Magyar Liberális Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyar Liberális Párt

Magyar Liberális Párt logo.svg
Adatok
Elnök Bősz Anett

Alapítva
Székház 1051 Budapest, Hercegprímás utca 18.
Ifjúsági tagozat LIFT – Liberálisok Fiatalok Társasága
Tagok száma Kb. 100 (2019)

Ideológia
Politikai elhelyezkedés centrizmus balközép
Parlamenti jelenlét 2014–jelenleg
Parlamenti mandátumok
1 / 199
Megyei közgyűlési mandátumok
0 / 381
Európai parlamenti mandátumok
0 / 21
Nemzetközi szövetségek Liberális Internacionálé (megfigyelő)
Európai párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért
Hivatalos színei égszínkék

Magyarország politikai élete
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Liberális Párt témájú médiaállományokat.

A Magyar Liberális Párt (MLP), vagy más nevén Liberálisok magyarországi politikai és önálló frakcióval nem rendelkező parlamenti párt, amelyet 2013 áprilisában hozott létre Fodor Gábor, a Fidesz egykori alelnöke és a Szabad Demokraták Szövetsége korábbi elnöke.[1][2] Politikáját alapvetően liberálisként határozza meg. Budapesten és a megyeszékhelyeken rendelkezik tagokkal, országszerte kiépült megyei szervezetei vannak.

Ideológia, pártprogram[szerkesztés]

Politikai programját „Együttérző liberalizmus”-nak nevezték el.[3] A Liberálisok nem az SZDSZ utódpártja – vélik, hogy az SZDSZ erényeit és hiányosságait nem kell letagadni, de a Magyar Liberális Párt befejezettnek és „feltámaszthatatlannak” tekinti az SZDSZ politikai programját, és új alapokra akarja építeni a magyar liberalizmust. Az új program azért viseli az „együttérző” jelzőt, mert az SZDSZ korábbi kommunikációja nem tudta meggyőzni az embereket, hogy a liberalizmus az együttérzésre épül. Az MLP azért is kritikával illeti – és ezen változtatni is kíván –, mert az SZDSZ nem kívánt az emberekhez szólni, inkább egy szűk szavazótáborral működött. Az MLP szerint Magyarországon egy félmilliós liberális szavazótábor él.

Példaképnek tekintik Széchenyi Istvánt, Kossuth Lajost, Wesselényi Miklóst, Kölcsey Ferencet, Deák Ferencet, Batthyány Lajost, és Eötvös Józsefet, akik nemzeti érzelműek és szabadelvűek voltak. Kossuth Lajost azért, mert megértette, hogy az európai és a magyar értékrend integrálható, és nem megy a magyarságtudat rovására. Közel 150 év tapasztalat bizonyítja, a Liberálisok szerint, hogy az európaiság és a magyarság nem két, egymást kizáró fogalom.

Fodor Gábor

A szabadságról mint eszméről így írnak: „szabadnak lenni azt jelenti, hogy az egyén a közösség által megállapított korlátokon belül, önállóan, külső parancsok, megkötések nélkül élheti az életét. A szabadság adja meg az egyén számára azokat a lehetőségeket, amelyek révén kibontakoztathatja a tehetségét, érvényre juttathatja a tudását, kiteljesítheti életét.” Bár a szabadság nem korlátlan, felelősséggel jár, és csak magukról önállóan gondolkodó, a megfelelő információ birtokában lévő emberekből lehet sikeres társadalmat építeni. Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, „hogy a szabadság felelősséggel jár. Nem életképes az az elgondolás, hogy a szabadságot fel lehetne áldozni valamiféle egyoldalúan megfogalmazott államérdek, a »nemzeti megdicsőülés« oltárán.” Elvetendőnek tekintik azt az államformát, amely a saját értékrendjét akarja az emberekre erőszakolni. Véleményük szerint a liberális állam kis csoportokban gondolkodik (ami lehet önkormányzat vagy egy iskolai közösség), akik tisztában vannak saját szükségletükkel, és felelős módon képesek arról döntést hozni. A szabadelvű állam értéknek tekinti a sokszínűséget, és nem feladata az ítélkezés, nem favorizálhat egyetlen szubjektív véleményt sem. A Liberálisok vallják, hogy a társadalom és a törvények kiindulópontja az egyén, akinek jogai a természetjogon alapulnak.

