Gandhi Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

A Gandhi Gimnázium fő épülete
A Gandhi Gimnázium fő épülete
Alapítva 1992
Hely Magyarország, Pécs
Korábbi nevei Gandhi Gimnázium és Kollégium
Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium
Típus
Igazgató Déri Ildikó
OM-azonosító 027415
Elérhetőség
Cím 7629 Pécs, Dobó István u. 93.
Postacím 7629 Pécs, Komját Aladár u. 5.
Telefonszám +36 (72) 239 655
E-mail info@gandhigimi.hu
Elhelyezkedése
Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola (Pécs)
Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola
Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 05′ 39″, k. h. 18° 15′ 51″Koordináták: é. sz. 46° 05′ 39″, k. h. 18° 15′ 51″
A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola weboldala

A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola Magyarország és egyben Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye, melyet a Gandhi Alapítvány 1994-ben alapított Pécs városában. Nevét Mahátma Gandhi indiai politikusról kapta.[1]

Célja, hogy „nyitott szellemű, tudományok iránt fogékony, népéhez és anyanyelvéhez kötődő cigány fiatalokat képezzen”, továbbá hogy Magyarországon az összes roma gyerek olyan minőségű képzésben részesüljön, mint nem cigány társaik, valamint a magyarországi nemzetiségekhez hasonlóan egy részük nemzetiségi intézményekben tanulhasson.

Oktatási tevékenység[szerkesztés]

Az iskolában a képzés két tagozaton folyik: nappali és felnőttoktatási tagozaton. Az oktatás szervezeti kerete 4 illetve 5 osztályos, nyelvoktató típusú nemzetiségi gimnáziumi képzés.

A diákok megismerkedhetnek mindkét, a magyarországi romák által beszélt nyelvvel: beás és lovári nyelvvel.[1] Fontos, hogy lássák a nemzetiségi nyelvek szépségeit és legyen identitásuk szerves része a közvetített roma kultúra elemeivel együtt. A diákok a cigány népismeret tantárgy tanulása során megismerkednek a cigány hagyományokkal, kultúrával, tanulnak a romák néptörténetéről, az indiai Őshazáról, a vándorlásukról Európa-szerte, néprajzukról, nyelvészetükről, nép- és műköltészetükről, művészetükről stb.

Hagyományőrző együttesük meghívott előadóként a Dél-Dunántúl számos településén lépett fel.

A jelentkező diákok művészeti oktatás keretében színjátszás, tánc, festészet valamint hangszeres zenei képzésben részesülhetnek.

Képzési szerkezet[szerkesztés]

  • 4 évfolyamos, érettségit adó gimnáziumi képzés
  • 5 évfolyamos érettségit adó gimnáziumi képzés: Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Kollégiumi Programja
  • Felnőttoktatási, tagozaton, érettségit adó gimnáziumi képzés

Az Arany János Kollégiumi Program képzésnek az első évében a tanulók képességeinek felmérésére valamint fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt.

A nappali képzésekre jelentkezhetnek: az általános iskola 8. évfolyamát sikeresen befejező tanulók. A jelentkező tanuló tanulmányi átlaga az általános iskola 8. félévében legalább 3,5 legyen.

Kiegészítő intézmények[szerkesztés]

Jelenleg az intézmény használatában van egy 340 férőhelyes kollégium van,[1] amely kiegészül egy könyvtárral, egy olvasóteremmel, számítógépekkel, 10 tanteremmel, 6 csoportszobával, egy kézműves teremmel, 3 közösségi helyiséggel és egy korszerű sportcsarnokkal. A jól felszerelt, kényelmes igényesen kialakított 3-4 ágyas kollégiumi szobákba főként a dél-dunántúli régióból, de azon túlról is érkeznek gyerekek, hiszen a gimnáziumba az ország bármely részéről jöhetnek tanulni.

A sportcsarnokban az órarendi testnevelésen kívül szervezett testedzésre, valamint iskolai rendezvények megtartására is van lehetőség. Az iskola diákjai szabadidejükben bekapcsolódnak Pécs város pezsgő kulturális életébe is.

A tanulók eredményei[szerkesztés]

Az iskola tanulóinak többsége szociális hátrányokkal érkezik. Az iskola részéről törekednek, hogy ez ne akadályozhassa őket tanulmányaik elvégzésében. Folyamatosan figyelnek a gyerekek körülményeinek alakulását és anyagi lehetőségekhez mérten segítséget nyújtanak a szülőknek a Gandhi Gimnáziumba járó gyerekeik iskoláztatásában.

2000-ben érettségizett az első osztály és a tanulók csaknem fele a felsőoktatásban folytatta tanulmányait.[1] A diákok továbbtanulási érdeklődése szerteágazó, de főként az egészségügy, a belügyi rendészet, a szociális munka, romológia felé orientálódik. A diákok nagy része tanulmányaik végén a tanult két nemzetiségi és két idegen nyelv valamelyikéből felsőfokú nyelvvizsgát tett. A nappali tagozaton 2000 óta a 2010/2011-es tanév végéig összesen 357 tanuló érettségizett le, a felnőttoktatási tagozaton pedig 273 érettségi bizonyítványt állítottak ki a vizsga követelményeit sikeresen teljesítőknek.

Az iskola híres tanárai, diákjai[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b c d Pécs lexikon  I. (A–M). Főszerk. Romváry Ferenc. Pécs: Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. 2010. 256. o. ISBN 978-963-06-7919-0
  2. Lakatos Franciska (hu-HU nyelven). Filmtett. (Hozzáférés: 2017. április 7.)
  3. http://24.hu/poszt-itt/2015/03/19/orsos-robert-peldakep-lehetne
  4. http://www.sosinet.hu/2014/05/15/kiforrott-egyeniseg-%E2%80%93-orsos-robert-szinesz-hirados/
  5. Király Márk (hu nyelven). port.hu. (Hozzáférés: 2017. április 7.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]