek[szerkesztés]

1885-ben néhány sportolni vágyó fiatal, megalapította az Újpesti Torna Egyletet (ÚTE). Mivel a testedzést ekkoriban a szertorna jelentette az újpesti sportemberek első tömörülése is e sport űzése céljából jött létre. Goll János iskolai tanár Deák utcai lakásán Berényi Antal, Székely-Sonnenfeld Ábris és Ugró Gyula elhatározta, hogy megalapítják az Újpesti Torna Egyletet. Hivatalosan 1885. június 16-án a piactéri iskola egyik tantermében húsz fiatal mondta ki az egylet megalakulását. Rövid időn belül további 78 fiatal csatlakozott s fogadta el a mottót: "Épség, Erő, Egyetértés!", és egyúttal azt is, hogy az egyesület színe legyen lila-fehér H 1899. december 31-én, vasárnap délután fiatalok egy csoportja gyülekezett a Gyár utca 31. szám alatt. Még a község többi része a XIX. század utolsó szilveszterére készült az itt megjelenő 20 fős társaságot más foglalkoztatta. A Magyarországon pár éve meghonosodott játék szenvedélyétől hajtva meg akarták alapítani az első újpesti futballklubot. A délután 3 órakor kezdődő ülésen megválasztották a 8 fős tiszti kart, elnöknek Baráth Lajost jelölték ki. Majd meghatározták a klubtagság feltételeit. Az ülés végén az egylet a Újpest Football Club nevet kapta, színe az ÚTE-hoz hasonlóan lila-fehér lett.

Az Újpestieknek, mivel az eddigi homokos edzőpálya erre nem volt alkalmas új pályát kellett keresniük, amire a Pamutgyár melletti füves földrészt vélték a legalkalmasabbnak. Itt játszották le az újpesti futball történetének első mérkőzését a III. Kerületi TVE ellenében, ahol az újpestiek -meglepetésre- 1–1-es döntetlent értek el, az Újpest történetének első gólját Weidlinger érte el.

A magyar bajnokság 1901-ben indult útjára, az Újpest a másodosztályban kapott besorolást. A klub 1905-ben jutott fel az első osztályba, ahonnan 19111912-es bajnokság végén kiesett, egy év alatt sikerült visszatérniük a legjobbak közé. Az 1912-es szezontól a csapat megszakítás nélkül az első osztályban szerepel.

Első aranykora[szerkesztés]

Az MLSZ nem hitelesítette a Pamutgyár melletti pályát, így a klub vezetői arra a döntésre jutottak, hogy új pályát építenek a Népszigeten. A pálya felavatására 1903. május 24-én került sor. A pálya közel 20 évig szolgálta a csapatot majd 1922-ben átadták a Hajós Alfréd által tervezett Megyeri úti Stadiont. A stadion felépítését jelentős mértékben támogatta Aschner Lipót a Egyesült Izzó vezérigazgatója. Ekkortájt állt össze a védelemben és a válogatottban is a Fogl-gát, Fogl Károly és Fogl József testvérekkel. 1926-tól bevezették a profi futballt, ekkor változtatták meg először a csapat nevét, Újpest FC-re. A '20-as évek végét és a '30-as éveket tartják az első aranykorszaknak. Ekkor ötször is elhódították a Magyar bajnoki címet, kétszer sikerült megnyerniük a Közép-európai kupát és egyszer a Bajnokok Tornáját. Az erejüket az is jól mutatja, hogy 1926 és 1942 között minden évben a dobogón végeztek, emellett 5 kupadöntőt játszottak.

Az Újpest 5 játékost adott az 1938-as labdarúgó-világbajnokságon ezüstérmet szerző magyar labdarúgó-válogatottba. Ezek név szerint Szűcs György, Szalay Antal, Balogh I. István, Vincze Jenő és hatgólos magyar csillag Zsengellér Gyula voltak.