Oktatáspolitikájuknak fő eleme a decentralizáció. Az állami központosítás eltörlése, az iskolák újbóli önkormányzati irányítás alá való helyezése. Állításuk szerint „sehol a világon nem működik önfenntartó felsőoktatás, de minden oktatásra fordított adóforint többszörösen megtérül. A válságból kivezető egyetlen út a humán tőke fejlesztése”.[4] Az oktatási rendszernek ki kell vennie a részét az egészséges életmódra való nevelésében, vissza kívánják fordítani a kórházak államosítási folyamatát,[5] valamint az egészségügyi dolgozók tisztességes bérezését is biztosítani kell.

A párt számára fontos a szabad verseny igazságosságának fenntartása, valamint a monopóliumok és kartellek elleni fellépés. Elgondolásuk szerint az állam nem avatkozhat bele a szabad piaci versenybe, ahelyett a piac felpezsdítését kell elérnie a piaci szereplők versenyeztetésével. A Liberálisok szerint szociális védőhálóra szükség van, mert a jelenlegi rendszer nem tesz eleget ezen védőháló megfelelő szintű kiépítésének. A kiutat a Liberálisok az átképzési lehetőségek és munkahelyteremtő beruházások ösztönzésében látják, ami az elmaradott országrészek felemelkedésének kulcsa.

Az MLP komoly kritikával illeti a jelenlegi alaptörvényt, bár leszögezik, hogy nem vonnák vissza azonnal. Szerintük egy alkotmánynak konszenzuson kell alapulnia, mert a lakosság csak egy sokak által támogatott alkotmánnyal ellátott társadalomban képes funkcionálni.

A Liberálisok így írnak a mai magyarországi jobboldalról: „A jobboldal nemzetfelfogása az »örök nemzet« romantikus, 19. századi ideáján alapul: a nemzetet úgy kezeli, mint öröktől fogva létező, etnikailag homogén közösséget. Ez hibás elképzelés, hiszen a nemzet létrejöttében nem a származás, hanem a közös élmények, a közösen megélt sors, és az évszázadok alatt kifejlődött nyelv a meghatározóak”.

Szervezeti felépítése[szerkesztés]

Elnökei[szerkesztés]

A Magyar Liberális Párt elnökei
Kép Név hivatal kezdete hivatal vége
Gabor Fodor.jpg Fodor Gábor 2013 2019
Bősz Anett.jpg Bősz Anett 2019 hivatalban

Vezető tisztviselők[szerkesztés]

Ifjúsági szervezet[szerkesztés]

A Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezete a LIFT – Liberális Fiatalok Társasága. Céljuk a liberális érzelmű fiatalok képviselete, érdeklődésük felkeltése a politika iránt, a fiatalokat megszólító programok szervezése, valamint a párton belüli képviselet. A szervezet elnöke Gergely Bence.

Nemzetközi kapcsolatok[szerkesztés]

2015 novemberében az európai liberális párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Párt (ALDE) Budapesten tartotta kongresszusát, Orbán Viktor miniszterelnök "illiberális állam" kijelentése miatt. Ezen a kongresszuson a Magyar Liberális Pártot a román Liberálisok és Demokraták Szövetségével együtt teljes jogú párttagnak szavazták meg a küldöttek.[6]

Választási eredményei[szerkesztés]

2014. január 14-én az Összefogás[7] nevű ellenzéki pártszövetség tagja lett. A szövetség célja a 2014-es magyarországi országgyűlési választásokon a második Orbán-kormány leváltása volt, amely azonban nem sikerült, de Fodor Gábor mandátumot szerzett. A pártelnök ezután bejelentette, hogy az Összefogás felbomlása és a nehéz anyagi helyzetük miatt nem indulnak a 2014-es európai parlamenti választáson.[8]A 2014-es önkormányzati választásokon főpolgármester-jelöltjük Bodnár Zoltán volt. A választáson legvégül 2,1%-ot ért el, ami 12 451 szavazatot jelent.

