Pelczné Gáll Ildikó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Pelczné Gáll Ildikó
Pelczné Gáll Ildikó 2014 februárjában
Pelczné Gáll Ildikó 2014 februárjában
Született 1962. május 2. (56 éves)
Szikszó
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása mérnök-közgazdász, politikus
Tisztség
  • az Európai Parlament képviselője
  • magyar országgyűlési képviselő
Iskolái Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pelczné Gáll Ildikó témájú médiaállományokat.

Pelczné Gáll Ildikó (Szikszó, 1962. május 2. –) magyar mérnök-közgazdász, egyetemi oktató. 2006–2010 között országgyűlési képviselő. 2005-ben a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, 2009-ben pedig az Országgyűlés alelnökévé is választották. Utóbbi megbízatása az Országgyűlés megalakulásáig tartott. 2010-ben, a hazatérő Schmitt Pál helyett a Európai Parlament képviselője lett. 2014-ben az EP alelnökévé választották.[1]

Tanulmányai[szerkesztés]

1980 és 1985 között a Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán tanult folyamattervező szakon. 1989-ben a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán vett részt posztgraduális képzésen, ahol mérnök-közgazdászi másoddiplomát szerzett. Emellett mérlegképes könyvelői képzésen vett részt, majd okleveles könyvvizsgálói és adószakértői tanulmányokat folytatott. 2003-ban adótanácsadói, majd 2004-ben EU adószakértői képesítést szerzett. 1996-ban doktorált A számviteli információs rendszer szerepe a vállalati működésben témában.

Oktatói pályafutása[szerkesztés]

A Nehézipari Műszaki Egyetem számítóközpontjának igazgatóhelyettese volt. Egyetemi oktatói pályafutását 1992-ben kezdte, a Miskolci Egyetem vállalatgazdaságtani tanszékén, később docensi kinevezést kapott és a Gazdálkodástani Intézet üzleti vállalkozások tanszékének vezetője lett. 2001-ben kinevezték az intézet igazgatójává.

1998-ban PhD doktori fokozatot szerzett Gazdasági hatékonyság növelése az üzleti folyamatok korszerű elemzési és tervezési módszereinek felhasználásával címmel. A Miskolci Akadémiai Bizottság tagjává választották.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Közéleti pályafutását a miskolci közéletben kezdte, az Összefogás Miskolcért Egyesületben, melynek alelnöke volt. 2003-ban, a Fidesz szervezeti átalakulása során lépett be a pártba. 2005-ben a párt országos alelnökévé választották, 2007-ben megerősítették posztján. Ugyanebben az évben a párt nőtagozatának elnöki pozícióját is elfoglalta.

A 2006-os országgyűlési választáson pártja Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listájáról szerzett mandátumot. A Fidesz-frakció helyettes vezetőjévé választották.

2009-ben az Országgyűlés egyik alelnökévé választották, miután elődjét, Áder Jánost, az Európai Parlament képviselőjévé választották. Tisztségét 2010-ig, az új Országgyűlés megalakulásáig viselte. Ezen a választáson is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listáról szerzett mandátumot. Az új országgyűlésben (az előzőhöz hasonlóan) az európai ügyek bizottsága tagja lett. Miután a hazatérő Schmitt Pál lemondott európai parlamenti mandátumáról, a Fidesz Pelcznét jelölte utódjául. Az Országgyűlésben Pelczné helyére Daher Pierre libanoni származású edelényi orvost jelölte a Fidesz.

2014. május 25-én a Fidesz listavezetőjeként ismét európai parlamenti képviselővé választották, július 1-jén az EP alelnöke lett.[1]

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

  • A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának Fiatal kutatói díja (2000)
  • Meszléri Zoltán-díj (2000)
  • Kiváló oktató diploma (2005)
  • A nőkért végzett tevékenység elismerése (2008)

Családja[szerkesztés]

Férje mérnök-közgazdász, három gyermekük van.

Művei[szerkesztés]

  • Pelczné Gáll Ildikó–Kathy Szilvia: Üzletszervezés; Booklands 2000, Békéscsaba, 2000
  • Pelczné Gáll Ildikó–Szadai Ágnes: Üzleti tanácsadás alapjai; Bíbor, Miskolc, 2006

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Az Európai Parlament megválasztotta tizennégy alelnökét. Európai Parlament, 2014. július 1. (Hozzáférés: 2014. július 2.)

További információk[szerkesztés]