Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Magyarországi Munkáspárt 2006 szócikkből átirányítva)
Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldal
Adatok
ElnökVajnai Attila
Alelnök

Alapítva2006. január 28.
Székház7629 Pécs, Gábor Áron u. 1.
PártújságA MI IDŐNK

Ideológiamarxizmus antifasizmus
Politikai elhelyezkedésbaloldal
Parlamenti jelenlétnincs
Nemzetközi szövetségekEurópai Baloldal Pártja
Hivatalos színeivörös
Weboldala

A Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldal (röviden: Európai Baloldal) magyarországi marxista, kommunista párt. 2006-ban jött létre, a Munkáspártból a XXI. Kongresszus idején kivált tagok alapították.

Párttörténet[szerkesztés]

2005-ben rendezte a Munkáspárt a 21. Kongresszusát, melyet a párton belüli ellenzék nem ismert el érvényesnek. Ezt megelőzően a Munkáspárt Központi Bizottsága kizárta a pártból Fratanolo János elnökségi tagot és Vajnai Attila alelnököt. A kizárást az érintettek és a párt etikai bizottsága törvénytelennek minősítette, de a párt elnöksége a szervezeti szabályzatot megsértve nem korrigálta a jogtalan döntést. A sorozatos nézetkülönbségek odáig vezettek, hogy a párttagság egy része kivált és önálló kongresszust szerveztek Vajnai Attila vezetésével, melynek során új pártot alapítottak Magyarországi Munkáspárt 2006 néven. A párt indult a 2006-os választásokon, ahol azonban még nem ért el számottevő eredményt. A 2006-os önkormányzati választásokon már eredményesebben szerepelt az újjászervezett párt. Egercsehiben a párt jelöltje, Tóth Andrásné nyerte el a polgármesteri tisztet. Bátonyterenyén Sóós Károly, Hódmezővásárhelyen Havránek Ferenc bejutott a városi önkormányzatba.

A párthoz köthető a vörös csillag legalizálása Magyarországon a strasbourgi bíróságon lefolytatott próbaperrel.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 deklarálta az Európai Baloldali Párthoz[1] való csatlakozási szándékát, melynek nyomán a párt hivatalosan is részt vesz az Európai Baloldali Párt rendezvényein.

2009-ben indult a Támpont mellett a párt internetes újságja, A MI IDŐNK, amely először pdf formátumban jelent meg, majd 2014-től hírportállá és a párt hivatalos weboldalává alakult.

2013. május elsején a Munkáspárt 2006 Pécsett nyilvánosan Vörös Csillagos zászlókkal, pólókkal demonstrált, ám azt az új törvénynek megfelelően használta, azaz nem zavarta a köznyugalmat. A felvonulást egy neonáci csoport zavarta meg, akik lökdösődni kezdtek és kitépték Benyik Mátyás, az Attac Magyarország elnökének kezéből szervezetének zászlaját. A rendőrség a helyszínen elkapta a tetteseket.

A párt 2009-ben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz a Junge Welt lap által feltárt bőnyi, neonáci kiképzőtábor ügyében, ám lépések ez ügyben nem történtek.

Hogy megkülönböztesse magát a Thürmer-féle Munkáspárttól, a párt 2013. évi kongresszusán névkiegészítésként felvette az Európai Baloldal nevet, ami egyben a párt rövidítése is.

Az Európai Baloldal többször tett bejelentéseket Adolf Hitler emléktúrák, valamint egyéb neonáci koncertek és rendezvények ellen, több esetben a hatóságok vagy rendezvényszervezők sikerrel akadályoztál meg ezeket.

