Novák Előd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Novák Előd

Született 1980. április 25. (36 éves)
Budapest
Párt MIÉP
(1998-2003)
Jobbik
(2003 óta)
Választókerület Jobbik országos lista

Házastársa Dúró Dóra
Foglalkozás politikus

Novák Előd Attila (Budapest, 1980. április 25.) magyar nemzeti radikális politikus, 2009 óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, 2010 óta országgyűlési képviselője. 2014-től az Országgyűlés Népjóléti bizottságának alelnöke.

Származása[szerkesztés]

Nagyapja görög katolikus pap. Édesanyja gyermekorvos. Öt fiúgyermek közül középsőként született.

Tanulmányai[szerkesztés]

1998-ban érettségizett a budapesti Arany János Gimnáziumban. Már kamasz korában foglalkoztatta a politika. A gimnáziumban Trianon-megemlékezést tartott, a NATO-csatlakozásról szóló népszavazás kapcsán pedig diák vitafórumot szervezett.

Politikai tevékenysége[szerkesztés]

1998-ban csatlakozott a MIÉP XI. kerületi szervezetéhez.

Az 1998-as országgyűlési választásokon a párt egyik kampányfelelőse volt. Ezután a MIÉP Ifjúsági Tagozat országos elnökévé választották.

2000-ben megalapította az Ifjú Magyarok Egyesületét, melynek elnöke lett. 2001-ben az Egyesület megjelentette az Aktualizált revíziós dalok című multimédiás CD-t, mely politikai vihart kavart és aranylemez lett.[1]

Létrehozta a Magyar Ifjúsági Nemzetébresztő Kört (MINK), mely a későbbi Jobboldali Ifjúsági Közösséghez (Jobbik) hasonlóan a különböző, jobboldali pártok kampányát segítette. A MINK-et Szabó Gáborral, a Jobbik jelenlegi pártigazgatója vezette, ő pedig többek közt az Ébredő Nemzedék című újságjukat szerkesztette.

A 2002-es országgyűlési választásokon a MIÉP-es Csath Magdolna kampányfőnökeként tevékenykedett.

A MIÉP 2003-as pártelnök-választása előtt Csurka István helyett mást javasolt elnöknek, ezért MSZP-s ügynöknek bélyegezték, és kizárták a pártból. A küldöttgyűlés jogszerűtlenségei miatt néhány társával bírósághoz fordult, mely 2005-ben jogerősen is megsemmisítette Csurka István újraválasztását.

2003-ban a Jobbik elsőként megalakult, budapesti XI. kerületi szervezetének alapítója volt. A kezdetektől párhuzamosan a párt helyi „talpasaként” és országos szervezőjeként dolgozott. A Jobbik első komolyabb akciója a karácsonyi keresztállítás volt; a missziót ő indítványozta és szervezte meg. Később a párt főszervezője, majd szóvivője is lett. 2005-ben a Parlamentben egy "Ne legyetek hazaárulók!" feliratú transzparenssel tüntetett Románia uniós csatlakozásának feltétel nélküli megszavazása ellen.[2]

A 2006-os tüntetések során egy nézeteltérés miatt lemondott pártbeli tisztségeiről. Noha Vona Gábor felkérte alelnöknek, a 2006. novemberi tisztújításon nem indult el. Csak a turulvédő akciócsoport vezetését folytatta, de az idő előrehaladtával ismét egyre több háttérmunkával bízta meg a vezetőség. Kampányszervezőként és a párt Kreatív Stábjában dolgozott. 2006-ban a Hun Média Kft. ügyvezetője, majd a párt havilapjának tekinthető Magyar Mérce főszerkesztője lett.

Közben többször indult ellene rendőrségi eljárás. 2007-ben például három különböző ügyében állapította meg bíróság jogerősen, hogy törvénytelenül állították elő. 2007. október 26-án egyik fő résztvevője volt a Kuruc.info által szervezett úgynevezett „hídblokádnak”,[3] amikor is az 1990-es taxisblokád évfordulóján autókkal lezárták az Erzsébet hidat.[4]

2008-ban feleségével, Dúró Dórával megalapította a Csengey Dénes Könyvtárat.[5]

A 2009-es ferencvárosi időközi országgyűlési választás kampányában több választási visszaélést is leleplezett.[6] Ezután a Jobbik őt delegálta az Országos Választási Bizottságba, ahol az európai parlamenti választás kampányában további választási visszaéléseket leplezett le.[7]

2009-ben a Jobbik alelnökévé választották.[8] Az Országos Elnökségben a nagygyűlések, központi rendezvények, a Kreatív Stáb és a közterületi kampányok felelőse lett. A párt programjából a politikusbűnözés elleni harcot emelte ki.

A 2009-es európai parlamenti választást követően a jobbikos európai parlamenti képviselők budapesti sajtóasszisztenseként dolgozott.

A 2010-es országgyűlési választáson Budapest 17. választókerületben (XI. kerület) indult egyéni jelöltként, és 7,78 %-os eredménnyel a 4. helyen végzett. A Jobbik budapesti listájának 4. helyén szerepelt. Végül az országos lista 7. helyéről szerzett mandátumot.[9] Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának tagja lett. 2010-14 között az egyik legaktívabb képviselő volt: 557-szer szólalt fel, 66 önálló és 309 nem önálló indítványt nyújtott be. Többek között kezdeményezésére vonták meg a kommunista kitüntetések után folyósított nyugdíjpótlékokat, tiltották meg a politikusi álláshalmozást 2014-től, illetve állami támogatásban részesítették a várpalotai Trianon Múzeumot és a kiskunmajsai 56-os Múzeumot.

A 2014-es országgyűlési választáson Budapest 2. választókerületben (XI. kerület) indult egyéni jelöltként, és 8,02 %-os eredménnyel a 4. helyen végzett. Végül a Jobbik országos listájának 11. helyéről szerzett országgyűlési mandátumot.[10] Jelenleg az Országgyűlés Népjóléti bizottságának alelnöke.

Családja[szerkesztés]

2008-ban kötött házasságot Dúró Dórával a szentimrevárosi Magyarok Nagyasszonya sziklatemplomban. Jelenleg ők az egyetlen házaspár az Országgyűlésben (a rendszerváltást követően mindig voltak képviselő-házaspárok, egyszerre akár öt házaspár is). Gyermekeik: Hunóra Kincső (2011), Bottyán János (2013),[11][12] Nimród Nándor (2014).[13]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]