Csengey Dénes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Csengey Dénes
Az 1983-as Körkép antológiában megjelent portréja
Az 1983-as Körkép antológiában megjelent portréja
Élete
Született 1953. január 24.
Szekszárd
Elhunyt 1991. április 8. (38 évesen)
Budapest
Nemzetiség magyar
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) esszé
Irodalmi díjai 1988 A Jövő Irodalmáért, 1988 Örley-díj, 1989 JA-díj (Cleveland)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csengey Dénes témájú médiaállományokat.

Csengey Dénes (Szekszárd, 1953. január 24.Budapest, 1991. április 8.) író, politikus.

Európába, de mindahányan!
– Csengey Dénes

Életrajza[szerkesztés]

1972-ben a hajózási szakközépiskolát végezte el, Budapesten. Ezután volt autószerelő, gépkocsirakodó, biztosítási ügynök, segédmunkás, képesítés nélküli tanító, üzemi népművelő. 197783-ban elvégezte a Debreceni Egyetem magyar-történelem szakát Debrecenben. 1978-tól publikált. 1983-tól szabadfoglalkozású író. A Fiatal Írók József Attila körének titkára lett.

1984-ben családjával Keszthelyre költözött. Egy évvel később részt vett a magyar politikai ellenzék monori találkozóján, majd 1987-ben a lakiteleki találkozó után kilencedmagával megalapította a Magyar Demokrata Fórumot. 198891 között a Hitel szerkesztőségének munkatársa, 1990-től a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselője volt.

Politikai szerepvállalása[szerkesztés]

Wikiforrás
A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak

A népi ellenzék tagjaként részt vett az 1985-ös monori találkozón, majd az 1987-es lakiteleki találkozón.

Jövőre elosztjuk Magyarországot. Ebben csendes kérlelhetetlenséggel egyetértünk. Ez a haza a miénk. Szegénységben, szabadságban. Szeretetben? Nem árt, ha az osztozkodásig magunk között marasztaljuk az angyalt. Kisegíthet minket jó tanáccsal egy-egy szenvedélyes pillanatban. Sok lesz a teríték. Igen hosszadalmasak, igen átfűtöttek lesznek az imák. És nagyon kevés lesz, amin végül megosztozunk. Senki követelései nem fognak teljesülni. Látjuk előre, hogy senki nem fog igazán jóllakni. De azért nem fogunk rárohanni Magyarországra. Nem fogjuk szétmarcangolni. Ugye?
– Részlet Csengey Dénes "Szegényen, szabadon, szeretetben", Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (Budapest) , 2003, ISBN 963-9461-14-8

A Lakiteleki nyilatkozat egyik aláírója és az MDF egyik alapítója, 1990-től haláláig a párt országgyűlési képviselője volt. 1989. március 15-én az ellenzéki tüntetésen jelképesen lefoglalta a Magyar Televíziót. Sokak számára ekkor körvonalazódott először a rendszerváltás programja .[2]

Halála[szerkesztés]

Ebben a házban – a Királyhágó tér és a Németvölgyi út sarkán – töltötte utolsó napjait, óráit

1991. április 8-án a névnapján, otthonában, az orvosi jelentés szerint természetes úton (szívmegállás), mindössze 38 évesen elhunyt. A minden előjel nélküli, korai és titokzatos halála hamar találgatások, összeesküvés-elméletek tárgya, része lett.

Az íróasztal, amelyre halálod pillanatában ráborultál – éppen a Magyar Rádió visszásságainak, hír-hamisításainak, kézi vezérlésű irányításának adatairól, dokumentumaitól roskadozott. Az aczéli kultúra és politikai irányítás egyik megmaradt fellegvárát akartad megrohamozni, szinte egyszál magad, magyar Don Quijoteként. Rendet, igazságosságot követeltél és mételyezetlen szabadságot a sajtónyilvánosság területén. Mit területén? Trágyadombján. Ami mind a mai napig bűzlik a hamisítások, csúsztatások, félrevezetések és elhallgatások borzalmasan erjedő illatától.
– Turcsány Péter: Dénes velünk vagy![3]

Emlékezete[szerkesztés]

„…ha az antiszemitizmus nagy bűn, mert az, akkor az antiszemitizmussal való alaptalan vádaskodás ugyanakkora bűn, és ugyanolyan ítélet alá kell, hogy essék.”
– Csengey Dénes felszólalása a magyar Országgyűlésben, 1990. október 15.[4]
  • 1998-tól évente adják át a Csengey Dénes szellemiségét és szociális érzékenységét őrző és megvalósító Kárpát-medencei alkotóknak a Csengey Dénes-díjat.
  • Emlékére Nemzetközi Csengey Dénes vers- és prózamondó versenyeket rendeznek évente.
  • Csengey Dénes Vándoregyetem, a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében

Művei[szerkesztés]

Magas ég, mire jut bomlott agyam?
szememre minő rémálom ül?
Hogy őrzöm meg én már magam
hazámnak rendületlenül?

– Csengey Dénes: Vörösmarty költő lázbeteg éneke (részlet)[5]
  • 2003 Szegényen, szabadon, szeretetben válogatás Csengey Dénes írásaiból, Budapest, Heti Válasz kiadó, ISBN 9639461148

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Egyéb információk[szerkesztés]