Bánki Erik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bánki Erik
Bánki, Erik-1282.jpg
Született 1970. május 26. (46 éves)
Szekszárd
Állampolgársága magyar
Foglalkozása politikus
Tisztség
  • Európai parlament képviselője
  • magyar országgyűlési képviselő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bánki Erik témájú médiaállományokat.

Bánki Erik (Szekszárd, 1970. május 26. –) magyar politikus, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tagja.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Mohácson a Kisfaludy Károly Gimnáziumban érettségizett 1988-ban. Pécsett levelező tagozaton külkereskedelmi áruforgalmi szakon végzett. 1989-ben belépett a Fideszbe, egyik alapítója lett a párt mohácsi csoportjának. 1995-98 között a Harkányi Gyógyfürdő zrt. felügyelőbizottságának majd igazgatóságának tagja.[1]1998. június 18. és 2012. június 18. között és 2014 májusától országgyűlési képviselő. 2006-tól az országgyűlés Sport- és Turizmus bizottságának az elnöke. Közben két évig 2012-től 2014-ig az Európai Parlament képviselője volt.
2016. március 1-jén az országgyűlés elfogadta az általa benyújtott törvénymódosítást, amely kivette a Magyar Nemzeti Bank alapítványait a köztulajdonból, így 250 milliárd Ft közvagyon sorsa vált ellenőrizhetetlenné. [2]Az Alkotmánybíróság azonban a március 31-én nyilvánosságra hozott döntésében megállapította, hogy a törvény ebben a formában nem összeegyeztethető az Alaptörvénnyel; részben azért, mert a így a gyakorlatban visszamenőleges hatállyal is alkalmazható lett volna.[3]

Gazdasági érdekeltségei[szerkesztés]

A politikus vagyonnyilatkozatában meg van adva egy külföldi cég is. A megfelelő helyre csak annyit írt oda Bánki cégnévként, hogy "Zeta", a cégnek Lindauban van a székhelye (ez a Bodeni-tó a németországi partján van), és hogy az ő tulajdonosi aránya 91 százalék. (Szép siker, amikor a cég a birtokába került, még csak 75 százalékos tulajdonos volt.)

Egy kis kutatás után kiderült, hogy a Zeta Services GmbH-ról van szó. A német cégjegyzék szerint 2014-ben ez a cég 175 ezerről 200 ezer euróra, azaz 62 millió forintra növelte alaptőkéjét. Egy évre rá – a német cégpapírok szerint a floridai Lake Worthben élő – Patzek Endre Tibor váltotta cégvezetőként a korábbi ügyvezető Pethes Miklós Zoltánt. Patzek a magyar cégiratok szerint Budaörsön is él, számos cég ügyvezetője és tulajdonosa, többek között a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-től tavaly nyáron két közbeszerzést nyerő Fine Consultingé is (egy 52 milliós pályázatot nyertek "aquafitness szolgáltatásra", majd konditerem-üzemeltetésre is kaptak 16,8 milliót).

Egyszóval a Fidesz fő fürdőügyi szakpolitikusának van egy németországi cége, aminek az ügyvezetője egy olyan ember, aki magyar cégeivel rendszeres nyertese a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közbeszerzéseinek. De ebből a cégből Bánkinak a nyilatkozata szerint nincs feltüntetett jövedelme, csak viszi a pénzt.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]