A második világháború után[szerkesztés]

A második világháborút követő 3 év mindegyikében az Újpest tudta megnyerni a bajnokságot, és ekkortájt 9 játékost adtak a válogatottba. Az 19451946-os szezonban 31 mérkőzésen keresztül nem találtak legyőzőre és a legtöbb gólt is ebben a szezonban lőtték, szám szerint 184-et. 1950-ben a kommunista kormány a rendőrség csapatának minősítette és átnevezte őket Dózsa György tiszteletére, Budapesti Dózsa Sport Egyesület-re. Ez egyébként egy bevett szokás volt a keleti blokkban (pl. Dinamo). 1951-ben a kommunisták kivégezték Szűcs Sándort, az Újpest labdarúgóját, akit hazaárulással vádoltak. Az 1954-es labdarúgó-világbajnokságon csak egy játékosuk, Tóth Mihály vett részt. Az 1956-os forradalom során a klub visszanevezte magát Újpesti TE-re, de amint a szovjetek újra hatalomra kerültek, ismét visszakerült a Dózsa a nevükbe. 13 bajnoki elsőség nélküli év után 195960-ban ismét elhódították a bajnoki címet, majd két év múlva KEK elődöntősök voltak.

Mágikus Újpest[szerkesztés]

1967-ben Baróti Lajos edző írt alá az újpestiekhez, ekkor kezdődik a második arany korszak. Két második hely a bajnokságban, ezüstérem a Közép-európai kupában és szintén ezüstérem, 2–6-os összesítéssel a Newcastle ellen, a VVK döntőben. A bajnokságban a következő 7 idényben is az első helyen végeztek, mindössze 4 alkalommal kaptak ki ezalatt hazai környezetben, és kereken 500 gólt lőttek. 3 alkalommal a kupát is sikerült elhódítaniuk. Nemzetközi porondon elhódították a Joan Gamper Trófeát 1970-ben, majd a Trofeo Colombinót egy évre rá. 1974-ben a későbbi győztes Bayern Münchentől kaptak ki a BEK elődöntőjében. A klubot Európa egyik legjobb csapatának tartották, megverték többek közt az angol bajnok Leeds Unitedet, a spanyol bajnok Valencia CF-et, a mára egyik testvércsapattá vált skót bajnok Celticet vagy a portugál topcsapat Benficát.

A csapat fő ereje ekkoriban a góllövésben rejlett. A FazekasGöröcsBeneDunai IIZámbó csatársor rengeteg nézőt hódított meg a határokon belül és kívül egyaránt. Bene Ferenc ötször lett gólkirály, Fazekas László és Dunai II Antal 1–1 alkalommal ezüstcipős lett (második legtöbb gól Európában).

Később Fekete László és Törőcsik András is csatlakozott a csapathoz, edzőnek pedig Várhidi Pált, a klub korábbi labdarúgóját nevezték ki. Törőcsik hihetetlen cseleivel, gyönyörű góljaival a szurkolók kedvencévé nőtte ki magát, míg Fekete szintén megnyerte az ezüstcipőt.

1980–1990-es évek[szerkesztés]

A magyar labdarúgás visszaesése elérte az Újpesti Dózsát is, a bajnoki eredményeik is romlottak csak egy ezüst- és egy bronzérem az évtized során. Azonban a kupában sikeresek voltak, 1982-ben 1983-ban és 1987-ben is sikerült elhódítaniuk a magyar kupát. Nemzetközi szinten is akadt néhány jó eredmény, győzelem az UEFA kupa címvédő IFK Göteborg ellen, a német sztárcsapat Köln megverése, amely KEK negyeddöntőt eredményezett 1984-ben. A rendszerváltás után az egyesület visszavette az Újpest TE nevet, az új évtizedet rögtön egy bajnoki címmel indították, és 1992-ben a kupagyőzelem is összejött. A csapat megnyerte a magyar szuperkupa első kiírását is, de a bajnokságban a szerény 14. helyen végeztek, ami osztályozó mérkőzést jelentett, végül sikerült kivívniuk a bennmaradást. Az évtized közepén 2. illetve 3. helyeken sikerült végezniük Szlezák Zoltán és Véber György újpesti legendák segítségével. 19971998-as szezonban nyerték meg az eddig utolsó magyar bajnoki címüket, miután Kovács Zoltán és Herczeg Miklós a csapathoz érkezett.

