Jávor Benedek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jávor Benedek
Jávor Benedek LMP.jpg

Született 1972. július 2. (46 éves)
Budapest
Párt Párbeszéd Magyarországért

Foglalkozás biológus, politikus
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jávor Benedek témájú médiaállományokat.

Jávor Benedek (Budapest, 1972. július 2. –) biológus, politikus, európai parlamenti képviselő, a Párbeszéd Magyarországért párt tagja.

2014-ben az Európai parlamenti választásokon az Együtt-PM választási szövetség jelöltjeként indul és mandátumot szerez, azóta képviselő az Európai Parlamentben. A Párbeszéd Magyarországért megalakulásakor (2012) a párt egyik társelnöke.

Kilépéséig a Lehet Más a Politika (LMP) választmányi tagja és szóvivője, 2012. január 29-ig a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese,[1] azt követően frakcióvezetője,[2] a 2010-es önkormányzati választáson pártja főpolgármester-jelöltje.

Pályafutása[szerkesztés]

Tanulmányai, szakmai pályafutása[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végezte, majd az ELTE biológus szakán szerzett diplomát 1997-ben, ugyanitt 2006-ban biológia tudományokból doktorált. 1998-ban ösztöndíjjal Brüsszelben, 2007-ben Párizsban kutatott.

1998-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem környezetjogi tanszékének oktatója, vendégoktatóként több más intézményben is megfordult (ELTE ÁJK, ELTE TÁTK, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem). Kutatási területe a környezeti etika és filozófia (ezen belül megkülönböztetetten a jövő nemzedékek érdekeinek megjeleníthetősége), az ökopolitika, a vallások és az ökológia kapcsolódási területei, valamint a társadalmi részvétel és a civil szervezetek lehetőségei és szerepe a környezetvédelemben.

Közel félszáz hazai és nemzetközi publikációja van, társszerzőként és szerkesztőként a környezeti filozófiától, az ökoteológiától és a politikai ökológiától a környezetvédelmi közigazgatás vizsgálatán át az ökológiai rendszerek matematikai modellezéséig széles témakörben vett részt különböző publikációkban és munkákban. Házas, két gyermek édesapja.

Politikai pályája[szerkesztés]

2000-ben a Védegylet egyik alapítója volt, 2000-2001-ben a Jövő Nemzedékek Képviselete program titkára, 2003-2008 között a Védegylet szóvivője is. Közben számos kampányt, illetve programot vezetett (Verespatak, természetvédelmi és erdőprogram, stb.). 2005-ben a Sólyom László köztársasági elnökké választását célzó kampány egyik szervezője volt. Hétéves kitartó lobbimunka eredményeként, melynek vezetője volt, 2007-ben az Országgyűlés elfogadta a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézményt létrehozó törvénymódosítást.

2008-ban a Lehet Más a Politika egyik alapítója, 2009-től az LMP választmányi tagja, szóvivője.

Jávor Benedek a parlament Fenntartható Fejlődés bizottságában

A 2010-es országgyűlési választásokon Budapest 15. számú egyéni választókerületében, a párt budapesti területi listájának első és országos listájának második helyén indult; parlamenti mandátumot a budapesti lista vezetőjeként szerzett. 2010 májusától az LMP frakció elnökségének tagja. 2010-től 2013 februárjáig az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke. E tisztségből való eltávolítását követően a Bizottság tagja. A Parlamentben elsősorban környezet- és energiapolitikai, valamint európai ügyekben aktív. Szakterületén több mint száz önálló és közel háromszáz módosító indítvány fűződik a nevéhez.

Július 8-án az LMP budapesti regionális kongresszusa a párt budapesti főpolgármester-jelöltjévé választotta.[3] A főpolgármester-választáson Tarlós István és Horváth Csaba mögött a 3. helyen végzett, 9,89%-os eredménnyel.[4]

2011. december 23-án LMP-s képviselőtársaival és aktivistákkal élőlánccal zárták el a Parlament bejáratait, így tiltakozva az aznap az Országgyűlésben szavazásra bocsátott, véleményük szerint a demokráciát súlyosan korlátozó törvények, köztük az egykulcsos adót kétharmadba öntő, a felsőoktatást átalakító, valamint az új választási rendszert létrehozó jogszabályok ellen.

A tisztségéről leköszönő Schiffer András helyére a 2012. január 28-29-i LMP-kongresszuson frakcióvezetővé választották.[5] Posztjáról az LMP XX. kongresszusán, 2012. november 18-án lemondott, miután a párt úgy döntött, hogy Jávor együttműködés-párti stratégiája helyett Schiffer András elképzelésének szavaz többséget, és az ökoszociálisok nem kezdenek együttműködést Bajnai Gordon választási mozgalmával, az Együtt 2014-gyel, sem más ellenzéki erőkkel.[6]

Miután az LMP 2013. január 26-i kongresszusa minden további egyeztetést kizárt az ellenzéki együttműködésről, többekkel kiléptek a pártból, és létrehozták a Párbeszéd Magyarországért nevű baloldali zöld formációt. Az új párt alakuló közgyűlésén Szabó Tímeával együtt társelnökké választották.

2013 októberében a Párbeszéd Magyarországért taggyűlése a párt 2014-es európai parlamenti választási listája vezetőjének választotta meg. 2014-ben az európai parlamenti választáson az Együtt-PM listájának 2. helyén szerepelt. A 2014-es európai parlamenti választáson az Együtt-PM lista egy mandátumot szerez, Bajnai Gordon lemondása után ő kap mandátumot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Schiffer vezeti az LMP képviselőcsoportját (magyar nyelven). Index, 2010. május 10. (Hozzáférés: 2010. május 10.)
  2. Jávor Benedek lett az LMP frakcióvezetője. Inforádió. (Hozzáférés: 2011. január 29.)
  3. "Az önkormányzati választás fordulópont lehet az LMP számára" (magyar nyelven). Hírszerző, 2010. július 9. (Hozzáférés: 2010. július 12.)
  4. Főpolgármester-választási eredmények, 2010
  5. Jávor Benedek az LMP új frakcióvezetője
  6. Beintett Bajnainak az LMP, lemondott Jávor Benedek. (Hozzáférés: 2012. november 18.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]