Nagy-Románia Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy-Románia Párt
Adatok
ElnökEmil Străinu

Alapítva1991. június
SzékházBukarest, Georges Clemenceau u. 10

Ideológiasovinizmus
protekcionizmus
irredentizmus
nemzeti radikalizmus
euroszkepticizmus
magyarellenesség
Politikai elhelyezkedésszélsőjobboldal
Parlamenti jelenlét1991-2008
EP-frakció
Hivatalos színeisárga, kék
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy-Románia Párt témájú médiaállományokat.

A Nagy-Románia Párt (románul Partidul România-Mare, röviden PRM) egy romániai radikális jobboldali, egyes vélemények szerint szélsőjobboldali, szélsőséges, soviniszta eszméket képviselő párt.

Ideológiája[szerkesztés]

A párt vezetői szerint az NRP egy „igazi jobboldali párt, ami harcol a maffiával és a korrupcióval, emellett a nemzeti érdekeit valóban képviselő párt”. Ennek ellenére időnként vagy a baloldal-jobboldal beosztástól függetlennek, vagy baloldalinak tekintette magát, ezzel indokolva például Sorin Oprescunak (Bukarest polgármestere) a támogatását.

Román közéleti személyek – többek közt a román államfő – szerint a NRP egy antidemokratikus, antiszemita és rasszista párt, amelynek kormányra kerülése esetén felborulna a rend a román államban.

A Nagy-Románia párt célja az egykori Nagy-Románia visszaállítása, ezért szorgalmazzák Moldova és Románia egyesülését, mely országot a Szovjetunió választott még le Románia területéről (az egykori Besszarábia egy részét kebelezve be).

Története[szerkesztés]

1991-ben alapították, egészen a 2008-as választásokig minden évben átlépte az 5%-os küszöböt.

Az elnöke Corneliu Vadim Tudor, a főtitkára pedig Gheorghe Funar, mindketten szélsőségesen magyarellenes kijelentéseikről és tetteikről ismert közéleti személyek – nem csak Románia területén.

Gheorghe Funar, az NRP főtitkára Kolozsvár polgármestere volt 1992 és 2004 között, sokak szerint ez idő alatt óriási kárt tett Kolozsvár középkori magyar kultúrájában.

2004-ben más jelöltet választott Kolozsvár lakossága polgármesternek, idővel Funar népszerűsége radikálisan lecsökkenve (3 százalékot kapott a 2007-es polgármesteri választásokon).
Elterjedt Kolozsváron az a vélemény, hogy Funar miatt nem fejlődött a város.

2004-ben az NRP csatlakozási kérelmet adott be az Európai Néppárt vezetőihez, amelyet elutasítottak, mondván, hogy a párt szélsőjobboldali.

2015. szeptember 14-én Corneliu Vadim Tudor meghalt, mivel súlyos cukor és szív problémái voltak.[1] Utódja Emil Străinu lett.[2]

Választási eredmények[szerkesztés]

A párt a 2004-es parlamenti választásokon 11,5%-os támogatottságot ért el Romániában, ezzel akkor a harmadik legnépszerűbb román párt volt.

A 2007-es romániai EP-választásokon elért 4,15%-os eredményével nem került be az Európai Parlamentbe, ahol korábban pár hónapig – román parlamenti jelenléte alapján – képviselve volt.

A 2008-as parlamenti választásokon nem jutott be a parlamentbe.

A 2009-es európai parlamenti választásokon a párt 8,65%-os eredményt ért el. Az első helyet Corneliu Vadim Tudor pártelnök foglalta el a listán, a másodikat pedig a Steaua labdarúgóklub tulajdonosa, Gigi Becali.

A 2012-es parlamenti választásokon ismét nem jutott be a parlamentbe.

A 2014-es európai parlamenti választásokon a párt kiesett, mivel nem lépte át az 5 százalékos szintet.

Szervezete[szerkesztés]

Pártújságok[szerkesztés]

Két, kizárólagosan a párt kezében lévő újsággal rendelkezik , amelyek elnevezései „Tricolorul”,[3] (magyarul: „Trikolór” – utalás a román zászlóra) és a „România Mare”[4] (magyarul: „Nagy-Románia”).

Ifjúsági szervezet[szerkesztés]

Ifjúsági szervezetének a neve Nagy-Románia Ifjúsági Szervezet.

Nőszervezet[szerkesztés]

Nőszervezetének a neve Nagy-Románia Nőszervezet.

Diákszervezet[szerkesztés]

Diákszervezetének a neve Nagy-Románia Diákszervezet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://itthon.transindex.ro/?hir=40651
  2. Generalul Emil Străinu este noul președinte al P.R.M.. [2015. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 11.)
  3. http://www.ziarultricolorul.ro/ Archiválva 2006. június 18-i dátummal a Wayback Machine-ben A „Tricolorul” pártújság internetes változata
  4. http://www.romare.ro/ Archiválva 2009. április 30-i dátummal a Wayback Machine-ben A „România Mare” pártújság internetes változata

Külső hivatkozások[szerkesztés]