Gandhi Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gandhi Gimnázium
Alapítva 1992
Hely Pécs
Korábbi nevei Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium
Típus Középiskola
Igazgató Déri Ildikó
Elérhetőség
Cím 7629 Pécs, Komját Aladár u. 5.
Telefonszám (72) 239 655
E-mail info At sign.svg gandhi . dravanet . hu
Elhelyezkedése
Gandhi Gimnázium (Pécs)
Gandhi Gimnázium
Gandhi Gimnázium
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 05′ 33″, k. h. 18° 16′ 02″Koordináták: é. sz. 46° 05′ 33″, k. h. 18° 16′ 02″
A Gandhi Gimnázium weboldala

A pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium Magyarország és egyben Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye, melyet a Gandhi Alapítvány 1994-ben alapított. Nevét Mahátma Gandhi indiai politikusról kapta.[1]

Célja, hogy „nyitott szellemű, tudományok iránt fogékony, népéhez és anyanyelvéhez kötődő cigány fiatalokat képezzen”, továbbá hogy Magyarországon az összes roma gyerek olyan minőségű képzésben részesüljön, mint nem cigány társaik, valamint a magyarországi nemzetiségekhez hasonlóan egy részük nemzetiségi intézményekben tanulhasson.

Oktatási tevékenység[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az iskolában a képzés két tagozaton folyik: nappali és felnőttoktatási tagozaton. Az oktatás szervezeti kerete 4 illetve 5 osztályos, nyelvoktató típusú nemzetiségi gimnáziumi képzés.

A a diákok megismerkedhetnek mindkét, a magyarországi romák által beszélt nyelvvel: beás és lovári nyelvvel.[1] Fontos, hogy lássák a nemzetiségi nyelvek szépségeit és legyen identitásuk szerves része a közvetített roma kultúra elemeivel együtt. A diákok a cigány népismeret tantárgy tanulása során megismerkednek a cigány hagyományokkal, kultúrával, tanulnak a romák néptörténetéről, az indiai Őshazáról, a vándorlásukról Európa-szerte, néprajzukról, nyelvészetükről, nép- és műköltészetükről, művészetükről stb.

Hagyományőrző együttesünk meghívott előadóként a Dél-Dunántúl számos településén lépett fel.

A jelentkező diákok művészeti oktatás keretében színjátszás, tánc, festészet valamint hangszeres zenei képzésben részesülhetnek.

A 2011–12-es tanévben induló képzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 4 évfolyamos, érettségit adó gimnáziumi képzés
  • 5 évfolyamos érettségit adó gimnáziumi képzés: Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Kollégiumi Program
  • Felnőttoktatási, tagozaton, érettségit adó gimnáziumi képzés
  • Az Arany János Kollégiumi Program képzésnek az első évében a tanulók képességeinek felmérésére valamint fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt.

A képzésekre jelentkezhetnek: az általános iskola 8. évfolyamát a 2010-2011-es tanévben sikeresen befejező tanulók. A jelentkező tanuló tanulmányi átlaga az általános iskola 8. félévében legalább 3,5 legyen.

Kiegészítő intézmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenleg a Gandhi Gimnázium és Kollégium birtokában egy 340 férőhelyes kollégium van,[1] amely kiegészül egy könyvtárral, egy olvasóteremmel, számítógépekkel, 10 tanteremmel, 6 csoportszobával, egy kézműves teremmel, 3 közösségi helyiséggel és egy korszerű sportcsarnokkal. A jól felszerelt, kényelmes igényesen kialakított 3-4 ágyas kollégiumi szobákba főként a dél-dunántúli régióból, de azon túlról is érkeznek gyerekek, hiszen a gimnáziumba az ország bármely részéről jöhetnek tanulni.

A sportcsarnokban az órarendi testnevelésen kívül szervezett testedzésre, valamint iskolai rendezvények megtartására is van lehetőség. Az iskola diákjai szabadidejükben bekapcsolódnak Pécs város pezsgő kulturális életébe is.

A tanulók eredményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az iskola tanulóinak többsége szociális hátrányokkal érkezik. Az iskola részéről törekednek, hogy ez ne akadályozhassa őket tanulmányaik elvégzésében. Folyamatosan figyelnek a gyerekek körülményeinek alakulását és anyagi lehetőségekhez mérten segítséget nyújtanak a szülőknek a Gandhi Gimnáziumba járó gyerekeik iskoláztatásában.

2000-ben érettségizett az első osztály és a tanulók csaknem fele a felsőoktatásban folytatta tanulmányait.[1] A diákok továbbtanulási érdeklődése szerteágazó, de főként az egészségügy, a belügyi rendészet, a szociális munka, romológia felé orientálódik. A diákok nagy része tanulmányaik végén a tanult két nemzetiségi és két idegen nyelv valamelyikéből felsőfokú nyelvvizsgát tett. A nappali tagozaton 2000 óta a 2010/2011-es tanév végéig összesen 357 tanuló érettségizett le, a felnőttoktatási tagozaton pedig 273 érettségi bizonyítványt állítottak ki a vizsga követelményeit sikeresen teljesítőknek.

Az iskola híres tanárai, diákjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b c d Pécs lexikon  I. (A–M). Főszerk. Romváry Ferenc. Pécs: Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. 2010. 256. o. ISBN 978-963-06-7919-0

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]