Király Nóra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Király Nóra
Király Nóra.jpg
Született 1978. október 21. (44 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Gyermekei 5 gyermek
Foglalkozása politikus
Tisztsége alpolgármester
A Wikimédia Commons tartalmaz Király Nóra témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Király Nóra (Budapest, 1978. október 21. –) magyar politikus. Újbuda, Budapest XI. kerületének önkormányzati képviselője 2006-tól 2019-ig, illetve 2014 és 2019 között alpolgármestere. A 2019-es magyarországi önkormányzati választáson nem szerzett mandátumot. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tagja.

Életútja[szerkesztés]

Budapesten született a XI. kerületben, melynek később önkormányzati képviselője lett. Nagycsaládban nőtt fel, két testvére van, húga logopédus, öccse értékesítési menedzser.

Az Arany János Általános Iskola- és Gimnáziumban érettségizett 1997-ben. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán 2003-ban közgazdász, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen 2007-ben politológus diplomát szerzett.

Születése óta a XI. kerületben él, 25 éve Sasadon. 2002-től a XI. kerületi Fidelitas, majd a Fidesz tagja. 2004-től a gazdagréti és a sasadi körzet területfelelőse. 2006-tól 2019-ig Újbuda, XI. kerületének önkormányzati képviselője.

2014 őszén harmadszor nyerte el az emberek bizalmát az önkormányzati választásokon, ő képviselte a 16-os választókerület lakóit a testületben. 2014 őszén a képviselő-testület alpolgármesterré választotta, Hoffmann Tamás polgármester pedig rábízta a kerületi közbiztonság és az egészségügy irányítását.

Gazdagréten, a választókörzetében javaslatára termelői piac kezdhette meg működését.

Több civil szervezet, egyesület alapító tagja. (Fiatal Családosok Klubja, Mindennapok Női Szemmel Egyesület, Gazdagréti Összefogás Egyesület). Civil kezdeményezések, a civil szféra összefogásának aktív pártolója.

Ötgyermekes édesanyaként elhivatottan támogatja a fiatal családokat, a nőket a munka-magánélet összehangolásában. Kiemelten fontosnak tartja a nők atipikus foglalkoztatását, a családbarát ellátások, munkahelyek elterjesztését. Szívügye a baba- és mama barát szülészetek elterjesztése, az anyatejes táplálás népszerűsítése.

Jótékonysági adománygyűjtések szervezésével, együttműködési partnerségek kötésével, konferenciák szervezésével, szakemberek megszólaltatásával kívánja felhívni a figyelmet a nőket és a családokat érintő fontos, társadalmilag égető problémákra. Hosszú távú törekvése, hogy a civil szférában, közéletben, gazdaságban szerepet vállaló nőket összefogja, jótékonysági célokra, közös akciókra, közös fellépésre sarkallja.

Az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, a mindennapos mozgás, az egészségmegőrzés elkötelezett híve, amit nemcsak a családján belül, de tágabb környezetében, körzetében is elhivatottan képvisel. A rákszűréseken való részvétel életmentő fontosságára, a saját életünkért való felelősség tudatosítására, gyermekeink egészségének megóvására, az egészséges iskolai büfék kialakítására, a mozgásszegény életmód felszámolására tesz kísérletet mind önkormányzati, mind civil munkája során. Egészségmegőrzéssel kapcsolatos kiadványok készítésével,szűréseket népszerűsítő akciókkal, sport- és egészséggel kapcsolatos rendezvények szervezésével kívánja a családok figyelmét az életmód meghatározó szerepére felhívni.

Főszerepet vállalt több száz óvodás, iskolás korú gyermeket, szülőket, tanárokat mozgásra és a közös szurkolásra buzdító események, szurkolói pályázatok megszervezésében is.

Nevéhez fűződik a Jegyescsomag felkarolása és elterjesztése, amely házasulandóknak kíván ajándékot, útmutatást adni az életkezdéshez, gyermekvállaláshoz.

Nagyszülők Világnapján - gesztusértékű köszönetmondással - kívánta ráirányítani a figyelmet a nagyszülők, idős emberek megbecsülésére, a generációk együttműködésének fontosságára.

Családja[szerkesztés]

2006 óta házas. Férje Vamos Attila. Öt gyermekük van: András (2007), Balázs (2008), Zsuzsanna (2010), Julianna (2012), Krisztina (2015).

Sport[szerkesztés]

Aktív crossfit sportoló. 2016-ban masters kategóriában súlyemelő magyar bajnokságot nyert.

Politikai tevékenység[szerkesztés]

2018 márciusában a Mindennapok Női Szemmel nevű egyesület alapítójaként Juhász Pétert a közéletből való távozásra szólította fel. Szintén márciusban Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármesterével szemben indított ellen-kampányt online petíció formájában. A sajtó bírálta amiért a civil tevékenységet politikai támadásra használta.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Márton, Kárpáti. „Fideszes álcivilek akarják kivonni a közéletből a Jobbik alelnökét” (Hozzáférés ideje: 2018. május 4.) (magyar nyelvű) 

Források[szerkesztés]

  • Király Nóra honlapja[1]
  • A Fiatal Családosok Klub honlapja[2]
  • A Mindennapok Női Szemmel honlapja[3]
  • http://www.jotekonysagivasar.hu/[4]
  • http://jegyescsomag.hu[5]
  • Index.hu[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Hírek | Király Nóra. www.kiralynora.hu. (Hozzáférés: 2018. február 12.)
 2. Blog | Fiatal Családosok Egyesülete. www.ficsak.hu. (Hozzáférés: 2018. február 12.)
 3. Blog2 - (hu-HU nyelven). www.noiszem.hu. (Hozzáférés: 2018. február 12.)
 4. Jótékonysági Vásár honlapja | Jótékonysági Adventi Vásár (hu-HU nyelven). www.jotekonysagivasar.hu. (Hozzáférés: 2018. február 12.)
 5. Jegyescsomag | Egy életre szóló ajándék. (hu-HU nyelven). www.jegyescsomag.hu. (Hozzáférés: 2018. február 12.)
 6. Márton, Kárpáti. „Fideszes álcivilek akarják kivonni a közéletből a Jobbik alelnökét” (Hozzáférés ideje: 2018. március 28.) (magyar nyelvű) 

További információk[szerkesztés]

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/28/valasztasi_kampany_marcius_28-an/fideszes_alcivilek_akarjak_kivonni_a_kozeletbol_a_jobbik_alelnoket/