Dúró Dóra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dúró Dóra
Dóra Dúró.jpg

Született 1987. március 5. (31 éves)
Szentes
Párt Jobbik
Választókerület Jobbik országos lista

Házastársa Novák Előd
Foglalkozás politikus
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dúró Dóra témájú médiaállományokat.

Dúró Dóra (Szentes, 1987. március 5. –) magyar politológus, nemzeti radikális politikus, 2010 óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, a párt Oktatási Kabinetjének elnöke. 2007-2014 között a Jobbik szóvivője, 2014-2016 között a Jobbik frakcióvezető-helyettese, 2014-től az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke.

Származása[szerkesztés]

Állatorvos édesapa és főállású családanya édesanyja második gyermekeként született Szentesen.

Tanulmányai[szerkesztés]

18 éves koráig falun élt. Általános iskolai tanulmányait Csépán, Döbröközön illetve Dombóvárott végezte. 2005-ben érettségizett a dombóvári Illyés Gyula Gimnáziumban.

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett politológus végzettséget. Diplomamunkájában a Jobbik sikerét elemezte, de már korábban is foglalkozott a nemzeti radikalizmussal (Kuruc.info, Magyar Gárda, Németh László). Tanulmányait 2010-től a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskoláján folytatta, első gyermeke születéséig.

Angolból és németből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, olaszul társalgási szinten beszél.

Politikai tevékenysége[szerkesztés]

2005-ös Budapestre kerülése óta dolgozik a Jobbikban. 2006 januárjában alapító tagja lett a párt kőbányai szervezetének, majd Novák Előddel kötött házassága után Újbudára költözött, ahol később a helyi alapszervezet alelnökévé választották.

2007-től Vona Gábornak, a párt elnökének felkérésére sajtóreferensként vett részt a Jobbik központi kampánystábjának munkájában. Tagja, majd 2008-tól elnöke lett a párt Oktatási és Kulturális Kabinetjének.

2008-ban férjével, Novák Előddel megalapította a Csengey Dénes Könyvtárat.[1]

2009-ben az országos elnökség pályázat útján a párt országos szóvivőjévé választotta.

A 2009-es európai parlamenti választáson helyi kampányfőnökként, majd a választást követően Balczó Zoltán Jobbikos európai parlamenti képviselő magyarországi munkatársaként dolgozott.

A 2010-es országgyűlési választáson Budapest 15. választókerületben (XI. kerület) indult egyéni jelöltként, és 6,55%-os eredménnyel a 4. helyen végzett. A Jobbik budapesti listájának 17. helyén szerepelt. Végül az országos lista 29. helyéről szerzett mandátumot.[2] 23 évesen, ő volt a ciklus legfiatalabb képviselője (korjegyző). Az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának tagja lett. 2010-14 között 248 parlamenti felszólalása volt, 82 önálló és 229 nem önálló indítványt nyújtott be. Parlamenti munkájában az oktatási és a választójogi javaslatok jobbikos felelőse volt, emellett anyaként a demográfiai és nőpolitikai kérdések gyakori megszólaltatója.

A 2014-es országgyűlési választáson Budapest 6. választókerületben (VIII. kerület) indult egyéni jelöltként, és 13,31%-os eredménnyel a 3. helyen végzett. Végül a Jobbik országos listájának 4. helyéről szerzett országgyűlési mandátumot.[3] Továbbra is ő a legfiatalabb képviselő (korjegyző). Jelenleg az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke, mely a kultúra mellett az oktatás, a sport és a média szakbizottságaként is működik.[4]. Ezen kívül a Jobbik frakcióvezető-helyettese (2016. decemberéig), a "Valódi nemzeti konzultáció" oktatási témafelelőse és az értelmiségi holdudvar kialakításának felelőse a pártban.[5]

Családja[szerkesztés]

2008-ban kötött házasságot Novák Előddel a szentimrevárosi Magyarok Nagyasszonya-sziklatemplomban. 2010–2016 között ők voltak az egyetlen házaspár az Országgyűlésben (a rendszerváltást követően mindig voltak képviselő-házaspárok, egyszerre akár öt házaspár is). Gyermekeik: Novák Hunóra Kincső (2011), Novák Bottyán János (2013),[6] Novák Nimród Nándor (2014).[7][8]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]