Demokrata Liberális Párt (Románia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Demokrata Liberális Párt

Pd-l.png
Adatok
Elnök Vasile Blaga

Alapítva 2007. december
Elődpárt Demokrata Párt
Székház Bukarest, Modrogan sétány 10.

Ideológia liberális konzervativizmus
kereszténydemokrácia
Politikai elhelyezkedés jobbközép
Parlamenti jelenlét 1993 óta megszakítva, átalakulva, más névvel
Nemzetközi szövetségek Európai Néppárt
EP-frakció Európai Néppárt (Kereszténydemokraták)
Hivatalos színei narancssárga, kék
Weboldala

A Demokrata Liberális Párt (románul Partidul Democrat Liberal, PD-L) egy romániai jobboldali párt. Jelenleg ellenzékben van.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2008 januárjában alakult, amikor elődje, a Demokrata Párt összeolvadt a Nemzeti Liberális Pártból kivált Liberális Demokrata Párttal.

Hagyományosan Traian Băsescu román elnökkel kötik össze, aki a Demokrata Párt alapítója és vezetője volt, mielőtt az ország elnökévé választották. 2004 és 2007 közt a Demokrata Párt része volt a kormányzó pártszövetségnek, de kilépett a kormányból. Ezután és a pártegyesülést követően is Băsescu politikáját támogatták és nyilvánosan leszögezték, hogy az elnök újraválasztását szeretnék.

A tágabb értelemben vett párt történetében háromszor „váltott” ideológiát, mindig a legkisebb belső ellenállás, vagy választói szankció nélkül. Először a párt szociáldemokratának vallotta magát, és az Európai Szocialista Pártba jelentkezett (nem vették fel). Majd „áttért” a konzervativizmusra. Végül a Liberális Demokrata Párttal (PLD) való összeolvadás óta „liberális demokrata” pártnak vallja magát.

A 2008-as parlamenti választásokon második lett. Részt vett az első Boc-kormányban, majd a koalíció felbomlása után a második Boc-kormány és az Ungureanu-kabinet fő erejét adta, de a bevezetett megszorító intézkedések miatt lecsökkent a népszerűsége.

A 2012-es önkormányzati választásokon csúfos vereséget szenvedett, valamennyi nagyváros polgármesteri tisztségét elvesztette. A kolozsváriak szociálliberális többségű önkormányzatot választottak ugyan, de megszavazták Emil Boc visszatérését a város élére. A választáson a voksok felét beseprő Szociálliberális Unió (USL) mögött végzett, a szavazatok alig 15 százalékát szerezve meg, így június 14-én a PD-L döntéshozói tanácskozásuk végén arra a következtetésre jutottak, hogy testületileg vállalniuk kell a választási kudarc politikai felelősségét, és így Emil Boc pártelnök és a teljes országos állandó bizottság benyújtotta lemondását. A pártot ügyvivő testület vezette a tisztújító küldöttgyűlésig,[1] ahol is június 30-án Vasile Blagat választották új elnöknek.[2]

Elnökök:

Választási eredmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Választások Képviselőház Szenátus Parlamenti szerepe
Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma Mandátumok aránya Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma Mandátumok aránya
2008-as 2.228.860 32,4% 115 34,4% 2.312.358 33,6% 51 37,2% kormánypárt
ellenzék

2008-as romániai önkormányzati választások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A párt a 2008-as önkormányzati választásokon 13 municípium polgármesteri székét szerezte meg:

2012-es romániai önkormányzati választások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Polgármesteri széket szereztek:

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Vereség után lemondott Emil Boc és pártja teljes vezérkara – Stop.hu, 2012. június 14.
  2. Vasile Blaga a PDL új elnöke – Transindex, 2012. június 30.
  3. Emil Boc Kolozsvár polgármestere – Manna.ro, 2012. június 11.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]