Apáti István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apáti István
István Apáti Senate of Poland.JPG

Született 1978. március 23. (40 éves)
Csenger
Párt Jobbik (2005 óta)
Választókerület Jobbik országos lista

Foglalkozás politikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Apáti István témájú médiaállományokat.

Apáti István (Csenger, 1978. március 23. –) politikus, országgyűlési képviselő. A 2010. évi országgyűlési választásokon a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos listájáról szerzett mandátumot. 2016-ig a párt alelnöke.

Élete[szerkesztés]

1978. március 23-án született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengeren. Szülei a mezőgazdaságban dolgoznak. Két testvére van: húga főiskolai tanulmányait végzi, míg öccse egyetemi tanársegédként tevékenykedik.

Szülővárosában elvégzett általános- és középiskolai tanulmányait követően, 1996-ban a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának jogász szakára nyert felvételt, ahol 2001-ben summa cum laude minősítésű diplomát szerzett.

Miután lediplomázott, egy évig ügyvédjelölti gyakorlatot folytatott, majd Szabadszálláson és a Nyíregyházi Hadkiegészítő Parancsnokságon (2003 márciusa és szeptembere között) letöltötte a fegyveres sorkatonai szolgálatot.

2003 szeptemberében Kocsord Község Önkormányzatánál fogalmazói beosztásban kezdte meg munkáját. 2004-ben a helyi képviselő-testület aljegyzővé, majd 2008-ban jegyzővé választotta. Az itt eltöltött évei alatt megismerte az önkormányzatok működését. A közigazgatási szakvizsga követelményrendszerét kiváló szinten teljesítette, valamint közbeszerzési referens bizonyítvánnyal is rendelkezik.

Politikai tevékenysége[szerkesztés]

Egyetemi évei alatt aktív szervezője és résztvevője volt a Jobboldali Ifjúsági Közösségnek.

2005 óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagja. Tagja a párt Jogi és az Önkormányzati Kabinetjének.

A 2010-es országgyűlési választásokon a Jobbik országos listáján szerzett mandátumot a magyar Országgyűlésbe. Az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság alelnöke. Tagja volt az Alkotmány-előkészítő eseti bizottságnak is.

Legfőbb célja a munkahelyteremtés, az etnikai feszültség és a bűnözés valamennyi formájának megszüntetése, valamint a magyar gazdák és vállalkozók képviselete.

Magánélete[szerkesztés]

A banki szférában dolgozó feleségével egy kislányuk (2014) van. Hobbija a sportolás, kirándulás és az utazás.

Források[szerkesztés]