Nemzeti Liberális Párt (Románia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Nemzeti Liberális Párt

PNL logo.svg
Adatok
Elnök Ludovic Orban

Alapítva 1875
Székház Bd. Aviatorilor 86, Bukarest

Ideológia liberalizmus
konzervatív liberalizmus
libertarianizmus
kereszténydemokrácia
Politikai elhelyezkedés jobbközép
Nemzetközi szövetségek Liberális Internacionálé
EP-frakció Európai Néppárt
Hivatalos színei sárga, kék
Weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzeti Liberális Párt témájú médiaállományokat.

A Nemzeti Liberális Párt (románul Partidul Național Liberal, PNL) román jobbközép konzervatív-liberális párt, 2004 és 2008 között kormánypárt volt. Románia parlamentjében a harmadik legnagyobb frakciója van.

2007 áprilisáig a parlamenti többséget birtokló Igazság és Igazságosság Szövetség (D. A.) fő ereje volt, a Demokrata Párt azonban ekkor kivált a koalícióból és azután a Nemzeti Liberális Párt kisebbségi kormányt alkotott a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). A kormányfő Călin Popescu-Tăriceanu maradt.

A PNL tagja a Liberális Internacionálénak és az Európai Liberális Demokrata és Reform Pártnak (ma Liberálsok és Demokraták Szövetsége Európáért) .2014-től a párt az Európai Néppárt tagja. A párt, amelynek elnök-miniszterelnöke konfliktusba került Traian Băsescu államfővel és 2007 májusában hiába próbálta meg elmozdítani népszavazással az államelnököt, szeretné elérni, hogy a közvetlen választás helyett a jövőben az elnököt a parlament válassza.[1] 2012-től 2014-ig a párt a Szociáldemokrata Párttal együtt kormányzott, Szociálliberális Szövetség (Uniunea Social-Liberală,USL) néven, a szövetség egyi társelnöke Crin Antonescu pártelnök volt. 2012-ben, Traian Băsescu második felfüggesztése idején, a Szenátus elnökeként ideiglenesen ő gyakorolta az államfői jogköröket.

2014-ben a PNL kilépett a kormányból,Crin Antonescu helyét a későbbi államelnök,Klaus Johannis vette át, aki a PNL és a Demokrata-Liberális Párt (PDL) közös jelöltjeként megnyeri a 2014-es elnökválasztást. Ez az együttműködés (Keresztényliberális Szövetség- ACL) vezetett el a két nagy jobboldali párt egyesüléséhez. A PD-L beolvadt a PNL-be. 2016-ig két társelnök,Vasile Blaga a PD-L utolsó elnöke és Alina Gorghiu vezeti a pártot. 2016 végén Blaga,majd Gorghiu is lemond (utóbbi a gyenge parl.választási eredmények miatt), a pártot jelenleg , a 2017-es tisztújító kongresszusig Raluca Turcan vezette.[1] A Kongresszuson három jelölt közül került ki az új pártelnök : a részben magyar gyökerekkel rendelkező Ludovic Orban volt közlekedési miniszter,Cristian Bușoi EP-képviselő , a párt főtitkára, és Viorel Cataramă a párt bukaresti 2.kerületi szervezetének alelnöke szálltak harcba az elnöki székért.[2]. Végül Orbant választotta a kongresszus a párt új elnökévé.

Ismertebb pártpolitikusok[szerkesztés]

 • Ion C. Brătianu, első főtitkár (1891-ig)
 • Ion I. C. Brătianu, ötször volt miniszterelnök és többször külügyminiszter
 • Ion G. Duca, Miniszterelnök
 • Radu Câmpeanu (1922–2016), 1990-ben ő lett a pártelnök[3]
 • Mircea Ionescu-Quintus, pártelnök az 1990-es években
 • Dinu Patriciu, vállalkozó
 • Călin Popescu-Tăriceanu, miniszterelnök 2004 és 2008 között, volt pártelnök, 2005-től márciusától 2009 március 20.-ig
 • Crin Antonescu, volt pártelnök
 • Csibi Magor Imre, volt európai parlamenti képviselő

Ideológia[szerkesztés]

A párt konzervatív liberális szellemiségű, társadalmi és gazdasági kérdésekben liberális álláspontot képvisel.[4] Támogatják az adócsökkentést, a privatizálást és az állam kisebb szerepvállalását a gazdaságban. .[5]

Szatellit szervezetei[szerkesztés]

 • Nemzeti Liberális Ifjúság (Tineretul Național Liberal (TNL)) www.tnl.ro
 • Liberális Diák Klubok (Cluburile Studențești Liberale (CSL)) www.csl.ro
 • Liberális Nők Szervezete (Organizația Femeilor Liberale (OFL)) www.onfl.ro
 • Liberális Kollegiális Csoport (Gruparea Colegială Liberală (GCL))

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]