Molnár Csaba (politikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Molnár Csaba
Molnár Csaba 2013-ban
Molnár Csaba 2013-ban
A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter
Hivatali idő
2009. április 20.2010. május 29.
Előd Kiss Péter
Utód megszűnt
Közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter
Hivatali idő
2008. november 30.2009. április 20.
Előd Szabó Pál
Utód Hónig Péter

Született 1975. december 4. (41 éves)
Csorna
Párt MSZP (2011. októberéig)
Demokratikus Koalíció
Választókerület Győr-Moson-Sopron megyei területi lista (MSZP)

Házastársa Szűcs Kinga
Foglalkozás jogász, politikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Molnár Csaba témájú médiaállományokat.

Molnár Csaba (Csorna, 1975. december 4. –) magyar jogász, politikus, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter volt a második Gyurcsány-kormányban, a Bajnai-kormányban pedig Kiss Péter utódjaként a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter volt.

Tanulmányai[szerkesztés]

Az érettségi letétele után felvették az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola általános tanítói szakára, majd annak elvégzése után az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi doktorátust.

Közéleti pályafutása[szerkesztés]

Fiatalon belépett a Magyar Szocialista Pártba és a Fiatal Baloldalba. Utóbbinak Győr-Moson-Sopron megyei elnökeként is tevékenykedett. Eközben 2002 és 2005 között Mosonmagyaróvárott ügyvédjelölt, illetve a Nyugat-magyarországi Egyetem meghívott oktatója volt, ahol kulturális jogot tanított.

2005-ben a győri polgármester főtanácsosa lett, majd a 2006-os országgyűlési választáson pártja Győr-Moson-Sopron megyei területi listájáról szerzett mandátumot. A 2006-os önkormányzati választáson a győri, ill. a megyei közgyűlés tagjává választották, előbbiben az MSZP-frakció vezetője lett. Ugyanebben az évben Gyurcsány Ferenc pártelnökké történt megválasztása után annak utódja lett a párt megyei elnöki posztján. 2007-ben az újonnan alakult Magyar Progresszív Társaság alelnökévé választották.

2007 őszétől a Régiók Bizottsága póttagja volt, 2010 januárjától pedig tagja.

2006 és 2008 között a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztségét is betöltötte. 2008-ban, miután az SZDSZ kivált a második Gyurcsány-kormányból, az újonnan kialakított Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkárává, ill. az Új Tulajdonosi Programot felügyelő miniszterelnöki megbízottá nevezték ki, majd 2008 decemberében a lemondott Szabó Pál helyére kinevezték közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterré, a Bajnai-kormányban pedig a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterré.

2006-ban és 2010-ben is az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei területi listájáról szerzett országgyűlési mandátumot.

2010 októberében csatlakozott a Gyurcsány Ferenc által életre hívott Demokratikus Koalíció Platformhoz, melynek alapító alelnöke lett. Mikor pontosan egy évvel később a platform önálló párttá alakult, az új formációhoz is csatlakozott, emiatt kilépett az MSZP-ből illetve annak parlamenti frakciójából is és csatlakozott a Demokratikus Koalíció (DK) alakuló új frakciójához, melynek vezetője lesz. 2011. november 6-tól a DK alelnöke.[1]

Családi háttere[szerkesztés]

2008-ban vette feleségül Szűcs Kingát, a Győri Nemzeti Színház színésznőjét.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyurcsányt választotta pártelnöknek a Demokratikus KoalícióOrigo, 2011. november 6.
  2. Színésznő és államtitkár esküdött hűséget a bazilikában – kisalfold.hu, 2008. augusztus 11.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]