A 2018-as országgyűlési választást megelőzően a Magyar Liberális Párt elnöke, Fodor Gábor bejelentette, hogy közösen fognak indulni az MSZP-vel és a Párbeszéddel.[9] A választáson a párt 11,91%-ot ért el az MSZP-Párbeszéd listájával, ezzel a harmadik legtámogatottabb pártok tagja lett.[10] Később Bősz Anett, aki a Párbeszéd frakciójának tagja lett[11] kilépett a frakcióból egy megállapodás miatt, ami sajtóértesülések szerint az MSZP évi 60 millió forintos támogatásáról szól a Liberálisok számára.[12] A kilépés az eredetileg ötfős frakció megszűnését vonta volna maga után, de a független Mellár Tamás jelezte, hogy beül Bősz megüresedett helyére a frakcióban, megmentve azt a megszűnéstől.[13] A megállapodásban foglaltak felvethetik a tiltott pártfinanszírozás lehetőségét, de mivel jogilag ez inkább csak szándéknyilatkozat volt, igazából senkit nem kötelez semmire.[14]

2019. április 5-én a párt tagsága bejelentette, hogy nem indulnak a 2019-es európai parlamenti választáson.[15]

A 2019-es önkormányzati választások előtt, 2019. augusztus 27-én Fodor bejelentette lemondását a párt elnöki tisztéből arra való indoklással, miszerint „a Fidesz által kialakított autoriter rendszer elleni fellépésre csak új típusú ellenzéki együttműködés kialakításával van lehetőség, az ő személye pedig nem alkalmas ennek a szövetségi politikának a kialakítására”.[16]

Fodor lemondása után a november végén tartott tisztújítás során Bősz Anett lett a Liberálisok elnöke. A párt tagsága ekkor 100 főt számlált, a küldöttgyűlés 13 tagból állt.[17] Egy hétre rá Bősz bejelentette, hogy a párt csatlakozik a DK parlamenti frakciójához. A párt szerint így eredményesebben tudnak harcolni az Orbán-kormány szabadságkorlátozó politikájával szemben.[18]

Országgyűlési választások[szerkesztés]

Választások

Szavazatok száma

Szavazatok aránya

Mandátumok száma

Parlamenti szerepe

2014* 1 290 806* 25,57%* 1 ellenzék
2018** 682 701** 11,91%** 1 ellenzék

*Az Összefogás tagjaként.
**Az MSZP-Párbeszéd tagjaként.

Önkormányzati választások[szerkesztés]

Budapest[szerkesztés]

Választás Jelölt Párt Szavazat Arány
2014-es Bodnár Zoltán MLP 12 461 2,10%

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Fodor Gábor hídszerepre tör, Bokros elakadtNépszabadság, 2013. március 27.
 2. Fodor: Ez a jövő, amaz pedig a múlt – Index, 2013. április 27.
 3. Liberálisok. Az együttérző liberalizmus programja 
 4. A párt oktatáspolitikája. (Hozzáférés: 2014. augusztus 10.)
 5. A párt egészségügy-politikájának összefoglalása. (Hozzáférés: 2014. augusztus 10.)
 6. Liberalisok and ALDE Romania become ALDE Party member parties. ALDE Party. [2017. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 24.)
 7. Az „Összefogás” neve 2014. március 6-tól „Kormányváltás”-ra módosult a hasonló nevű Összefogás Párt miatt.
 8. Fodor Gábor pártja nem indul az EP-választáson – hvg.hu, 2014. április 9.
 9. Íme Fodor Gábor újabb politikai sikere! Index, 2018. január 15.
 10. Az országos listás választás eredménye 2018. április. 8
 11. Burány Sándor és Bősz Anett átül a Párbeszéd frakciójába Index, 2018. április 21.
 12. A liberális Bősz Anett kilép, megszűnhet a Párbeszéd frakciója Index, 2018. május 18.
 13. Mellár Tamás feltámasztja a Párbeszéd-frakciót, beül Bősz Anett helyére Mérce, 2018. május 20.
 14. Itt a dokumentum, amin összeveszett Fodor és az MSZP 24.hu, 2018. május 18.
 15. Péter, Bohus: Elfogytak a Liberálisok, nem indulnak az EP-választáson (magyar nyelven). index.hu, 2019. április 5. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 16. Kálmán Attila: Fodor Gábor lemondott a Liberális párt vezetéséről. 24.hu, 2019. augusztus 27. (Hozzáférés: 2019. augusztus 27.)
 17. Fodor Gábor helyett Bősz Anett vezeti mostantól a Liberálisokat Index, 2019. december 2.
 18. A liberális Bősz Anett belép a DK-frakcióba Index, 2019. december 9.

További információk[szerkesztés]