Boszorkány kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boszorkány Kollégium
Logo univpecs.svg
Egyetem Pécsi Tudományegyetem
Alapítva 1973
Cím 7624 Pécs, Boszorkány út 2.

A kollégium 2018-ban
A kollégium 2018-ban
Elhelyezkedése
Boszorkány Kollégium (Pécs)
Boszorkány Kollégium
Boszorkány Kollégium
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 04′ 50″, k. h. 18° 12′ 50″Koordináták: é. sz. 46° 04′ 50″, k. h. 18° 12′ 50″
A Boszorkány Kollégium weboldala

A Boszorkány kollégium a Pécsi Tudományegyetem egyik kollégiuma Pécsen.

Történelem - röviden[szerkesztés]

Az épület a főiskolai képzés pécsi indulásakor, 1973-ban került átadásra. Azóta, az elmúlt 30 évben 10-12 generáció, 2003-ig csak a Műszaki Kar hallgatói lakták. A három évtizedes üzemelés elkerülhetetlenné tette a teljes felújítást és korszerűsítést, melyet a 2006/2007-es tanévben kezdtek meg. A felújított kollégiumot 2008 őszén adták át. Az apartmanokhoz (melyek két, egyenként kétfős szobából állnak) saját vizesblokk tartozik. Az első emeleten lakik a nemzetközi cserediákok nagy része, a többi szinten több kar hallgatói osztoznak.

Lakhatási feltételek[szerkesztés]

Az épületben a tanév elején 800 férőhely volt. Lakószoba kialakításával 2002 októberétől nyolccal nőtt a férőhelyszám, melyeket azonnal birtokba is vettek a hallgatók. A 9 szintes épületben eredetileg szintenként 50 db 2 ágyas szoba volt, az új férőhelyek a földszinten vannak (négy szoba két-két ággyal).

Az épület alapterülete: 11 198 m2.

 • Lakóterület: 5.400 m²
 • Közlekedő területe: 2.890 m²
 • Vizesblokk területe: 618 m²
 • Konyha területe: 128 m²
 • Egyéb helyiségek területe: 2163 m²

Infrastruktúra[szerkesztés]

Szakkollégiumok[szerkesztés]

Az intézményen belül két szakkollégium működik:

Működő hallgatói csoportok[szerkesztés]

 • A Kollégiumi Bizottság a Négy Kollégium Kft.-vel együttműködve képviseli a kollégista hallgatók érdekeit. Felügyelik a szinteken lakó diákok mindennapjait, segítik a felmerülő problémák megoldását. A KOBI irodán állandó ügyeletet tartanak a hallgatóság részére. Működtetik a "Pengődő Kollégium Alapítványt", amely a hallgatók kulturális és tanulmányi életvitelét segíti.
 • Számítástechnika: nem működik klubszerűen, mivel minden szobában működőképes hálózat van. A kollégiumban működött MOUSE Club, amely a hallgatók számára internetezési, hálózat elérési, gépelési lehetőséget biztosított, átalakult, helyette informatikai és környezetvédelmi szolgáltatás nyílt.
 • Rendezvényszervezés szakonként (szakest és bulik szervezése): a rendező szak által megbízott hallgatók csoportja. Általában 5-10 fő a Hallgatói Önkormányzat szoros együttműködésével.
 • Rádiós Klub: 4-5 fő részvételével működik.
 • Kondi klub: működteti a Pengődő Kollégium Alapítvány. Hallgatói felügyelettel folyamatos nyitvatartással üzemel. Az idén felújítottuk és a bővítettük a berendezéseket. A tagok létszáma kb. 100 fő.
 • Sport csapat szakonként (házibajnokságok szervezése).
 • Drogmegelőző programok.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]