Járóka Lívia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Járóka Lívia
Járóka Lívia 2014 februárjában
Járóka Lívia 2014 februárjában
Született 1974. október 6. (44 éves)
Tata
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása szociálantropológus, politikus
Tisztség
  • az Európai Parlament képviselője (2004. július 20. – 2009. július 13.)
  • az Európai Parlament képviselője (2009. július 14. – 2014. június 30.)
  • az Európai Parlament képviselője (2017. szeptember 15. – )
  • az Európai Parlament képviselője (2019. július 2. – )
Iskolái

A Wikimédia Commons tartalmaz Járóka Lívia témájú médiaállományokat.

Járóka Lívia Renáta (Tata, 1974. október 6.) cigány származású magyar szociálantropológus, politikus, az Európai Parlament (EP) képviselője az Európai Néppártban a Fidesz színeiben.

Tanulmányai[szerkesztés]

1995-ben kezdte meg felsőfokú tanulmányait a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola angol szakán, ahol 1998-ban szerzett tanári diplomát. Ezután posztgraduális képzésen vett részt a Közép-európai Egyetem varsói szociológia tanszékén 1999-ig, majd a londoni University College London antropológia szakán 2000-ig. 2000-2001-ig a Közép-Európai Egyetem (CEU) Nacionalizmus tanszékén kutatói programban vett részt. 2012-ben PhD fokozatot szerzett szociálantropológia területen a University College of London antropológia tanszékén.[forrás?]

Kutatói pályafutása[szerkesztés]

Szociológiai disszertációja a cigány diákok a magyar közép-, ill. felsőoktatásban betöltött szerepéről, helyéről szólt. Első jelentősebb kutatása a pécsi Gandhi Gimnázium cigány tanulóiról készült felmérése volt, amit 1998 és 2001 között végzett. Később a józsefvárosi cigány etnikum körében végzett terepkutatásokat. 2004-ben Werner Grenn-ösztöndíjban részesült.

Kutatói munkáján túl a berlini Európai Migrációs Központ cigány szakértőjeként és rövid ideig a Rádió C munkatársaként is dologozott.

Publikációja magyar nyelven[szerkesztés]

  • Járóka Lívia: Cigányok "fókuszban", avagy média és antropológia "akcióban" in: Prónai Csaba (szerk.): Cigány világok Európában; Budapest, Nyitott Könyvműhely Kiadó, 2006

Közéleti pályafutása[szerkesztés]

2004-ben a Fidesz jelöltjeként elindult a Fidesz listáján az európai parlamenti választáson, melyen mandátumot szerzett és ezáltal az első cigány származású nő lett az Európai Parlamentben. Az Európai Néppárt és az Európai Demokraták közös frakciójának tagja lett. Az állampolgári jogok, bel- és igazságügyi, valamint a nők jogaival és esélyegyenlőséggel foglalkozó bizottságok tagja, ill. a kulturális-oktatási bizottság póttagja lett.

2006-ban a Világgazdasági Fórum társszervezete, A Világ Fiatal Vezetőinek Fóruma tagjai közé választotta. Ugyanebben az évben, mint európai parlamenti képviselő megkapta Az év képviselője díjat az igazságosság és alapvető jogok kategóriában.

Több, cigányok felzárkóztatásával foglalkozó egyesület, társaság tagjaként is működött.

2009-ben az Európai Néppárt EP-választási kampányának „arca” lett az uniós tagállamokban 25 millió példányban kiadott DVD-n.[1]

A magyar EU-elnökség idején végzett kiemelkedő munkájáért 2011-ben Schmitt Pál köztársasági elnök Járóka Líviának Köztársasági elnöki érdemrendet adományozott.[2] Ugyanebben az évben a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szent Adalbert-díjjal jutalmazta a képviselő-asszony széles körű, a keresztény szeretet szellemében végzett társadalmi felzárkóztatást elősegítő tevékenységét.[3] 2013-ban újra elnyerte, mint európai parlamenti képviselő, "Az év képviselője" díjat az igazságosság és alapvető jogok kategóriában.

2017. szeptemberétől Járóka Lívia ismét az Európai Parlament képviselője lett, miután megkapta a 2017. szeptember 1-i hatállyal lemondó Pelczné Gáll Ildikó mandátumát.[4]

2019. július 3-án Járóka Líviát választották az Európai Parlament alelnökévé.[5]

Családja[szerkesztés]

Férjezett, két gyermek édesanyja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. [2]
  3. [3][halott link]
  4. Járóka Lívia váltja Pelczné Gáll Ildikót az Európai Parlamentben. Magyar Nemzet, 2017. szeptember 12. (Hozzáférés: 2017. szeptember 13.)
  5. Origo: Járóka Líviát újra az EP alelnökének választották (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2019. július 3.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]