Dúró Dóra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dúró Dóra
Dúró Dóra 2015-ben egy sajtótájékoztatón.
Dúró Dóra 2015-ben egy sajtótájékoztatón.
Született 1987. március 5. (28 éves)
Szentes
Párt Jobbik
Választókerület Jobbik országos lista

Házastársa Novák Előd
Foglalkozás politikus
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem

Dúró Dóra (Szentes, 1987. március 5. –) magyar politológus, nemzeti radikális politikus, 2010 óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, a párt Oktatási Kabinetjének elnöke, 2007-2014 között a Jobbik szóvivője. 2014 óta az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke.

Származása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Állatorvos édesapa és főállású családanya édesanyja második gyermekeként született Szentesen.

Tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

18 éves koráig falun élt. Általános iskolai tanulmányait Csépán, Döbröközön illetve Dombóvárott végezte. 2005-ben érettségizett a dombóvári Illyés Gyula Gimnáziumban.

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzet politológus végzettségét. Diplomamunkájában a Jobbik sikerét elemezte, de már korábban is foglalkozott a nemzeti radikalizmussal (Kuruc.info, Magyar Gárda, Németh László). Tanulmányait 2010-től a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskoláján folytatta, első gyermeke születéséig.

Angolból és németből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, olaszul társalgási szinten beszél.

Politikai tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2005-ös Budapestre kerülése óta dolgozik a Jobbikban. 2006 januárjában alapító tagja lett a párt kőbányai szervezetének, majd Novák Előddel kötött házassága után Újbudára költözött, ahol később a helyi alapszervezet alelnökévé választották.

2007-től Vona Gábornak, a párt elnökének felkérésére sajtóreferensként vett részt a Jobbik központi kampánystábjának munkájában. Tagja, majd 2008-től elnöke lett a párt Oktatási és Kulturális Kabinetjének.

2008-ban férjével, Novák Előddel megalapította a Csengey Dénes Könyvtárat.[1]

2009-ben az országos elnökség pályázat útján a párt országos szóvivőjévé választotta.

A 2009-es európai parlamenti választáson helyi kampányfőnökként, majd a választást követően Balczó Zoltán Jobbikos európai parlamenti képviselő magyarországi munkatársaként dolgozott. A 2010-es országgyűlési választáson Budapest 15. választókerületben (XI. kerület) indult egyéni jelöltként, és 6,55 %-os eredménnyel a 4. helyen végzett. A Jobbik budapesti listájának 17. helyén szerepelt. Végül az országos lista 29. helyéről szerzett mandátumot.[2] 23 évesen, ő volt a ciklus legfiatalabb képviselője (korjegyző). Az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának tagja lett. 2010-14 között 248 parlamenti felszólalása volt, 82 önálló és 229 nem önálló indítványt nyújtott be. Parlamenti munkájában az oktatási és a választójogi javaslatok jobbikos felelőse volt, emellett anyaként a demográfiai és nőpolitikai kérdések gyakori megszólaltatója.

A 2014-es országgyűlési választáson Budapest 6. választókerületben (VIII. kerület) indult egyéni jelöltként, és 13,31 %-os eredménnyel a 3. helyen végzett. Végül a Jobbik országos listájának 4. helyéről szerzett országgyűlési mandátumot.[3] Továbbra is ő a legfiatalabb képviselő (korjegyző). Jelenleg az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke, mely a kultúra mellett az oktatás, a sport és a média szakbizottságaként is működik.[4]

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2008-ban kötött házasságot Novák Előddel, a Jobbik országos alelnökével a szentimrevárosi Magyarok Nagyasszonya sziklatemplomban. Jelenleg ők az egyetlen házaspár az Országgyűlésben (a rendszerváltást követően mindig voltak képviselő-házaspárok, egyszerre akár öt házaspár is). Gyermekeik: Novák Hunóra Kincső (2011), Novák Bottyán János (2013),[5] Novák Nimród Nándor (2014).[6][7]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]