A közelmúlt története[szerkesztés]

Kovács Zoltán volt a legutolsó, aki 100 élvonalbeli gólig jutott a liláknál

Mivel a professzionizmust 1998-ban újra bevezették, a klub ismét nevet változtatott, az új név Újpest Football Club lett. Azonban a klub pénz szűkébe került és kulcsjátékosai hagyták el a klubot. A helyzet valamivel jobb lett 2001 után, amikor a stadion ment át teljeskörű felújításon, állami támogatással, valamint a tulajdonos is pumpált némi pénzt a csapatba. Erőfeszítése eredményeképp a klub megnyerte a kupát és a szuperkupát is, de a bajnokságban csak közepes teljesítményre futotta. Három ezüstérmet nyert 2004-ben 2006-ban és 2009-ben. A csapat az elkövetkező szezonokban a tabella alsó felén végzett. Ebben az időszakban több edző is váltotta egymás helyét a liláknál.

A 2013–2014-es bajnokságban a szerb Nebojša Vignjević lett az új edző.[2][3] A csapat 2014 májusában bejutott a magyar kupa döntőjébe, ahol tizenegyesrúgásokkal megszerezte kilencedik győzelmét. 2014. július 11-én, szintén tizenegyesrúgásokkal megnyerte a magyar szuperkupát, története során harmadszor, a Debrecen ellen. A csapat a 2017-18-as szezonban újra érmes lett a bajnokságban illetve a magyar kupát is ismételten elhódította, mellyel hosszú idő után kiléphetett a nemzetközi porondra. Itt a Neftçi Baku kiverését követően a spanyol sztárcsapat Sevilla jelentette a végállomást. 2021. május 3-án a Michael Oenning vezette újpesti csapat megszerezte történetének tizenegyedik kupagyőzelmét.

Az egyesület névváltozásai[szerkesztés]

 • 1885–1926: Újpesti Torna Egylet
 • 1926–1944: Újpest Football Club
 • 1944–1949: Újpesti Torna Egylet
 • 1949–1956: Budapesti Dózsa Sport Egyesület
 • 1956: Újpesti Torna Egylet
 • 1956–1991: Újpesti Dózsa Sport Club
 • 1991–1994: Újpesti Torna Egylet
 • 1994–1995: Újpesti Torna Egylet - Novabau
 • 1995–1998: Újpesti Torna Egylet
 • 1998–2014: Újpest Football Club
 • 2014-: Újpest FC

Játékoskeret[szerkesztés]

Utolsó módosítás: 2021. december 1.[4]

A vastaggal jelzett játékosok felnőtt válogatottsággal rendelkeznek.

A dőlttel jelzett játékosok kölcsönben szerepelnek a klubnál.

