Jakabhegyi kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jakabhegyi kollégium
EgyetemPécsi Tudományegyetem
Cím7624 Pécs, Jakabhegyi út 8.

A kollégiumhoz vezető lépcsősor aljából 77 lépcsőfok vezet fel az épülethez
A kollégiumhoz vezető lépcsősor aljából 77 lépcsőfok vezet fel az épülethez
Elhelyezkedése
Jakabhegyi kollégium (Pécs)
Jakabhegyi kollégium
Jakabhegyi kollégium
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 04′ 31″, k. h. 18° 12′ 01″Koordináták: é. sz. 46° 04′ 31″, k. h. 18° 12′ 01″
A Jakabhegyi kollégium weboldala

A Jakabhegyi kollégium a Pécsi Tudományegyetem egyik kollégiuma Pécsen. Az épületet 1994-1995-ben az IMS tartószerkezet megerősítésekor részlegesen felújították. Állapota általában elfogadható. Jó a belső fűtési rendszer, jól működik az elektromos hálózat.

A kilencvenes évek közepén szerkezeti felújítást kellett végrehajtani az épületen, mely hasonlóan az 1989 óta kiürített ún. "huszonnégyemeletes" lakóházhoz IMS-technológiával épült, így a betonelemeket tartó vasszerkezetek rozsdásodása veszélyt jelenthetett volna.

Lakhatási feltételek[szerkesztés]

Az épületben 637 férőhely van. Az eltolt szintes, teraszos kialakítású épület 7 emeletén 5 db háromágyas, 133 db négyágyas, és 18 db ötágyas lakószoba van.

  • Az épület alapterülete: 9777 m²
  • Lakóterület: 4099 m²
  • Közlekedő területe: 2021 m²
  • Vizesblokk területe: 746 m²
  • Konyha területe: 138 m²
  • Egyéb helyiségek területe: 2773 m²

Közösségi célú terület: A szinteken közös terület nincs. De mindent kárpótol az épülethez tartozó hatalmas klubterem: 160 m² (0,25 m²/fő), ahol a rendezvényeket tartják.

Lakók megoszlása: Elsősorban a TTK-s hallgatók lakják, de jelentős a Műszaki kar és a BTK rész-aránya is. Férőhelye van a Művészeti Karnak is.

Működő hallgatói csoportok[szerkesztés]

  • Kollégiumi Bizottság (önkormányzat). A kollégisták évente választják őket. Segítik a kollégium belső életének szervezését, felügyeletét, szervezik a közösségi megmozdulásokat, a ki- és beköltözéseket. Önálló pénzalappal rendelkeznek, melyet a kollégiumra fordítanak. A Kollégiumi Bizottság által szervezett programok: félévente sorra kerülő Jakabhegyi Napok (vetélkedők, sportversenyek, közös főzés, kirándulások).

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]