University College London

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
University College London
UCL Crest.svg

Wilkins Building 1, UCL, London - Diliff.jpg
Alapítva 1826
Alapító Henry Brougham, 1st Baron Brougham and Vaux
Hely Egyesült Királyság, Camden kerület
Típus
Tanulólétszám 23 250
Tagság
  • Russell Group
  • ORCID
  • Jisc
  • iRODS Consortium
  • Európai Egyetemek Szövetsége
Cím University College London, Gower Street, London, WC1E 6BT
Elhelyezkedése
University College London (London)
University College London
University College London
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 31′ 28″, ny. h. 0° 08′ 03″Koordináták: é. sz. 51° 31′ 28″, ny. h. 0° 08′ 03″
Az University College London weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz University College London témájú médiaállományokat.
UCL

A University College London, ismertebb nevén UCL, a University of London legrégebbi részlege és egyike az utóbbi két alapító egyetemének. 2019-ben a világ egyetemi rangsorában (QS Ranking) a 8. helyet foglalja el. Alapító tagja a Russel Group-nak, amely az angol elit egyetemek csoportosulása és szintén egyike a Golden Triangle-nek ami a UCL-en kívül magába foglalja az Oxfordi és Cambridge-i Egyetemeket. Az egyetem egyike a Európa top 3-nak (ARWU 2009; THES-QS 2009) és az éves pénzügyi forgalma meghaladja az 550 millió fontot. Kutatási kiválóság alapján a legjobbnak értékelte a Times Higher Education az Egyesült Királyságban. Kenya, Ghána, a modern Japán és Nigéria nemzeteinek "atyja" is az öregdiákok közé tartozik csakúgy mint a telefon feltalálója Graham Bell, vagy a DNS szerkezetének egyik felfedezője. 2018-ban összesen 33 Nobel díjasa volt az intézménynek amely terén a "Londoni Egyetem" legsikeresebb intézménye olyan világhíres intézmények előtt mint a London School of Economics, King’s College, vagy a 2007-ben a szervezetből kivált Imperial College. Az egyetem rektora Malcolm Grant professzor. Nagy-Britanniában az első olyan egyetem volt, amely faji, osztálybeli és nemi hovatartozástól függetlenül vette fel tanulóit. 21 800 diákjával az Egyesült Királyság egyik legnagyobb egyeteme. Az egyetem épületei szétszórva találhatók Londonban.

Elhelyezkedés[szerkesztés]

A UCL London központjában található, Bloomsbury-ben. A főépület a Gower Street-en található, de az egyetem több épületegyüttesből áll melyek London különböző területein helyezkednek el. A Gower Street-i épületben található a természettudományi és központi könyvtár, a nyelvi és a történelmi osztály, a Bloomsbury színház, a biológia és fizika osztályok és a Petrie Egyiptológiai Múzeum. A további épületek a szomszédos Gordon Street-en és Gordon Square-en találhatóak, melyek az Archeológiai Intézetnek, a kémiai osztálynak, a Bartlett Építészeti Iskolának és a Szláv és Kelet-Európai nyelvek osztályának adnak otthont.

A UCL szomszédságában sok nevezetesség található úgy mint a British Museum, a British Library, a Royal Academy of Dramatic Art, és a Brit Orvosi Társaság (BMA) székhelye. A legközelebbi metróállomás a Euston Square, de a Warren Street-i, Russell Square-i és Goodge Street-i megállók is gyalogtávolságra vannak.

Történelem[szerkesztés]

A UCL-t 1826-ban alapították "London University" néven, hogy egy szekuláris alternatívát szolgáltassanak az Oxfordi és Cambridge-i Egyetem mellett. Jeremy Bentham filozófust tekintik a UCL spirituális atyjának, aki jelentős szerepet játszott az Egyetem fejlesztésében. A University College London nevet 1836-ban kapta, abban az évben amikor felruházták egyetemi diplomák odaítélésére és a King's College London-al együtt létrehozták a University of London-t. Amikor 1907-ben a University of London-t újraszervezték, több társegyeteme, a UCL-lel együtt elvesztette jogi létezését. Ez a helyzet 1977-ig állt fenn, amikor is a UCL visszakapta független státuszát.

Híres magyar diákjai[szerkesztés]

  • Jankovich Béla (1865–1939) oktatáspolitikus, közgazdász, az MTA tagja, 1913–1917 között Magyarország vallás- és közoktatásügyi minisztere (1889–1890)