Együtt 2014

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Együtt – a Korszakváltók Pártja

Együtt 2014-logo.jpg
Adatok
Elnök Juhász Péter, Kónya Péter, Szigetvári Viktor

Alapítva 2013. március 8. (jogerősen bejegyezve 2013. július 5.)
Székház 1123 Budapest, Alkotás utca 17-19.

Ideológia szociáldemokrácia és liberalizmus elemei vegyesen
Politikai elhelyezkedés balközép
Weboldala

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja (röviden Együtt 2014, Együtt vagy E14) 2013-ban alakult magyarországi politikai párt. Legismertebb képviselője Bajnai Gordon volt kormányfő.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A párt előzménye, az „Együtt 2014 mozgalom” 2012. október 26-án alakult. Vezetője Bajnai Gordon, Magyarország korábbi kormányfője lett. A választási összefogást három civilszervezet alkotta:

Az „Együtt 2014 mozgalom” 2012 novemberében politikai nyilatkozatot tett közzé, és aláírásgyűjtést indított.[5]

A mozgalom eredetileg az olasz Olajfa koalíció mintájára balközép ellenzéki ernyőszervezet lett volna. Mivel a Lehet Más a Politika (LMP) mindkét kongresszusa 2012 novemberében[6] és 2013 januárjában[7] elzárkózott az együttműködéstől, így a Magyar Szocialista Párt (MSZP) vette át a baloldali ellenzéki összefogás irányítását. Erre válaszul az Együtt 2014 az MSZP-től függetlenül kezdte meg kiépíteni támogatói bázisát.

Mivel a magyar törvények szerint egyesület nem indulhat az országgyűlési választásokon, ezért 2013. március 8-án bejelentették, hogy a mozgalom „Együtt 2014 Választói Szövetség Párt” néven párttá alakul át, melyet három társelnök – Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke, Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke és Juhász Péter, a Milla Egyesület korábbi vezetője – irányít.[8] Bajnai Gordon a párt választási felkészülését vezeti. Az új párt azonnal szövetséget kötött az LMP-ből január 26-án távozott politikusok által alapított Párbeszéd Magyarországért Párttal (PM). Hiánypótlás után 2013. június 28-án az eredetileg szándékozott név helyett „Együtt – a Korszakváltók Pártja” néven vette nyilvántartásba a Fővárosi Törvényszék, mivel több más szervezet korábban nyújtotta be bejegyzési kérelmét „Együtt 2014” néven.[9]

Alapítók:

Haza és Haladás Egyesület: Magyar Szolidaritás Mozgalom: Milla Egyesület:

2014. január 14-én több más szervezettel együtt az Összefogás nevű pártszövetség tagja lett, melynek neve március 6-tól „Kormányváltás”ra módosult a hasonló nevű Összefogás Párt miatt, a szövetség célja pedig a 2014-es magyarországi országgyűlési választáson – az új nevéből adódóan – a Fidesz kormány leváltása volt, amely azonban nem sikerült.

Politikai irányultsága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A párt célja „Orbán Viktor rendszerének” legyőzése, egyes állami intézmények függetlenségének visszaállítása.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]