Magyarországi Munkáspárt 2006

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyarországi Munkáspárt 2006

Mmp2006.svg
Adatok
Elnök Vajnai Attila
Alelnök

Alapítva 2006. január 28.
Székház 7629 Pécs, Gábor Áron u. 1.
Pártújság

Támpont

A MI IDŐNK

Ideológia marxizmus
Politikai elhelyezkedés szélsőbaloldal
EP-frakció Európai Baloldal
Hivatalos színei vörös
Weboldala

A Magyarországi Munkáspárt 2006 magyarországi marxista, kommunista párt. 2006-ban jött létre, a Munkáspártból a XXI. Kongresszus idején kivált tagok alapították.

Párttörténet[szerkesztés]

2005-ben rendezte a Munkáspárt a 21. Kongresszusát, melyet a párton belüli ellenzék nem ismert el érvényesnek. Ezt megelőzően a Munkáspárt Központi Bizottsága kizárta a pártból Fratanolo János elnökségi tagot és Vajnai Attila alelnököt. A kizárást az érintettek és a párt etikai bizottsága törvénytelennek minősítette, de a párt elnöksége a szervezeti szabályzatot megsértve nem korrigálta a jogtalan döntést. A sorozatos nézetkülönbségek odáig vezettek, hogy a párttagság egy része kivált és önálló kongresszust szerveztek Vajnai Attila vezetésével, melynek során új pártot alapítottak Magyarországi Munkáspárt 2006 néven. A párt indult a 2006-os választásokon, ahol azonban még nem ért el számottevő eredményt. A 2006-os önkormányzati választásokon már eredményesebben szerepelt az újjászervezett párt. Egercsehiben a párt jelöltje, Tóth Andrásné nyerte el a polgármesteri tisztet. Bátonyterenyén Sóós Károly, Hódmezővásárhelyen Havránek Ferenc bejutott a városi önkormányzatba.

A párthoz köthető a vörös csillag legalizálása Magyarországon a strasbourgi bíróságon lefolytatott próbaperrel.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 deklarálta az Európai Baloldali Párthoz[1] való csatlakozási szándékát, melynek nyomán a párt hivatalosan is részt vesz az Európai Baloldali Párt rendezvényein.

Zöld Baloldal Párt[szerkesztés]

A párt 2009. február 28-án jött létre azzal, hogy a Droppa György vezette Zöld Demokraták kongresszusán nevet változtattak Zöld Baloldalra.[2] Az új szerveződés mögé állt az Alföldi Andrea feminista történész vezette Európai Feminista Kezdeményezés Egy Másmilyen Európáért, a Magyarországi Munkáspárt 2006 is. A párt a 2010-es országgyűlési választásokon is a Zöld Baloldal színeiben indult, ahol azonban mindössze 2 egyéni jelöltet sikerült állítania.

2011 nyarán Rácz Károly (Terry Black) vezetésével megalakult a Zöld Baloldal Etnikai és Vallási Kisebbségek Tagozata. Roma, LMBT tagozat: Rási Zoltán (Amanda Elstak), Állatvédelmi Tagozat: Némethné Halmai Nikolett, Nemzetközi Kapcsolatok Tagozata: Beke Győző, Hátrányos Helyzetűek és Szociálisan Rászorulók Tagozata: Kertész Lilla[3]

Választási eredmények[szerkesztés]

Országgyűlési választások[szerkesztés]

Választások Szavazatok száma
(I. forduló)
Szavazatok aránya
(I. forduló)
Szavazatok száma
(II. forduló)
Szavazatok aránya
(II. forduló)
Mandátumok száma Mandátumok aránya
2006-os 556 0,026% nem jutott be
2010-es1 1 425 0,03% nem jutott be

1: a Zöld Baloldal Párttal közösen Zöld Baloldal néven

Önkormányzati választások[szerkesztés]

Egercsehin Tóth Andrásné nyert, csakúgy, mint 2006-ban.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]