Szentágothai János Protestáns Szakkollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
PTE TTK Szentágothai János Protestáns Szakkollégium
Szentagothai logo MINI copy.jpg
Egyetem Pécsi Tudományegyetem
Kar Természettudományi Kar
Alapítva 2004
Cím 7624 Pécs, Ifjúság útja 6.
Igazgató Dr. Hatvani Zsolt Ákos
Elhelyezkedése
Szentágothai János Protestáns Szakkollégium (Pécs)
Szentágothai János Protestáns Szakkollégium
Szentágothai János Protestáns Szakkollégium
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 04′ 34″, k. h. 18° 12′ 23″Koordináták: é. sz. 46° 04′ 34″, k. h. 18° 12′ 23″
A PTE TTK Szentágothai János Protestáns Szakkollégium weboldala

A PTE TTK Szentágothai János Protestáns Szakkollégium (SZJSZK, rövid elnevezésében Szentágothai Szakkollégium) a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának gondoskodása alatt álló, jogi személyiség nélküli, önszerveződő és autonóm felsőoktatási személyegyesülése. Kapcsolódó jogi személyiséggel rendelkező, önszerveződő és elkülönült személyegyesülés a Szentágothai Szakkollégium Egyesület, amely 2014. szeptember 11. napján alakult és bejegyző végzése 2015. február 11. napján emelkedett jogerőre.

A SZJSZK egy minősített szakkollégium, amely egy "Kiválóra Akkreditált Regionális Hatókörű Tehetségpont" vezetője a közoktatástól a felnőttképzésen keresztül a posztgraduális képzésekig nyúló tevékenységgel.

Célja elősegíteni, hogy tagjai és más érdeklődők az egyetemi oktatáson túl is tudományos, hasznos ismeretekhez juthassanak, és a szabadidejüket kulturáltan és értékesen töltsék el.[1]

A SJSZK arra törekszik, hogy tagjai együtt lakjanak, és ha igénylik, akkor biztosítja számukra a kollégiumi életet, amit támogat is. A SZJSZK két közösségi helyiséget tart fenn: egyet a PTE TTK Ifjúság útja 6. szám alatti épületében (E épület 529, E/429, HALASSY Olivér Terem), a másikat pedig a Jakabhegyi Kollégium hatodik emeletén (TAKÁCS Károly Terem).

Az alapítás, 2004[szerkesztés]

A Szentágothai Szakkollégiumot 2004-ben hívta életre a Baranyai Református Egyházmegye, a Magyarországi Unitárius Egyház, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar Anatómiai Intézete, valamint a PTE Természettudományi Kara, és a PTE TTK Hallgatói önkormányzata.[2]

A Szentágothai Szakkollégium Egyesület[szerkesztés]

A Szakkollégium egyes természetes személy tagjai - bízva a 2014-2020-as időszak kitárulkozó pályázati lehetőségeiben (egyben a függetlenedés, és az önállóság útját választva) 2014. szeptember 11. napján önálló jogi személy, a Szentágothai Szakkollégium Egyesület életre hívását mondták ki.

A törvényszéki bejegyzés jogerőre emelkedett 2005. február 11-én.

Multi- és transzdiszciplináris műhely[szerkesztés]

Az Alapítók célja mind a két esetben egy-egy olyan nyitott, multi- és transzdiszciplináris műhely létrehozása és civil megerősítése volt, amelynek a működtetésben maguk a tagok is személyesen közreműködnek. A szárnypróbálgatások és az iránykeresés első öt évében a protestáns egyházak közvetlenebb felügyeletet gyakoroltak a szakkollégium működése felett. Ezt követően Szakkollégium az autonómia egyetemi formája, illetve vinnie azt Egyesület megalapításával azt a civil világ felé.

A SZJSZK-nak bármelyik egyetem hallgatója a tagjává lehet, és az együttműködésre is nyitott, nyitott továbbá az egyedi előadások látogatása, szabad a kredites kurzusainak felvétele, és a terepgyakorlatokon, szakmai kirándulásokon való részvétel.

Ars poetica[szerkesztés]

„A SzJSzK a működése során óvatosan keresi az egyensúlyt a szakmai, tudományos sikereket elérő kiváló hallgatók gyűjtése, és a közös élmények szerzésére törekvés, az organikus közösség építése között. Munkája elismeréseként támogatói és rendes tagjai között tudhatja névadója jogi és szellemi örököseit, köztük Réthelyi Miklóst, és más Szentágothai-tanítványokat.”

Kvantitatív mutatók[szerkesztés]

A Szakkollégium pecsétje

A Szentágothai Szakkollégium Tehetségpont a

 • 2011-es naptári év során 91 programot bonyolított le, 79 fokozatos előadóval és 2142 résztvevővel,
 • 2012-ben pedig 99 programot rendezett, 212 fokozatos előadóval és 2644 résztvevővel,
 • 2013-ban 110 alkalommal 195 fokozattal rendelkező közreműködésével összesen 2.931 résztvevővel, 
 • 2014-ben 209 alkalommal 321 tudományos fokozattal rendelkező közreműködésével, összesen 3193 résztvevővel
 • 2015-ben 209 alkalommal 185 tudományos fokozattal rendelkező közreműködésével, összesen 5355 résztvevővel

bonyolított le programokat.

Konferenciák[szerkesztés]

2012-ben az évente megtartott Szentágothai János Tudományos Házi Konferencia mellett két angol nyelvű nemzetközi konferenciát rendezett:

 • „2nd Global Congress on Plant Reproductive Biology” (PRB-2012) (2012. április 15-18)
 • „János Szentágothai Memorial Conference and Stundent Competition” (2012. okt 29-30), amivel nyolcadik konferenciáján a választott névadó születésének 100. évfordulója előtt tisztelgett az SZJPSZ,
 • AZTÁN
 • 9th János Szentágothai Interdisciplinary Conference and Student Competition (2013. május 3-4)
 • 10th János Szentágothai Transdisciplinary Conference and Student Competition (2013. november 4-5)
 • 11th János Szentágothai and 1st László Cholnoky Conference (2014. május 29-30) - közösen az alakulófélben kévő Cholnoky László Szakkollégium hallgatóival
 • 12th János Szentágothai Conference and STUDENT COMPETITION on ENVIRONMENTAL SCIENECES as a XIth. Carpathian Basin International Conference on Environmental Sciences (KMKT15) (2015. május 6-9)
 • 13th János Szentágothai Memorial Conference (PÉCS, 2015. október 16.)
 • 14th János Szentágothai Conference and STUDENT COMPETITION on ENVIRONMENTAL SCIENECES as a XIth. Carpathian Basin International Conference on Environmental Sciences (KMKTK16) (2016. június 1-4)

Tehetségpont[szerkesztés]

A Nemzeti Tehetségpontok adatbázisába jelentkezésüket 2012. április 6-án rögzítették.

Az április 25. napjával működni kezdett Tehetségpont akkreditációs kérelmének – a felkért akkreditációs szakértők helyszíni konzultációja és javaslata alapján – a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) helyt adott.

Ennek eredményeként a 2013. június 14. napján megtartott akkreditációs eljárás alapján 2013. augusztus 9-től a Szentágothai Szakkollégium Tehetségpont a „Nemzeti Tehetségsegítő Tanács regionális hatókörű, Akkreditált Kiváló Tehetségpontja” cím használatára jogosult.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]