2015-től rendszeresen megrendezik a Baloldali Sziget Fesztivált, 2016-ban és 2017-ben Horányban, ahol korábban a Horthy-rezsim ellen szervezkedett az akkoriban illegális baloldal.[2]

A párt tagjai 2012 márciusában csatlakoztak Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivőjének éhségsztrájkjához, aki a lakcím nélküli állampolgárok egészségügyi ellátása (és egyéb juttatásokból való kiesése miatt) miatt tiltakozott és az ombudsmanhoz fordult. Az éhségsztrájk sikerrel zárult, hiszen az ombudsmani jelentés feltárta a jogszerűtlenséget, ám az ügyben nem történt előrelépés, az Európai Baloldal ezért 2017 augusztusában ismét az ombudsmanhoz fordult.

2017-ben alakult meg a Táncsics alapszervezet, ami a párt ifjúsági szervezetének szerepét töltötte be a FiBU és a MIKSZ után. Több sikeres közös akció után, 2019 áprilisában az alapszervezet tagjai konfliktusba kerültek a párt vezetésével.[3] Mivel a tagok döntő többsége kilépett, 2019. április 29-én megszűnt a Táncsics alapszervezet[4] és a kilépett tagok a Balpártban folytatták tovább politikai tevékenységüket.[5]

Csepeli László Pécs városi elnök egy 40 milliós lakásszövetkezeti hiány miatt indított harcot az ellen, hogy ezt az összeget ne terheljék a társasházi lakókra. Az ügyben a legfőbb ügyész és a miniszterelnök – jogellenesen – nem válaszolt a nekik írt hivatalos levelekre.

Zöld Baloldal Párt[szerkesztés]

A párt 2009. február 28-án jött létre azzal, hogy a Droppa György vezette Zöld Demokraták kongresszusán nevet változtattak Zöld Baloldalra.[6] Az új szerveződés mögé állt az Alföldi Andrea feminista történész vezette Európai Feminista Kezdeményezés Egy Másmilyen Európáért, a Magyarországi Munkáspárt 2006 is. A párt a 2010-es országgyűlési választásokon is a Zöld Baloldal színeiben indult, ahol azonban mindössze 2 egyéni jelöltet sikerült állítania.

2011 nyarán Rácz Károly (Terry Black) vezetésével megalakult a Zöld Baloldal Etnikai és Vallási Kisebbségek Tagozata. Roma, LMBT tagozat: Rási Zoltán (Amanda Elstak), Állatvédelmi Tagozat: Némethné Halmai Nikolett, Nemzetközi Kapcsolatok Tagozata: Beke Győző, Hátrányos Helyzetűek és Szociálisan Rászorulók Tagozata: Kertész Lilla[7]

Választási eredmények[szerkesztés]

Országgyűlési választások[szerkesztés]

Választások Szavazatok száma
(I. forduló)
Szavazatok aránya
(I. forduló)
Szavazatok száma
(II. forduló)
Szavazatok aránya
(II. forduló)
Mandátumok száma Mandátumok aránya
2006-os 556 0,026% nem jutott be
2010-es1 1 425 0,03% nem jutott be

1: a Zöld Baloldal Párttal közösen Zöld Baloldal néven

Önkormányzati választások[szerkesztés]

Egercsehin Tóth Andrásné nyert, csakúgy, mint 2006-ban.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. European Left (angolul)
  2. Archivált másolat. [2017. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 2.)
  3. Összekapott az MSZP-vel való együttműködésen a baloldali radikális párt « Mérce (magyar nyelven). Mérce, 2019. április 9. (Hozzáférés: 2020. június 23.)
  4. Kilépett az Európai Baloldal Táncsics alapszerve a pártból « Mérce (magyar nyelven). Mérce, 2019. április 29. (Hozzáférés: 2020. június 23.)
  5. Közösen megy tovább a Táncsics Mozgalom és a Balpárt (magyar nyelven). Munkások Újsága, 2019. május 3. (Hozzáférés: 2020. június 23.)
  6. Balra húzó és leszakadó zöldek Archiválva 2009. március 15-i dátummal a Wayback Machine-ben – Kisalföld.hu, 2009. március 7.
  7. www.zoldbaloldal.hu. [2009. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 17.)
  8. Munkáspárt 2006 nyert

Források[szerkesztés]