Mezszám Név Nemzetiség Születési hely Születési idő (kor) Korábbi csapat Érték (€) Szerződés lejárta
Kapusok
1 Filip Pajović szerb Nagybecskerek 1993. július 30. (28 éves) szerb FK Čukarički 250 000 Nem publikus
23 Banai Dávid magyar Budapest 1994. május 9. (27 éves) utánpótlásból került fel 300 000 2023.06.30.
34 Tomori Zoltán magyar Budapest 1999. május 6. (22 éves) magyar Budapest Honvéd FC-MFA 50 000 Nem publikus
Védők
2 Lirim Kastrati KOS albán Mališevo 1999. február 2. (22 éves) olasz Bologna FC 1909 U19 450 000 2024.06.30.
3 Fehér Csanád magyar Szolnok 2002június 13. (19 éves) utánpótlásból került fel 50 000 2024.06.30.
4 Abdoulaye Diaby MLI Mali, ? 2000július 4. (21 éves) belga Royal Antwerp FC U21 200 000 Nem publikus
5 Máté Zsolt magyar Szabadszállás 1997. szeptember 14. (24 éves) magyar Budapest Honvéd FC-MFA 150 000 2022.06.30.
13 Jorgosz Kutrumpisz görög Athén 1991. február 10. (30 éves) görög ÓFI Kréta 400 000 Nem publikus
21 Nemanja Antonov szerb Pancsova 1995. május 6. (26 éves) belga Royal Excel Mouscron 400 000 2023.06.30.
49 Branko Pauljević szerb magyar Fehértemplom 1989. június 12. (32 éves) magyar Puskás Akadémia FC 250 000 2022.06.30.
62 Kovács Dominik magyar Budapest 2001február 18. (20 éves) utánpótlásból került fel 50 000 Nem publikus
Középpályások
6 Luca Mack GER Bietigheim-Bissingen 2000május 25. (21 éves) GER VfB Stuttgart 250 000 Nem publikus
14 Csongvai Áron magyar Budapest 2000. október 31. (21 éves) utánpótlásból került fel 250 000 2022.06.30.
15 Miroslav Bjeloš szerb Újvidék 1990. október 29. (31 éves) szerb FK Napredak Kruševac 200 000 2023.06.30.
22 Nikola Mitrović szerb Kruševac 1987. január 2. (35 éves) magyar Zalaegerszegi TE FC 200 000 2022.06.30.
24 Yohan Croizet francia Sarrebourg 1992február 15. (29 éves) belga Oud-Heverlee Leuven 500 000 Nem publikus
27 Katona Mátyás magyar Budapest 1999. december 30. (22 éves) utánpótlásból került fel 175 000 2022.06.30.
45 Sztefan Jevtoszki macedón Szkopje 1997szeptember 2. (24 éves) macedón FK Rabotnicski 200 000 2024.06.30.
55 Szakály Péter magyar Nagyatád 1986. augusztus 17. (35 éves) magyar Puskás Akadémia FC 100 000 2022.06.30.
Támadók
7 Simon Krisztián Csapatkapitány magyar Budapest 1991. június 10. (30 éves) német TSV 1860 München 250 000 Nem publikus
8 Junior Tallo CIV Magbehigouepa 1992. december 21. (29 éves) francia FC Chambly 400 000 Nem publikus
9 Fernando Viana brazil Brazíliaváros 1992február 20. (29 éves) magyar Kisvárda FC 350 000 Nem publikus
10 Stieber Zoltán magyar Sárvár 1988. október 16. (33 éves) magyar Zalaegerszegi TE FC 200 000 Nem publikus
17 Giorgi Beridze grúz Mestia 1997. május 12. (24 éves) belga KAA Gent 600 000 Nem publikus
19 Abdoulaye Yahaya CMR Bertoua 2001október 7. (20 éves) CRO NK Lokomotiva Zagreb U19 50 000 Nem publikus
33 Mucsányi Márk magyar Budapest 2001november 16. (20 éves) utánpótlásból került fel 50 000 Nem publikus
98 Mory Kone CIV San Pedro 1995július 13. (26 éves) ARM FA Ararat Jerevan 400 000 Nem publikus
Kölcsönadott játékosok
Név Poszt Nemzetiség Születési hely Születési idő Kölcsönben itt Érték (€) Kölcsön lejárta
Szűcs Kristóf védő magyar Szeged 1997. január 3. (25 éves) magyar FC Ajka 50 000 2022.06.30.

Egykori híres játékosok[szerkesztés]

* a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.

       

A klub külföldi válogatott játékosai[szerkesztés]

A klub olimpiai bajnok labdarúgói[szerkesztés]

A klub olimpiai ezüstérmes labdarúgói[szerkesztés]

A klub olimpiai bronzérmes labdarúgói[szerkesztés]

A klub világbajnoki ezüstérmes labdarúgói[szerkesztés]

A klub Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgói[szerkesztés]

Az Újpest gólkirályai az élvonalban[szerkesztés]

Zsengellér Gyula és Bene Ferenc 5-5, Dunai II Antal és Fazekas László 3-3 alkalommal hódították el a gólkirályi címet az első osztályban. Érdekesség, hogy az élvonal góllövőlistájának örök ranglistáját 393 góllal vezető Szusza Ferenc egyszer sem érdemelte ki a gólkirályi címet.

Bajnoki évszám Játékos neve Csapat neve Rúgott gólok
1922/1923 Priboj István Újpesti TE 25 gól
1923/1924 Jeszmás József Újpesti TE 15 gól
1932/1933 Jávor Pál Újpest FC 31 gól
1937/1938 Zsengellér Gyula Újpest FC 31 gól
1938/1939 Zsengellér Gyula Újpest FC 56 gól
1942/1943 Jenőfi Jenő és Zsengellér Gyula közösen Vasas SC, Újpest FC 26 gól
1943/1944 Zsengellér Gyula Újpest FC 33 gól
1945 Zsengellér Gyula Újpest FC 36 gól
1962/1963 Bene Ferenc Újpesti Dózsa 23 gól
1967 Dunai II Antal Újpesti Dózsa 36 gól (Európai ezüstcipő)
1968 Dunai II Antal Újpesti Dózsa 31 gól (Európai bronzcipő)
1969 Bene Ferenc Újpesti Dózsa 27 gól
1970 tavasz Dunai II Antal Újpesti Dózsa 14 gól
1971/1972 Bene Ferenc Újpesti Dózsa 29 gól
1972/1973 Bene Ferenc Újpesti Dózsa 23 gól
1974/1975 Kozma Mihály és Bene Ferenc közösen Budapesti Honvéd, Újpesti Dózsa 20 gól
1975/1976 Fazekas László Újpesti Dózsa 19 gól
1977/1978 Fazekas László Újpesti Dózsa 24 gól
1978/1979 Fekete László Újpesti Dózsa 31 gól (Európai ezüstcipő)
1979/1980 Fazekas László Újpesti Dózsa 36 gól (Európai ezüstcipő)
2005/2006 Rajczi Péter Újpest FC 23 gól

