2019-es európai parlamenti választás Magyarországon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

2019-ben európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, mely a negyedik ilyen jellegű voksolás az ország történetében. A szavazás várható időpontja 2019. május 26-a.

A választás időpontja[szerkesztés]

Európai Parlamenti választásokat ötévente tartanak az Európai Unióban. A szavazást 2019-ben - a Tanács döntésének értelmében - 2019. május 23. és 26. között kell megtartani, de a pontos dátumot (az eltérő hagyományok és jogi rendelkezések miatt) a tagállamok maguk dönthetik el.[1] Mivel a választási eljárásról szóló törvény értelmében Magyarországon csak vasárnap lehet választást tartani,[2] a voksolás egyetlen lehetséges időpontja 2019. május 26. A dátum ugyanakkor csak akkor válik hivatalossá, ha a köztársasági elnök kitűzi a választás időpontját.

Választási rendszer[szerkesztés]

A választás egyfordulós, listás szavazás, amin Magyarországon csak pártok indulhatnak. Az ország az EP javaslata alapján a 2019-es választásokon is 21 képviselőt küldhet majd az Európai Parlamentbe.[3] Az a párt állíthat listát, amely legalább 20 000 választópolgár aláírását össze tudja gyűjteni. A voksoláskor az egész ország egyetlen választókerületet alkot. Mandátumot csak az a lista szerezhet, amely megkapta az érvényes szavazatok legalább 5%-át. A képviselő helyeket az ún. d’Hondt-módszerrel osztják el. Az egyes listákról a jelöltek a pártok által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.[4]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]