Herczog László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Herczog László
2008-ban
2008-ban
A Magyar Köztársaság szociális és munkaügyi minisztere
Hivatali idő
2009. április 16. 2010. május 29.
Előd Szűcs Erika
Utód Fellegi Tamás (nemzeti fejlesztési miniszterként)

Született 1949. október 24. (70 éves)
Budapest

Foglalkozás

Herczog László (Budapest, 1949. október 24. –) magyar közgazdász, államigazgatási szakember. 2009 és 2010 között a Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere.

Életpályája[szerkesztés]

A budapesti I. István Gimnázium matematika tagozatára járt, majd 1969-ben vették fel a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem népgazdasági tervező–elemző szakára, ahol 1974-ben szerzett közgazdász diplomát. Szakdolgozatát az exportorientált gazdaságfejlődésről írta. Diplomájának megszerzése után a Pénzügyi Szemle című folyóirat szerkesztője lett, majd 1977-ben a Pénzügyminisztériumba került, ahol először főelőadói tisztséget töltött be, majd főmunkatársként és csoportvezetőként is dolgozott. 1983-ban egyetemi doktori címet szerzett. 1988-ban az Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal (ÁBMH) osztályvezetőjévé nevezték ki, majd 1989-ben a Hivatal megszűnéséig főosztályvezető volt. Az ÁBMH-ban töltött időszakával egyidőben az Országos Érdekegyeztető Tanács titkára is volt.

A rendszerváltás után az Antall-kormány, a Boross-kormány és a Horn-kormány időszakában a Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkáraként dolgozott. 1996-ban a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat tagja lett, valamint a Munkaügyi Kapcsolatok Társaságának elnökségi tagja is volt. Az Orbán-kormány megalakulásától 2000-ig a Gazdasági Minisztériumban dolgozott ugyanilyen beosztásban. 2001 és 2002 között az Európai Unió bérfelzárkóztatási programmal kapcsolatos feladatokért felelt miniszteri megbízottként. 2002 és 2006 között a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium érdekegyeztetéssel és bérpolitikával foglalkozó helyettes államtitkára volt.

A 2006-os közigazgatási reform után a Szociális és Munkaügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős szakállamtitkárává nevezték ki. 2009-ben a Bajnai Gordon miniszterelnök által vezetett kormány egyik szakértői tagjaként szociális és munkaügyi miniszterré nevezték ki. Tisztségét a ciklus végéig töltötte be.

Családja[szerkesztés]

Nős, házasságukból egy leánygyermekük született.

Művei[szerkesztés]

  • Herczog László–Pölöskei Pálné: Útmutató és példatár az 1983. január 1-től érvényes jövedelem-, bér- és keresetszabályozási rendszer alkalmazásához; PM Szervezési és Ügyvitelgépesítési Vállalat, Bp., 1984 (Ügyvitelszervezési megoldások)
  • Herczog László–Tóth Gábor: Európai bérek, magyar bérek; MEH Kormányzati Stratégiai Elemző Központ–Külügyminisztérium, Bp., 2003 (Európai füzetek)
  • Az érdekegyeztetés szintjei; MSZOSZ–Étosz Egyesülés, Bp., 2008 (Modulfüzetek)
  • Az érdekegyeztetés szintjei; MSZOSZ, Bp., 2010 (Munkaügyi ismeretek)

Források[szerkesztés]