A klub edzői[szerkesztés]

Sikerek[szerkesztés]

Magyar bajnokság[szerkesztés]

Magyar kupa[szerkesztés]

Szuperkupa[szerkesztés]

Nemzetközi sikerek[szerkesztés]

Egyéb trófeák[szerkesztés]

Rekordok[szerkesztés]

 • Legnagyobb arányú győzelem a ligában (otthon): 16–0, Nemzeti SC (1945. május 22.)
 • Legnagyobb arányú győzelem a ligában (idegenben): 11–0, Békéscsaba (1945. november 27.)
 • Legnagyobb arányú vereség a ligában (otthon): 0–6, FTC (1907. szeptember 30.)
 • Legnagyobb aranyú vereség a ligában (idegenben): 0–9, Törekvés (1914. május 17.)
 • Legtöbb, a csapat színeiben játszott mérkőzés: 462, Szusza Ferenc (19411960)
 • Legtöbb, a csapat színeiben szerzett gól: 393, Szusza Ferenc (19411960)
 • Legtöbb, a csapat színeiben szerzett gól egy szezonban: 56, Zsengellér Gyula (19381939)
 • Legtöbb néző átlag: 27 923 (1964)
 • Leghosszabb veretlenségi sorozat: 31 mérkőzés, (1945. július 30.1946. június 16.)
 • Leghosszabb győzelmi sorozat: 30 mérkőzés (1945. augusztus 4.–1946. május 26.)
 • Legtöbb vereség sorozatban: 8 mérkőzés (1908. december 4.–1909. április 31.)
 • Legtöbb lőtt gól egy szezonban: 184 (19451946)
 • Legtöbb szerzett pont egy szezonban: 76, 34 mérkőzés (19961997)

A magyar élvonalban legtöbb gólt szerző játékosok[szerkesztés]

# Név Időszak Gól Mérkőzés Átlag
1. Szusza Ferenc 19401961 393 462 0,85
2. Zsengellér Gyula 19351947 368 303 1,18
3. Bene Ferenc 19611978 303 418 0,72
4. Fazekas László 19651980 251 408 0,62
5. Dunai II Antal 19651976 202 326 0,62
6. Avar István 19291936 161 149 1,08
7 Fekete László 1973-1984 136 233 0,58
8. Göröcs János 19571972 109 339 0,32
9. Várnai Lajos 19451954 102 186 0,55
10. Kovács Zoltán 19962008 100 239 0,42

Klubvezetés és szakmai stáb[szerkesztés]

2021. június 8-én lett frissítve.[5][6]

Elnök Belga Roderick Duchatelet Vezetőedző GER Michael Oenning
Ügyvezető igazgató Magyar Berta Csaba Másodedző Gál István
Sportkoordinátor Magyar Kabát Péter Erőnléti edző Hamál Dávid
Innovációs és Fejlesztési vezető Magyar Weisz Dóra Technikai vezető Zsitva Babett
Sales munkatárs Magyar Adorján-Tóth Péter Orvos Magyar Dr. Kollár Iván
Szervezési vezető Sajni Zóra Anna Fizioterapeuta Szerb Aleksandar Jovetic
Catering vezető / Szervezés Magyar Meszesán Tamás Masszőr Magyar Kádár József
Pénzügyi és számviteli munkatárs Csapó Alexandra Sportpszichológus Magyar Bóna Krisztina
Social media manager Magyar Galambos Alexandra
Kommunikációs vezető Magyar Galambos Alexandra
Titkárságvezető Huszár Mariann
Utánpótlás technikai vezető Magyar Magyari Balázs
Utánpótlás operatív igazgató Magyar Víg Péter
Utánpótlás szakmai igazgató Magyar Szabó György

