Ivády Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ivády Gábor
Ivády Gábor.jpg
Ivád polgármestere
Hivatali idő
2002. október 20.2014. október 12.
Előd Forgó István (MSZP)
Utód Valyon László (Fidesz-KDNP)

Született 1973. július 15. (44 éves)
Körmend
Párt Független
Választókerület Országos lista

Foglalkozás politikus, polgármester

Ivády Gábor (Körmend, 1973. július 15. –) magyar politikus, Ivád korábbi polgármestere, a Lehet Más a Politika (LMP) társadalmi kezdeményezés, majd párt alapító tagja, 2010-től országgyűlési képviselője. 2010 októberében kilépett a pártból és a frakcióból.

Pályafutása[szerkesztés]

Pápán nevelkedett, majd katonai főiskolára járt. Ezután a reklámszakmában helyezkedett el. 2001-ben költözött a Heves megyei Ivádra, ahonnan ősei származtak. 2002 óta a község polgármestere. Azóta marketing, majd művelődésszervező, illetve politológia szakon is diplomát szerzett. Humort és önkritikát sem nélkülöző írásai olvashatóak a blogján.

2004 és 2005 között egy évig a Fidesz választókerületi elnöke volt, majd lemondott erről a posztjáról és kilépett a pártból. A 2006-os választásokon az MDF színeiben indult. Később a Lehet Más a Politika társadalmi kezdeményezés, majd párt egyik alapítója és választmányi tagja lett. A 2009-es EP-választáson az LMP-HP lista második helyét foglalta el. A 2010-es választásokon egyéni jelöltként a Heves megyei 2-es számú körzetben indult, illetve az LMP országos listáján az ötödik helyet foglalta el, ahonnan országgyűlési képviselői mandátumhoz jutott. Az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja.

A 2010-es önkormányzati választások során ismét indult Ivád polgármesteri székéért. Ivády a szavazatok 54,7%-ával legyőzte a fideszes indulót. Ő volt a Lehet Más a Politika egyetlen győztes polgármester-jelöltje a helyhatósági voksolás során.[1]

2010. október 21-én kilépett az LMP-ből és a párt parlamenti frakciójából, melyet egy nappal korábban jelentett be. Az LMP etikai tanácsa által hozott kizárás döntését az LMP Országos Politikai Tanácsa megrovásra enyhítette, ennek ellenére Ivády Gábor önként távozott az LMP frakciójából. Mandátumáról azonban nem mondott le, függetlenként folytatta munkáját az Országgyűlésben.[2] A politikus számára vállalhatatlanná vált a párt retorikája, melyben véleménye szerint csak olyan ügyek jelentek meg, amely a fővárosi liberális választóknak fontosak. Ivády lemondását követő nyilatkozatában a párton belüli hatalmi viszonyokat is bírálta, mert szerinte a frakcióvezetésbe – a Borsod megyei Mile Lajost leszámítva – csak fővárosi képviselők kerülhettek be.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egy LMP-s polgármester már biztosan lesz Origo, 2010. október 3.
  2. Ivády otthagyja az LMP-t Figyelőnet, 2010. október 20.
  3. Otthagyja a pártot az LMP egyetlen polgármestere Hírszerző, 2010. október 20.

Források[szerkesztés]