Szabó Tímea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabó Tímea
Szabó Tímea.jpg

Született 1976. január 18. (42 éves)
Budapest
Párt Párbeszéd Magyarországért
Választókerület Országos lista (Összefogás)

Foglalkozás politikus
Iskolái Harvard Law School
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szabó Tímea témájú médiaállományokat.

Szabó Tímea (Budapest, 1976. január 18. –) magyar politikus, független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért párt (PM) társelnöke. 2013-ig a Lehet Más a Politika (LMP) tagja és parlamenti frakcióvezető-helyettese volt.[1]

Pályafutása[szerkesztés]

Tanulmányai[szerkesztés]

A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, majd később a Harvard Egyetem jogi karán tanult.

Kutatói pályafutása[szerkesztés]

Öt évig újságíróként brit és amerikai lapoknak, valamint hírügynökségeknek tudósított Magyarországról. Később a Harvard Egyetem jogi karának egyik kutatóprogramjához került, először kutatóként, majd kutatásvezetőként. Az ENSZ megbízásából itt fegyveres konfliktus-megelőzési stratégiákról, illetve sérülékeny csoportok védelméről folytatott kutatásokat.

2001-ben három hónapig Pakisztánban dolgozott az International Rescue Committee nevű civil szervezetnél, ahol többek között az afgán menekültek kérdéseivel foglalkozott.[2]

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás előtt egy héttel tért vissza Bostonba, ahol a támadást követően az afgán konfliktus rendezésével kapcsolatosan folytatott kutatást. Az amerikai bombázások befejeztével Afganisztánba költözött és Kabulban egy ideig a Harvard megbízásából az ENSZ afganisztáni missziójával dolgozott együtt. Feladata az új afgán kormány kapacitásfejlesztésének elősegítése volt. Néhány hónappal később csatlakozott a CARE International szervezetéhez, ahol egy országos emberi jogi felmérést vezetett.

Közéleti pályafutása[szerkesztés]

2003 őszén visszaköltözött Magyarországra, majd 2004 elején csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottsághoz, ahol közel négy évig koordinálta a Menekült Programot.[3] 2008-ban a Lehet más a politika! nevű mozgalom egyik alapítója volt, majd annak párttá válása után választmányi tagja. A 2009-es európai parlamenti választásra az LMP és a Humanista Párt közös listájának vezetőjévé választották.[4]

A 2010-es országgyűlési választásokon az LMP országos listájának 6. helyéről került be a parlamentbe. A párt országgyűlési frakciójának 2010. május 10-ei ülésén frakcióvezető-helyettessé választották.[1]

A 2013. január 26-i platformközgyűlésen többekkel együtt kilépett a pártból. A távozók létrehozták a Párbeszéd Magyarországért (PM) nevű baloldali-zöld formációt, melynek alakuló közgyűlésén Jávor Benedekkel együtt társelnökké választották. Az új párt szövetségre lépett a Bajnai Gordonhoz köthető Együtt 2014-gyel. A 2014-es országgyűlési választásokon a Összefogás nevű baloldali választási koalíció jelöltjeként listás helyről jutott ismét a parlamentbe.

Családja[szerkesztés]

Volt férje Hunyadi Gábor, a Jobbik korábbi OVB-delegáltja,[5] de már nem élnek együtt. Egy gyermekük született, Gergő.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Schiffer vezeti az LMP képviselőcsoportját (magyar nyelven). Index, 2010. május 10. (Hozzáférés: 2010. május 10.)
  2. Soos Viktória: Muszlim nők (magyar nyelven). Tűsarok, 2006. március 2. (Hozzáférés: 2009. március 19.)
  3. Magyar Helsinki Bizottság: Közhasznú jelentés 2007 (magyar nyelven) (PDF) pp. 11, 2008. május 30. (Hozzáférés: 2009. március 19.)
  4. MTI: Új emberekkel, új politikát hirdet a kis párt (magyar nyelven). Hírextra, 2009. március 19. (Hozzáférés: 2009. március 19.)
  5. Hideg zuhanyként érte a pártokat az LMP-Jobbik-os románc – Stop.hu, 2010. május 18.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]