Stadion[szerkesztés]

A Szusza Ferenc Stadion új külseje

Az Újpest FC székhelye, Budapest IV. kerületében, Újpesten, a Megyeri úton található, melynek neve 2003-óta Szusza Ferenc Stadion, a csapat korábbi legendás labdarúgójáról. Az első stadion építését helyi sportbarátok támogatták anyagilag. 20 ezer férőhelyes volt. 1922. szeptember 17-én a nyitó mérkőzést 15 ezer néző előtt az FTC-vel rendezték, melyet az Újpest nyert meg.

 • Befogadóképesség: A 2017-es felújítás után 13 501-ről 12 670-re csökkent, a hazai és a vendégszurkolók szektora felcserélődött. A vendégszektorban 2620 szurkoló fér el.
 • Világítás: 1.250 lux

Szurkolók[szerkesztés]

Az Újpest FC-nek Magyarország foci szerető lakosságának 16%-a szurkol, tehát körülbelül 300 000 ember[forrás?], így a csapat a második legnépszerűbb az országban (a Ferencváros után), de nagyrészt a fővárosban szurkolnak a csapatnak, bár vidéken is népszerű. Az Újpest kitartó, lojális és népes kemény maggal rendelkezik, akik általában felelősek a meccsek hangulatáért. Komoly problémát jelent a csapat számára a viszonylagosan alacsony nézőszám. Bár a kemény mag mindig képviselteti magát a meccseken, ritkán emelkedik a nézőszám 4 000 fölé, bár ez nem megy a hangulat rovására, ráadásul nagyobb rangadókon azért megtelik a Szusza Ferenc Stadion. Viszont az Újpestiek ha úgy kívánja az élet, képesek akár a Puskás Ferenc Stadiont is megtölteni (ahol a Videoton elleni egyik bajnoki meccsen, több mint 18 ezren kísérték el csapatukat, a 40 ezres stadionba). Ráadásul azt is meg kell említeni, hogy az Újpest rendelkezik Magyarország 2. legnagyobb "utazó táborával". A rivális Ferencváros rendelkezik a legjobb mutatókkal, de az Újpestiek is szinte minden idegenbeli meccsre több százas, esetenként több ezres tömegekben elkísérik csapatukat az országon belül és a határokon kívül is.

Újpestnek szurkoló ismert személyek[szerkesztés]

Szezonok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Újpest FC című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Hétgólos meccsen verte az Újpest a Kecskemétet”, Origo, 2008. augusztus 30. (Hozzáférés ideje: 2010. február 15.) 
 2. www.mno.hu - Megvan az Újpest új edzője, 2013. október 23.
 3. www.blikk.hu - Nebojsa Vignjevic az Újpest új vezetőedzője, 2013.10.23.. [2014. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 10.)
 4. Újpest FC - Club profile (angol nyelven). www.transfermarkt.com. (Hozzáférés: 2021. június 8.)
 5. Klub - Vezetőség (magyar nyelven). ujpestfc.hu
 6. Szakmai stáb (magyar nyelven). ujpestfc.hu
 7. Közszereplők a harcmentes Fradi-Újpestért '' (magyar nyelven). sportgeza.hu, 2002. március 13. (Hozzáférés: 2011. február 7.)
 8. Havas Henrik az Újpestről: Lila mezbe öltözött senkiháziak - tapló fradisták (magyar nyelven). pepsifoci.h, 2010. október 23. [2009. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 26.)
 9. 'Lányi Zsolttal erősít az ÚTE' (magyar nyelven). Origo, 1999. március 10. (Hozzáférés: 2011. február 9.)
 10. Majka: Reszkess, Fradi! '' (magyar nyelven). blikk.hu, 2010. április 29. (Hozzáférés: 2011. február 7.)[halott link]
 11. Zagyva vs. Lenhardt - avagy UTE és FTC szurkolók Parlamentben '' (magyar nyelven). http://szentkoronaradio.com, 2010. szeptember 10. [2011. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 14.)
 12. Több a tisztességes, mint a bundázó labdarúgó. [2011. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 27.)
 13. "Tűzpárbaj" és könnygáz Újpesten. [2009. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 27.)
 14. Az UTE önkormányzati segítséget kap

További információk[szerkesztés]