Gandhi Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

A Gandhi Gimnázium fő épülete
A Gandhi Gimnázium fő épülete
Alapítva 1992
Hely Magyarország, Pécs
Korábbi nevei Gandhi Gimnázium és Kollégium
Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium
Típus
Igazgató Ignácz István
OM-azonosító 027415
Elérhetőség
Cím 7629 Pécs, Dobó István u. 93.
Postacím 7629 Pécs, Komját Aladár u. 5.
Elhelyezkedése
Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola (Pécs)
Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola
Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 05′ 39″, k. h. 18° 15′ 51″Koordináták: é. sz. 46° 05′ 39″, k. h. 18° 15′ 51″
A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola weboldala

A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola Magyarország és egyben Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye, melyet a Gandhi Alapítvány 1994-ben alapított Pécs városában. Nevét Mahátma Gandhi indiai politikusról kapta.[1]

Célja, hogy „nyitott szellemű, tudományok iránt fogékony, népéhez és anyanyelvéhez kötődő cigány fiatalokat képezzen”, továbbá hogy Magyarországon az összes roma gyerek olyan minőségű képzésben részesüljön, mint nem cigány társaik, valamint a magyarországi nemzetiségekhez hasonlóan egy részük nemzetiségi intézményekben tanulhasson.

Oktatási tevékenység[szerkesztés]

Az iskolában a képzés két tagozaton folyik: nappali és felnőttoktatási tagozaton. Az oktatás szervezeti kerete 4 illetve 5 osztályos, nyelvoktató típusú nemzetiségi gimnáziumi képzés.

A diákok megismerkedhetnek mindkét, a magyarországi romák által beszélt nyelvvel: beás és lovári nyelvvel.[1] Fontos, hogy lássák a nemzetiségi nyelvek szépségeit és legyen identitásuk szerves része a közvetített roma kultúra elemeivel együtt. A diákok a cigány népismeret tantárgy tanulása során megismerkednek a cigány hagyományokkal, kultúrával, tanulnak a romák néptörténetéről, az indiai Őshazáról, a vándorlásukról Európa-szerte, néprajzukról, nyelvészetükről, nép- és műköltészetükről, művészetükről stb.

Hagyományőrző együttesük meghívott előadóként a Dél-Dunántúl számos településén lépett fel.

A jelentkező diákok művészeti oktatás keretében színjátszás, tánc, festészet valamint hangszeres zenei képzésben részesülhetnek.

Képzési szerkezet[szerkesztés]

  • 4 évfolyamos, érettségit adó gimnáziumi képzés
  • 5 évfolyamos érettségit adó gimnáziumi képzés: Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Kollégiumi Programja
  • Felnőttoktatási, tagozaton, érettségit adó gimnáziumi képzés

Az Arany János Kollégiumi Program képzésnek az első évében a tanulók képességeinek felmérésére valamint fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt.

A nappali képzésekre jelentkezhetnek: az általános iskola 8. évfolyamát sikeresen befejező tanulók. A jelentkező tanuló tanulmányi átlaga az általános iskola 8. félévében legalább 3,5 legyen.

Kiegészítő intézmények[szerkesztés]

Jelenleg az intézmény használatában van egy 340 férőhelyes kollégium van,[1] amely kiegészül egy könyvtárral, egy olvasóteremmel, számítógépekkel, 10 tanteremmel, 6 csoportszobával, egy kézműves teremmel, 3 közösségi helyiséggel és egy korszerű sportcsarnokkal. A jól felszerelt, kényelmes igényesen kialakított 3-4 ágyas kollégiumi szobákba főként a dél-dunántúli régióból, de azon túlról is érkeznek gyerekek, hiszen a gimnáziumba az ország bármely részéről jöhetnek tanulni.

A sportcsarnokban az órarendi testnevelésen kívül szervezett testedzésre, valamint iskolai rendezvények megtartására is van lehetőség. Az iskola diákjai szabadidejükben bekapcsolódnak Pécs város pezsgő kulturális életébe is.

A tanulók eredményei[szerkesztés]

Az iskola tanulóinak többsége szociális hátrányokkal érkezik. Az iskola részéről törekednek, hogy ez ne akadályozhassa őket tanulmányaik elvégzésében. Folyamatosan figyelnek a gyerekek körülményeinek alakulását és anyagi lehetőségekhez mérten segítséget nyújtanak a szülőknek a Gandhi Gimnáziumba járó gyerekeik iskoláztatásában.

2000-ben érettségizett az első osztály és a tanulók csaknem fele a felsőoktatásban folytatta tanulmányait.[1] A diákok továbbtanulási érdeklődése szerteágazó, de főként az egészségügy, a belügyi rendészet, a szociális munka, romológia felé orientálódik. A diákok nagy része tanulmányaik végén a tanult két nemzetiségi és két idegen nyelv valamelyikéből felsőfokú nyelvvizsgát tett. A nappali tagozaton 2000 óta a 2010/2011-es tanév végéig összesen 357 tanuló érettségizett le, a felnőttoktatási tagozaton pedig 273 érettségi bizonyítványt állítottak ki a vizsga követelményeit sikeresen teljesítőknek.

Az iskola híres tanárai, diákjai[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Pécs lexikon  I. (A–M). Főszerk. Romváry Ferenc. Pécs: Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. 2010. 256. o. ISBN 978-963-06-7919-0
  2. Lakatos Franciska (hu-HU nyelven). Filmtett. (Hozzáférés: 2017. április 7.)
  3. http://24.hu/poszt-itt/2015/03/19/orsos-robert-peldakep-lehetne
  4. Archivált másolat. [2017. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 7.)
  5. Király Márk (magyar nyelven). port.hu. (Hozzáférés: 2017. április 7.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]