PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola

Az iskola bejárata
Az iskola bejárata
Alapítva 1945
Hely magyar Pécs, Magyarország
Típus Állami középfokú oktatási intézmény
Igazgató Németh Eszter
OM-azonosító 027437
Elérhetőség
Cím 7632 Pécs, Berek u. 15.
Telefonszám (06-72)-550-130
E-mail titkarsag@szeszi.pte.hu tanulmanyi@szeszi.pte.hu
PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola (Magyarország)
PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola
PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 02′ 41″, k. h. 18° 13′ 010″Koordináták: é. sz. 46° 02′ 41″, k. h. 18° 13′ 010″
A PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola weboldala

Pécsi Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola 1945 óta működik, többszöri struktúraváltás után, ma a Pécsi Tudományegyetem fenntartásával működik, így a neve PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola lett, röviden SZESZI.

Történet[szerkesztés]

Az iskolát 1945-ben alapították, Pécsi Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola néven. 1975-ig érettségire épülő ápoló-, gyermekápoló-, és szülésznőképzés folyt az iskolában, bentlakásos rendszerben. Ekkor az oktatás a pécsi Mária utcában folyt.

Ezt követően megkezdődött az általános ápoló és általános asszisztens képzés, az általános iskolát befejezettek számára, ezzel párhuzamosan működött, a már dolgozó felnőttek munka melletti képzése is.
1995-ig az oktatás szakiskolai formában történt.

Ez után -az országban az elsők között- kezdte az iskola a az európai normáknak megfelelő tananyag alapján az OKJ szerinti egészségügyi szakképzést.
Az Egészségügyi Minisztérium felépítésének módosulásával az oktatási formák egészségügyi és szociális képzésre módosultak.

2008. szeptember 1-jétől a fenntartói jogokat a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara gyakorolja, ettől kezdve az iskola a Berek utca 15. szám alatt lévő épületben folytatja tevékenységét.
Jelenleg kizárólag az Országos képzési jegyzékben szereplő szakok képzése folyik.

Külkapcsolatok[szerkesztés]

Az iskola több európai város hasonló profilú intézetével tart szoros együttműködést, jórészt a Leonardo da Vinci program keretein belül, mely az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.

Finnország[szerkesztés]

1996 óta szakmai kapcsolat működik Lahti város szociális és egészségügyi szakképző iskolájával (Lahden Sosiaali- ja Terveysalan Oppilaitos). A kapcsolat keretében főként diák-, de 2001-től már tanárlátogatások is létrejöhetnek egy pályázat eredményeként.

Ausztria[szerkesztés]

Szintén 1996-ban indult cserekapcsolat a grazi egészségügyi szakképző iskolával (Schule für allgemeine Gesundheits- und Krankenpflege Graz), 2002-től pedig kölcsönös diákcsere programokra van lehetőség.

Németország[szerkesztés]

1997-ben a Baranya Megyei Kórház orvosainak köszönhetően vette fel az iskola a kapcsolatot az altöttingi egészségügyi szakképző iskolával, mely azóta több kisebb egészségügyi oktatási intézménnyel fuzionált.
Kölcsönös tanulmányi utak, diákcserék folynak a két intézmény között.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]