Edelény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edelény
Görög katolikus templom
Görög katolikus templom
Edelény címere
Edelény címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplén
Járás Edelényi
Jogállás város
Polgármester Molnár Oszkár[1]
Irányítószám 3780
Körzethívószám 48
Testvértelepülései
Lista
Népesség
Teljes népesség 9739 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség 167,48 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság 142 m
Terület 56,82 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Edelény (Magyarország)
Edelény
Edelény
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 17′ 48″, k. h. 20° 44′ 39″Koordináták: é. sz. 48° 17′ 48″, k. h. 20° 44′ 39″
Edelény (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
Edelény
Edelény
Pozíció Borsod-Abaúj-Zemplén megye térképén
Edelény weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Edelény témájú médiaállományokat.

Edelény kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az Edelényi járás központja. Miskolctól 25 km-re északra, a Bódva-völgyben található a 27-es főút és a Miskolc–Tornanádaska-vasútvonal mentén (Edelény vasútállomás).

Története[szerkesztés]

A terület az őskor óta lakott, ezt paleolit kori kőeszközök tanúsítják. Edelényt 1299-ben említik először Edelin néven, ekkor Roland nádor tartotta itt Borsod vármegye közgyűlését.

1332-ben Edelényi László fiai voltak birtokosai. Papja ez évben a pápai tizedjegyzék szerint 29 garas pápai tizedet fizetett. Az adó magas összege arra mutat, hogy már ekkor valószínű mezőváros volt.

Az egyik városrészét alkotó egykori Borsod falut (melyet 1950-ben csatoltak hozzá) már 1108-ban említik. Ebben a faluban államalapítás kori földvár állt, amely Borsod vármegye központja és névadója. A földvárral szemben áll a helyi védelem alá vett, de még elhanyagolt állapotban lévő és magánkézben álló egykori Szekrényessy-kastély, mely valójában egy tíz szobás kúria, melyben a reformkorszakban a Ragályi és Szekrényessy családdal rokonságban álló irodalmárok, közéleti személyíségek fordultak meg, mint Kazinczy Ferenc, kinek utóbb unokaveje Szekrényessy Árpád (1849–1917) bírta a Bódva parti kúriát. Az épületről országos viszonylatban is egyedülállóan gazdag kismonográfia jelent meg 2006-ban, mely több száz eredeti fotóval és forrásidézettel mutatja be a Bódva-völgyi nemesség életviszonyait. (Szekrényessy Attila: Egy borsodi udvarház története, Edelény, 2006.). A városfejlesztés koncepciói között szerepel az egykori Szekrényessy-kastély kivásárlása, eredeti állapotban történő felújítása és 1996-ban lebontott tornyának visszaépítése és kulturális célú hasznosítása, mely a földvár komplexumával egy egységet alkotva indokolt törekvés.

A középkorban Edelény lakói főként mezőgazdasággal foglalkoztak, de a történelem viharai nem múlnak el nyom nélkül, a török időkben többször elnéptelenedett a falu.

A mezőgazdaságtól az ipar felé a 19. században kezdett orientálódni. 1838-ban a terület birtokosai cukorgyárat hoztak létre, ezenkívül megindult a barnaszén-bányászat is. Innentől a mezőgazdaság és az ipar egyformán meghatározó a település életében. 1950-ben Edelényhez csatolták Borsod községet, 1963-ban pedig Finkét. (Finke legrégibb utcája az Árpád út, itt található egy emlékmű, amely Finke felszabadulásának állít emléket.)

Edelény 1986-ban kapott városi rangot.

A rendszerváltás után a bánya bezárt, a tsz-eket pedig felszámolták, ami nehéz gazdasági helyzetbe hozta a várost.

Népcsoportok[szerkesztés]

A település lakosságának 92%-a magyar, 8%-a cigány nemzetiségűnek vallja magát.[3]

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

Látnivalók[szerkesztés]

 • L’Huillier–Coburg-kastély
 • Borsodi földvár
 • Népi műemlékegyüttes
 • Edelényi római katolikus templom. Jézus Szíve tiszteletére felszentelt.
 • Finkei római katolikus templom
 • Edelényi református templom
 • Borsodi református templom
 • Finkei református templom
 • Szent Kereszt görög katolikus templom

Ismert emberek[szerkesztés]

A város borsodi részén élt és hunyt el a helyi múzeum (Borsodi tájház és Szekrényessy Árpád Múzeum)névadója székelyhídi Szekrényessy Árpád (1849–1917) földbirtokos, ismert megyei mecénás.

Testvérvárosai[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Edelény települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 6.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
 3. A nemzetiségi népesség száma településenként

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]