Liberális Internacionálé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Liberális Internacionálé (Liberal International (LI))

Alapítva 1947. április
Székhely London
A Liberális Internacionálé weboldala

A Liberális Internacionálé (LI) a liberális politikai pártok nemzetközi szövetsége.

Székhelye: London, Whitehall Place 1.

1947-ben alakult Oxfordban azzal a céllal, hogy összefogja a világ liberális pártjait. Az alapító dokumentum (Oxfordi Kiáltvány) leírja az LI alapvető politikai elveit.

Célok[szerkesztés]

Az LI 2005-ös alkotmányában rögzíti a céljait:

A liberális pártok az egész világon a növekedésük érdekében, fogadják el, hogy a szabad társadalom alapja a személyes szabadság, a személyes felelősség és a társadalmi igazságosság, valamint, hogy akkor van értelme hirdetni ezeket ha az emberek vevők rá.

Az elvek, amelyek összetartják Afrika, Amerika, Ázsia és Európa liberális pártjait: az emberi jogok, a szabad és tisztességes választások és a többpárti demokrácia, a tolerancia, a szabad piacgazdaság, a szabad kereskedelem, a környezeti fenntarthatóság és az erős nemzetközi szolidaritás.

Tagjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Felvették a Momentumot a Liberális Internacionálé előszobájába. Telex.hu, 2022. július 4. (Hozzáférés: 2022. július 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Liberal International című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.