University College London

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
University College London
Wilkins Building, University College London.jpg
Település London
Típus
  • university college
  • akadémiai intézet
Elhelyezkedése
University College London (London)
University College London
University College London
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 31′ 29″, ny. h. 0° 08′ 01″Koordináták: é. sz. 51° 31′ 29″, ny. h. 0° 08′ 01″
University College London weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz University College London témájú médiaállományokat.
UCL

A University College London, ismertebb nevén UCL, a University of London legrégebbi részlege és egyike az utóbbi két alapító egyetemének. Nagy-Britanniában az első olyan egyetem volt, amely faji, osztálybeli és nemi hovatartozástól függetlenül vette fel tanulóit. 21 800 diákjával az Egyesült Királyság egyik legnagyobb egyeteme. Tagja a LERU-nak (Európai kutató egyetemek szövetsége), a Russel Group of Universities-nek, amely az angol elit egyetemeinek csoportosulása és szintén egyike a Golden Triangle-nek ami a UCL-en kívül magába foglalja az Oxfordi és Cambridge-i Egyetemeket. Az egyetem egyike a Európa TOP 3-nak (ARWU 2009; THES-QS 2009) és az éves pénzügyi forgalma meghaladja az 550 millió fontot. Az egyetem épületei szétszórva találhatók Londonban. Nobel-díjak terén a Londoni Egyetem legsikeresebb intézménye, olyan világhíres intézmények előtt mint a London School of Economics, King’s College, vagy a 2007-ben a szervezetből kivált Imperial College, mely 21 Nobel-díjat nyert az esernyő szervezet (University of London) 62-éből. Az egyetem rektora Malcolm Grant professzor.

Elhelyezkedés[szerkesztés]

A UCL London központjában található, Bloomsbury-ben. A főépület a Gower Street-en található, de az egyetem több épületegyüttesből áll melyek London különböző területein helyezkednek el. A Gower Street-i épületben található a természettudományi és központi könyvtár, a nyelvi és a történelmi osztály, a Bloomsbury színház, a biológia és fizika osztályok és a Petrie Egyiptológiai Múzeum. A további épületek a szomszédos Gordon Street-en és Gordon Square-en találhatóak, melyek az Archeológiai Intézetnek, a kémiai osztálynak, a Bartlett Építészeti Iskolának és a Szláv és Kelet-Európai nyelvek osztályának adnak otthont.

A UCL szomszédságában sok nevezetesség található úgy mint a British Museum, a British Library, a Royal Academy of Dramatic Art, és a Brit Orvosi Társaság (BMA) székhelye. A legközelebbi metróállomás a Euston Square, de a Warren Street-i, Russell Square-i és Goodge Street-i megállók is gyalogtávolságra vannak.

Történelem[szerkesztés]

A UCL-t 1826-ban alapították "London University" néven, hogy egy szekuláris alternatívát szolgáltassanak az Oxfordi és Cambridge-i Egyetem mellett. Jeremy Bentham filozófust tekintik a UCL spirituális atyjának, aki jelentős szerepet játszott az Egyetem fejlesztésében. A University College London nevet 1836-ban kapta, abban az évben amikor felruházták egyetemi diplomák odaítélésére és a King's College London-al együtt létrehozták a University of London-t. Amikor 1907-ben a University of London-t újraszervezték, több társegyeteme, a UCL-lel együtt elvesztette jogi létezését. Ez a helyzet 1977-ig állt fenn, amikor is a UCL visszakapta független státuszát.

Híres magyar diákjai[szerkesztés]

  • Jankovich Béla (1865–1939) oktatáspolitikus, közgazdász, az MTA tagja, 1913–1917 között Magyarország vallás- és közoktatásügyi minisztere (1889–1890)