Nemzeti Liberális Párt (Románia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nemzeti Liberális Párt
Partidul Național Liberal

Pnl logo 4.png
Adatok
Elnök Nicolae Ciucă

Alapítva 1875
Székház Bd. Aviatorilor 86, Bukarest

Ideológia liberalizmus
konzervatív liberalizmus
libertarianizmus
kereszténydemokrácia
Politikai elhelyezkedés jobbközép
Nemzetközi szövetségek Liberális Internacionálé
EP-frakció Európai Néppárt
Hivatalos színei sárga, kék
Weboldala

A Nemzeti Liberális Párt (románul Partidul Național Liberal, PNL) román jobbközép konzervatív liberális párt, 2004 és 2008 között kormánypárt volt. Románia parlamentjében a harmadik legnagyobb frakciója van.

2007 áprilisáig a parlamenti többséget birtokló Igazság és Igazságosság Szövetség (D. A.) fő ereje volt, a Demokrata Párt azonban ekkor kivált a koalícióból és azután a Nemzeti Liberális Párt kisebbségi kormányt alkotott a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). A kormányfő Călin Popescu-Tăriceanu maradt.

A PNL tagja a Liberális Internacionálénak és az Európai Liberális Demokrata és Reform Pártnak (ma Liberálsok és Demokraták Szövetsége Európáért). 2014-től a párt az Európai Néppárt tagja. A párt, amelynek elnök-miniszterelnöke konfliktusba került Traian Băsescu államfővel és 2007 májusában hiába próbálta meg elmozdítani népszavazással az államelnököt, szeretné elérni, hogy a közvetlen választás helyett a jövőben az elnököt a parlament válassza.[1][halott link] 2012-től 2014-ig a párt a Szociáldemokrata Párttal együtt kormányzott, Szociálliberális Szövetség (Uniunea Social-Liberală,USL) néven, a szövetség egyi társelnöke Crin Antonescu pártelnök volt. 2012-ben, Traian Băsescu második felfüggesztése idején, a Szenátus elnökeként ideiglenesen ő gyakorolta az államfői jogköröket.

2014-ben a PNL kilépett a kormányból,Crin Antonescu helyét a későbbi államelnök,Klaus Johannis vette át, aki a PNL és a Demokrata-Liberális Párt (PDL) közös jelöltjeként megnyeri a 2014-es elnökválasztást. Ez az együttműködés (Keresztényliberális Szövetség- ACL) vezetett el a két nagy jobboldali párt egyesüléséhez. A PD-L beolvadt a PNL-be. 2016-ig két társelnök,Vasile Blaga a PD-L utolsó elnöke és Alina Gorghiu vezeti a pártot. 2016 végén Blaga,majd Gorghiu is lemond (utóbbi a gyenge parl.választási eredmények miatt), a pártot jelenleg , a 2017-es tisztújító kongresszusig Raluca Turcan vezette.[1] A Kongresszuson három jelölt közül került ki az új pártelnök : a részben magyar gyökerekkel rendelkező Ludovic Orban volt közlekedési miniszter,Cristian Bușoi EP-képviselő , a párt főtitkára, és Viorel Cataramă a párt bukaresti 2. kerületi szervezetének alelnöke szálltak harcba az elnöki székért.[2] Végül Orbant választotta a kongresszus a párt új elnökévé. A 2021 őszi tisztújító-kongresszuson a párt Florin Cîțut választotta elnökké.


Miután Cîțu lemondott, a védelmi miniszter Nicolae Ciucă vette át a pártvezetői posztot, 2021. november 25-én.

Ismertebb pártpolitikusok[szerkesztés]

 • Ion C. Brătianu, első főtitkár (1891-ig)
 • Ion I. C. Brătianu, ötször volt miniszterelnök és többször külügyminiszter
 • Ion G. Duca, Miniszterelnök
 • Radu Câmpeanu (1922–2016), 1990-ben ő lett a pártelnök[3]
 • Mircea Ionescu-Quintus, pártelnök az 1990-es években
 • Dinu Patriciu, vállalkozó
 • Călin Popescu-Tăriceanu, miniszterelnök 2004 és 2008 között, volt pártelnök, 2005-től márciusától 2009 március 20.-ig
 • Crin Antonescu, volt pártelnök, szenátusi elnök
 • Csibi Magor Imre, volt európai parlamenti képviselő
 • Ludovic Orban, korábbi pártelnök (2017-21), miniszterelnök (2018-2020) , képviselőházi elnök (2020-21), és közlekedési miniszter (2007-08).

Ideológia[szerkesztés]

A párt konzervatív liberális szellemiségű, társadalmi és gazdasági kérdésekben liberális álláspontot képvisel.[4] Támogatják az adócsökkentést, a privatizálást és az állam kisebb szerepvállalását a gazdaságban. .[5]

Szatellit szervezetei[szerkesztés]

 • Nemzeti Liberális Ifjúság (Tineretul Național Liberal (TNL)) www.tnl.ro
 • Liberális Diák Klubok (Cluburile Studențești Liberale (CSL)) www.csl.ro
 • Liberális Nők Szervezete (Organizația Femeilor Liberale (OFL)) www.onfl.ro
 • Liberális Kollegiális Csoport (Gruparea Colegială Liberală (GCL))

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Archivált másolat. [2017. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 20.)
 2. Archivált másolat. [2017. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 20.)
 3. citynews.ro Archiválva 2016. október 23-i dátummal a Wayback Machine-ben, Kolozsvár
 4. Partidul Național Liberal, Despre Noi: Principii și valorile liberale. [2018. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 29.)
 5. Partidul Național Liberal, Angajamentul nostru: Programul de Guvernare al Partidului Național Liberal. [2018. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 29.)

További információk[szerkesztés]