Páneurópai piknik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Páneurópai piknik
Elhelyezkedése
Páneurópai piknik (Magyarország)
Páneurópai piknik
Páneurópai piknik
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 45′ 26″, k. h. 16° 37′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 45′ 26″, k. h. 16° 37′ 20″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Páneurópai piknik témájú médiaállományokat.
Melocco Miklós: Páneurópai piknik emlékmű, Sopron mellett az emlékparkban
Emlékkő és emléktábla foto: KT
A Páneurópai Piknik Emlékhely
A Páneurópai Piknik helyszíne
A PEP Szabadság-Harangja (f.: KT)

A páneurópai piknik az osztrákmagyar határon, Sopron közelében 1989. augusztus 19-én tartott békedemonstráció volt, fontos előzménye az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának, Németország egyesülésének és az Európai Unió keleti kibővülésének.

Előzmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Európa ideológiai és gazdasági kettéosztottsága, amely a második világháborút követően jött létre, a hidegháború mérgesedésével fizikai elszigetelésben nyilvánult meg. Az elszigetelést határzárakkal oldották meg az adott országok nyugati határai mentén, melyek az 1940-es évek második felétől fokozatosan jelentek meg.

Határnyitás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A két ország (Ausztria és Magyarország) beleegyezésével ehhez szimbolikusan egy határátkelőt nyitottak Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) és Sopronkőhida (Steinambrückl) között három órányi időtartamra. Ugyanazon a helytől 4 kilométerre már ezt megelőzően, 1989. június 27-én az akkori osztrák külügyminiszter Alois Mock és magyar kollégája Horn Gyula közösen vágták el a határzárat, hogy kihangsúlyozzák a megfigyelőberendezések lebontását, amelyet Magyarország 1989. május 2-án elkezdett. A páneurópai pikniket megelőzte még a Tóka, Türke és Felsőszölnök faluk találkozója a jugoszláv-osztrák-magyar hármas határnál, amikor is a magyar falu ismét csatlakozhatott a régi hagyományos találkozóhoz, 1989. június 4-én, négy évtized után első ízben megnyitva a határt.

Az 1989. augusztus 19-én, Sopronpusztán megrendezett páneurópai pikniken több mint 600 NDK-állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyílásának rövid pillanatát arra, hogy nyugatra szökjön, miután előzőleg röplapokon felhívták a figyelmüket a páneurópai piknikre. A magyar határőrség, Bella Árpád határőr alezredes bölcsességének köszönhetően az érvényben levő lőparancs ellenére sem avatkozott közbe.

Budapesten és főleg a Balaton térségében több ezer NDK-állampolgár várakozott a határátlépés esélyére, akik nem bíztak a határ megnyitásában. Ezért azoknak a száma, akik nyugatra távoztak ezen a napon, alig néhány száz volt. A következő napokban a magyar kormány kérésére a nyugati határ őrizetét megerősítették, így az NDK-polgárok 1989. szeptember 11-én bekövetkezett végleges kiengedése előtt viszonylag keveseknek sikerült a szökés.

A páneurópai piknik fontos mérföldkő azokban a folyamatokban, amelyek a német újraegyesítéshez vezettek. Minden évben augusztus 19-én emlékünnepet tartanak a határ megnyitásának helyén. A piknik szervezői az ellenzéki Magyar Demokrata Fórum debreceni és soproni, a Szabad Demokraták Szövetsége, a FIDESZ és az FKGP soproni szervezetei voltak. A fővédnökök Habsburg Ottó és Pozsgay Imre voltak.

A következő hetekben a vasfüggöny arculata döntően megváltozott.

Szervezők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Debrecenből: Engi László, Ferenczy Lórándné, Filep Mária, Gali Ákos, Hernyák Imre, Magos Márta, Medgyesi István, Mészáros Ferenc, Nagy Imre, Pásztorlaki János, Szabó Lukács, Szeleczky Zoltán, Túri Gábor, Varga Ákos

Sopronból: Abdai Géza, Balogh Sándor, Bánóczy Géza, Csóka Pál, Erdélyi Géza, Gazdag Imre, Győre Róbert, Horváth Jenő, Horváth Jenőné, Horváth Zoltán, Ivanics Ferenc, Kocsi Tibor, Komlós Andor, Kováts Attila, Kóczán Zoltán, Kótai Péter, Kőműves Géza, Lőrincz-Véger Gábor, Magas László, Magas Lászlóné, Nagy László, Örs Félix, Rumpf János, Rumpf Jánosné, Soós István, Szentkirályi Zsolt, Várkuti János, Vecsera Ferenc, Vígh Szabolcs

Budapestről: Torma Lajos

Szentmargitbányáról: Andreas Waha

Fertőrákosi emlékmű (f.: KT)

Emlékhelyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Arra a helyre, ahol a határátkelőt áttörték a menekültek, egy az egykori szervezők által 1991-ben felállított kopjafa, a Debrecen városától kapott lélekharang, a Japán-Magyar Baráti Társaság által épített pagodaszerű épület és kút valamint egy kinyíló kaput ábrázoló magyar műalkotás emlékeztet. Közvetlenül a hajdani határzár áttörésének pontjára 2004-ben emlékkövet állítottak, az esemény történetét leíró emléktáblával. 2009-ben a 20. évfordulóra augusztus 19-én avatták fel Melocco Miklós ÁTTÖRÉS - ABBRUCH című szoborkompozícióját.

1996-ban a Sopron melletti fertőrákosi kőfejtő kilátópontján állították fel Gabriela von Habsburg alkotását, egy 10 méter magas fém-plasztikát. A műalkotás egy darab szögesdrótot jelképez, amely távolról nézve kereszt alakot mutat.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]