Schaller-Baross Ernő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schaller-Baross Ernő
Született1987. január 30. (37 éves)
Budapest
Állampolgársága
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásapolitikus
Tisztségeaz Európai Parlament képviselője (2021. január 10. – )
IskoláiKároli Gáspár Református Egyetem
Európai parlamenti képviselő
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2021. január 11.

A Wikimédia Commons tartalmaz Schaller-Baross Ernő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Schaller-Baross Ernő (Budapest, 1987. január 30. –) a Fidesz tagja, európai parlamenti képviselő.

Pályafutása[szerkesztés]

2008 és 2010 között országgyűlési képviselő mellett volt gyakornok. 2010 és 2013 között jogi referensként dolgozott az Igazságügyi Minisztériumban. 2013 és 2018 között a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója volt.

2014 és 2016 között az Országgyűlés alelnöki kabinetjében dolgozott külügyi tanácsadóként, majd a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának külügyi tanácsadója lett 2018-ig, amikor helyettes államtitkárrá nevezték ki a Miniszterelnökségen.

Közben 2015–2018 között az MNB által létrehozott Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumi tagja volt, 2017–2018 között a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

2018. májusától 2021. januárig a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára

Családja 2007-ben megvásárolta a Veszprém megyei Úrkút melletti zsófiapusztai, Zichy-Nirnsee kúriát, amelyet korhűen felújítottak.

2021 januárjában a Fidesz és a KDNP Schaller-Baross Ernőt jelölte az Európai Parlamentbe, a Szájer József lemondása után megürült képviselői helyre.[1]


2021 januárjától a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Szakterületei

• Digitális politika és mesterséges intelligencia

• Kis-és középvállalatok

• Készségek, kompetenciák, mobilitás

• Uniós intézményi és intézményközi ügyek

• EU külkapcsolatok

Szakmai tevékenysége az Európai Parlamentben

Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselői mandátumát 2021 januárjában vette át, szakmai munkáját a Jogi Bizottságban (JURI) és a Foglalkoztatási és Szociális Bizottságban (EMPL) főtagként, a Fejlesztési Bizottságban (DEVE) és az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségben pedig póttagként kezdte meg.

A Jogi Bizottságban közvetlenül foglalkozott az uniós jogalkotás minőségéről szóló európai parlamenti jelentésekkel olyan javaslatokra összpontosítva, amelyek megakadályoznák az uniós intézmények túlterjeszkedését és lehetővé tennék a tagállamok számára, hogy azok szorosabban kapcsolódjanak be az uniós jogszabályok szubszidiaritási és arányossági ellenőrzésébe.

A digitális politika területén a technológiai óriáscégek működésének vonatkozásában elsősorban az átláthatóságot, a jogállamisági elvárásoknak megfelelő működést és a politikai semlegesség megkövetelését hangsúlyozta.

Független képviselőként 2021 szeptemberében a mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottság (AIDA) főtagja, illetve az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság (ITRE) póttagja lett. Jelenleg a mesterséges intelligencia területén végzett munkája során az intelligencia jövőbeli hatásait vizsgálja az uniós gazdaságra, különösen olyan területeken, mint a foglalkoztatás, az oktatás vagy az egészségügy, illetve a jogi és etikai kérdések. Elsősorban a kis- és középvállalatok, azon belül pedig különösen a magyar vállalkozások érdekeit képviselve, velük szoros együttműködésben dolgozik, előtérbe helyezve az európai vállalatok versenyképességét, Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának alapelveit előtérbe helyezve.

2022 januárjától tagja a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak (INTA), amely meghatározó szerepet játszik az Unió kereskedelempolitikájának kialakításában. Az INTA feladata az összes uniós kereskedelmi és beruházási megállapodás értékelése, a tárgyalások megkezdése előtt és alatt a Bizottság munkájának vizsgálata, valamint a nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatos jogi keretekről való együttes döntés, tekintettel arra, hogy a kereskedelmi megállapodások és jogi aktusok csak az Európai Parlament jóváhagyásával léphetnek hatályba. A bizottság emellett a nemzetközi kereskedelem és a beruházások jövőbeli irányáról szóló vitát is vezeti. A bizottság munkájában Schaller-Baross Ernő aktív szerepet vállal, elsősorban az európai vállalatok, különösen a kis- és középvállalkozások érdekében, hogy azok megőrizhessék és növelhessék versenyképességüket az EU-n belül és globális szereplőként a nemzetközi piacon.

Tanulmányai[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a Budapesti Osztrák Gimnáziumban végezte 2001–2005 között. 2010-ben szerezte meg jogász diplomáját Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

Egyebek[szerkesztés]

2018-tól 2021-ig a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

2020-tól miniszteri biztos a Miniszterelnökségen.[2]

Szintén 2020-tól a Magyar Golf Szövetség elnökségi tagjává választották.[3]

2020 őszén az Egyesült Államok Külügyminisztériuma által szervezett International Visitor Leadership Program (IVLP) résztvevője volt.

2019-ben részt vett a James S. Denton Transatlantic Fellowship programban.

2019 óta a Habsburg Ottó Alapítvány felügyelő bizottságának tagja.

A 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP országos listáján jelölt volt, mandátumot nem szerzett.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dr. Schaller-Baross Ernőt jelöli a Fidesz- KDNP európai parlamenti képviselőnek (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2021. január 5.)
  2. Kormányzat - Miniszterelnökség - Miniszteri biztosok. www.kormany.hu. (Hozzáférés: 2020. szeptember 10.)
  3. Szervezet | Magyar Golf Szövetség (hu-HU nyelven). (Hozzáférés: 2020. szeptember 10.)
  4. A Fidesz--KDNP országos listája 2018-ban. (Hozzáférés: Hiba: Érvénytelen idő.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]